Exposure 3010 S CD-speler


Kilian Bakker | 04 december 2008 | Exposure

Te midden van de vele Streamers, Servers en docking stations weten traditionele CD-spelers heel aardig stand te houden. De laatste uitvoering van de Exposure 3000 Series CD-speler is een goede ambassadeur voor hoogwaardige Red Book schijfspelers.

Exposure Electronics werd in 1974 opgericht door John Farlowe, een ervaren opnametechnicus en electronicus (hij heeft apparatuur geleverd aan fameuze opnamestudio`s en onder andere samengewerkt met David Bowie en Pink Floyd).

Exposure heeft tegenwoordig vier productlijnen waarvan de 3000 Series de eerste stap boven de basis-lijn is. De 3000 CD-speler en versterkers ontvingen reeds positieve reacties van de internationale pers en de huidige `S` versies bouwen daar op voort, met een prestatie-niveau wat dichter bij dat van de meer kostbare Exposure modellen ligt, aldus de fabrikant.

De CD 3010S heeft bescheiden afmetingen en een tijdloos uiterlijk (het front-design doet denken aan dat van de eerste Classé CD-spelers). Het voordeel daarvan is dat men oudere en huidige modellen kan combineren zonder dat het als een allegaartje oogt. Aan de achtezijde treffen we een analoge Stereo uitgang aan in de vorm van een set stevige Cinchbussen en daarnaast een digitale uitgang die zowel optisch als elektrisch (via een professioneel BNC chassis) is uitgevoerd. Een IEC lichtnetingang maakt het geheel af. Het is duidelijk dat Exposure volgens de KISS (Keep It Simple Stupid) filosofie werkt, wat ergens heel verfrissend is. Het fraai afgewerkte aluminium front is al even minimalistisch van opzet met zes toetsen onder het display-venster en een aan/uit schakelaar. Ondergetekende is geen groot liefhebber van de hedendaagse blauwe lichtshows waardoor een moment van teleurstelling ontstond toen de 3010S werd ingeschakeld want zowel de indicatie-LED als het display lichten blauw op (de Classic Series componenten geven nog altijd rood licht af).

Aan de binnenkant

Behalve de `titanium` (zilver-grijs) uitvoering die hier werd beluisterd is de 3010S ook leverbaar in het zwart; de traditionele Exposure tint. De importeur liet ons weten dat die versie wel van een rood oplichtend display is voorzien.

Het chassis is solide geconstrueerd en de aluminium kap is langs alle contactvlakken met het chassis gedempt door middel van schuimstrippen. Binnenin treffen we een betrouwbaar Sony KSM 213C loopwerk aan wat aan de onderzijde van een door Exposure ontworpen servo-circuit is voorzien. Ook de bedienings-software komt van Exposure, waaruit blijkt dat deze fabrikant niet met standaard plug-in modules werkt. Een forse ringkertrafo met ingegoten hart (tegen resonanties) voorziet via aparte secundaire wikkelingen de verschillende circuit`s van hun eigen voedingslijnen. Volgens Exposure traditie is deze speler voorzien van een royale elco-bank.



Een grote dubbelzijdige printplaat huistvest het leeuwendeel van de electronica die onder andere uit dual-mono DAC`s (Burr Brown PCM 1704) en dual-mono uitgangstrappen (OPA 134PA opamps) bestaat. De kap steekt via een lip in een ingefreesde sleuf aan de achterzijde van het dikke aluminium front; een effectieve constructie waarmee de algehele soliditeit wordt verhoogd. Het frequentiebereik loopt van 20 Hertz tot 20 kiloHertz (+/- 0.25 dB) en de signaal/ruisafstand ligt boven de 108 dB (A weighted). Hij meet 9 x 44 x 30 centimeter (HXBXD) en weegt 5 kilo schoon aan de haak. Exposure zorgt voor een zowel solide als praktische verpakking en hij wordt geleverd met een prettig werkende systeem-remote (RC-5 code). De garantieperiode duurt 3 jaar.

Luisteren

Het recensie exemplaar was volgens de importeur geheel ingespeeld, iets wat altijd de voorkeur heeft van een recensent. Beter een door de tand des tijds (en demo`s) ingesleten veteraan dan een gloednieuw maar minder jofel klinkend apparaat. De 3010S bleek tamelijk gevoelig te zijn voor de juiste lichtnetfase, wat zich met name bij stemweergave liet horen (bij de correcte aansluiting was de weergave soepeler en meer genuanceerd). De prachtige T-Bone Burnett CD The Criminal Under My Owm Hat werd in de KSM-lade gelegd om de track Over You optisch af te tasten. Het opzwepende akoestische gitaarspel in combinatie met een staande bas werd op energieke wijze gepresenteerd. De zang kwam met veel presence en op vrij pittige wijze naar voren. Deze muziek kwam daardoor levendiger maar ook meer confronterend over dan met de residentiële CD-speler. Bij de track Any Time At All van dezelfde CD kreeg de slide-gitaar een opvallend expressieve presentatie mee waarbij de slide-uithalen dusdanig vloeiend en doordringend overkwamen dat het verslavend werkte (de track werd nogmaals beluisterd).



Van de Crooked Still CD Shaken By A Low Sound werd de track Can`t You Hear Me Callin` beluisterd. De banjo viel direct op door een open en rijke weergave van het kenmerkende trommelvel-geluid van dat instrument. Het tokkelspel had een bijna plastische aanwezigheid terwijl het plukspel van de bassist op luchtige en solide wijze werd gepresenteerd. De zang van Aoife O` Donovan werd groot afgebeeld en kreeg een nadrukkelijke sibillance-weergave (s & t klanken) mee. De woest gestreken cello werd hier zelden zo beweeglijk en energiek weergegeven. De verschillende instrumenten werden stuk voor stuk goed uitgelicht en groot afgebeeld, zonder elkaar te verdringen. Met de 3010S CD-speler als bron werden de pure `swing` van deze muziek en het speelplezier van de muzikanten moeiteloos vertolkt.

Er werd genoten

Richard Thompson`s CD Mock Tudor werd tevoorschijn gehaald om de track Dry My Tears And Move On te beluisteren. De plostelinge -en in dit geval overrompelende- inzet kwam met een niet mis te verstane drive en controle naar voren. Richard Thompson`s stem kreeg een uiterst transparante weergave mee waarbij zijn melancholieke zangstijl goed werd uitgelicht. Het basspel van meesterbassist Danny Thompson klonk tegelijkertijd solide en elastisch. Bij de drums werden de rim-shots goed in de diepte afgebeeld en kregen de harde drumklappen een flinke hoeveelheid gewicht mee. Het geheel kwam met een opmerkelijk zelfverzekerde presentatie naar voren. Sommige CD-spelers lijken constant bezig te zijn met het behouden van maximale controle, wat kan resulteren in een onbewogen presentatie. Dat is niet de werkwijze van de 3010S die een goede vertolker van levendigheid is en muziek de vrije teugels geeft zonder zijn grip te verliezen. Anders gesteld; deze Brit schijnt te weten wanneer hij los moet laten.



Dat laatste kwam duidelijk naar voren bij de Steve Tilston CD Songs From The Dress Rehearsal. Het levendige akoestische gitaarspel werd met een aanstekelijke ritmische punctuering weergegeven terwijl het bescheiden, innemende stemgeluid van Steve Tilston op zeer ontspannen wijze werd gepresenteerd. De 3010S heeft geen enkelzijdige presentatie van muziek; pittige opname`s klinken flink pittig maar bij laid-back sessies is er ook daadwerkelijk sprake van rust. Deze fraaie CD-speler blinkt uit in het weergeven van verschillen in muzikale perspectieven waardoor de kenmerkende eigenschappen van bepaalde CD-persingen of master-versies moeiteloos werden uitgelicht. Exposure heeft bij deze CD-speler op knappe wijze een hoge resolutie bewerkstelligd zonder het te laten dooschieten in een over-analytisch karakter.

Gezien Exposure apparatuur doorgaans goed raad weet met ritmische flow, werd de Bassface Swing Trio Plays Gerschwin (Stockfisch SACD) afgespeeld. Dat swingde inderdaad de pan uit en tijdens de up-tempo stukken kwam het vliegensvlugge toetsenspel van de pianist als een ware klankwaterval uit de weergevers rollen. Het enthousiaste drumspel was een genot om naar te luisteren; elke rim-shot, slag en drum-kick werd met een sterke plastische aanwezigheid en opzwepende impulsiviteit gepresenteerd. De snaren van de geplukte double bass werden op elastische wijze en met een rijke klank weergegeven, kortom: er werd genoten.

Conclusie

Exposure staat bekend als een fabrikant van degelijke en simplistische apparatuur voor muziekgenieters. De huidige Exposure ontwerpen hebben een pittiger klankkarakter dan hun voorouders maar de karakteristieke kenmerken zoals het gemak en de flow zijn daarbij geheel behouden. Fans van de klassieke Exposure`s kunnen hun muzikale hart ophalen aan de Classic Series, een teken dat men bij Exposure niet alleen naar muziek maar ook naar hun trouwe klanten luistert.

Het meest opvallende aan de weergave van de Exposure 3010S is dat hij muziek zowel recht voor zijn raap als met ware muzikale bewogenheid weet te presenteren. De componentkeuze en bouwkwaliteit zijn beide boven alle twijfel verheven, wat voor een lange levensduur en een goede naleverbaarheid van onderdelen zou moeten zorgen. Dit is een aanrader voor muziekliefhebbers die in plaats van een PC-bron naar een hoogwaardige, no-nonsense Red Book schijfspeler zoeken.


Importeur:
Top HiFi
Internet: www.tophifi.nl

Exposure 3010S CD-speler: 1899,- (zilver of zwart)

Gebruikte Hardware:

Digitale bron:

Marantz CD 72II/Microdac

Versterkers:

Exposure Super XXV NVA AP-10

Weergevers:

Monitor Audio Studio 2SE Stirling Broadcast LS 3/5a-V2

Kabels:

QED Qunex 2 Monster M1000 QED Profile 4X4

Lichtnet:

Lapp/Popp strip Belden IEC Kemp SNS Plug