Cambridge Audio Azur 540D


Rene Smit | 20 oktober 2005 | Cambridge Audio

DVD speler met aspiraties

Na eerdere positieve ervaringen met een CD-speler van het engelse merk Cambridge Audio valt mij nu de eer te beurt om de 540D DVD-speler uit de Azur serie aan de tand te voelen. Een telefoontje met importeur Dimex resulteerde in een wel erg prompte levering van de speler.

Al dezelfde middag werd de speler op kantoor afgegeven. Thuis aangekomen wordt de speler direct ontdaan van zijn verpakking en prijkt op de eettafel een fraai gestileerde DVD-speler in het zwart. Naast zwart is de speler ook leverbaar in zilver. Afgaand op het uiterlijk en de afwerking van de machine schaal ik de speler een klasse hoger in dan de adviesprijs van 495 euro. Naast de speler zit er ook nog een afstandbediening meegepakt die niet, zoals bij veel spelers in deze en zelfs hogere prijsklassen, is vervaardigd uit kunststof maar aluminium. Alleen de afstandbediening al zou mij over de streep trekken om de speler aan te schaffen. Alles bij elkaar zorgt de Cambridge dus al voor hoog gespannen verwachtingen zonder aangesloten te zijn.


Azur 540D

Binnen het assortiment van de Azur serie is de 540D de enige DVD-speler, naast 3 dedicated CD-spelers, 3 versterkers, 1 tuner en 1 AV receiver. Verder zijn er nog 3 phonotrapjes beschikbaar waarvan 1 inbouwexemplaar. Alle apparaten hebben een identieke uitstraling en kunnen probleemloos met elkaar gecombineerd worden. Op papier biedt de 540D zo ongeveer alles wat je van een hoogwaardige DVD-speler mag verwachten. Zo is de speler voorzien van Progressive Scan via de component uitgangen voor een zo hoogwaardig mogelijk beeld. Via de Scart aansluiting is het mogelijk een RGB signaal te sturen, daarnaast is voorzien in een S-video en composiet uitgang voor beeldweergave. Waar sommige andere fabrikanten nog gebruik maken van 11-bit video DAC’s beschikt de 540D al over maar liefst zes 12-bits/54kHz video DAC’s. Cambridge Audio zou Cambridge Audio niet zijn wanneer de speler ook op het gebied van geluidsweergave niet geoptimaliseerd zou zijn. Voor de omzetting van digitaal naar analoog zorgt een Crystal CS4360 24-bit 192kHz multi-DAC. Naast normale CD’s speelt de 540D (meerkanaal) DVD-Audio, MP3, CD-RW, CD-R en Kodak picture CD’s. SA-CD wordt niet ondersteund, zodat de speler niet als een echte multispeler aangemerkt kan worden maar zo word de speler ook niet in de markt gezet. Voor het audiosignaal voorziet de speler in een 5.1 analoge uitgang en een extra stereoset.

Tevens beschikt de speler over een optische en coaxiale digitale uitgang voor aansluiten op een externe DAC of AV-Receiver. Alle aansluitingen zijn stevig en van goede kwaliteit zodat prima verbinding kan worden gemaakt. Aan de voorzijde vinden we het massief aluminium front dat strak afgewerkt is, met een minimum aan toetsen. Helemaal links bevind zich de aan- uitschakelaar, in het midden de lade met daaronder de display. Aan de rechterzijde zijn vijf toetsen te vinden. Direct naast de display zit de open/close toets, iets verder naar rechts een gecombineerde play/pause toets, een stop toets en nog twee toetsen om binnen de CD of DVD te skippen naar een vorig of volgend nummer. Vooruitlopend op de zaken brengt dit gelijk één van de weinige negatieve puntjes boven water. Ook op de meegeleverde afstandsbediening ontbreken numerieke toetsen zodat er op geen enkele manier direct voor een bepaalde track gekozen kan worden. Niet onoverkomelijk maar toch wel lastig. De interne opbouw van het apparaat ziet er strak en verzorgd uit, op een volgens opgave van de fabrikant “akoestisch gedempt chassis”. Voorwaar indrukwekkende specs voor een speler in deze prijsklasse. Snel aansluiten om te zien en horen of de beloften waargemaakt worden.


Aansluiten

Normaal staat in mijn audiorack een Philips vM DVD963Sa speler opgesteld en de Cambridge Azur 540D kan deze plaats overnemen. Alle bekabeling kan 1:1 worden overgenomen zodat de speler in een mum van tijd aan de praat is. Recent heb ik in mijn allegaartje aan verbindingskabels vervangen door alles van één merk. De gebruikte kabels waren alle van goede kwaliteit maar de synergie van alle interlinks van hetzelfde merk ontbrak. Nu worden voor de verbinding tussen voor- en eindversterker, DAC en voorversterker en phonotrap en voorversterker Sharkwire LC03 puur zilver kabels gebruikt. Voor de overige verbindingen worden Sharkwire SSC-BMD1 verzilverde kabels gebruikt. Beide types kennen eenzelfde opbouw en hebben daardoor ook eenzelfde klanksignatuur. Daarnaast zijn er twee Siltech SQ88 G5 Classic MK2 interlinks permanent aangesloten op de versterker om vergelijkingen te kunnen maken. Beeld wordt getransporteerd naar een Philips Matchline tv met een Ixos scartkabel van goede kwaliteit.

Het standaard meegeleverde netsnoer blijft in de doos. In plaats daarvan wordt een Supra Lorad netsnoer gebruikt. Gelukkig levert Cambridge Audio standaard geen verbindingskabels mee, die zijn vaak van twijfelachtige kwaliteit en niet in staat het apparaat optimaal te laten presteren. Beter is het een optimaal presterend apparaat tegen een concurrerende prijs te leveren en de klant de keus te laten voor wat betreft de bekabeling. Verdere tweaks werden niet toegepast, afgezien van het plaatsen van de speler op Masterbase plaatjes.

Luisteren en kijken

Hoewel de speler duidelijk als DVD-speler in de markt gezet word zou ook de weergave van CD’s op een relatief hoog niveau moeten liggen volgens Cambridge Audio. Ze hebben de reputatie kwaliteitsweergave te realiseren tegen “betaalbare” prijzen. Om dat vast te kunnen stellen werd de speler ook via de analoge uitgang rechtsreeks in stereo aangesloten op de vM MA240 versterker, naast de optische kabel naar de Marantz SR4300 receiver voor surroundweergave. Na een paar dagen op repeat te hebben gedraaid, de speler kwam splinternieuw uit het magazijn van de importeur, werd er een eerste CD in de lade geplaatst om echt te beluisteren. Ten tijde van de test waren mijn Spendor monitors tijdelijk naar de zolder verbannen en stond er een set Focal-JMlab Profil 918 speakers te spelen.

Deze speakers laten precies horen wat er gebeurt in de rest van de set. Het was daarmee erg makkelijk vast te stellen wat de verschillen tussen de Cambridge 540D als stand alone speler en als loopwerk in combinatie met mijn M-Audio Superdac. De bekabeling was hierbij identiek voor een eerlijk vergelijk. Luisterend naar de CD “Am I not your Girl” van Sinead O’Conner valt het op dat de Cambridge speler gewoon lekker muziek maakt. Het nummer “Don’t cry for me Argentina” wordt imposant neergezet en de stem van Sinead vertoont slechts een heel klein beetje scherpte. De stem staat ook redelijk los van het orkest en het geheel is prima genietbaar. Overschakelen naar de losse DAC doet het geluidsbeeld breder en dieper worden en geeft de stem van Sinead wat meer rust en lucht rondom. Andere CD’s gaven gelijke resultaten en regelmatig kwam het voor dat ik niet overschakelde naar de losse DAC maar uitsluitend naar de Cambridge als speler luisterde. Naast gewone CD’s, welke exact aan de oude redbook standaard voldoen, werden ook CD’s met verschillende vormen van kopieerbeveiliging probleemloos afgespeeld. Hetzelfde geld voor foto CD’s. DVD Audio schijfjes heb ik niet gedraaid, simpelweg omdat die niet voor handen waren.

Ingezet als DVD speler, waar de Azur 540D eigenlijk voor bedoeld is, liet hij bijzonder positieve indrukken achter. De schijfjes worden lekker snel ingelezen, de menu’s van de speler zijn gebruikersvriendelijk, zodat zonder veel moeite de juiste instellingen gemaakt kunnen worden. Zowel de menu’s alsook de handleiding zijn in duidelijk Nederlands gesteld. Diverse DVD’s werden beluisterd en bekeken en geen moment verlangde ik naar mijn Philips speler. “Swing when you’re winning” van Robbie Williams is een concert waarin heel veel zwart tinten en schaduwpartijen zitten. Soms gebeurt er iets in de coulissen en met de Cambridge speler is goed te onderscheiden wat dat is, met dank aan een goede scheiding van de diverse zwarttinten.

Ook de scherpte is uitstekend, bij close-ups van Robbie is iedere oneffenheid van de huid perfect te zien. Simply Red’s “Live in Sicily” is een openlucht concert dat zich afspeelt in een oud amfitheater. Ook deze DVD is een feest om naar te kijken, de huidtinten zijn natuurlijk van kleur en het lijkt alsof er diepte in het beeld zit. Het contrast tussen de band en de donkere achtergrond is prima.  De achtergrond wordt niet als een vlak weergegeven maar nog doortekend. De film “Kill Bill” maakt gebruik van felle kleuren en tal van snelle actiescènes. Nergens in de snelle scènes laat de speler een steekje vallen. Het geheel blijft ragscherp en de kleuren ongekend fel. Zoals de scène waarin hoofdrolspeelster Uma Thurman er vandoor gaat in de gestolen felgeel gekleurde gepimpte Amerikaanse pick-up truck.

Conclusie

Met een prijs van 495 euro is de Cambridge Azur 540D een ijzersterke aanbieding. De bouwkwaliteit is super in deze prijsklasse en afgezien van SA-CD speelt het apparaat alle in de handel zijnde schijfjes probleemloos af. De meegeleverde afstandsbediening is er één waar zelfs sommige fabrikanten van High-End apparatuur een puntje aan kunnen zuigen, qua robuustheid en uiterlijk. Naast de uitstekende kwaliteit die de speler sec als DVD-speler biedt, is ook de weergave van audio CD’s prima in orde. Slechts wanneer je de speler gaat vergelijken met “echte” CD-speler, die je zeker niet voor minder dan de gevraagde 495 euro koopt, hoor je verschil in weergave. Wederom heeft Cambridge Audio mij weten te verbazen qua kwaliteit. Het is dus nog steeds mogelijk om als consument tegen betaalbare prijzen een audioset of thuisbioscoop samen te stellen, waarvan de kwaliteit van het apparaat of de apparaten de gevraagde prijs verre overstijgt. Daarom dik aanbevolen.


 

Prijs:
Cambridge Azur 540D 495 euro

Importeur:
Dimex B.V. Reference Audio Equipment
Postbus 53079
2505 AB  Den Haag
info@dimex.nl
Tel. 070-4042647
Fax. 070-3206079

 

Gebruikte Hardware: 

vM MA240 versterker vM PA535 versterker vM PHM3 phonotrap Philips vM DVD963Sa  multispeler M-Audio Superdac Marantz SR4300 surroundreceiver Focal-JMlab Profile 918 speakers Spendor C3 centerspeaker Polk FX3i surround speakers Bekabeling en accessoires: vM SC3R luidsprekerkabels, Sharkwire SSC-LO3 en SSC-BMD1 interlinks, Siltech SQ88 G5 Classic interlinks, Sharkwire subwooferkabel en stekkermateriaal, Alphason audiorack en Master Base dempers.