Kemp Hi-Powercord III & Entreq AC Wraps


Kilian Bakker | 30 april 2010 | Fotografie Kilian Bakker | Kemp Elektroniks

Lichtnetkabels fungeren letterlijk en figuurlijk als de voedingsaders van een weergavesysteem. Maar tegelijkertijd kunnen ze ook één van de meest vervelende storingsbronnen in zo`n systeem worden. Gevoelige apparaten kunnen namelijk 50 Hertz strooivelden oppikken van lichtnetkabels. Ook kunnen lichtnetkabels als antenne gaan fungeren zodat ze naast de gewenste stroom ook nog eens (vaak hoogfrequente) vervuiling gaan aanbieden.

Enter the Kemp HI-Powercord, een reeds gerespecteerde kabel die nu in zijn derde incarnatie leverbaar is. Het door Ron Kemp geleverde duo HI-P.c. IIIs werd vergezeld van twee sets Entreq AC Warps die de prestaties verder zouden moeten verbeteren.

De relatief zware Hi-Powercord III heeft een 11 mm doorsnede en vijf 1.5 mm² aderbundels van OFC koper. De verpakking is sober maar effectief; een plastic klikbox (een kartonnen doos, zoals dat van de meeste Kemp producten zou milieuvriendelijker zijn geweest). Voor alle Kemp power cords worden netstekkers van Bals toegepast die naar de specificaties van Kemp Elektroniks in Duitsland worden vervaardigd. Ook na jaren intensief gebruik garandeert Kemp een onverminderd contact en blijvende prestaties.

Om resonanties tegen te gaan is de netstekker inwendig op specifieke plekken gevuld met hars en een vulkanisch (zwart) zand. Dankzij de aanwezigheid van edelmetalen in dat zwarte zand vormt het een zekere EMI en RFI blokkering. Secundaire mechanische demping van de contacten en zelfs de behuizing van de lichtnetverdeeldoos worden door Kemp genoemd als positieve neveneffecten. Ook de IEC plug is met dat zwarte zand gevuld en daarnaast omwikkeld met metaalfolie zodat het volledig afgeschermd is.

Ruime keuze

De Kemp Powercords zijn leverbaar met alle mogelijke netstekkers en apparaatstekkers (daarnaast levert Kemp een IEC 320/C22-C7 adapter).

De Zweedse Entreq AC Wraps (verkrijgbaar in zwart of wit) worden als paar geleverd waarbij de Metal Wrap om de netstekker gewikkeld moet worden en de Sand Wrap ongeveer in het midden van de power cord. De Metal Wrap bevat verschillende metalen en speciaal zand terwijl de Sand Wrap uitsluitend gevuld is met een speciaal zand. De werking van de Wraps zou het sterkst zijn bij de eerste lichtnetkabel van de weergaveketen (oftewel: de kabel van de lichtnetstrip). Daarnaast zou men de Sand Wrap als chassis-demping kunnen toepassen voor electronica of bovenop luidsprekerbehuizingen. Gezien de reeds uitstekend gedempte residentiële apparatuur van schrijver dezes werden de Entreq Wraps enkel als kabeltweaks ingezet. Elke Wrap wordt door middel van klittenbandsluiting om de gekozen kabel aangebracht maar het strak en volledig omsluitend aanbrengen van de gedeeltelijk rigide Metal Wrap is bij bepaalde lichtnetpluggen bepaald geen sinecure.

Bij een kabel met een zwaar uitgevoerde 90 graden plug moest de Metal Wrap vlak achter de plug om de kabel worden aangebracht. De in compartimenten gestikte, 300 gram wegende wikkels met Velcro sluiting riepen bij schrijver dezes meteen het beeld op van een bloeddrukmeting voor lichtnetkabels. De Entreqs mochten de spits afbijten, rond de residentiële lichtnetkabels. De Hi-Powercord IIIs en AC Wraps werden hoofdzakelijk beoordeeld aan een Heed Obelisk versterker (bovengemiddeld gevoelig voor lichtnetinvloeden) met D/A kaart en een Heed DT loopwerk.

Luisteren

Met de AC Wrap combo rond de lichtnetkabel van het CD-loopwerk werd een toename in soliditeit en `push` in het laag waargenomen terwijl gespeelde accoorden van akoestische gitaren op aangename wijze bleven hangen; niet alleen was het uitsterven van tonen langer hoorbaar, het klonk ook enigszins rijker. Ruimtelijk overzicht werd fractioneel beter. Met de Wraps rond de lichtnetkabels van zowel het loopwerk als de versterker (die zijn stroom uit een afgeschermde Belden kreeg) werd de algehele presentatie uitgewogener. Naast de genoemde verhoogde soliditeit in het laag en langer aangehouden presence in het midden werd muziek nog genuanceerder weergegeven terwijl impulsgeluiden zoals rimshots met meer krokante klakken werden gepresenteerd. De dieptestaffeling leek verder gelaagd, oftewel de verste en zachtste geluiden in de opname werden beter uitgelicht. Zowel statische als bewegende geluiden kregen een onverwacht duidelijke focus mee. Subjectief gezien kwam de enkele AC Wrap set eerder als een accentuering over dan als een algehele verbetering. Met de twee Entreq sets was het effect subtieler maar ook completer want met name qua energie kwam het geheel beter in balans.


Foto: Kilian Bakker

Met de Wraps aan de zijlijn werden beide Hi-Powercord III kabels doorgemeten, om zo per apparaat de correcte lichtnetfase te bepalen. De testvolgorde bleef gelijk: eerst was het CD loopwerk aan de beurt, daarna de versterker/DAC en ten slotte beide AC Wrap sets rond beide Kemp Powercords. Met een H-P.C. III aan de DT en de Belden weer aan de Obelisk werd een meer omarmend en royaal stereobeeld verkregen dan in de voorgaande systeemconfiguraties. Daarnaast nam het fundament toe in soliditeit ten opzichte van de standaard kabels plus Entreq Wraps. Stemmen hingen vrijer in de ruimte en het moet gezegd dat de Powercord III zijn naam eer aan doet want de ritmische drive was met verschillende muzieksoorten sterker aanwezig. Er leek af en toe zelfs meer urgentie in muziek te zitten waardoor met name Blues aan zeggingskracht won.

Nog meer dynamiek

Met de tweede H-P.C. III aan de versterker/DAC kwam de weergave met een groter dynamisch contrast naar voren. Er was overigens geen rockgeweld nodig om dat vast te stellen; reeds bij solo akoestisch fingerpicking gitaarspel waren de overgangen van `geaaide` snaren naar felle plukken overduidelijk. Met de beide Powercords kon er opmerkelijk lang worden genoten van het uitsterven van bijvoorbeeld een concertvleugel, wat ook meer werd gevoeld. Bij enkele zangopnamen kwam de sibillance (s en t klanken) meer prominent naar voren, wat werd ervaren als passend bij de breedbandig toegenomen expressiviteit. De algehele indruk was dat van een dichter benaderd `live` gevoel.

De twee AC Wrap sets werden om de Kemp kabels aangebracht. Et voila, toen pasten de Metal AC Wraps perfect om de gehele AC pluggen. Horses for courses, zoals de Britten zeggen; de Kemp/Entreq combo sluit mechanisch goed op elkaar aan (al lieten de Metal Wraps weinig ruimte tussen de outlets van de Popp powerstrip). Wat betreft esthetiek: voor zover dat gedeelte van het systeem (powerstrip en kabels) zichtbaar is vanuit de zit/luisterhoek is het aanzicht van de AC Wraps niet iets waar een ega gelukkig van zal worden. Hoe deze `full monty` beviel? In één woord: goed. In twee woorden: een symbiose. De drive en robuustheid die met de Powercord IIIs ontstond werden dankzij de Entreqs vergezeld door extra lucht en detaillering waardoor een meer complete stap werd gemaakt naar een goede balans tussen vrijheid, fijnzinnigheid en levendigheid.

De presentatie was met de Powercords sec nog indrukwekkender dan met de Wraps om de eigen kabels, met name qua ritmische punctuering en een aanstekelijke pace, rhythm & timing. Een complete quadro-combo van twee Hi-Powercord IIIs en twee AC Wrap sets bracht als het ware Yin en Yang beter in balans; verfijning en kracht die voor zichzelf spreken. Bij het correct ontwikkelen van lichtnetproducten komt het op ervaring en doordacht materiaalgebruik aan; dat luistert -letterlijk en figuurlijk- heel nauw. Dit zijn met zorg vervaardigde producten die de moeite van het proberen meer dan waard zijn.

Aanvullende informatie:

Leverancier: Kemp Elektroniks
Telefoon: 020-7764464
Internet: www.kempelektroniks.nl

Kemp Hi-Powercord III (1.5 meter): 120,- Euro
Entreq AC Wraps (combo; wit of zwart): 120,- Euro

 

Toegepaste apparatuur:

 Bron

Heed DT Heed Dactile Firestone Spitfire & Supplier

Versterker

Heed Obelisk

Weergevers

Monitor Audio Studio 2SE Stirling Broadcast LS3/5a

Kabels

QED Qunex2 Monster M1000D QED Original

Lichtnet

Lapp/Popp strip Belden IEC Kemp SNS Plug (2X) Kemp SR Plug