NAD C545BEE CD-speler


Kilian Bakker | 12 februari 2009 | Fotografie Kilian Bakker | NAD

De C545BEE maakt deel uit van NAD`s nieuwe productlijn, de Classic Series en dat is te zien aan de meer tijdloze en sobere vormgeving.

Het meest opvallende aan de nieuwe styling zijn de donkerdere grijstint, het slanke profiel van het lade-front en het (op de onderste hoeken na) rechthoekige display venster. Een uiterlijk wat niet aleen meer tijdloos oogt dan dat van de voorgaande series maar ook optisch beter zal combineren met componenten van andere merken.

De gerespecteerde NAD C542 CD-speler komt te vervallen, met de C545BEE als directe vervanger van dat model. Alhoewel deze nieuwe speler zich in feite nog moet gaan bewijzen is het wel opvallend dat NAD hem reeds als `Classic` heeft bestempeld. Voor trouwe NAD fans zal dat echter een geruststellende gedachte zijn want men koopt een NAD CD-speler niet voor een confronterende weergave of een bling uiterlijk. De hamvraag is dus; doet deze nieuwe digitale NAD-telg zijn benaming eer aan?

Inside look

De meer verfijnde en minimalistische styling -die overigens goed in de smaak viel bij ondergetekende- is slechts een cosmetische vooruitgang, de rechtgeaarde audiofiel wil natuurlijk meer dan dat. Het feit dat Bjorn Erik Edvardsen zijn initialen achter het typenummer heeft laten zetten spreekt echter boekdelen want deze Noorse klankkunstenaar heeft heel wat in zijn mars. Behalve de toepassing van hoogwaardige componenten op kritieke punten zoals polypropyleen condensatoren en metaalfilmweerstanden met een kleine tolerantie hebben de digitale en analoge trappen elk hun eigen geregelde voedingslijnen gekregen waardoor inter-circuit vervuilingen tot een minimum zijn teruggebracht, aldus de fabrikant.

Schijven worden  uitgelezen door een betrouwbaar Sanyo loopwerk (onder andere toegepast door CEC) wat is gevat in een Asatech lademechanisme. Achter het loopwerk bevindt zich een relatief groot uitgevallen Eaglerise ringkern trafo. Het meest opvallende aan het interieur is de vrij complexe servoprint.


(servopring; rechts van het loopwerk)

De hoofdprint is keurig van opzet (met 7 voedingsregulatoren) maar wel -zoals altijd bij NAD- van veel draadbrugjes voorzien. Blijkbaar verkiest NAD deze wat omslachtige oplossing boven een multilaags print. De C545BEE is voorzien van een Burr Brown 24 bit DAC en Burr Brown OPA234 op-amps in de uitgangstrap. De uitgangsimpedantie is een lage 300 Ohm waardoor de C545BEE minder gevoelig zou moeten zijn voor de ingangsimpedantie van een voorversterker of een bepaald type interconnect kabel. Daarnaast is de C545BEE van een instelbaar uitgangsfilter voorzien (waarover later meer). De coaxiale digitale uitgang heeft een buffer/isolatietrafo en het circuit is afgestemd op een exacte eigen impedantie van 75 Ohm. Niet gek voor een speler van dit prijsniveau. Het maakt de C545BEE zeer geschikt voor gebruik als loopwerk en dat betekent dat deze CD-speler kan meegroeien met de weergaveketen. In tegenstelling tot sommige oudere NAD spelers heeft de C545BEE geen moeite met CD-R of CD-RW schijven, ongeacht of ze in MP3 of in WMA zijn gecodeerd. 

Het uiterlijk

Het overzichtelijke front met acht bedieningstoetsen en een in vier standen instelbaar vacuum fluorescent display (VFD) oogt prettig en straalt een zekere rust uit. De achterzijde is al even overzichtelijk. De aansluitingen bestaan uit een set stereo cinchbussen voor de analoge uitgang, een tweevoudig uitgevoerde digitale uitgang (optisch en elektrisch), een IR bus en een 12 Volt Trigger bus.

Het lichtnetsnoer is losneembaar maar helaas is de ongeaarde lichtnetingang van het type scheerapparaat. In het vervolg graag een IEC ingang, NAD. Overigens is NAD niet de enige fabrikant die dit type aansluiting blijft gebruiken. De Kemp IEC Adapter maakt het toepassen en omwisselen van IEC lichtnetkabels bij dergelijke apparatuur mogelijk. De C545BEE verbruikt minder dan 1 watt in Standby; een `groene` speler dus.

Het chassis voelt solide aan, met een behoorlijk hoge torsiestijfheid en de kap is aan de rand gedempt (nog enige schreden verwijderd van morsdood maar desalniettemin vooruitgang). Met de achttalige handleiding en een handige quickstart poster zal zelfs een leek in een mum van tijd muziek horen. De nieuwe NAD CD-8 afstandbediening is vrij richtingsgevoelig maar de layout van de toetsen werkt prettig. De C545BEE meet 7 bij 43,4 bij 28,5 centimeter (HXBXD) en weegt 4,9 kilo. Hij is leverbaar in Graphite of Titanium (zilvergrijs).

De standaard garantieperiode duurt 2 jaar. Door online registratie (www.andbenelux.com) kan de garantieperiode -voor producten die na 1 Januari 2005 zijn aangeschaft- worden verlengd tot 5 jaar.

Luisteren

De kersverse C545BEE kreeg eerst een week de tijd om letterlijk en figuurlijk zijn draai te vinden, oftewel in te spelen. De Hank Jones CD For My Father verdween in de ASA lade waarna de track Bemsha Swing werd beluisterd. De onspannen sfeer en warme, robuuste sound van dit Jazz-trio werd uitstekend overgebracht met de C545BEE als bron van de weergaveketen. Het kenmerkende organische toetsenspel van Hank Jones rolde op parelende wijze uit de weergevers. Bij de drumsolo kwam met name de kickdrum goed uit de verf. De eerder besproken C515BEE legt bij deze passage meer nadruk op het hoge laag, de nieuwe C545BEE gaat met meer diepgang te werk waardoor het fundament niet alleen hoorbaar maar ook direct voelbaar wordt.

Bij de swingende track Queen Of Hearts kwam de baspartij met een dusdanige tonale rijkdom en soliditeit naar voren dat het een glimlach op het gezicht van schrijver dezes bracht. De bekkens werden met een verfijnde en bijna zuchtende metaalruis gepresenteerd. De C545BEE verkiest -in ware NAD huisstijl- vloeiendheid en gemak boven een `indrukwekkende` weergave.

De Rory Block CD Blues Walkin` Like A Man werd uit de platenkast tevoorschijn gehaald. Deze mooie (overwegend solo gitaar met zang) sessies geven een goed auditief beeld van haar unieke zang- en speelstijl. De C545BEE stond het expressieve snarenspel in de track My Black Mama overigens niet in de weg; de bottleneck slides en snaar-bursts kwamen met behoorlijk energieke grauwen naar voren. Haar krachtige zang werd met de nodige authoriteit neergezet en was uitstekend verstaanbaar, mede omdat de vrij sterke nagalm in de opnameruimte niet simpelweg werd opgeteld bij de zang (wat betaalbare CD-spelers nogal eens doen).

Hoe ontspannen de weergave van deze speler ook moge wezen, het doet boeiende muziek niet tekort door het op overgesimplificeerde wijze te presenteren. Daarnaast is de weergave energieker en grootschaliger dan dat van de muzikale NAD junior, de C515BEE. Dynamische contrasten en het `gewicht` van percussieve geluiden kwamen met de C545BEE beter tot hun recht. Toetsaanzetten, snaarplukken en trommelslagen kregen met deze nieuwe NAD CD-speler meer intensiteit en muzikale zeggingskracht mee waardoor het beluisteren van eerlijke en ongecomprimeerde akoestische sessies tot een grotere auditieve belevenis werd. Bij het omschakelbare filter had de stand `Normal` tot nu toe de voorkeur gehad. NAD raadt deze stand aan voor `standaard` CD`s of schijven met MP3/WMA resolutie. Voor opnames/masters met een hogere bit-rate wordt de tweede stand, met een "gentle high-pass filter" (aldus de fabrikant) aanbevolen. De benaming van die tweede filterstand -`Slow`- zal voor veel gebruikers onduidelijk en verwarrend zijn. NAD doelt overigens op een steile (Normal) en flauwe (Slow) helling voor de hoogfrequentafval.

Nog meer muziek

Van Rebecca Pidgeon`s hoge resolutie Chesky SACD The Raven werd de track Remember Me beluisterd. In de `Normal` filterstand kreeg het akoestische gitaarspel een vrije presentatie en een duidelijke ritmische punctuering mee. Haar zang kwam vrij laid-back over, met een lichte naduk op `s`-klanken terwijl de algehele presentatie een enigzins donkere toonbalans had. Met het `Slow` filter ingeschakeld kwam het gitaarspel beter gearticuleerd over. De zang kreeg niet alleen een meer open presentatie mee maar klonk natuurlijker in de `s` en `t` klanken (met nog enige nadruk op de `s` sibillance). De percussie werd beter uitgelicht, met een duidelijkere dieptestaffeling.

Het filter had met deze superschijf zijn nut bewezen en datzelfde gold voor de Stockfisch SACD The Paperboys Live At Stockfisch Studio. In de Normal stand kwamen bij de track El Baile Del Puma de staccato snaar-strums (beurtelings door het linker en rechter kanaal geprojecteerd) met een rijke en opvallend ruimtelijke nagalm naar voren. De expressiviteit van de fluitpartij werd goed overgebracht terwijl de handklappen als overtuigende smakken (in tegenstelling tot petsen) hoorbaar waren. De `drive` en ritmische samenhang van deze flamboyante muziek werden op zeer bewogen en vrije wijze gecommuniceerd. In feite een klasse prestatie voor een sub-1000 Euro speler.

Met het filter in de Slow stand kwam het staccato snarenspel meer percussief over terwijl het geheel met een betere ruimtelijkheid en met meer lucht om de handklappen werd gepresenteerd. De algehele presentatie deed in de Slow stand pittiger aan en de enthousiaste uitwisseling tussen de tevreden muzikanten (na de voltooing van de sessie) werd zowel beter verstaanbaar als duidelijker in de diepte neergezet. Bij goed opgenomen spraak (in dit geval van vier mannen en een vrouw) kan men direct vaststellen hoe natuurlijk de stemweergave van een bron eigenlijk is en de C545BEE stelde niet teleur. Bij kamermuziek heeft het Slow filter soms het effect van een ambience-enhancer.

Daarnaast komt de attack van percussieve snaarinstrumenten -zoals clavecimbel- beter uit de muzikale verf. Geplukte snaarinstrumenten zoals luit kunnen zelfs meer prominent over komen, zonder echt `hard` te gaan klinken. Een nuttige functie, zeker voor muziekliefhebbers met een muzikaal electische en qua resolutie uiteenlopende zilveren schijfverzameling.

Conclusie

De C545BEE komt niet alleen met een no-nonsense uiterlijk tegemoet aan de Classic-benaming, getuige de ongedwongen weergave die klaarblijkelijk is gericht op het verschaffen van langdurig luistercomfort. Met name liefhebbers van kleine akoestische jazzcombo`s en singer-songwriter muziek zullen veel plezier beleven aan deze goedgeluimde muziekmaker. NAD heeft de vrij minimalistische opzet van bedienigsfuncties bij deze Classic CD-speler uitgebreid met een even slim als effectief hoogfrequent-filter. De NAD term `Slow` voor de tweede filterstand dekt echter niet de lading. Het filter helpt de speler juist bij het onthullen van meer directe informatie, vooral in ruimtelijke zin. Enfin, van de functietitel zal men in de praktijk geen last ondervinden. Audiofiele `statement` producten zijn er reeds genoeg, dit is een doordachte betaalbare speler voor muziekverzamelaars.

Aanvullende informatie:


Importeur NAD: AND Benelux
Internet: www.andbenelux.com
Telefoon: 013-4550955

Prijs:

NAD C545BEE: 549,- Euro.

Gebruikte Hardware:

Versterkers

Exposure Super XXV NVA AP10

Weergevers:

Monitor Audio Studio 2SE Stirling Broadcast LS 3/5a V2

Kabels:

QED Qunex 2 Monster M1000 QED Profile 4X4

Lichtnet:

Lapp/Popp strip Belden IEC Kemp SNS Plug