REVIEWParadigm

Paradigm Prestige 85F

Ruud Jonker | 13 mei 2015 | Paradigm

Enige tijd geleden stond de gelimiteerde Paradigm Tribute vloerstaander in de luisterruimte. Een model dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van de fabrikant. Aan het einde van deze review werd de wens uitgesproken om een ‘normale’ en niet gelimiteerde productieversie in de markt te zetten. Aan dat verzoek is gehoor gegeven in de vorm van een vernieuwde Prestige reeks met een aantal modellen. Derhalve staat de Paradigm Prestige 85F nu in de luisterruimte.



Vanzelfsprekend is Paradigm geen nieuwe serie gaan bouwen op basis van opmerkingen in reviews. De nieuwe Prestige serie biedt veel verschillende modellen, dus de ontwikkeling is ongetwijfeld al begonnen voordat de Tribute de markt bereikte. Het is gangbaar dat fabrikanten ter gelegenheid van een jubileum zogenaamde limited editions uitbrengen. De consument beschikt daarmee over een redelijk uniek stuk, waarin een fabrikant vaak nieuwe technieken en inzichten heeft toegepast. Je beschikt dan over een technologisch ‘showpiece’, hoewel sommige special en limited editions alleen maar optisch zijn opgeleukt. Limited editions hebben vaak een zeer luxe afwerking, maar komen natuurlijk ook voor een iets hogere winkelprijs. Onderscheidend vermogen moet nou eenmaal betaald worden. De Tribute is natuurlijk duidelijk een voorbeeld van technische vernieuwing in een zeer luxe jasje. De frustratie is dat de vaak bovengemiddelde performance van zulke producten mondjesmaat beschikbaar is en snel uitverkocht. Veel consumenten wensen dan een ruimer beschikbaar model, ontdaan van de bling bling, maar wél met de prestaties van dat topmodel. Ook daarin voorziet de industrie. De technologie uit zo’n showcase model wordt doorgaans toegepast in nieuwe producten, die binnen de reguliere productie-series vallen.  Nu is er dan de nieuwe Prestige-serie en dat wekt natuurlijk verwachtingen in het licht van de zeer positieve indruk die de Tribute hier maakte.



Prestige
Paradigm heeft de Prestige serie ontwikkeld op basis van feedback van klanten en dealers. De serie was bedoeld om de Studio serie te vervangen. Maar, het eindresultaat is een serie die zich boven de Studio weergevers positioneert. Het artikel over de Tribute biedt veel achtergrondinformatie over Paradigm. Belangrijk om hier nog een keer aan te halen is dat dit grootste merk op de Noord-Amerikaanse markt de Prestige’s in Canada bouwt. De opvatting is dat de kwaliteit niet volledig kan worden gegarandeerd als de productie elders plaatsvindt. De additionele kosten voor de volledige in-house vervaardiging neemt men dan voor lief. In principe zijn Paradigm luidsprekers betaalbaar. Dat heeft te maken met het streven van de fabriek naar een zo optimaal mogelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Dat kan dan weer deels gerealiseerd worden omdat de productieaantallen hoog zijn. De kosten voor extra kwaliteit kunnen dan terugverdiend worden over een groot aantal verkochte exemplaren. Daarom kan een luidspreker van 2000 euro soms net zo goed zijn als een 10K+-model van een kleine ‘high-end fabrikant’. Maar wie Paradigm kent, weet dat er soms ook vraag was naar fraaiere vormgeving en afwerking. In het verleden was het ontwikkelteam erg bezig met prestaties en functionaliteit. Met de nieuwe Prestige series voegt men daar nu ook design en afwerking aan toe. Vanzelfsprekend met een knipoog naar de Europese merken.



Gaandeweg is er dan ook sprake van een ‘versonusfaberisering’ in luidsprekerland, maar daar zullen de interieurfetisjisten geen probleem mee hebben. De kosten in de hand houden, productieaantallen draaien en quality-control worden door Paradigm gerealiseerd door een fikse investering in robotisering en computerapparatuur. De MDF-panelen voor de Paradigm series worden automatisch gemaakt door een houtbewerkingsrobot, maar ook het schuren vindt geautomatiseerd plaats. Monteren en verlijmen van de panelen is de taak van een andere robot en de nieuwe spuitstraat zorgt voor de hoogglanslak op een aantal Prestige modellen, waarvoor zeven keer geschuurd en gespoten moet worden. In dat volledige geautomatiseerde kader zou het niet misstaan om een numeriek gestuurde reviewrobot te introduceren, al was het maar uit het oogpunt van constante kwaliteit… Om de looks en feel van de Prestige modellen te perfectioneren is ook het uiterlijk van de drivers aangepakt. Dat heeft dan geresulteerd in drie vloerstaanders, een monitor, twee centers en een rearchannel-weergever. Later in 2015 verschijnen nog twee subwoofers. 


EDITORS' CHOICE