Geneva Sound System Model S


René van Es | 25 februari 2010 | Fotografie René van Es | Geneva

Met het uitbrengen van een Model “S” heeft Geneva Lab uit Zwitserland een ijzersterke troef in handen, die perfect aansluit bij de reeds langer bestaande grotere modellen. "Small is beautiful" zal men hebben gedacht na het uitbrengen van de types XXL, XL, Large en Medium. Gebleven zijn de kenmerkende eigenschappen van alle Geneva Sound Systems, zoals een iPod-aansluiting, een FM-radio en stereogeluid uit één enkele behuizing. De Model “S” is bovendien te gebruiken als wekkerradio.

De Model “S” heeft een formaat van 235 x 141 x 185 mm en staat op de standaard aangebrachte rubber voetjes of heel eigenwijs op een stevige voet, die met een aluminium kolom is verbonden aan de radio. Het kastje heeft een uitermate strakke vormgeving en is opgebouwd uit een stevige kunststof die zorgt voor een trillingvrije weergave, zelfs als de Model “S” lekker hard speelt.

De voorkant is voorzien van een metalen rooster, waarachter de twee 3 inch luidsprekers een plekje vinden en waar doorheen het klokje zichtbaar is. Op de bovenzijde een paar simpele bedieningsorganen die sterk doen denken aan de bediening van een iPod Classic. Een klepje sluit de iPod connector af. “Klepje” is nogal oneerbiedig gesteld. Met het aanraken van de "mode"-toets draait het klepje om zijn horizontale as en komt de iPod aansluiting vrij. Met een door Apple bij de iPod geleverde dock adapter maak je de Model “S” passend voor een iPhone, iPod Touch, iPod Classic, iPod Nano of iPod Mini.

Heel bescheiden staat de merknaam Geneva op de bovenkant. De achterzijde is al net zo simpel gehouden: een netsnoer, een aansluiting voor de meegeleverde antenne (of voor signaal van de “kabel”) en een lijningang middels een minijack plug. In de kast zit een 2 x 15 Watt klasse D versterker om de beide luidsprekers separaat aan te sturen. De Model “S” doet een dappere poging om stereogeluid weer te geven uit het kleine kastje en dat lukt redelijk, maar de eer om echt stereogeluid te kunnen weergeven uit één enkele behuizing blijft meer voorbehouden aan de grotere broeders.

Simpel werken

In de praktijk is het heerlijk simpel werken met de Model “S”. Iets waar de heldere, in het Nederlands geschreven handleiding toe bijdraagt. Het klokje achter het rooster is multifunctioneel. Het geeft behalve de tijd ook de stand van het volume aan of de gekozen zenderfrequentie. Met zachte, rode LED’s en gelukkig niet met die moderne felblauwe oogpriemers. Aanzetten is een kwestie van een holletje aan de bovenkant aanraken.

Daarna licht het bedieningspaneel van de Geneva op. Het draaiwiel gebruik je net als bij de iPod voor diverse zaken. Goedbeschouwd is het hele bedieningspaneel bij benadering een kopie van dat van de iPod. Mede daardoor sluit die zo fantastisch aan op de Model “S”. Behalve de bediening op de radio zelf is er een afstandbediening voorhanden waarmee alles te regelen is, zelfs een separate toonregeling voor de lage en de hoge tonen. Op de afstandbediening zijn zes voorkeurzenders in te stellen. Het heeft even geduurd voordat ik begreep waarom de toetsen voor de voorkeurzenders letters dragen. P, R, E, S, E en T. Heeft u hem door? Na de doordachte vormgeving van de Model “S” kon de afstandsbediening niet achterblijven: hij is niet alleen compleet, maar tevens uitgevoerd in een mooie behuizing en de kleurstelling van de toetsen past bij de kleur van de radio.

 

Behoorlijk geluid?

Alles leuk en aardig, maar komt er een beetje behoorlijk geluid uit? Voor de goede orde: de Model “S” is geen vervanging van een mooie stereo-installatie. Het is een afspeelapparaat voor FM radio en iPod in een compacte behuizing. Daarmee wil ik de Geneva geenszins te kort doen; voor mij is het een heerlijk apparaat dat perfect past in de woon/werkkamer, de keuken, de slaapkamer of elke andere ruimte waar langdurig of tijdelijk (achtergrond-)muziek beschikbaar moet zijn. Om te beginnen is de FM ontvanger van prima kwaliteit. Met de bijgeleverde telescoopantenne haal ik de bekende Nederlandse zenders probleemloos binnen. Via de kabel worden dat er uiteraard nog veel meer. Nieuwsuitzendingen zijn goed verstaanbaar, muziek is gewoon lekker en haast te volwassen voor zo’n klein systeem.

Nog leuker wordt het met een iPod. Mijn Classic staat vol met muziek in WAV formaat, ruim 3200 nummers variërend van Diana Krall tot Kinderen Voor Kinderen. De toonregeling staat toe dat ik de Model “S” vrij dicht bij de muur zet, bass wat omlaag, treble wat omhoog. Nog liever staat de Model “S” helemaal vrij, dat wil zeggen ongeveer 30 to 40 cm vrij uit de wand. Dan komt hij pas echt tot zijn recht. Zelfs het stereobeeld verrast in die opstelling bij tijd en wijle. Heel volwassen allemaal en ver verwijderd van goedkope imitaties die het moeten doen met slechte versterkers en dito luidsprekers van een paar kwartjes. De Model “S” is niet goedkoop, 329 Euro is een aardig bedrag, maar zowel de bediening als de klank en het uiterlijk maken de prijs meer dan verantwoord. Wat naast het goede geluid bovendien positief opvalt is de totale afwezigheid van brom en ruis.

 

Conclusie

Ik moet u bekennen dat ik de lijningang niet heb benut, mede omdat de Model “S” naar mijn idee het beste gebruikt kan worden met een iPod die ongecomprimeerde muziek bevat. Natuurlijk hoeft dat niet, maar het is wel erg lekker luisteren. Is er nog iets aan te merken? Ja, wie de Model “S” bedient op de radio zelf, laat vieze vingers achter.

Dat is jammer van het sexy bloedrode uiterlijk, het ingetogen diepe zwart of het maagdelijk glanzend wit waarin de Geneva leverbaar is. In die beschikbare kleuren lijkt het een uitgelezen apparaat voor vrouwen, net zo vurig, stijlvol of onschuldig, net zo charmant, gemakkelijk in de omgang en handig. Het bewijs daartoe werd geleverd door mijn vrouw, die de Model “S” samen met mijn iPod inpikte en in de keuken permanent aansloot. Daarmee waren mijn kansen verkeken om elders te luisteren dan op een krukje aan het aanrecht. Zelfs dat was bij lange na geen straf. Vooral niet met het even rode Nespresso apparaat onder handbereik. Het Geneva Sound System Model “S” is voor mijn gevoel minstens driemaal zo groot als de fysieke afmetingen doen vermoeden, gecombineerd met onverwacht goede audioprestaties. En mijn vrouw? U raadt het al, ze kreeg van mij een rode Geneva Model “S” op Valentijnsdag.

Aanvullende informatie:

Prijs:
Model S:  329 euro

Importeur:
Audiac
Nieuwegein