Ziggo CI+ Module


Eric de Boer | 11 maart 2010 | Fotografie Eric de Boer | B&W

Onlangs kwam in het nieuws dat nu al meer dan de helft van de huishoudens in ons land beschikt over één of meer digitale televisie aansluitingen. De opmars van de digitale televisie in ons land is al jaren aan de gang, maar pas de afgelopen twee jaar zijn er steeds meer mogelijkheden voor de digitale televisiekijker om uit te kiezen. Door zowel het steeds geavanceerder worden van platte televisies als door innovaties vanuit de kabelmaatschappijen.

Een van de grootste aanbieders van onder andere digitale televisie in ons land is Ziggo. In maart van het afgelopen jaar kwam de aankondiging al van deze kabelaar dat ze een Common Interface adapter zouden gaan uitbrengen, die het voor diverse televisies mogelijk moest maken om digitaal televisie te kunnen ontvangen zonder extra losse decoderkastjes en afstandsbedieningen. De insteekkaart, die CI+ of CAM module wordt genoemd, liet helaas nog enige tijd op zich wachten, pas eind van de zomer kwam de module op de Nederlandse markt.

Dit was niet het einde van het tijdperk van externe digitale televisie ontvangers, integendeel. Slechts drie merken waren door Ziggo gecertificeerd om van deze module gebruik te kunnen maken. En gecertificeerd houdt niets meer in dan dat de merken in kwestie (Sony, Samsung en LG Electronics) gewoon op tijd waren met Ziggo’s goedkeuring dat hun televisies mochten werken met de CI+ module. Hoewel Philips heel eigenzinnig in oktober tv’s op de markt brachten met daarop zelfs het Ziggo logo afgedrukt, werkten die toestellen nog steeds niet zomaar. Later werd bekend dat er steeds meer toestellen van dit merk werkten met de module, hoewel Ziggo tot op de dag van vandaag meldt dat het merk officieel nog steeds niet wordt ondersteund, hoewel ze hiermee wel bezig zijn. Op de dag dat dit artikel wordt geschreven werd ook nog eens bekend dat bijna de gehele 2010 line-up van Panasonic ook voor Ziggo CI+ geschikt is en ook door de kabelmaatschappij is gecertificeerd.

Activering

Het gemak van de digitale insteekkaart is vrij duidelijk. De eindgebruiker hoeft alleen maar een door Ziggo gecertificeerde platte televisie aan te schaffen en samen met deze tv een losse CI+ module en een Ziggo smartcard. Deze smartcard kunt u vergelijken met een simkaart van uw mobiele telefoon, er staat een uniek nummer op dat op naam van de gebruiker wordt gesteld. Sinds 1 maart 2010 dient deze kaart door uw winkelier te worden aangemeld, omdat er zo’n 45 minuten tussen het feitelijk activeren van de kaart en het daadwerkelijk kunnen gebruiken zit. Als deze optie er niet is en u de kaart zelf telefonisch activeert, houdt u dan rekening met een klein uurtje zonder beeld te zitten, voordat u verder kunt met de installatie van de kaart en de module.

De losse smartcard biedt de Ziggo-klant standaard een tweeweekse ‘freeview’ periode. Dit houdt in dat de kijker het gehele zenderpakket van Ziggo kan bekijken, waaronder ook de uitgebreide zenderpakketten waar anders extra voor moet worden betaald. Binnen deze twee weken kan de klant dan rustig een keuze maken of het standaard zenderpakket uitgebreid moet worden met één of meer keuzepakketten. Bij de smartcard zit een antwoordkaart die kan worden geretourneerd met daarop de zenderpakketkeuze. Doet u dit niet, dan springt na twee weken het beeld op zwart en na een reset werkt enkel het standaardpakket nog. Een verandering van zenderpakket kan altijd wel nog op een later moment worden bewerkstelligd, meestal is een telefoontje naar Ziggo voldoende. Wilt u meer weten over de technieken en verschillende mogelijkheden van digitale televisie, dan verwijs ik u graag naar het in twee delen geplaatste achtergrondartikel elders op deze site (deel 1 leest u hier, voor deel 2 klikt u hier).

Installatie

De CI+ module wordt geleverd met een (wel heel erg beknopt) A4-tje met daarop een Nederlandstalige gebruikershandleiding. Hierin drukt Ziggo de eindgebruiker op het hart om eerst digitale televisie te installeren op de daarvoor geschikte televisie en pas later de smartcard in de daarvoor bestemde gleuf van de CI+ module te steken en de installatie volgens de handleiding van de fabrikant te plegen. Voor de juiste frequentie die moet worden ingesteld levert Ziggo een overzicht op de achterzijde van het A4-tje. Met daarop duidelijk de vermelding om vooral toch contact op te nemen met de fabrikant van de televisie als er zich installatieproblemen zouden voordoen. Ziggo is zelfs zo vriendelijk geweest om de nummers van de eerste drie gecertificeerde merken af te drukken onderaan de frequentielijst…

Omdat mijn eigen Panasonic plasma-tv niet beschikt over een DVB-C tuner, leen ik bij een serviceverlenende specialist bij mij in de buurt één van de nieuwste televisies met een dergelijke tuner én een Ziggo certificering. De keuze valt op het jongste toestel van Sony, een stijlvolle 32 inch LCD televisie met het typenummer KDL-32X500. Een voor mij gemakkelijke maat om te vervoeren, en het toestel kent een hoog contrast en 100 Hz technologie voor een rustig beeld. Voor de antennekabel gebruik ik een nieuwe OxyPure afgeschermde coaxkabel. De geluidsuitgang op de Sony televisie vindt vervolgens zijn weg naar de rest van mijn set middels een OxyPure toslink-kabel, om zo de dac’s van mijn eigen home cinema receiver het decodeerwerk voor geluid te laten verzorgen.

Nu heb ik in mijn leven al heel erg veel televisies geïnstalleerd, veelal in combinatie met diverse soorten digitale ontvangers. Zelf ken ik inmiddels wel bijna alle digitale ontvangers die geschikt zijn voor Ziggo en UPC, vergelijkingsmateriaal genoeg dus. De installatie op de nieuwe Sony verloopt dan ook vlot, na allereerst alle analoge zenders te hebben geïnstalleerd en de beeldafstelling zo correct mogelijk te hebben afgesteld, ga ik aan de slag met de installatie van digitale televisie middels de Ziggo CI+ module. Na het ingeven van de frequentie en de netwerksleutel (let er wel op dat er bij een viercijferige sleutel een ‘0’ voor moet worden geplaatst) vindt de Sony alle zenders die Ziggo mij te bieden heeft binnen enkele tellen. Als ik wil kan ik de zenders nog rangschikken naar wens, maar dit kan per televisie verschillen. Samsung bijvoorbeeld plaatst de zenders vaak pal achter de analoge kanalen.

Kijk- en luistergeld, de module geschat naar waarde…

Zo’n CI+ module heeft enkele voordelen boven een externe decoder. Het grootste voordeel is toch wel dat er geen dubbele afstandsbedieningen op de salontafel komen te liggen. De afstandsbediening van de televisie kan alles qua beeld bedienen.Veel mensen zijn toch wel huiverig voor een hele batterij aan afstandsbedieningen, wat eigenlijk niet meer hoeft nu producten als de Logitech Harmony of de Philips Pronto gemeengoed zijn geworden. Verder scheelt het ook een extra kastje in het AV-meubel, wat het plaatsingsgemak van de televisie vele malen vergroot en de aanschaf van extra bekabeling (HDMI of Scart) geheel overbodig maakt. Om maar niet te spreken over het lagere stroomverbruik, er staat immers een apparaat minder!

De beeldkwaliteit van Ziggo Digitale televisie achtte ik altijd al veel hoger in verhouding tot bijvoorbeeld UPC, maar helaas heeft televisiekijkend Nederland weinig keuze tussen kabelmaatschappijen. U bent simpelweg afhankelijk van de regio waarin u woont. Op de Sony televisie is het kijken in ieder geval aangenaam, de beeldkwaliteit is vergelijkbaar met een HD-decoder van Samsung of Cisco Systems. Op de één of andere manier lijkt de Humax 5050C in mijn herinnering wel wat meer diepte in kleuring en detail te herbergen, maar dat kan ook televisieafhankelijk te zijn. Ik bemerk in ieder geval geen storende ‘artefacten’ of ruis in de weergave van beeld en het geluid loopt netjes synchroon over de luidsprekers van de televisie.

Natuurlijk bent u afhankelijk van het merk en type televisie hoe de kwaliteit van het geluid is, ik ken eigenlijk alleen maar enkele Loewe en de 9000-serie van Philips die zelfstandig een bevredigend geluid kunnen produceren. Dit is nu eenmaal de beperking van een platte televisie. Ook de kwaliteit van het geluid (doorgegeven in PCM stereo of Dolby Digital 2.0) dat de Sony doorgeeft aan mijn Denon receiver is voldoende te noemen. De signalen van de HD-kanalen zijn erg goed te noemen, de Full-HD televisie die ik tot mijn beschikking heb geeft ze weer in 1080 geïnterlinieerde beeldlijnen.

Gebruik en conclusie

Het verwisselen van kanalen via de Sony verloopt vrij vlot en de electronische programmagids (Guide) is erg overzichtelijk, met een kleine ‘thumbnail’ links bovenin die het kanaal weergeeft waar u naar keek toen u de Guide inschakelde. Ook de layout hiervan is per televisietoestel verschillend. Het voordeel van digitale televisie middels de CI+ module is overduidelijk, bedieningsgemak, een relatief lage kostprijs en ruimtebesparing zijn duidelijke voordelen.

Helaas zijn er ook enkele significante nadelen te bedenken voor deze manier van digitale televisie bekijken. Het grootste nadeel is dat u alsnog bent aangewezen op een externe decoder als u wenst op te nemen van digitale televisie. Er zijn –nog- geen betaalbare televisies te koop met een flinke opslagcapaciteit voor opnames vanaf het digitale kabelsignaal. Hiervoor moet u vaak een veelvoud van een middenklasse lcd-tv neertellen, wat niet opweegt tegen het aanschaffen van een externe decoder met harde schijf, zoals bijvoorbeeld de eerdergenoemde Humax of een Samsung.

Een ander nadeel van het gebruiken van de CI+ module is dat deze techniek niet geschikt is voor de nieuwe sterk groeiende markt van extra diensten op het kabelnetwerk, zoals interactieve televisie. De software van de decoder moet hiervoor geschikt zijn en de decodersoftware is in deze afkomstig van de televisiefabrikant. Hiervoor biedt Ziggo nog steeds de Cisco Systems of een Samsung decoder/ HDD recorder. En als laatste; wellicht heeft u al een platte televisie die u tevreden stemt en ziet u (nog) geen noodzaak om deze te vervangen voor een nieuwer toestel met Ziggo certificering.

De CI+ module van Ziggo biedt dus veel gemak, bespaart kosten en ruimte, míts u enkel digitale televisie wilt kijken! Als dit het geval is, is de module zeker een aanbeveling mijnerzijds waard! Wilt u meer mogelijkheden, komt u alsnog vanzelf uit op een externe decoder.

Adviesprijs CI+ Module: 79 Euro
Met dank aan De Harense Smid Ede voor het beschikbaar stellen van de televisie.

Gebruikte apparatuur:

Analoog

Goldenote Piccolo mkII Goldenote B5 mkII Titanium arm Lyra Dorian MC

Digitaal

Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk

Televisie

Ziggo CI+ Module Sony KDL-32X500

Versterking

Denon AVR-3803 Blacknote DSA-150 Goldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSU

Luidsprekers

Goldenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels Dali Suite 0.7C

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokken Audio Selectief, Goldenote, Monster, InAkusik, Ixos en OxyPure PGV Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak