REVIEWTeufel

Review: Teufel Cinebar Ultima

SAMENVATTING

De Cinebar Ultima is geen luidspreker, maar ook geen soundbar. Het is een actieve luidspreker in de vorm van een soundbar, inclusief wat extra functionaliteit. Door zijn omvang en de keuze van de units is het laag verbluffend. Films en series zijn een geweldige ervaring. Omdat de Cinebar Ultima een broodje speciaal is, maakt dat het beoordelen wat lastiger. Het kan een fantastische oplossing zijn, mits je precies op zoek bent naar de oplossingen die Teufel met deze toevoeging aan het assortiment biedt.

PLUSPUNTEN

  • Krachtig laag, geen subwoofer nodig
  • Weergave hedendaagse muziek
  • Nieuwe soort product

MINPUNTEN

  • Rode display
  • Bediening
  • Netsnoer
  • Prijs

Afgelopen najaar bracht Teufel twee nieuwe soundbar producten op de markt. De Cinedeck hebben we al uitgebreid getest, de review is hier te lezen. De Cinebar Ultima hebben we iets langer in huis gehad, en dat heeft een speciale reden; het is een beetje een duurtest geworden, wat bijdraagt aan het advies dat we kunnen geven.

Laten we beginnen bij de olifant in de kamer. Het formaat is namelijk érg stevig. De Teufel Cinebar Ultima is een zeer massief geheel dat bij de tv geplaatst wordt, en wel wat weg heeft van een kleine vloerstaande luidspreker; maar dan symmetrisch gemaakt en gewoon neergelegd. De hele Cinebar weegt dan ook 11 kilogram. Met een breedte van 110 cm, een hoogte van 13,3 cm en een diepte van 16,4 cm is het een grote soundbar. Of nou ja, eigenlijk niet, het is meer een luidspreker. En dat gevoel klopt wel, want Teufel bevestigt vanuit Berlijn dat de Cinebar Ultima eigenlijk thuishoort of is voortgekomen uit de Ultima speakerlijn - waarover later meer.

Teufel Cinebar Ultima - aan de binnenkant

Van binnen vinden we een klasse-D versterker met een vermogen van 380 Watt. De versterker stuurt zes speakers aan, waarvan twee aan de zijkant voor een virtueel surround sound. Aan de voorkant vinden we ook twee basmembramen. Die moeten zorgen voor een goede traktatie in het laag. En van wat we zo kunnen inschatten, zit dat wel goed. Maar formaat zegt natuurlijk niet alles, maar wat je er mee doet. Laten we maar snel doorgaan naar het frequentiebereik. Dat schiet goed in op 44hz en loopt door tot 18000hz.

Qua aansluitingen zit het bij de Cinebar Ultima wel goed. We vinden een HDMI, optisch, subwoofer, RCA en zelfs usb. Achter de usb hangt een 2.0 geluidskaart. De subwoofer kan ook draadloos worden verbonden, met de aansluiting die we niet zien (maar dus wel aanwezig is): Bluetooth aptX.

Ondersteuning voor films is er met een decoder voor Dolby Digital, DTS en Dolby Pro Logic II. Wat er niet op zit is wifi of ethernet, wat we ook al zagen bij de Cinedeck. Dat vonden we bij de Cinedeck een minder handige actie (en dan drukken we ons zachtjes uit), op de Cinebar Ultima is de keuze iets logischer.

Doelgroep

Voordat we dieper in de review duiken, willen we eerst even de tijd nemen om te duiden voor wie deze “soundbar” bedoeld is. Dit type product zijn we namelijk al eerder tegengekomen, met de Steenssen soundbar. Het idee is hier meer een luidspreker in de vorm van een soundbar, met een paar functionaliteiten eraan toegevoegd. Bijvoorbeeld HDMI voor bij de tv, maar geen wifi of ethernet. Het idee is dan ook dat de gebruiker vrij is om zelf een keuze te maken voor een streaming bron. Een voice-assisent is dan een makkelijke keuze (Amazon/Google). Of voor de gebruiker die meer hifi-gericht is, een goede audiostreamer. Dit zullen we in de toekomst steeds vaker gaan tegenkomen.

De groep mensen die puur alleen de smartphone gebruikt om muziek te luisteren (of te streamen) groeit stevig. Het is dan voor een audioproducent veel interessanter om de kosten voor een ingebouwde streamer te investeren in de bouwkwaliteit of audioweergave. Dat brengt ons terug op de naam Ultima. Teufel heeft namelijk een complete serie speakers met die naam, en ook deze Cinebar hoort thuis in die lijn. Dat maakt de Cinebar Ultima meer een actieve speaker dan een soundbar. 

Power

We plaatsen de Teufel Cinebar Ultima onder de LG OLED55C9. Gelukkig hangt de tv wat hoger en past de Teufel onder de tv. Het is wel een imposante verschijning, zeker als we de stoffen kapjes eraf laten. Het ziet er mét een stuk eleganter uit. We testen het geluid van de tv op twee manieren; met HDMI en met optisch signaal. Op de tv draait ook de Spotify app en uiteraard zullen we ook via bluetooth streamen naar de Cinebar Ultima.

We kijken de ongelooflijk goede serie Altered Carbon en The Witcher. Beide staan bol van de actie en een goede verhaallijn. We worden wel eens vaker verrast door audioproducten, maar we worden niet vaak achterover geblazen door het enorme gehalte aan audiogeweld. Bij de eerste actiescène in Altered Carbon wordt er een kleine oorlog gevoerd in een appartement. Schieten, vechten, knallen; de actie is echt bizar. Het geeft ons het gevoel van oude Amerikaanse muscle cars, die knalden ook keihard in een rechte lijn vooruit. We zitten eigenlijk de gehele eerste aflevering vastgenageld aan de bank. En de twee speakers die aan de zijkant voor virtueel surround zorgen, die horen we. Alleen is de mate van “surround” niet van het niveau als bij de Cinebar Lux.

Bij The Witcher zet de beleving zich ongestoord voort. De gevechtsscène in de eerste aflevering, midden in het stadje, is zo enorm goed. De totale spanning in de woonkamer kunnen we omschrijven als een tijger op lsd die je linker oogbal likt, ja dat is waar we mee te maken hebben. Dat doet de Teufel Cinebar Ultima heel erg goed. In de betreffende scène slaat The Witcher een naderende pijl van een kruisboog weg en vervolgens vliegen de zwaarden door de lucht. Het bloed spat de woonkamer in. Het geheel krijgt veel body door het laag. Een subwoofer zou hier echt een overkill zijn. Dat maakt de Teufel Cinebar Ultima heel geschikt voor ruimtes en mensen die geen subwoofer willen of kwijt kunnen. De hoeveelheid power van de Cinebar Ultima lijkt een geschenk uit de hemel. Echter zit daar ook een keerzijde aan..

De balletdansende bokser

“Float like a butterfly, sting like a bee”, een legendarisch citaat dat voor eeuwig verbonden is met Muhammad Ali. Een bokser die geschiedenis heeft geschreven, zowel binnen als buiten de ring. Dat wij hier de Teufel Cinebar Ultima in dezelfde paragraaf noemen als Muhammed Ali is al eer voor Teufel. De Teufel heeft diezelfde power en kracht om je alle hoeken van de woonkamer te laten zien. En kan dat op een redelijk soepele manier doen. Maar zodra je aan Muhammad Ali zou vragen om een voorstelling van het zwanenmeer te dansen, dan komen we in een vreemde situatie terecht. Dat geldt ook voor deze Ultima, zodra we overschakelen naar muziek.

Streamen via Bluetooth went snel, maar heeft niet direct onze voorkeur. Met de Spotify-app op de LG tv komen wij iets beter uit de voeten. Een chromecast of nog betere audiostreamer zou voor de muziekliefhebber geen overbodige luxe zijn. In dit geval werken we met wat we hebben. Omdat de Teufel Cinebar Ultima het laag zeer goed kan weergegeven, is het geen verrassing dat popmuziek erg lekker klinkt. Ook dance en rockmuziek klinken goed. Bij het nummer Blinding Lights van The Weeknd horen we duidelijk de sterke punten van de Teufel; het laag knalt goed en het midden is ritmisch verantwoord aanwezig. Bij het hoog en mid hoog kan het wat gedrukt overkomen, een tikkeltje rommelig. Maar dat is geen probleem, want daar is deze muziek niet voor bedoeld. Maar waar dit wel duidelijk terug is te horen, is bij complexere muziek. Muziek die te vergelijken is met een uitvoering van het zwanenmeer. Hier is elegantie en finesse voor nodig. Het hoog en mid hoog moet hier een duidelijke discipline voor hebben. Net als een ballerina. Enkele voorbeelden zijn de soundtrack van Interstellar, Passagio – Lavinia Meijer of het album Metropolitain van Emmanuel Santarromana. Van dit laatste album is het nummer Opera een perfecte uitdaging voor de Ultima. Popmuziek klinkt lekker op deze weergever, maar verwacht van de Ultima geen audiofiele prestaties bij complexe muziek. 

Bediening met rood licht

In de review van de Teufel Cinedeck hebben wij ons al uitgelaten over de kleur van het display. Om jullie dat hele verhaal over het rode display te besparen, volgt nu een korte samenvatting over onze bevindingen destijds; 'Teufel, stop daarmee.'

Dan kunnen we nu door naar de bediening. Want de Teufel Cinebar Ultima wordt geleverd met een afstandsbediening. Waarom? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Omdat er geen ethernet of wifi-aansluiting aanwezig is. Natuurlijk, als de Cinebar met HDMI arc verbonden is, werkt het met de tv-afstandsbediening samen. Maar in het geval van een optische aansluiting, wat het geval zal zijn bij een Ziggo of Experia Box, dan komt toch de afstandsbediening op de koffietafel erbij te liggen. Met optisch ervaren we snellere reactie bij schakelen tussen bronnen of codecs. Hieraan merken we dat deze Cinebar echt tussen soundbar en actieve speaker in zit, en daar een geweldige uitkomst kan zijn. Een ander puntje is het netsnoer van Teufel, of eigenlijk  'net snoer'; het is namelijk net een snoer. De lengte is te kort om in het dichtstbijzijnde stopcontact te steken, waardoor er een stekkerblok in de buurt van de tv zal moeten liggen.

We vragen ons af hoe goed de Cinebar Ultima het zal gaan doen. De concurrentie is namelijk moordend. Naast  groten namen als Sonos en Bluesound zijn er tal van andere partijen die veel waar voor je geld leveren. Denon, Yamaha en Samsung zijn slechts enkele voorbeelden. Voor hetzelfde bedrag krijg je hier als consument gewoon heel veel waar voor je geld. Dat maakt het voor een specifiek product als de Cinebar Ultima een lastige uitdaging.

Toch zijn we er wel van overtuigd dat er meer in de Teufel Cinebar Ultima zit. We zien duidelijk potentie om uit te breiden. Bijvoorbeeld door een audiostreamer aan te sluiten, of een platenspeler. Door deze vrijheid en combinatie van audio op speakerniveau is de Teufel Cinebar Ultima toch een heel interessant product. Het eindoordeel is daardoor evenwel lastig. Over de conclusie is namelijk best even getwijfeld. Als pure soundbar zou de Cinebar iets hoger scoren dan 3 sterren. Tel daar de prijs bij op en we komen in lastig vaarwater. Maar omdat het niet een echt soundbar is, mogen wij de Ultima ook niet zo beoordelen. De uiteindelijke beoordeling schommelt een beetje tussen de 3.5 en de 4 sterren. De iets hogere score is vanwege de extra mogelijkheden en de eventuele uitbreiding naar meer. Maar het hangt dus heel nauw samen met het gebruik.

Conclusie

We prijzen Teufel vanwege hun manier van innovatie. De Duitse fabrikant durft een product op de markt te brengen, dat in een nieuw segment zit. De Cinebar Ultima is geen luidspreker, maar ook geen soundbar. Het is een actieve luidspreker in de vorm van een soundbar, inclusief wat functionaliteit. Door zijn omvang en de keuze van de units, is het laag verbluffend. Films en series zijn een geweldige ervaring. Omdat de Cinebar Ultima een broodje speciaal is, maakt dit het beoordelen wat lastiger. Het kan een fantastische oplossing zijn, mits je precies op zoek bent naar de oplossingen die Teufel met deze toevoeging aan het assortiment biedt. 

Teufel Cinebar Ultima
€ 699 | www.teufel-audio.nl
Beoordeling: 3.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE