Chord: Chameleon & Anthem


René van Es | 08 juli 2004 | Chord Company (The)

The Chord Company is zeker geen onbekende voor liefhebbers van Naim apparatuur. Chord, die overigens niets te maken heeft met Chord Electronics, maakt al jaren kabels voor Naim waar DIN-pluggen aan zitten. Wie geen Naim heeft kan toch profiteren van Chord kabels want cinch of XLR is ze ook niet vreemd.

Of zelfs met de meest vreemde pluggen in custom uitvoering. Twee types kabel ontving ik tijdens de Lenteshow voor een recensie. Beide als gebalanceerde kabel met XLR pluggen. Nu bijna twee maanden later hebben ze genoeg tijd in mijn systeem doorgebracht voor een goed oordeel en zijn de kabels beslist wel ingespeeld.


Chameleon & Anthem

De Chameleon Silver Plus is afgeleid van de Anthem kabel. Binnen de buitenmantel vinden we vier geleiders van verzilverd OFC koper waaromheen een koperen afscherming. De interne isolatie is Teflon, de buitenmantel is van PVC. De solderingen worden gemaakt met zilversoldeer. De kabel is zeer soepel en laat zich makkelijk gebruiken en trekt geen apparatuur van zijn plaats. In de kabel zijn aan één kant slechts de drie aders elk verbonden met een XLR pin, aan het andere uiteinde is ook de afscherming aan de aardpen gesoldeerd.

Tegenhanger Anthem is veel stugger. Het is een kabel die gevlochten wordt uit drie coax strengen. Elke streng bestaat uit een zilver coated OFC koperen geleider die is geïsoleerd met PTFE. De buitenmantel is PVC. Onder de buitenmantel een afscherming van gelijk materiaal als de geleider. Net als bij de Chameleon is de afscherming slechts aan één zijde verbonden met de aarde, in dit geval door de drie afschermingen samen te solderen en via een draadje aan aarde te leggen. De kabel laat zich in bochten leggen en is door de vlechting zo stijf dat hij blijft staan zoals hij gebogen is. Niet onwerkbaar, alleen wat lastiger dan een Chameleon. Alle kabels zijn afgewerkt met Neutrik XLR connectors.


In de set

Van beide kabels ontving ik twee sets van één meter. De eerste set vindt een plekje tussen mijn Apogee Mini-DAC en mijn Marsh Sound Design P2000b gebalanceerde voorversterker. Tegelijk sluit ik de tweede set aan tussen de voorversterker en een Marsh A200s eindversterker. Ik gebruik steeds één soort kabel en maak geen mix van de Anthem en Chameleon. Voor de dac staat een Marantz SA8400 SACD speler die als loopwerk is ingezet, afgewisseld met een Teac VRDS T-1. Een Monarchy upsampler en Assemblage anti jitter box maken met Apogee Wyde-Eye het digitale deel af. Aan de andere kant van het systeem staan twee Focal/JMlab Electra 926 speakers hun best te doen, samen met een SW900 subwoofer van het zelfde merk. Als ik geen CD speel staat de radio aan of draai ik platen, maar dat is voor deze recensie minder relevant. De beschrijvingen zijn gebaseerd op CD weergave. Tegenhanger van Chord zijn twee sets Crystal Cable Reference XLR interconnects, die in het voordeel zijn omdat een deel van de netsnoeren en de luidsprekerkabel ook van dat merk is. Dat synergie een rol speelt heeft ook Chord ondervonden, die geven keurig een aanbevolen luidsprekerkabel aan op de site per type interconnect. Van voor tot achter met Chord bekabelen zal zeker winst geven, maar is niet geprobeerd in deze recensie.

 

Muziek

Een recensie is bij mij als volgt opgebouwd. Eerst speelt het apparaat of de kabel gewoon mee in de set. Pas na een week of langer ga ik bewust naar het component luisteren. Vaak weet ik dan al in grote lijnen hoe het presteert en zet ik de puntjes op de ‘i’. Bovendien zoek ik muziek waarmee ik duidelijk kan maken wat ik waarneem en heb waargenomen. Zo ook met deze twee soorten kabel. Crystal eruit tussen dac en voorversterker en tussen voor- en eindversterker, en of Anthem of Chameleon erin om te spelen. Uiteindelijk heb ik naar een CD gegrepen met geselecteerde nummers, waar zowel klassiek als popmuziek op staat. Die CD is niet te koop, de muziek wel via reguliere CD’s. Gekregen in Munchen en voorlopig een heel handig testexemplaar. De CD start met een track van Kari Bremnes als de Chameleon kabels hun werk doen.

De Chameleon maakt de trommels minder zwaar en minder indrukwekkend dan mijn referentie kabels. Dat geeft een aangename lichtvoetigheid die direct in het gehoor springt. De stem van Kari staat naar voren in een ruimtelijk beeld. De kabel heeft iets “eenvoudigs” over zich wat complexiteit in de muziek vermindert. Dat is ook goed waar te nemen op de tweede track waar een vleugel fris, helder en snel klinkt. Als een klarinet inzet staat die mooi los van de piano al vormen ze samen een duo. Op de derde track speelt een gitaar met stalen snaren. De klank is inderdaad metalig en mist wat body van de klankkast. Het geheel blijft uitgewogen en ik betrap de kabel niet op een voorkeur voor hoog, middengebied of laag. Wat me opvalt, is dat een veel kostbaarder kabel “stiller” is en een diepere en rustiger achtergrond geeft. Op track vier zijn de stalen snaren vervangen door normale snaren. De weergave is niet zo indringend en opvallend als ik met andere kabels kan bereiken. Echter niet in een storende zin, je verliest alleen wat sneller de aandacht. Ik krijg steeds meer plezier met de Chameleon omdat het een fijne allround kabel is die niet het uiterste vergt van de componenten erom heen. Lekker fris en helder, niet complex en zonder opvallende tekortkomingen. Als tenslotte een Munchener pop groep inzet is de bas aan de lichte kant. De stem van de zanger is behoorlijk verstaanbaar en staat midden tussen de instrumenten in. Wat meer ruimte en wat meer bas zouden welkom zijn, wat helaas vrijwel altijd leidt tot een hogere prijsklasse of tekortkomingen op andere fronten. Chord heeft een goed evenwicht weten te vinden tussen prijs en prestatie. De Chameleon heeft lang in mijn set staan spelen en ik heb nooit de drang gehad de kabel te vervangen. Het is een bijzonder fijne, op veel fronten inzetbare kabel. Voor alle soorten muziek in vele omstandigheden, hoogstens met een lichte voorkeur van mijn kant voor klassiek. De prijs is niet onoverkomelijk en wat je daarvoor terugkrijgt is muziekplezier.

De Anthem is een ander soort kabel. Kritischer voor de set, lastiger te buigen, duurder dan de Chameleon maar beter in absolute zin. Laat ik dat nuanceren. Op track één gaan de trommels ineens een heel stuk dieper. Het geheel staat indrukwekkender voor je en de stem komt meer los van de achtergrond. De oorzaak is tweeledig, het stereobeeld is in totaal dieper en de achtergrond ruis is afgenomen. Het geheel laat een stuk grotere ruimte horen waarin plaatsing natuurlijker is. De piano klinkt met de Anthem ronder en langzamer. Bedachtzamer en minder fris. Zodra de klarinet inzet lijkt deze heel dicht naast de piano te staan. Tekende de Chameleon strak de plaatsing af, de Anthem maakt door de impact het beeld minder gefocust op één plaats. De gitaar is een stuk groter met de Anthem. Waar de muziek complex wordt heeft de Anthem een voordeel boven de Chameleon. De Anthem gaat er makkelijker mee om. De extra scherpte op de metaalklank van de snaar die de Anthem biedt is welkom. De weergave is pittig en ik bedenk mij dat dit een heel lekkere kabel is voor popmuziek, waar de Chameleon juist scoorde met klassiek. De volgende klassieke track is een beetje saai door de eenvoud in klank. Mooi afgewogen, bas en midden keurig in de pas met andere goede tot zeer goede kabels. De popgroep op de laatste track zet hard in met een stevige volle bas. De zanger is beter te volgen ondanks de toegenomen complexiteit in de weergave en het zwaardere laag. De zanger staat meer naar voren en komt los van de band. Wat ik toch weer deels toeschrijf aan de rust die in de weergave komt met de Anthem. Dat de bas vetter en completer aanzet is lekker voor popmuziek en minder relevant tijdens klassiek. De Anthem kabel heeft in de afgelopen weken bewezen minder tolerant te zijn dan de Chameleon en meer eisen te stellen aan de set zelf. Als er ergens een harde “S”- klank wordt opgewekt, dan komt die knalhard door de Anthem heen. De Anthem laat meer horen, gaat dieper en is helderder. De Anthem is eveneens te prefereren als u meer een live gevoel wilt hebben. Meer impact, meer drive, meer kracht. Met een Anthem visualiseer je gemakkelijker de artiest.

Tot slot

Zowel de Chameleon als de Anthem kabels laten een prima indruk achter. Wat de Chameleon biedt is een performance die een gemiddelde set omhoog zal tillen. Een kabel die probleemloos integreert en door het enthousiasme en de ingehouden laagweergave kleine foutjes in de keten zal maskeren. Wie een duurdere set heeft en niet zoekt naar enige vorm van maskering is goed uit met de Anthem. Een fraaie kabel maar niet vergevingsgezind. Wat een Chameleon biedt doet de Anthem allemaal een hoorbare stap beter. In transparantie, detail weergave, lage tonen weergave en rust. Wat de Anthem minder goed kan is exact plaatsen, te wijten aan het grotere beeld dat ontstaat en de toename van impact. Waar beide kabels nog extra mee zouden kunnen scoren is het aanpassen van de luidsprekerkabels volgens de aanwijzingen van Chord. Synergie zal bijdragen aan extra “punten”. Wie (voorlopig) zijn LS-kabels niet vervangt door Chord types kan toch al heel goed uit de voeten met of de Chameleon of de Anthem in zijn of haar set. De aandacht waard met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Prijzen:

Chameleon Silver Plus  1 meter XLR 199 euro
Chameleon Silver Plus 1 meter cinch 169 euro
Anthem 1 meter XLR 499 euro
Anthem 1 meter cinch 449 euro


Importeur:
Joenit
Brusselsesteenweg 283
2800 Mechelen
België
Tel 0032 15 285585
E-mail Info@joenit.com
Web www.joenit.com

Gebruikte apparatuur: 

Teac VRDS-T1 CD-loopwerk met Tentlabs XO 3/5 en XO Supply modificatie Marantz SA8400 SACD speler Monarchy Audio DIP Upsampler sample rate converter Assemblage D2D-1 sample rate converter (als anti jitter box) Apogee Mini-Dac d/a converter Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker Focal/JMlab Electra 926 luidsprekers Focal/JMlab Electra SW900 actieve subwoofer Interlinks analoog: Siltech Mxt Prof. Series New York, Crystal Cable Connect Reference XLR en Crystal Cable Connect cinch, Sharkwire subwoofer kabel, Chord Company Chameleon Silver Plus en Anthem beide XLR Interlinks digital: Apogee Wide-Eye LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference Netsnoeren: Kemp, Lapp, rubber, Sign PC-150, Crystal Cable Power Reference Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, ferriet clamps, separate audiogroep Meubels en stands: Spectral Straight TV915 Overige accessoires: Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers, VLS spikes, WBT en Sharkwire stekker materiaal