BlackNoise Eight Power Distribution Block


Marc Brekelmans | 25 januari 2012 | BlackNoise

Stroom. Nog niet eens zo heel erg lang geleden deden we er in de hifi niet moeilijk over. We sloten onze kostbare apparatuur haast gedachteloos aan met de meegeleverde netsnoeren.

Ook het verdeelblok voor de stroom was maar al te vaak een modelletje van de lokale bouwmarkt. Fase-checken, daarvan was het belang bij de meeste audiofielen al wel doorgedrongen. Het belang van goede stekkerblokken en netsnoeren moest nog komen.

Tegenwoordig gebruiken we en-masse luxe, soms polsdikke, netsnoeren gemaakt van de meest exotische materialen. Ook het stekkerblok van de bouwmarkt is door velen inmiddels vervangen door een audiofiel verantwoord modelletje met ingebouwde beveiliging en/of filtering.

Over het nut van beveiliging in een stekkerblok heerst een zekere consensus, over de zin en onzin van filtering zijn de meningen echter verdeeld. Voorstanders van netfiltering roemen de lagere ruisvloer en de toename van rust in het geluidsbeeld, tegenstanders struikelen over de verminderde dynamiek en het gebrek aan levendigheid.

Het Italiaanse BlackNoise kan beide kampen tevreden houden: ze hebben ongefilterde verdeelblokken, en ze hebben gefilterde verdeelblokken en losse netfilters die te combineren zijn met hun ongefilterde verdeelblokken. Voor deze (korte) productbespreking kreeg ik de beschikking over een ongefilterd BlackNoise verdeelblok: de Eight met acht aansluitpunten.

De Italiaanse fabrikant Systems and Magic hecht, zoals het een goed Italiaans bedrijf betaamt, naast de klankmatige prestaties ook veel waarde aan de esthetische kant van de zaak. En dat is ze zeker gelukt. Voor wat het waard is: de BlackNoise producten zijn een lust voor het oog. De 4mm. dikke aluminium wanden van de strak en modern vormgegeven kast zijn haast naadloos - en zonder zichtbare schroeven - met elkaar verbonden.

Niet alleen oppervlakkig mooi

Het licht geschuurde grijs-blauwe aluminium is aan de bovenzijde voorzien van een ingefreesd en van zwarte lak voorzien BlackNoise logo. De op het verdeelblok gemonteerde hoogglans-zwarte stopcontacten accepteren meerdere stekkerformaten, waaronder de tweepolige US-stekker en de standaard Europese Schuko. Maar het meest opvallend is eigenlijk het bescheiden formaat van de Eight: slechts 10(b) x 4(h) x 32(l) centimeter. Als je met minder dan drie of vijf stopcontacten toekunt wordt de breedte zelfs gehalveerd.

Maar zoals het Engelse spreekwoord luidt: Beauty is only skin deep. Voor hifi-toepassingen is de binnenzijde veel belangrijker. Maar ook daar is gelukkig de nodige zorg en aandacht aan besteed. Ieder afzonderlijk stopcontact wordt verbonden met drie draden: fase, nul en aarde. Vanuit ieder stopcontact lopen deze drie draden naar een centraal punt bij de IEC-ingang van het stekkerblok (een zogeheten sterbedrading), waardoor volgens de fabrikant de onderlinge beïnvloeding tussen de stopcontacten geminimaliseerd wordt. De gehele bedrading van de Eight volgt overigens de standaard-conventie voor het aansluiten van de fase. Het met een ‘D’ gemarkeerde gaatje van het stopcontact is bij een correcte aansluiting de stroomvoerende kant.

De BlackNoise Eight is een ongefilterd stekkerblok, maar heeft wel een bijzondere overspanningsbeveiliging. Deze beveiliging werkt namelijk niet alleen tussen de fase en de nul - zoals gebruikelijk - maar ook tussen de nul en de aarde en tussen de fase en de aarde. De aluminium behuizing beschermt bovendien de gevoelige binnenzijde tegen EMI en RFI. Mocht je tijdens langere periodes van afwezigheid graag het complete stekkerblok uit kunnen schakelen, dan kan de Eight tegen meerprijs worden voorzien van een tuimelschakelaar.

To filter or not to filter

...dat is inderdaad de vraag. En een vraag waar naar mijn mening geen eenvoudig antwoord op te geven is. Sommige apparaten reageren uitstekend op filtering terwijl andere apparaten graag een ongefilterde stroomtoevoer zien. Het is daarom erg handig dat je met de BlackNoise producten eenvoudig en kostenefficiënt kunt experimenteren. Een ongefilterd stekkerblok zoals de hier beschreven Eight is bijvoorbeeld eenvoudig aan te vullen met een BlackNoise MiniBlack stroomfilter.

Deze kun je voor het stekkerblok plaatsen, waardoor alle stopcontacten in de Eight gefilterd zijn, of je plaatst de MiniBlack in één van de beschikbare stopcontacten om daarmee een specifiek apparaat van filtering te voorzien. Voor optimale prestaties adviseert Systems and Magic zelf overigens de BlackNoise stroomfilters waaronder de 500 en 1000 modellen.

Een praktijksituatie
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er geen universeel advies te geven over het gebruik van een gefilterd of ongefilterd stekkerblok. Zo heb ik in het verleden naar volle tevredenheid gebruik gemaakt van een gefilterd stekkerblok in combinatie met een Audio Research buizen-voorversterker. Mijn huidige Naim apparatuur (SuperNait, DAC en StageLine) voelt zich echter veel gelukkiger met een ongefilterd stekkerblok aan de netsnoeren.

Een gebruikelijke luistersessie waarbij een apparaat in een bestaande situatie wordt geïntegreerd om de specifieke eigenschappen van het apparaat dat je onder test hebt te bepalen is derhalve weinig zinvol. Dit keer dus geen voorbeelden van verandering in specifieke tracks die teweeg worden gebracht door de BlackNoise. Geen verhalen over het ‘feit’ dat er dubbeltjes in plaatst van kwartjes in de lade gegooid worden op de Jazz at the Pawnshop elpee. De conclusies zijn namelijk te zeer gebonden aan de gebruikte apparatuur en de kwaliteit van de stroom die ter plekke uit de muur komt.

In mijn geval - waar ik rechtstreeks `uit de muur` al een redelijk schone energietoevoer heb - was de overgang van gefilterd naar ongefilterd groot. De Naim SuperNait was duidelijk in zijn nopjes met de onbeteugelde stroomtoevoer: snelheid, dynamiek, levendigheid in het hoog, het elimineren van de filtering zorgde voor een verbetering op al deze muzikaal belangrijke parameters. Ten koste van een enigszins verhoogde ruisvloer, dat wel. Maar het plezier waarmee de SuperNait het loslaten van de teugels begroette werkte dusdanig aanstekelijk dat dit wat mij betreft ruimschoots werd gecompenseerd door de positieve eigenschappen van de BlackNoise Eight.

Het laag en het middengebied kregen duidelijk meer body, aanslagen op gitaar werden feller en beter gearticuleerd weergegeven, en het hoog kreeg meer ruimte. Ook werden stemmen duidelijk beter omkaderd. De toegenomen ruimte vertaalt zich bij de SuperNait in een breder en ietwat hoger geluidsbeeld, en bracht meer ‘lucht’ tussen de instrumenten. Het illustere drietal Pace, Rhythm and Timing, sowieso al goede bekenden van de Naim apparatuur, wordt door de BlackNoise Eight nog meer naar de voorgrond geschoven.

Conclusie

Bij een bespreking van stekkerblokken en netfilters moet eigenlijk, net zoals bij financiële producten, een waarschuwing gegeven worden. `Resultaten bij een recensent bieden geen garantie voor de resultaten bij u thuis. Lees voor aanschaf de prospectus!`

Maar één conclusie wil ik je niet onthouden. En dat is dat de BlackNoise Eight veel waar biedt voor het geld. De Eight is uitstekend gebouwd, ziet er bijzonder fraai uit en biedt - afhankelijk van het feit of je apparatuur graag een gefilterd of een ongefilterd stekkerblok `ziet` - veel muziekplezier. Het belang van een geoptimaliseerde stroomvoorziening - eens het ondergeschoven kindje - hoeven we niet meer te benadrukken. Mocht je je muziekinstallatie nog steeds met een standaard stekkerblok aangesloten hebben, neem dan eens de proef op de som en probeer een BlackNoise. Heb je een gefilterd stekkerblok, dan is het proberen van een ongefilterde BlackNoise ook zeker de moeite waard. Eigenlijk wil ik zelfs een stapje verder gaan dan de importeur die op zijn website stelt dat `proberen mag!` Ik zou willen zeggen: `proberen moet!` ...in alle opzichten.

Aanvullende informatie:

Importeur: Daluso
Fabrikant: Systems and Magic

Prijzen:

BlackNoise Eight: 455 euro
met hoofdschakelaar: + 60 euro
Overige ongefilterde BlackNoise stekkerblokken vanaf 305 euro (Slim3)
MiniBlack (+kabel): 375 euro