Audio Pro – Draadloos het huis door


Marnix Bosman | 23 januari 2012 | Fotografie Marnix Bosman | Audio Pro

Muziek kopen, archiveren en beluisteren doen we steeds vaker met een computer of laptop. De CD en CD-speler zijn gedegradeerd tot fenomenen uit het verleden. Analoge audio direct uit de computer heeft echter een matige kwaliteit en dan hebben we het nog niet eens over de bekabeling. Maar het kan ook draadloos.

Ondanks de veelzijdigheid van de computer is hij eigenlijk niet ontworpen voor het direct weergeven van analoge audio. De ingebouwde converters bieden voldoende kwaliteit voor het afspelen van een YouTube filmpje maar zijn absoluut niet toereikend voor serieuze muziekweergave. Je kan de computer voorzien van een S/P-DIF uitgang of een DAC of voorversterker met USB-ingang gebruiken maar die oplossingen hebben één groot nadeel. Voor de koppeling heb je weer een kabel nodig.

Dus terwijl je op je laptop draadloos werkt via WiFi, heb je voor de weergave weer een kabel nodig. "Kan dat niet ook draadloos?" hoor ik u al vragen. Nou jazeker dat kan, met de draadloze luidsprekers van Audio Pro uit Zweden.

Audio Pro

Audio Pro is al sinds 1978 actief als luidsprekerbouwer. Opvallende kenmerken van het huidige programma zijn het bedieningsgemak, draadloos gebruik en de chique vormgeving. Met het huidige programma anticipeert Audio Pro op de vraag van gebruikers om op een eenvoudige manier overal in het huis vanuit iedere mogelijke bron inclusief de computer muziek hoorbaar te maken. Een multiroom oplossing dus maar dan zonder de complexiteit van gangbare multiroomsystemen en dus ook zonder het ingewikkelde kabelnetwerk. De Audio Pro benadering is volledig draadloos en aan te passen aan alle wensen en situaties.

Draadloos audio

Draadloos informatie distribueren lijkt zo eenvoudig als je kijkt naar systemen als WiFi, BlueTooth, Dect, GSM of UMTS. De praktijk is echter een stuk complexer. Er gelden namelijk strenge regels over wat je de ether in mag sturen. Veel frequentiebanden zijn gereserveerd voor bepaalde functies en gebruikers. Die banden kan en mag je niet zomaar voor andere toepassingen gebruiken. Er zijn echter ook vrije frequentiebanden die fabrikanten op hun eigen manier mogen gebruiken voor het transporteren van informatie. Dat is mooi maar heeft ook een nadeel.

Er komen namelijk steeds meer draadloze toepassingen op de markt waardoor deze frequentiebanden erg vol raken. Als u in een hutje op de hei woont, is dat niet zo’n probleem maar in een drukke stad kan dat problemen opleveren. Bij het transporteren van audio heb je namelijk een betrouwbare breedbandige verbinding nodig die nooit weg mag vallen. Drop-outs of stoorsignalen zijn onacceptabel. De digitale techniek biedt hier echter oplossingen.

Audio Pro draadloos

De draadloze techniek die Audio Pro gebruikt is een bewezen techniek die ook door andere fabrikanten wordt gebruikt. Het systeem is volledig digitaal en opereert binnen het 2,4GHz bereik (daar waar bijvoorbeeld ook WiFi verbindingen worden gemaakt). Het systeem maakt gebruik van meerdere kanalen binnen dezelfde frequentieband waardoor er een hoogwaardige digitale verbinding mogelijk is. Het systeem schakelt automatisch over naar een andere kanaalset zodra één of meer van de gebruikte kanalen een storing geeft. Op deze manier is er altijd een betrouwbare verbinding.

De maximaal te overbruggen afstand is net zoals bij WiFi een beetje afhankelijk van de omgeving maar varieert ergens tussen de 20 en 50 meter. Ruim voldoende voor een normaal huis. Voor speciale situaties heeft Audio Pro bovendien netwerk-extenders voor afstanden tot 100 meter. Op basis van deze techniek heeft Audio Pro een hele productlijn ontwikkeld die één onderdeel gemeen hebben, de TX100 zender die eruit ziet als een USB-dongle.

USB dongle

De USB connector van de TX100 zender past direct op een PC of Mac die de dongle zal herkennen als een externe geluidskaart. Vanuit deze TX100 zender kan je audio verzenden naar de RX100 ontvanger die er eveneens uitziet als een USB-dongle. De RX100 ontvanger krijgt zijn voeding via de USB aansluiting en kan dus worden aangesloten op iedere versterker of receiver met USB. Het audiosignaal wordt met een minijack kabel vanuit de RX100 ontvanger naar een ingang van de versterker gevoerd en je hebt geluid.

Als de versterker geen USB heeft kan hij ook stand-alone worden gebruikt met een Audio Pro 230V USB adapter. Zowel de TX100 zender als de RX100 ontvanger zijn stand-alone te gebruiken voor het maken van een draadloze verbinding. De audio wordt dan in en uit de dongles gevoerd via zo’n minijack kabel. De TX100 en RX100 worden samen als WF100 set verkocht en zijn voorzien van een 3-standenschakelaar zodat er drie systemen naast elkaar kunnen worden gebruikt voor het creëren van drie zones.

Naast de losse RX100 ontvanger heeft Audio Pro een serie actieve luidsprekers waar de ontvanger reeds is ingebouwd. Deze Living serie bestaat uit de LV1 stereo tafelluidspreker, de LV2 boekenplankmonitor en de LV3 vloerstaande luidspreker. Daarnaast is er nog de LVSUB subwoofer. Alle Living modellen zijn actief en worden geleverd met draadloze infrarood afstandsbediening.

Echt Plug-and-play

Plug-and-play is een gevaarlijke term in de techniek omdat maar weinig fabrikanten dat echt helemaal waar weten te maken. Het installeren van de Audio Pro systemen is echter heel simpel. De TX100 dongle wordt automatisch door een computer herkend en als je weet hoe je vervolgens het juiste audioapparaat voor weergave uit de computer moet instellen dan heb je een werkend systeem. Als je de TX100 en RX100 stand-alone gebruikt dan is het helemaal simpel en slechts een kwestie van de voedingen aansluiten, de juiste house-code kiezen en de verbinding is een feit.

Een TX100 zender is universeel inzetbaar en kan ook direct vanuit een NAS worden aangestuurd of in een systeem met Apples’s AirPlay of een Squeezebox server worden gebruikt met een besturing vanaf je iPod/iPhone/iPad. Het voert te ver om hier echt alle mogelijke variaties en configuraties te beschrijven maar in principe heeft Audio Pro aan alle slimme mogelijkheden gedacht. Op de Audio Pro website worden die mogelijkheden haarfijn uitgelegd. Met deze componenten heb je in no-time een werkend systeem aan de praat.

Gebruik en weergave

Voor dit verhaal had ik alle modellen uit de Living serie in huis. De luidsprekers zijn leverbaar in zwart en wit en aan de buitenkant afgewerkt met soepel leer wat ze een hele chique uitstraling geeft. De compacte LV2 twee-weg basreflex monitor is het meest toegankelijke model van de drie. Hij voelt zwaar en solide aan en is voorzien van een afneembaar frontdoek. Een kleine LED achter het frontdoek geeft de actieve status aan. De afstandsbediening is super klein en valt daardoor een beetje in het niet bij de LV2 zelf. De werking is echter heel simpel met een mastervolume en drie separate zone volumeregelaars.

De Living luidsprekers hebben een fraaie vormgeving maar bieden meer audiokwaliteit dan veel vergelijkbare designproducten. De LV2 heeft een heel compleet klankbeeld met een opvallend diep laag. In de gemiddelde huiskamer is de toevoeging van de LVSUB daardoor niet snel nodig omdat de LV2 in zijn eentje al een compleet klankbeeld geeft. De LV2 is klein en moet je ook zo beoordelen. Diepe ronkende bassen horen niet echt bij de LV2 maar dat zullen de meeste kopers ook niet in hem zoeken. Het geluidsbeeld is zuiver en netjes met een diep ongeforceerd laag. De LV2 is ondanks de chique afwerking een onopvallende luidspreker met een verbazingwekkend goed geluid die daardoor in iedere situatie inzetbaar is. Hij heeft bovendien een eigen recensie. De vloerstaande LV3 is in tegenstelling tot de LV2 wel een luidspreker die gezien mag worden en is ook echt ontwikkeld voor in de huiskamer. Deze luidspreker is veel groter, biedt veel meer maar moet je ook met iets meer respect benaderen.

De LV3

De vloerstaande LV3 is een 3-weg basreflex systeem met een bijzondere luidsprekerbezetting. Zo is de woofer net zoals bij veel subwoofers aan de onderzijde gemonteerd en straalt direct naar de vloer. De LV3 is daarnaast voorzien van drie tweeters en één middentoner die in het schuin geplaatste bovenpaneel van de luidspreker zijn gemonteerd. Door deze bijzondere luidsprekerbezetting heeft de LV3 een omnidirectioneel afstraalgedrag waardoor je de luidspreker ook iets anders moet neerzetten dan een gewone luidspreker.

De LV3 moet bijvoorbeeld niet direct in een hoek worden geplaatst omdat er dan vreemde reflecties optreden die de weergave erg diffuus en rommelig maken. Vooral in het diepe laag merk je dat snel. De LV3 heeft echter een EQ aan boord om een teveel aan laag te compenseren maar het vraagt wel om tijd, enige experimenten en wat deskundigheid voordat je de luidspreker zelf en de EQ op de juiste positie hebt gekregen. Dat maakt de LV3 echter niet minder interessant want de LV3 klinkt, zodra je de juiste posities een feit zijn, echt uitstekend. Net als de LV2 is de weergave vol en stevig met een breed frequentiebereik en ruim stereobeeld. Ook de LV3 bedien je weer met een afstandsbediening waarbij je nu het ingestelde niveau achter het frontdoek in cijfers ziet staan.

De LV1 tenslotte is een beetje een vreemde eend in de bijt en echt een luidspreker voor erbij. De LV1 is een stereo luidspreker in één kastje en een ideale en chique vervanger voor de gettoblaster in de keuken of de werkkamer. De weergave van de LV1 komt niet in de buurt van de kwaliteiten van de LV2 en 3 maar dat kan je ook niet van hem verwachten. In vergelijking met de gemiddelde gettoblaster is de weergave van de LV1 echter een stap voorwaarts en heel compleet.

Conclusie

Draadloze audio klinkt zo simpel maar is dat zeker niet. De benadering van Audio Pro maakt het echter heel eenvoudig en is echt plug-and-play. Met de producten uit de Living serie leg je snel en eenvoudig een draadloos audionetwerk aan. De USB-dongles kun je direct vanuit de computer muziek weergeven maar kunnen ook stand-alone worden gebruikt. De 3 instelbare zones maken bovendien een ingewikkeld meerkanaals multiroomsysteem mogelijk.

De prijs van een LV luidsprekerset lijkt wellicht heel stevig maar bedenk wel dat je daar een complete stereoset luidsprekers met ingebouwde versterkers en een draadloos transportsysteem voor krijgt. Sluit de dongle aan op een computer en je hebt geluid. Tel daarbij op de prima audioprestaties, de fraaie en eigenzinnige afwerking en de probleemloze werking en de vraagprijs van de LV2 of LV3 is eigenlijk helemaal niet zo gek. Een draadloze aanrader.

Prijzen:

LV.1 -  incl. TX100 en remote - € 499,-
LV.1 - TX incl. TX100 en remote - € 599,-
LV.2 - stereoset incl. TX100 en remote - € 750,-
LV.3 - stereoset incl. TX100 en remote - € 1699,-
LV Sub - actieve subwoofer - € 599,-

WF-100 -  zender/ontvanger set - € 250,-
TX-100 - zender - € 140,-
RX-100 - ontvanger - € 140,-
WR-200 - Wifi extender set -  € 375,-
WR-202 - extra ontvanger - € 225,-
CPS008 -  USB-adapter - € 25,-

Aanvullende informatie:

Audioplus, Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 368 56 02
Websites: www.audioplus.nl
www.audiopro.com