REVIEWDenon

Review: Denon Home-lijn - Denon versus Sonos

Jamie Biesemans | 06 april 2020 | Denon
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 16 februari 2020

SAMENVATTING

Met de Home-speakers heeft Denon sterke uitdagers voor Sonos gelanceerd. Er zijn wat nadelen – het prijskaartje is soms hoger, minder streamingdiensten – maar er zijn ook overtuigende pluspunten. Bluetooth, het mooie design, de gedetailleerdere klank en de handige presets maken de Homes tot aantrekkelijke draadloze speakers.

PLUSPUNTEN

  • Presets en mediacontrole via touchcontrol
  • Home 350 zet krachtige, kamervullende prestatie neer
  • Ook Bluetooth aan boord
  • Mooi afgewerkt, stijlvol design

MINPUNTEN

  • HEOS-app verdient opfrisbeurt
  • Heel lichte vertraging via AirPlay 2
  • Sommige functies moeten nog komen

De gloednieuwe Denon Home-speakers nemen de fakkel over van de draadloze HEOS-luidsprekers. Met meer vermogen, een verbeterde klank, een nieuw design en AirPlay 2 wil Denon hét alternatief voor Sonos worden. En lukt dat?

Denon Home

De nieuwe Home-lijn van Denon omvat drie draadloze speakers: de Home 350, 250 en 150. Qua formaat en prijspunt zijn ze perfect gepositioneerd om het op te nemen tegen de Sonos Play:5, Play:3 en de One. Het zijn dus drie speakers die gaan van ‘Large’ naar ‘Medium’ naar ‘Small’. Op papier bieden ze hetzelfde als hun Sonos-rivalen. Ze werken over WiFi en hebben enkel een stroomdraad nodig om muziek af te spelen, je bedient ze via een app waarin je eigen muziekbestanden afspeelt of liedjes zoekt via streamingdiensten, en je kunt meerdere Home-luidsprekers apart of samen bedienen via dezelfde app. Dat ad hoc koppelen van speakers maakt ze echte multiroom-toestellen die je in meerdere kamers in de woning kunt plaatsen.

En ja, het zijn echte Denons, hoewel ze bedoeld zijn als opvolgers van de HEOS-speakers. HEOS blijft de naam van het streaming/multiroomplatform, maar de toestellen zelf gaan Denon heten – en er zijn immers ook Marantz-apparaten met HEOS aan boord. Op termijn komen er misschien zelfs Polk- of Definitive Technology-apparaten (de andere merken van Denon-moederbedrijf Sound United) met het platform. Of anders gezegd: HEOS evolueert van eigen merk naar een ingebakken functie, vergelijkbaar met MusicCast bij Yamaha.

In deze review evalueren we de drie nieuwe Home-modellen van Denon. We zetten ze ook naast de Play:5 van Sonos en de Sonos One. De vergelijking tussen de Play:3 en de HEOS 250 vinden we wat minder relevant. De medium-speaker van Sonos is inmiddels danig verouderd en speelt minder goed dan de goedkopere Sonos One. Hierdoor is de Play:3 wat ons betreft geen aanrader meer. Bovendien zijn de Home 250 en Play:3 niet 1-op-1 vergelijkbaar. De andere Homes zijn dat met hun Sonos-tegenhangers wel.

De eigen app

Loop een winkel binnen of surf naar een webshop en je merkt het meteen: er zijn bijzonder veel draadloze multiroom-speakers die dingen naar de gunst van de muziekliefhebber. Sonos, Bluesound, Yamaha, Harman Kardon, KEF, Naim… en dat is nog maar een samenraapsel van de voornaamste merken. Je hebt dus veel keuze en voor een merk is het zoeken naar een strategie om mensen weg te lokken van de grote marktleider Sonos. Dat proberen de nieuwe Denon Home-speakers alvast niet door op de prijs te spelen; ze zijn vooralsnog niet goedkoper dan Sonos. De Home-luidsprekers moeten dus op de andere belangrijke vlakken overtuigen: design, geluidskwaliteit en mogelijkheden om muziek af te spelen.

Als we kijken naar dat laatste aspect, blijken de Home-speakers hun eigen koers te varen. Ze bieden gebruikers verschillende manieren om te streamen. Met een eigen app, maar ook met alternatieven als je dat verkiest.

Net zoals bij Sonos kun je de Home-speakers volledig vanaf je smartphone of tablet bedienen, met de HEOS-app. Je kiest in deze app of je wil luisteren naar internetradio, eigen bestanden (over het netwerk of vanaf je mobiel toestel) of muziek via streamingdiensten. Het aanbod van diensten is relatief beperkt: Tidal, Deezer, Soundcloud en Napster (enkel Nederland). Mogelijk komt daar binnenkort Amazon Music bij, nu de webwinkel zich klaarstoomt om van start te gaan in de Benelux. En Spotify? Daar heb je de HEOS-app niet voor nodig. De Home-speakers verschijnen automatisch als speakers in de Spotify-app zelf.

Via de HEOS-app kun je ook de fysieke ingangen op de speaker(s) selecteren. De Home-speakers hebben er allemaal twee: een USB-poort en een aux-ingang. In tegenstelling tot heel wat draadloze speakers (incluis Sonos) kun je bij de Denon-toestellen dus een USB-schijf met muziekbestanden insteken en die afspelen. Ook op de andere HEOS- of Home-apparaten in andere kamers. Hetzelfde is ook mogelijk als je op een Home via de aux-ingang een smartphone of muziekspeler aansluit. Je zou langs deze weg in principe ook een draaitafel kunnen aansluiten, maar dat zal een aangepaste kabel en een platenspeler met een versterkte uitgang vereisen.

Heb je meerdere Home-speakers in huis (of bijvoorbeeld ook nog een Denon-soundbar of een Marantz-receiver), dan verschijnen die allemaal in de app. Via een eerste hoofdscherm (Ruimtes) dat je onderaan de HEOS-app kiest, zie je ze allemaal verschijnen. Hier kun je ze ook op elkaar verslepen, zodat ze synchroon spelen. In het derde hoofdscherm (Now Playing) regel je het volume. Heb je meerdere HEOS-toestellen gekoppeld dan kan je dat doen voor alle speakers samen of voor elk toestel afzonderlijk. Als je, zoals in onze testruimte, verschillende Home-modellen hebt staan, moet je aanvankelijk dat afzonderlijk afregelen wel doen omdat ze elk heel andere vermogens hebben. Daarna kun je gewoon de algemene volumeschuifbalk gebruiken; eventuele volumeverschillen tussen meerdere speakers blijven bestaan.

AirPlay 2 en Bluetooth

Wie graag zijn muziek streamt via Apple Music of Qobuz, heeft de HEOS-app niet nodig. Je kunt ook via een alternatief muziek kiezen: AirPlay 2. Vooropgesteld dat je een iPad, iPhone of Mac bezit, kun je via deze weg muziek van alle diensten naar de speakers sturen. Zolang ze een app op je iPad hebben, kan het. Het streamen gaat bovendien heel eenvoudig via het AirPlay-icoon dat in de meeste muziek-apps aanwezig is, via de AirPlay-optie in het iOS-menu of via de volumeregeling bovenaan het scherm van je Mac.

Een tweede voordeel van AirPlay 2 is dat je multiroom kunt streamen. Een playlist in Apple Music tegelijkertijd afspelen op meerdere Home-speakers kan dus. Je kunt zelfs andere merken met AirPlay 2-compatibiliteit combineren. Pakweg een Sonos One en een Home 350 synchroon muziek laten spelen, dat kan dus.

In tegenstelling tot alle Sonos-speakers (behalve de Sonos Move) hebben alle Home-luidsprekers Bluetooth aan boord. Dat geeft je nog een manier om muziek van je mobiel toestel af te spelen. En in dit geval maakt het niet uit welke software je smartphone draait. Bluetooth is heel universeel: je vindt het bij apparaten die Android, iOS, Windows of macOS draaien. Om een Home-speaker te pairen met je laptop of smartphone moet je wel eerst op een knopje achteraan de speaker drukken, en dan het koppelproces doorlopen op je mobiele toestel. Wel spijtig: de Home-speakers ondersteunen enkel de SBC-codec.

Twee manieren om in te stellen

Wie streamt via Bluetooth of enkel Spotify gebruikt, heeft de HEOS-app niet echt nodig. Maar toch moet je hem even installeren om de WiFi-verbinding in te stellen en om eventueel meerdere speakers met elkaar te koppelen.

Het instellen gaat heel vlug. Zoals het hoort, neemt de app je stap voor stap door het instelproces. Dat houdt weinig meer in dan een knop indrukken en de speaker aan te melden op je WiFi-netwerk. Heb je een iPad of iPhone? Dan kun je de Home-speakers ook met je draadloze netwerk verbinden via de WiFi-instellingen van je Apple-toestel. Je zal daar een Home-speaker als AirPlay-toestel zien verschijnen, waarna je hem kunt koppelen met je WiFi-netwerk. Gaat supersnel.

Installateurs en mensen die graag op veilig spelen zullen blij zijn dat de Home-speakers allemaal een ethernetpoort bezitten. Dat is bedrijfszekerder. Ook handig is dat de drie Denon-toestellen ook beschikken over schroefdraad, wat muurbevestiging eenvoudiger maakt. Sommige HEOS-speakers, zoals de kleine HEOS 1, bezitten een externe adapter. We snappen waarom: je kunt speakers nog compacter maken door de voeding naar buiten te brengen. Maar externe voedingen zijn bij speakers zoals deze soms lastig, bijvoorbeeld als je een speakertje op een meubel wil plaatsen en een stopcontact achter de kast gebruiken. Met een adapter-in-de-stekker moet je dan je meubel weer van de muur wegschuiven. Gelukkig bezitten de Home-speakers gewone stroomkabels, zodat je ze net iets subtieler kunt plaatsen. Het zit ‘em in de details, mensen!

Afgerond design

Dat we de Home-speakers als een nieuwe, frisse wind ervaren heeft in de eerste plaats te maken met hun design. Net zoals bij rivalen (en bij HEOS vroeger) spreken alle modellen dezelfde designtaal. Hoewel ze elk een eigen formaat hebben, passen ze prima bij elkaar.

We spraken ooit met een ontwerper van Sonos en die merkte op dat de grote uitdaging was om toestellen te ontwerpen die tegelijkertijd een eigen gezicht hebben en toch universeel blijven zodat ze in elk soort interieur passen, van een immense boerderij in Kansas tot in een flatje van 20 vierkante meter met papieren deuren in Tokio. Met diezelfde uitdaging heeft uiteraard ook Denon moeten worstelen – en vergeleken met de soms te futuristisch gevormde HEOS-speakers heeft het bedrijf deze keer resoluut de kaart van sobere universaliteit getrokken. Een goede zet.

De Home-speakers zijn beschikbaar in het zwart of het wit, en pogen door een understated aanpak in je interieur op te gaan. Omdat ze grotendeels overtrokken zijn met een hipper luidsprekerdoek met wat kleurverloop lukt dat ook. Geen idee of de Home-speakers in Japan ontworpen werden, maar ze etaleren toch een stukje dat ingetogen minimalisme dat ook producten als een bentobox of strakke Sony-producten uit het verleden kenmerkte. Op detailniveau zien de Home-speakers er ook mooi uit. De overgang naar het subtiele controlepaneel aan de bovenkant is bijvoorbeeld knap gedaan. Het is heel geleidelijk, met een afgeschuinde kant en met een dubbele rand uit een kunststof dat overtuigend op metaal lijkt. De buitenste ring rond het glazen controlegedeelte is donkergekleurd en loopt bij de Home 250 en Home 350 langs de zijkanten naar de basis, de binnenste ring is delicater en pronkt met een metaalkleur en een fijne chamfer.

De Home 350 en Home 250 zijn beide tafelmodellen. Vooral de Home 350 is wat groter – maar het bevat dan ook heel wat drivers. De Home 250 is iets compacter. De Home 150 is net zoals de HEOS 1 voorheen een klein zuiltje. Zo’n staafvorm zorgt voor een kleine voetafdruk, zodat je hem makkelijk ergens kunt plaatsen. Als je er twee plaatst op een meubel om een stereopaar te vormen, nemen ze nog altijd weinig plaats in. De compacte vorm van de Home 150 is ook in een ander scenario handig. Je kunt een paar inzetten als rear-speakers bij een HEOS-compatibele soundbar, zoals de HT716S.

Geniale presets

Het controlegedeelte zelf is pikzwart, totdat je een vinger in de buurt brengt. Terwijl je hand nog naar het paneel beweegt, lichten de touchknopjes op zodat je weet waar te tikken. Het is een manier van werken die we kennen van onder meer de high-end Naim Mu-so-speakers. Het heeft aanvankelijk iets magisch – al ben je het wel snel gewoon – maar het zorgt vooral dat de speaker je tijdens het afspelen niet lastigvalt met veel oplichtende knopjes. Het is een mooi detail dat wat luxe toevoegt. Bij de speakers die wij testen doven de verlichte knoppen snel uit, maar we verstaan dat je dit op termijn via de app zelf gaat kunnen aanpassen.

Presets vinden we wel een uitstekend idee. Ja, je kunt je muziek altijd afspelen via een app, maar in heel wat dagelijkse situaties wil je snel de radio opzetten of een playlist laten horen. Dat je gewoon ’s morgen de keuken kunt binnenwandelen en nog slaapdronken op een knopje kunt drukken, om daarna naar de koffieautomaat te strompelen terwijl je aanhoort wat die dwaze Trump nú weer heeft uitgespookt, het is toch wel handig.

Nog in volle ontwikkeling

Als je nu een Home-speaker koopt, geniet je nog niet van het volledige potentieel. Er komen nog software-updates aan die nieuwe functie toevoegen, ook aan reeds verkochte speakers. Voor spraakbediening via Google Assistant en/of Amazon Alexa is het wachten tot het najaar. Daarvoor ga je geen Google Home mini of iets dergelijk nodig hebben; de Home-speakers hebben ingebouwde microfoons, die nu echter nog zijn uitgeschakeld.

Eerder krijgen de Home-speakers een update waardoor ze een instellingen krijgen om rekening te houden met de plaatsing. Hiermee kun je de klank aanpassen aan de akoestiek. Slim, want draadloze speakers zoals deze kunnen overal terechtkomen. Veel mensen zullen ze netjes op een meubel plaatsen, maar de kans bestaat dat een speaker midden op een kookeiland, ergens in een hoek of zelfs op de grond geparkeerd gaat worden. Al die plaatsen beïnvloeden de klankweergave, bijvoorbeeld door de bassen te boosten zodat ze de rest van de frequenties overheersen. Dat klinkt bassheads minder erg in de oren, misschien, maar die zware beats zullen dan ook wollig zijn en het strakke ritmegevoel van je technotrack weghalen.

Sonos lost dat probleem op met Trueplay, een functie waarbij een geluidssignaal afspeelt dat gemeten wordt door de microfoon van je iPhone. Op basis van wat de software ‘hoort’, wordt dan de klank aangepast. Denon kiest voor een andere aanpak: de gebruiker zal kunnen aangeven waar zijn speaker staat (bijvoorbeeld dicht bij de muur of vrijstaand), waarna met name de laagweergave wordt aangepast zodat alles in balans blijft.

Presets zijn natuurlijk minder accuraat dan een meting, maar bij Sonos kun je enkel meten met een iPhone. De instellingen bij Denon Home zijn er voor iedereen. Hoe effectief ze zijn, kunnen we echter niet zeggen. De update met akoestische instellingen wordt pas in mei verwacht en konden we dus nog niet beoordelen. In de tussentijd is het mogelijk om via de gewone EQ-instellingen in het Now Playing-scherm aan wat soundtuning te doen.

Heel binnenkort is er nog een tweede update die je meer mogelijkheden geeft om het controlepaneel bovenaan de speakers te personaliseren. Denk dan aan het aanpassen van de helderheid of instellen hoe snel de verlichte knoppen terugkeren naar een verduisterde toestand.

Veel beter geluid

Het zal niet verbazen dat de stap van de Home 150 naar de Home 250 een hele upgrade biedt qua geluidskwaliteit en dat je een verdere verbetering krijgt als je van de Home 250 naar de Home 350 springt. De regels van de fysica zijn immers niet te negeren. De grote speakers hebben meer en grotere drivers, en het kastvolume is groter – wat de basweergave ten goede komt.

Maar het zijn geen gelijke sprongen als je van de 150 naar de 250 en dan naar de 350 gaat. De Home 150 is de junior van de drie, maar speelt relatief volwassen, vooral als het gaat om stemmen en het detailgevoel. De Sonos One die we er naast parkeren klinkt heftiger, want qua bassen is de Sonos-speaker wat krachtiger. Maar de Denon is wel natuurgetrouwer en strakker, wat de vingervlugge bas in een up-tempo nummer als ‘Roundabout’ van Yes op volle snelheid laat voortstomen. Net zoals bij de mini-Sonos raden we wel aan dat je er voor meer kritisch luisteren of bij een grotere ruimte twee plaatst en in een stereopaar koppelt. Niet alleen krijg je dan een mooiere muziekweergave – een geval van 1+1=3 – maar in een grotere ruimte ga je een enkele Home 150 snel te luid zetten waardoor de klank gestresseerd wordt.

We plaatsen ook de Home 350 naast de Sonos Play:5 (tweede generatie). Letterlijk: in onze testruimte parkeren we ze elk op een luidsprekerstandaard op een meter of twee van de muur. We spelen een playlist via AirPlay 2 simultaan op beide af, want zo kunnen we snel het volume van de ene speaker muten om de andere te horen. Dat is handig om zo snel mogelijk te vergelijken. Als je de twee naast elkaar plaatst, vallen meteen de verschillen qua design op. De Sonos Play:5 is heeft meer afgeronde hoeken en is ook compacter (maar dieper), terwijl de Home 350 een klassiekere rechthoek is. Maar ook hier zorgen die bolle hoeken voor een modernere uitstraling.

Qua vermogen is de Home 350 duidelijk de winnaar. De volumeregelaar kan verder en luider, voorbij het punt dat je in een gewone woonkamer zou willen beleven. En wat met de klank? De Play:5 is zeker geen slechte draadloze speaker. De tweede generatie is dankzij goede DSP-controle beheerst en goed in balans. De Home 350 doet het echter nog beter. Bij ‘Mali Music’ van Damon Albarn is het basfundament dieper en gedetailleerder, en is er een veel groter geluidsbeeld. Het verschil is wat kleiner als we de zwoele beats in ‘Oceans’ van RY X & Olafur Arnalds door de kamer laten spelen, maar de Denon-speaker is toch net wat opener en gedetailleerder. Spelen we het nog wat luider, dan vinden we de lage beats bij de Sonos wat meer geïsoleerd klinken terwijl de Denon volle bassen beukt die naadloos aansluiten op de stem (die daarvoor ook net iets voller klinkt bij de Denon Home 350). Als Denon nu hetzelfde prijskaartje zou hanteren voor de Home 350 als Sonos voor de Play:5, dan zou de keuze wel heel eenvoudig zijn.

De Home 150 plaatsen we naast de Sonos One én de oude HEOS 1. Kijk naar de HEOS en de nieuwe Denon, en je spreekt echt van dag en nacht. Qua design toont de Home 150 degelijker, etaleert het een sobere luxe en straalt de Denon veel kwaliteit uit. Los van het hoekigere ontwerp, presteert de HEOS 1 niet eens zo slecht. De Home 150 is minder een wow-ervaring dan de Home 350, maar doet het wel net iets beter. Vooral qua detailweergave overtuigt de Denon, ook ten opzichte van de kleinste Sonos. Verwacht echter geen spectaculair verschil; zowel Sonos als Denon duwen met deze luidsprekertjes op indrukwekkende wijze tegen de limieten aan van wat mogelijk is met een doosje dat even groot is als een pak suiker.

Conclusie

Met de Home-lijn stuurt Denon een sterke ploeg het veld op. De speakers – en in het bijzonder de Home 350 – pakken uit met een volwassen klank die werkelijk kamervullend is. De duurdere Home 350 durven we beter te noemen dan een tweede generatie Play:5. Voor beter moet je gaan voor een systeem dat bestaat uit twee aparte luidsprekers (of twee Home 350’s koppelen). De Home 150 speelt eveneens goed voor zijn prijs, de stap naar een stereopaar zouden we hier wel sneller aanraden – net zoals bij de Sonos One. De Home 250 vinden we dan weer minder indrukwekkend. Waar de andere twee de nadruk leggen op detail, is deze speaker net wat doffer.

De HEOS-app is sober en zit helder in elkaar, maar moet qua presentatie van muziekinformatie opgefrist worden. Zaken als playlists en albums mogen iets groter en interessanter worden getoond en een paar functies om muziek te ontdekken zouden leuk zijn. Dat gezegd zijnde, werkt de app wel prima. Gebruik je AirPlay 2? Dan heb je de HEOS-app niet nodig en kun je nagenoeg elke streamingsdienst afspelen vanuit zijn eigen app. Vanuit de Spotify-app laten de Home-speakers zich ook probleemloos aansturen.

Kortom, met de Home-speakers heeft Denon sterke uitdagers voor Sonos gelanceerd. Er zijn wat nadelen – het prijskaartje is soms hoger, minder streamingdiensten – maar er zijn ook overtuigende pluspunten. Bluetooth, het mooie design, de gedetailleerdere klank en de handige presets maken de Homes tot aantrekkelijke draadloze speakers.

Denon Home 350
699 euro | www.denon-hifi.nl
Beoordeling 4,5 op 5

Denon Home 250
499 euro | www.denon-hifi.nl
Beoordeling 4 op 5

Denon Home 150
249 euro | www.denon-hifi.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE