REVIEWSonus faber

Review: Sonus faber Olympica Nova V - grootse, diepe en vriendelijke weergave

SAMENVATTING

De Olympica Nova V is een prettig en vol klinkende luidspreker die ook de weergave van putdiepe lage tonen zonder morren voor zijn rekening neemt. De laagweergave is beheerst en ondersteunt de middentonen en hoge tonen zonder aandacht voor zichzelf te vragen. De klank is net niet neutraal maar heeft een heel licht vleugje warmte en fluweligheid. De luisteraar wordt uitgenodigd zich te ontspannen en het puntje van zijn stoel te verlaten door achterover te leunen.

PLUSPUNTEN

  • Allround vloerstaander zonder voorkeur voor een muziekgenre
  • Hoge gevoeligheid, versterker hoeft geen krachtpatser te zijn
  • Afgewogen klank met een heel licht vleugje warmte en fluweligheid
  • Hoogweergave en middentonen lijken uit een puntbron te komen
  • Beheerste en putdiepe laagweergave

MINPUNTEN

  • ?

De Italiaanse luidsprekerbouwer Sonus faber heeft in het diepste geheim een nieuwe productlijn ontwikkeld genaamd Olympica Nova. De nieuwe productlijn, die bestaat uit een drietal vloerstaanders, een monitormodel, twee centerluidsprekers en een muurhangend model, is nog maar enkele uren geleden voor het eerst aan het publiek getoond op het Rocky Mountain Audio Fest in de Amerikaanse stad Denver. Hifi.nl had echter al twee weken geleden de beschikking gekregen over prototypes van het grootste vloerstaande model genaamd Olympica Nova V. We hebben uitgebreid geluisterd, maar we mochten er niets over loslaten. Tot vandaag.

Sonus faber: luidsprekers uit Italië

Het Italiaanse luidsprekermerk Sonus faber, dat bestaat sinds 1983, zal welbekend zijn bij een grote groep lezers van dit medium. De fabrikant bouwt zijn producten met de hand in de fabriek in Italië in de stad Vicenza. Onlangs hebben nog een recensie over de Sonus faber Guarneri Tradition gepubliceerd, een tweeweg monitorluidspreker die met een passende stand wordt geleverd.

Het portfolio van Sonus faber bestrijkt zo ongeveer de hele luidsprekermarkt. Het goedkoopste model is de Sonetto 1 van 749 euro per stuk, de duurste is de Aida van 52.500 euro per stuk. Ja, wij weten dat er goedkopere en duurdere luidsprekers bestaan, maar wie luidsprekers bouwt variërend in prijs van 749 euro tot 52.500 euro, bestrijkt daarmee het grootste deel van de markt. We laten dus het speciaal op bestelling te maken model The Sonus faber SE2017 dat 250.000 euro per paar kost buiten beschouwing.

Sonus faber Olympica Nova: nieuwe productlijn

De luidsprekerfabrikant heeft de afgelopen twaalf maanden naar eigen zeggen gebruikt voor een diepgaande evaluatie van het portfolio waaruit de lancering van een aantal nieuwe productlijnen en modellen is voortgekomen. Het gaat dan om de Sonetto-productlijn en de Palladio-productlijn. Daarnaast heeft Sonus faber de Gravis Subwoofers en de monitormodellen Amator III en Minima Amator II uitgebracht. Olympica Nova is de naam van een nieuwe productlijn die volgens de Italianen voortbouwt op de tradities van het bedrijf.

Via de Nederlandse importeur Savor Audio hebben wij de beschikking gekregen over de grootste vloerstaander uit de Olympica Nova productlijn en dat is het model Olympica Nova V, een drieweg model voorzien van een drietal woofers. Wij hebben plechtig moeten beloven om niets los te laten over het bestaan van de nieuwe luidsprekers, tot de officiële lancering, die inmiddels heeft plaatsgevonden op het Rocky Mountain Audio Fest in de Amerikaanse stad Denver. Wij hebben onszelf aan deze belofte gehouden. De wereld heeft inmiddels kennisgemaakt met de nieuwe luidsprekers en wij willen onze lezers graag deelgenoot maken van onze bevindingen.

Sonus faber heeft overigens ook een productlijn genaamd Olympica (lees ook onze recensie over de Sonus faber Olympica II). De nieuwe Olympica Nova borduurt voort op de originele Olympica, maar is ook ingrijpend herzien en voorzien van nieuwe techniek. Volgens de fabrikant heeft de nieuwe Olympica Nova nieuwe drivers, een nieuw cross-overfilter, een nieuwe kast en een nieuw uiterlijk. Hieruit mogen we vermoedelijk wel afleiden dat sprake is van een min of meer nieuwe reeks luidsprekers, hoewel deze nieuwe reeks in naam doet denken aan een oudere productlijn.

Sonus faber Olympica Nova: zeven familieleden

Volgens importeur Savor Audio leunt de nieuwe Olympica Nova productlijn meer tegen de duurdere Homage Tradition productlijn aan dan tegen de Olympica productlijn. De leden van de Olympica Nova productlijn zijn ook duurder dan de vergelijkbare leden van de Olympica productlijn. De Olympica Nova productlijn heeft de volgende leden, die allemaal verkrijgbaar zijn in de kleuren wengé en walnoothout, mat uitgevoerd.

Het kleinste model is de Olympica Nova I, een tweeweg monitormodel dat 6.000 euro per paar kost. Optionele stands kosten 1.000 euro per paar.

Het volgende model is de Olympica Nova II, een drieweg vloerstaander, die 9.000 euro per paar kost. Model II heeft één woofer aan boord.

Daarna komt de Olympica Nova III, ook een drieweg vloerstaander, maar dan voorzien van twee woofers. Dit model kost 12.000 euro per paar.

Dan komt de Olympica Nova IV. Nee, toch niet. Het getal 4 of IV is een ongeluksgetal in Azië. Vanuit marketingoogpunt heeft Sonus faber de IV of 4 dus overgeslagen. Luidsprekerfabrikanten brengen ook geen model 13 uit.

Het topmodel is de Olympica Nova V. Dit is ons testmodel, een vloerstaander met een drietal woofers aan boord. Een paartje wisselt voor 15.000 euro van eigenaar.

Dan zijn er nog de centerluidsprekers Center I en Center II. De Center I is een tweeweg model van 4.500 euro, de Center II een drieweg model dat voor 6.500 euro over de toonbank gaat. Beide prijzen zijn per stuk.

Hekkensluiter is de Olympica Nova Wall, een tweeweg model en tevens het enige niet-basreflex model. De prijs van de Nova Wall is 3.500 euro per stuk.

Min of meer boven de Olympica Nova productlijn ligt de Homage Tradition productlijn. Circa twee maanden geleden stond het monitormodel Guarneri Homage Tradition in onze luisterruimte. De Olympica Nova lijkt naadloos aan te sluiten op de Homage Tradition productlijn. Het vloerstaande vlaggenschip Olympica Nova V is precies even duur als de Guarneri Tradition, die feitelijk de instapper is van de Homage Tradition productlijn. Onwillekeurig dringt zich dus de vergelijking op tussen de Olympica Nova V en de Guarneri Homage Tradition. Waarom ook niet? Ze zijn even duur, en komen uit dezelfde fabriek.

We gaan luisteren naar de Olympica Nova V en zullen ook een vergelijking maken met de Guarneri Homage Tradition. Maar eerst willen we de techniek van de Olympica Nova productlijn voor het voetlicht brengen.

MERK

EDITORS' CHOICE