Cyrus


Rene Smit | 19 februari 2004 | Cyrus

The virus ....

De set die ik deze maal thuis kreeg voor review is van het alom bekende merk Cyrus. Een merk dat zich onderscheidt van de massa door een afwijkende maatvoering van de kasten en een duidelijke upgrade filosofie.


Dick van Geest, werkzaam als product manager bij importeur TES Nederland B.V., zorgde voor de aflevering van een Cyrus-6 versterker, CD6 CD-speler en DVD6 DVD-speler. De Cyrus-6 en CD6 vormen samen een mooie basisset en de DVD6 speler was een extraatje ter vergelijk met de CD6. Naast Cyrus importeert TES Nederland ook het kabelmerk Supra. Tot voor kort bestond het Supra assortiment uitsluitend uit betaalbare no-nonsense kabels die bovenmatig goed presteerden, hierin is met de nieuwe Supra Sword verandering gekomen. Met de `Sword` begeeft ook Supra zich in de arena van high-end kabelmerken. De prijs van een 2x3 meter set geconfectioneerde luidsprekerkabels ligt rond de 850 euro. Dick vraagt me of ik deze kabel zijdelings wil meenemen in de beoordeling van de Cyrus set en zonder er verder bij na te denken stem ik hiermee in. Helaas zal bij het openmaken van de verpakking thuis blijken dat de pluggen aan deze kabels niet aan te sluiten zijn op mijn speakers, en ik u als lezer niets kan melden over de klankmatige kwaliteiten van deze nieuwe kabels. De spec’s en de ervaring met Supra leert dat ze interessant genoeg zijn om toch even te vermelden.


Cyrus

De thuisbasis van het engelse merk Cyrus is Huntingdon gelegen in de directe nabijheid van het bekende universiteitsstadje Cambridge. Al meer dan 20 jaar wordt hier de Cyrus apparatuur geproduceerd door een relatief bescheiden team van zo’n 30 medewerkers. Alle Cyrus apparatuur is uniform vormgegeven en wijkt daarbij duidelijk af van andere merken betreffende de maatvoering van de kasten. Twee Cyrus componenten naast elkaar hebben samen de breedte van een “gangbaar” 43cm. apparaat. Wel zijn de apparaten duidelijk dieper waardoor ze maar net in een normaal audiorack passen. De behuizing is een gegoten metaallegering die met de hand afgewerkt wordt. Het voordeel van dit materiaal is onder andere een goede bescherming tegen externe magnetische invloeden. Het gieten van de behuizing uit één stuk heeft nog meer voordelen, zoals een betere warmte-afvoer via de meegegoten koelribben. Alle apparaten zijn verkrijgbaar in zwart of in aluminium kleur.

De complete Cyrus lijn is modulair opgebouwd wat inhoudt dat eenmaal aangekochte apparatuur altijd opgewaardeerd kan worden naar nieuwe specificaties of een model wat hoger op de ladder staat. Tevens is bijna ieder apparaat achteraf uit te breiden met een externe PSX-R voeding, die de geluidskwaliteit naar een hoger plan tilt. Een zelfde filosofie vindt je onder andere bij de door mij zelf gebruikte Naim apparatuur en ook Linn hanteert dit upgrade pad. Uit eigen ervaring kan ik melden dat de toevoeging van een extra voeding grote gevolgen kan hebben voor de geluidskwaliteit. Persoonlijk vind ik dat een pluspunt omdat eenmaal aangekochte apparatuur niet ingeruild hoeft te worden, met alle nadelen van dien, maar men gefaseerd naar een steeds betere installatie groeit. Het elektronica-assortiment beslaat drie lijnen, de 6-serie, de 8-serie en de ´top of the line´ X-serie. In de 8-serie is een AV8 voorversterker annex surrounddecoder beschikbaar zodat multichannelweergave tot de mogelijkheden behoort. Naast elektronica produceert Cyrus luidsprekers en specifiek voor Cyrus-apparatuur bedoelde audioracks. In combinatie met de garantietermijn van twee jaar op de apparatuur en zelfs vijf jaar op de luidsprekers zorgt Cyrus dus voor jarenlang luisterplezier, waarbij er altijd upgrade- of uitbreidingsmogelijkheden zijn, ongeacht het niveau waarop men instapt.

Cyrus

Aansluiten

Voordeel van de afwijkende vormgeving is dat de drie ter beschikking gestelde apparaten een plek kunnen vinden op één plank van mijn Soundstyle audiorack. Met de meegeleverde verloopstekkers wordt de Cyrus-6 versterker door middel van `Cable Talk` luidsprekerkabels verbonden met mijn Spendor `S3` monitor speakers. Tussen de versterker en de CD-speler zorgt een Siltech `ST48G3` voor de signaaloverdracht. De DVD-speler wordt, via een optische kabel, digitaal op de Marantz surroundreceiver aangesloten. Het analoge audiosignaal gaat ook via een Siltech ST48G3 naar de Cyrus-6 versterker en voor de overdracht van het beeldsignaal is een Ixos scartkabel ingezet die aangesloten zit op een Philips `Matchline` 100 Hz breedbeeldtelevisie.

Wat opvalt is dat door de “eigenwijze” bouwwijze het aansluiten van de interlinks op de versterker wat moeite kost. De aansluitingen zitten redelijk dicht naast elkaar en de Siltech kabels zijn voorzien van grote WBT-pluggen. De Cyrus-6 biedt 6 lijningangen waarvan de ingangsgevoeligheid individueel instelbaar is (zodat alle bronnen even luid klinken) en een tapemonitor aansluiting. Er is een pre-amp uitgang voor het aansluiten van een extra eindversterker om te bi-ampen. De versterker is volledig op afstand bedienbaar middels de meegeleverde afstandbediening, welke ook andere Cyrus apparaten kan bedienen. De versterker levert een vermogen van 2x40 watt. Wanneer dit in de praktijk onvoldoende blijkt te zijn is het mogelijk de versterker bij de fabriek op te waarderen naar de `8`-uitvoering die 2x70 watt levert. De `6` is aan de achterzijde voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting en, om problemen te voorkomen, van een computergestuurd digitaal beveiligingssysteem.

De CD6 CD-speler is aan de achterzijde voorzien van 2 sets analoge-uitgangen en 1 digitale optische uitgang. Er wordt volgens Cyrus gebruik gemaakt van audiofiele componenten, en voor omzetting van digitaal naar analoog zorgt een 24 bits 96 kHz DAC. Uiteraard is ook de CD6 volledig op afstand bedienbaar. Upgraden naar CD8 specificaties behoort tot de mogelijkheden, evenals uitbreiden met de PSX-R externe voeding. Als laatste de DVD6, de “instap” DVD-speler van Cyrus. Deze, volgens Cyrus, audiofiele DVD-speler is voorzien van analoge cinch-aansluitingen, een coaxiale en een optische digitale uitgang. Voor beeldweergave is de speler voorzien van een scartaansluiting, composiet en s-video uitgangen. Om de kwaliteit van de CD-weergave verder op te waarderen kan de DVD6 voorzien worden van een zogenaamde `Q-module`; in feite een plug-in 24 bit D/A module (moet wel via een dealer ingebouwd worden.) Ook nu behoort opwaarderen naar DVD8 specificaties tot de mogelijkheden. Als alle kabels aangesloten zijn, is het tijd de boel in te laten spelen. De Cyrus-6 en DVD6 komen nagelnieuw uit de doos en kunnen wel wat uurtjes inspelen gebruiken alvorens serieus te beluisterd te worden.

Cyrus

Luisteren (en kijken)

Tijdens de gebruiksperiode werd er gekeken en geluisterd naar diverse films, muziek DVD’s, normale CD’s en uiteraard ook vinyl, vanaf de aangesloten Clearaudio `Champion` draaitafel. De eerste globale klankindrukken van de combi Cyrus-6 en CD6 zijn rust en warmte zonder donker te klinken. Analytisch klinkt deze combinatie zeker niet, maar wel heerlijk muzikaal. De versterker is in staat duidelijk de verschillen te laten horen van aangesloten bronnen. In de recensie-periode werd er bijvoorbeeld een ander element in de draaitafel geplaatst en de Cyrus-6 liet feilloos horen wat voor verandering dat gaf. Het ging hierbij niet om elementen uit een totaal verschillende prijsklasse maar min of meer gelijkwaardige exemplaren. De Cyrus-6 wist de nuanceverschillen in de weergave duidelijk bloot te leggen. Wat ook positief opvalt tijdens het draaien van lp’s, is de werking van de mute-functie op de versterker. Bij het de-activeren van de mute, wordt het volume geleidelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau. Overigens is het niveau waar naar teruggegaan wordt te zien middels ledjes rondom de volumeknop. Erg praktisch!

Tijdens de diverse luisteruurtjes was me al opgevallen dat er duidelijk verschil is tussen de CD6 en DVD6 bij het beluisteren van CD’s. Eén avond heb ik dan ook specifiek gebruikt om aantekeningen te maken tijdens het A/B vergelijken van beide spelers. Luisterend naar het nummer “Angel”, van de CD “Surfacing” gezongen door Sarah Mclaughlan, via de CD6 is het alsof je onder een warme douche staat. Dit prachtige `gedragen` nummer, met slechts wat pianobegeleiding en hier en daar wat slagwerk, zorgt voor kippenvel. Wat een rust en warmte. Ten opzichte van de eerder geteste `Sonneteer` CD-speler valt slechts een heel licht aangezette “s” en “t” klank op. Het prijsverschil is ruim 600 euro in het voordeel van de Cyrus, dus verklaarbaar. Overschakelend naar de DVD6 valt de warmte wat weg en neemt de druk in het laag af. Het geheel klinkt puntiger en pittiger dan via de CD6.

Het volgende nummer op de CD is “Black and White” en begint met een drumintro. Die klinkt via de DVD6 wat pittiger maar de basdrum is duidelijk minder nadrukkelijk aanwezig waarbij aangetekend, dat deze ook op de CD6 niet al te nadrukkelijk is. Wel lijkt de DVD6 daardoor wat ruimtelijker te klinken. De volgende cd die ik beluister is “In Vogelvlucht”, een verzamel-CD van Herman van Veen. De track “Signalen” laat een zelfde verschil horen. Herman lijkt wat kilo’s te zijn afgevallen wanneer ik, na de CD6, met de DVD6 naar deze track luister. Ook hebben de instrumenten wat minder body. Wel klinkt het allemaal wat luchtiger en ruimtelijker. Wanneer ik bij het afhalen van de spullen deze verschillen met Dick van Geest doorneem, geeft hij aan dat wanneer de DVD6 van de Q-module wordt voorzien, de geluidsweergave op minimaal hetzelfde niveau komt te liggen en misschien zelfs de CD6 wel overstijgt.

Op de beeldweergave van de DVD6 is eigenlijk niets aan te merken. De kleuren zijn rijk geschakeerd en zwart is écht zwart. Middels het menu kan dat trouwens aangepast worden naar de persoonlijke voorkeur. Jammer is, en dat geldt voor alle Cyrus apparaten, dat de handleiding uitsluitend in het Engels gesteld is. Hoewel de apparatuur waarschijnlijk altijd door een dealer geïnstalleerd zal worden, is het zeker bij een DVD-speler handig wanneer je instellingen wil veranderen, je terug kunt vallen op een Nederlandstalige handleiding. Met de uitgebreide afstandbediening kunnen alle functies vanuit de luie stoel geactiveerd worden. Opvallend punt ten opzichte van mijn Philips DVD-speler is de snelheid waarmee de TOC van de CD of DVD gelezen wordt, echt vele malen sneller! Een groot aantal films en muziek-DVD’s passeert tijdens de gebruiksperiode de revue, en daarbij werd de eigen DVD-speler geen moment gemist. Ik heb de CD6 ook nog vergeleken met de Clearaudio `Champion` draaitafel. Luisterend naar het album “Stars” van Simply Red blijft de lekkere vette drum in het nummer “Your Mirror” volledig overeind wanneer er geschakeld wordt van de draaitafel naar de CD-speler. Het up-tempo nummer “She’s got it bad” is lekker ritmisch en ik heb de neiging om mee te gaan dansen. De uitgesproken stem van zanger Mick Hucknell is iets minder rauw dan ik gewend ben van mijn eigen Naim set, maar de muzikale boodschap komt prima over.

Cyrus

Conclusie

Cyrus is een merk met een duidelijk eigen gezicht, dit kan positief of negatief voor u uitvallen. Aan u als koper de keus. Persoonlijk vind ik de strakke, afwijkende vormgeving erg fraai, zeker in combinatie met één van de speciaal ontwikkelde racks. Dit wordt nog versterkt indien de apparatuur uitgevoerd is in aluminiumkleur. Ook de consequent doorgevoerde vormgeving is erg goed doordacht. Van een eenvoudige stereo set-up tot een complete 5.1 doorgroeien, behoort bij Cyrus tot de mogelijkheden zonder inruil of te vervallen in een afwijkend uiterlijk.

Zelf was ik positief verrast door de prestaties die deze “basis” set weet neer te zetten. Het geluid van de versterker is warm en muzikaal maar biedt toch voldoende transparantie om kleine aanpassingen, zoals een element of interlink, te laten horen. Gecombineerd met de CD6 blijft het geluid de warme Cyrus klanksignatuur behouden, wanneer de DVD6 in standaarduitvoering aangesloten wordt gaat er iets van de warmte verloren om plaats te maken voor een wat puntiger en ruimtelijker geluid. Combineer deze set met een paar mooie luidsprekers, en weet u verzekerd van jarenlang muzikaal luisterplezier met een uitgebreid upgrade-pad in het verschiet. Een verantwoorde investering en daarom zeker aan te bevelen.

Prijzen:

 Cyrus-6    999 euro
 CD6    999 euro
 DVD6    1499 euro

Importeur:
TES Nederland BV
Coenecoop 81a
Waddinxveen
www.tesnl.nl
info@tesnl.nl
Tel.   0182-612669
Fax.  0182-614765

Gebruikte apparatuur

Gebruikte apparatuur
Naim Nait3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap voeding
Cyrus 6 versterker
Cyrus CD6 cd speller
Cyrus DVD6 dvd speler
Spendor S3  speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
vM DVD-963Sa sacd/dvd speler
M-Audio Superdac 2496
Clearaudio Champion draaitafel
Benz Micro MC20e element
Marantz SR4300 surroundreceiver voor processor en aansturing surround speakers
Interlinks: Siltech ST48G3, Siltech ST18G3, Siltech SQ28G3, Gutwire Synchrony digitale kabel
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 bi-wire
Stekkermareriaal: Sharkwire