Humax iHDR-5050C


René van Es | 13 augustus 2009 | Fotografie René van Es | B&W

Humax heeft naast de bestaande lijn decoders een High Definition decoder met harddisk en opnamemogelijkheid uitgebracht. Een wens van vele gebruikers die worstelen met een losse decoder en een losse recorder die samen moeten werken. Het is een decoder die voor verschillende netwerken geschikt is en die ik kon beproeven aan het Ziggo netwerk. Met een abonnement op extra zenders en op high definition tv-netten was het een dankbare taak om naar de tv te kijken, op te nemen, terug te spelen en de decoder te vergelijken met de concurrentie. Hoewel dat laatste om meerdere redenen vrij zinloos bleek, zoals u later kunt lezen.

De iHDR-5050C is een ontvanger voor gewone digitale televisie en voor high definition uitzendingen. Wie beschikt over een HD abonnement bij Ziggo, CAIW, Delta, Kabel Noord of andere aanbieders, kan beelden bekijken met een resolutie tot maximaal 1080i. Hoewel de normale tv-beelden slechts een resolutie hebben van 576i, zal de iHDR-5050C de beelden upscalen naar een hogere resolutie, mits u de HDMI-uitgang gebruikt.

Andere aanwezige aansluitingen voor externe recorders of tv-toestellen zijn: twee maal SCART, Composiet, Component en audio uit. Daarnaast is er een digitale optische uitgang voorzien voor Dolby- of PCM-signaal en is er een ethernetaansluiting. Zowel op de voorzijde van de decoder als achterop vind ik een USB-aansluiting voor externe harde schijven of andere USB randapparatuur. Het front van de Humax heeft stijl. Zwart met een (te) heldere display en een rood/blauwe streep om aan te duiden of de decoder aan of stand-by staat. De heldere display laat zien naar welke zender u kijkt, soms inclusief een klokje. Waarom dat klokje er wel of niet is, kan ik niet ontdekken. Het zal aan de ingeschakelde zender liggen. Het is uitermate prettig om te lezen welke zender u hebt gekozen, beter dan alleen een simpel cijfer neer te zetten. Verborgen achter het glimmende plexiglas front zijn de basisfuncties via druktoetsen te bedienen en zit de sleuf voor de Ziggokaart. Dat de kaart verstopt zit spreekt mij wel aan, niets is zo lelijk als een smartcard die zichtbaar blijft.

Aan de achterzijde vinden we een ventilator, die het inwendige van de decoder moet koelen en die nauwelijks geluid maakt. Wat ik wel hoor, is een lichte mechanische brom als het apparaat in bedrijf is. Dat geluid kan ook van de inwendige 320 GB harddisk komen, die draait zodra je de Humax start. Op de schijf kunnen twee programma’s tegelijkertijd worden opgenomen, of u kunt de schijf benutten voor timeshift van een programma waar u naar kijkt. De opslagcapaciteit is voldoende voor 53 uur televisie in high definition formaat, inclusief een Dolby geluidsspoor. De harde schijf is naar behoeven in te delen, want hij kan meer aan dan alleen tv-opnames bevatten. Zo kunt u via de ethernetaansluiting op de Humax fotobestanden uploaden naar de harde schijf via een FTP protocol, waarna u op het beeldscherm de foto’s kunt bekijken. Een andere optie is om via de ethernetpoort opgenomen programma’s naar een externe harde schijf over te brengen om te bewaren. Op die manier kunt u ze later zien of terughalen. Uiteraard werkt dat allemaal net zo makkelijk via de USB poorten. De Humax iHDR-5050C gaat daarmee een beetje in de richting van een mediaserver.

Humax levert bij de IHDR-5050C een beknopte Quick Start Guide die de ervaren Humax gebruiker snel op weg helpt. Wie voor het eerst te maken krijgt met een decoder/recorder als deze zal daar niet genoeg aan hebben om alle functies te benutten. Gelukkig is een cd-rom bijgesloten met uitvoerige instructies. Fijn, maar wat als u geen computer hebt? Dan valt u terug op de dealer, op vriendelijke familie of buren ben ik bang. De groenen onder u zijn waarschijnlijk blij te lezen dat de Humax in stand-by stand ongeveer 5 tot 10 Watt gebruikt en werkend tussen de 15 en 20 Watt. Hij is eveneens bijna helemaal uit te schakelen via de afstandbediening, met dien verstande dat op die manier de interne antenneversterker ook uit staat.

Aansluiten en gebruiken

Aansluiten via HDMI is een fluitje van een cent. Met de Quick Start Guide de initiële installatie volbrengen: idem. Daarna heb ik op verschillende plaatsen behoorlijk lang zitten zoeken naar eenvoudige opdrachten als het wissen van opgenomen programma’s. Het is niet moeilijk, maar je moet het even weten en de on screen aanduidingen zijn niet altijd begrijpelijk. Het audiosignaal sloot ik via de cinchbussen aan op een externe versterker om te luisteren naar het radiosignaal van digitale zenders. Een groot aanbod met voor elk wat wils.

Voor het beoordelen van het beeld kozen we voor een tweetal toestellen. Een Philips 42” plasma en een 30” LCD van Thomson. Het is zinloos de superieure opnamekwaliteit van de Humax te vergelijken met een externe harddiskrecorder zonder decoder. Immers, daar gaan we uit van een analoog signaal, dat veel minder van kwaliteit is dan het digitale Ziggo signaal. Wel kon ik beschikken over een vergelijkbare decoder van Cisco, ook met harde schijf aan boord. Dankzij het beleid van Ziggo om maximaal drie smartcards toe te staan binnen één huishouden konden vergelijkingen direct plaatsvinden. Een derde decoder van Samsung heeft geen opnamefunctie maar is wel aangesloten. Genoeg speeltjes om flink aan de slag te gaan.

Smaak

Het is een kwestie van smaak of u het beeld dat de Humax geeft, kwalitatief hoger inschat dan het beeld van de decoders van Cisco of Samsung. Met een aantal mensen hebben we stilstaande beelden en uitzendingen vergeleken en kwamen tot een eensluidende conclusie. De Samsung heeft het mooiste en scherpste beeld, maar kan niet opnemen. De Cisco en de Humax zijn elkaars gelijke, de Humax heeft intensere kleuren, de Cisco heeft een wat zachtere en natuurlijkere weergave. De resultaten waren weliswaar anders op plasma of LCD, maar in dezelfde verhoudingen ten opzichte van elkaar. Vooral op LCD is het beeld vaak hard en neigt naar de Barbie-kleurstellingen van Mattel. Wat dat betreft is er niets dat boven een ISF gekalibreerde plasma-tv uitkomt.

Live uitzendingen of opgenomen beelden tonen geen significante verschillen. Ook niet bij high definition opnames (die u overigens met een externe harddisk recorder nooit zult kunnen maken). Opnemen gaat uitermate makkelijk via de Elektronische Programma Gids (EPG). Programma aanwijzen met de cursor toetsen en de opname toets van de afstandbediening indrukken. Handig is, dat u vast kunt instellen in het menu dat de opname voor aanvang van het programma begint en later zal uitlopen. U hoeft nooit meer iets te missen als de omroepen een beetje meewerken. Het is jammer, dat Ziggo zich niet de moeite getroost de EPG van alle netten volledig een week vooruit naar de decoders te sturen. Sommige zenders gaan maar één of hoogstens twee dagen vooruit.

Even een zijsprong over de afstandbediening. Door de hoeveelheid toetsen en de kleine aanduidingen bij de toetsen, wit tegen een zwarte achtergrond, was het vaak zoeken naar de juiste toets. De remote oogt luxe en compleet, is dat ook, maar een met een kleurstelling van zwarte letters tegen een witte achtergrond zou Humax wat oudere klanten en mensen met een beperkt gezichtsvermogen een groot plezier doen. Ik ben heel wat keren naar een lamp gelopen om de juiste toets zelf te kunnen vinden. Ik weet dat een Logitech Harmony een oplossing is, maar wel tegen meerprijs. Terug naar de beeldweergave en de bediening. Zappen gaat redelijk snel. Naar de voorgaande zender springen veel vlugger. Een euvel van alle decoders en platte schermen. Teletekst, menu’s, EPG, Humax hanteert kleurstellingen die goed leesbaar zijn. Handig blijft, dat met dit soort decoders/recorders alle programma-informatie mee naar de disk gaat.

Later kunt u dus nog steeds zien, waar het programma over gaat, wat de programmaduur is en van welk net het is opgenomen. Ook handig is, dat u een historie kunt zien van de gekozen zenders. Op die manier ziet u snel of een kinderslot noodzakelijk is omdat de kleintjes beelden zien die boven de 18 pas bekeken mogen worden. Die historie is uitschakelbaar, speciaal voor soapkijkers die een mogelijk heimelijk genoegen liever verborgen houden voor andere gezinsleden. Het geluid dat de decoder presenteert is goed over de interne luidsprekers van de diverse schermen. Ongeacht of u dat doet via HDMI of via de audio-aansluiting. Het resultaat van een Dolby of een PCM digitaal signaal is afhankelijk van uw dac of receiver in combinatie met uw luidsprekers.

Mijn interesse in decoders als deze liggen in het vlak van beeld en geluid, het gemak van opnemen en weergeven of de timeshift-functie. Ik kon bijvoorbeeld niet van de "zoom"- en "wide"-knoppen afblijven om 4:3 uitzendingen uit te vullen op een 16:9 scherm zonder vervormde mensen te zien. Het is subliem, zoals de Humax dat doet als de tv die optie niet biedt (zoals mijn beide schermen via HDMI/DVI). Collega’s die een Humax bezitten gaan een stap verder. Eén collega is zeer te spreken over de netwerkfunctionaliteit, waarmee hij zijn foto’s laat zien via zijn tv-scherm. De andere roept juist over de optie om programma’s extern op te slaan voor later. Beiden kwamen met enthousiaste verhalen terug daarover. Waar de Humax niet voor is bedoeld, is video-on-demand en interactieve televisie. Daarvoor moet u voorlopig naar Cisco uitwijken, maar die ondersteunt op dit moment nog geen ethernet of USB. Mogelijk gaat Humax de mogelijkheid van interactieve televisie wel bieden; de ethernet poort is er geschikt voor.

Resumé

De Humax iHDR-5050C high definition decoder en harddiskrecorder in één heeft zich alleen maar van de goede kanten laten zien. Feilloos werken vanaf het eerste moment, gemakkelijk te installeren, eenvoudig in gebruik. Menuschermen zijn duidelijk, informatie over de zenders, de instellingen, programmaduur etc, zijn volledig aanwezig. Natuurlijk blijven er wensen. Zo zou ik graag zien welk programma ik inschakel en tegelijk een vermelding hebben wat daarop volgt. Humax kiest daar niet voor, heeft andere aardigheidjes, zoals het op de display tonen naar welke zender wordt gekeken. Beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. Een fractie onder de resultaten van Samsung, maar vergelijkbaar en alleen in nuances verschillend van een Cisco decoder.

De iHDR-5050C is mechanisch stil, veel stiller dan een mediacenter zal zijn, dat meer koeling vereist. Dat in de decoder een harde schijf zit, merk je niet anders dan aan het langere bootproces vanwege het starten van de disk. Bezitters van een full HD plasma-tv, een LCD-tv of een HD Ready toestel doen met de Humax een goede en voordelige koop. Hebt u geen behoefte om programma’s op te slaan op beschrijfbare dvd’s, dan is een decoder als deze een veel betere keuze dan een losse harddiskrecorder en een losse HD of SD decoder. Opnames behouden namelijk de digitale kwaliteit van de originele uitzendingen. Zelf zou ik geen dag meer zonder een decoder als deze willen zijn. Dat de Humax een forse interne harde schijf heeft met veel opslagcapaciteit en vaak voordelig wordt aangeboden maakt hem nog eens extra aantrekkelijk.

Prijs:
Humax iHDR-5050C 399 euro
Prijzen abonnementen afhankelijk van de provider.

Importeur:
Copaco Nederland
www.copaco.nl en www.myhumax.nl

Naschrift redactie:
Met de Humax iHDR-5050C zijn ook de digitale radiozenders via Ziggo te beluisteren. De geluidskwaliteit daarvan is in deze recensie niet beoordeeld.

Gebruikte apparatuur:

Beeld:

Thomson 30LCDB03B LCD TV Philips 42PF5411 Plasma TV Samsung DCB-H360R digitale HD TV ontvanger Pioneer DVR-60LX dvd recorder Cisco 8455 digitale HD ontvanger/recorder Humax iHDR-5050C HD ontvanger/recorder

Stroomvoorziening:

Netfilter: Isotek Mira

Kabels:

Interlinks analoog: Inakustik Rhodos Silver Interlinks digital optisch: Audioquest Interlinks video: Inakustik Matrix S-1 HDMI