TAF Royal Excalibur


Joop van Nugteren | 19 februari 2004 | B&W

Steengoed

De Royal Excalibur EBS zijn speakers van de firma ´Terrazzo Art Fidelity´ uit Oss. Het bedrijf waarvan Koos Schenk directeur/eigenaar is gaat anders te werk dan de meeste luidsprekerfabrikanten. Terrazzo Art Fidelity (TAF) onderscheidt zich meteen al door direct aan de klant te leveren. Geen tussenhandel, geen extra opslag en geen dure demonstratie ruimtes.

Ondanks de zeer kostbare speakerunits in de kasten en de zeer prijzige componenten waaruit het scheidingsfilter is vervaardigd, komen deze high-end speakers daardoor toch binnen het bereik van een groot publiek. De materiaalkosten van de Royal Excalibur liggen boven de 20 procent van de totale verkoopwaarde, dat vaak in tegenstelling tot andere speakers die over de toonbank gaan in winkels. Veel marge komt de tussenhandel, de importeur en de winkelier ten goede, die uiteraard hun kosten hebben en een boterham willen verdienen Die optelsom vormt zo een bedrag op een prijskaartje dat uiteindelijk door de eindgebruiker moet worden opgehoest.


Taf

Het in Oss gevestigde atelier is een no-nonsense ruimte van 1200 m3. De ruimte is opgesplitst in verschillende afdelingen. Om te beginnen de tekenafdeling waar niet alleen het ontwerp op papier wordt gezet, maar ook de elektronica aan de tand is gevoeld, alvorens de speakers in de kasten zijn gemonteerd. Voordat de speakers het pand verlaten is alles, maar dan ook alles, nagemeten en zijn eventuele extra wensen van de klant in vervulling gebracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aanpassingen in het scheidingsfilter als een luisterruimte daarom vraagt.

Dan is er een afdeling waar de kasten worden gemaakt en wat dan meteen opvalt, is dat er nergens in die ruimte houtstof of schaafsel is te vinden. Nee, er staan daar een tiental silo`s gevuld met verschillende kleuren marmerkorrels, een reusachtige betonmolen en een aantal mallen voor de fabricage van het type Excalibur. U begrijpt het al, hier worden de speakerkasten vervaardigd uit beton in combinatie met marmer, dat door Koos speciaal is geselecteerd op kleur en kwaliteit. Daardoor ontstaat een prachtige structuur die in meer dan 100 verschillende kleuren is te mengen.

Met uiterste precisie en zorg worden in de metalen mallen, uit tempex gesneden kalibers geplaatst, die de wanddikte en het kast volume bepalen. Na het gieten gaan de tempex mallen verloren en moet er voor elk set een nieuw kast en een nieuwe mal worden gemaakt. Als de gegoten samenstelling na enige dagen is uitgehard, worden de mallen los geschroefd en komt, zoals de foto laat zien, de ruw gegoten kast tevoorschijn. De oppervlakte van de kast moet nu worden gepolijst, wat een tijdrovend karwei is en waar een stukje vakmanschap voor om de hoek komt kijken. Het grote voordeel van het toepassen van beton is volgens Koos dat de kast absoluut resonantievrij is. Omdat tijdens het gieten van de kast al meteen de montage punten van de speakerunits worden meegegoten, hoeven er later geen gaten te worden geboord en kunnen de speakers met behulp van zogenaamde ´insert-coins´ gemakkelijk worden gemonteerd.

TAF Royal Excalibur

De Royal Excalibur EBS

De legende van Excalibur is bekend; het zwaard dat in de rotsen is gestoken door de vader van koning Arthur. De man die dit zwaard uit de steen los kon trekken mocht het land regeren. Een toepasselijke naam voor deze ´rots´ van een speaker. De afkorting ´EBS´ staat voor Extra Bas Support. Een uitvinding van TAF zelf . Koos wil daar in het kort wel iets over zeggen, maar niet het achterste van zijn tong laten zien. EBS kan gezien worden als een reflexpijp waarin de lucht gecontroleerd in beweging wordt gebracht via een luidsprekerunit, met de energie uit een versterker. EBS maakt van een tweeweg reflex-systeem een drieweg gesloten-systeem. EBS assisteert de bassectie wanneer het laag in de problemen komt, wat resulteert in een waarneembare toename van de basweergave, een toename van de snelheid, een beheersbaar strak laag en een afname van de vervorming in dit gebied (bereik) met ongeveer 10 dB (een factor 3).

Een andere opmerkelijk onderdeel is het scheidingfilter dat is opgebouwd uit vlakband spoelen. Voordeel van deze spoelen is dat er geen resonanties in de spoelen kunnen ontstaan, wat het geluidsbeeld rustiger maakt. Opvallend is ook de bekabeling in de behuizing van de speakers. Een stug getwiste en zwaar verzilverde koperkabel zorgt voor een trillingvrije verbinding naar de speakerunits. Aan de achterzijde van de kast zijn er zowel voor het hoog- als voor het middengebied extra aansluitingen. Men kan op beide secties kiezen voor 0, -2 of –4dB.  Zelf heb ik gebruik gemaakt van deze mogelijkheid tijdens het draaien van hele oude nummers van Elvis Presley. De stem kwam nogal scherp over en door de kabel van het middengebied op – 2dB aan te sluiten, was er geen spoor meer van schelheid te horen.

De 75 kilo wegende kast van 1.30 meter hoog rust op een solide gebogen roestvrijstalen plaat met de mogelijkheid de kast nog enigszins in de gewenste stand te positioneren. Het geheel ziet er verzorgd en indrukwekkend uit. De set komt op 9000 euro inclusief plaatsing en tuning bij u thuis en inclusief 5 jaar garantie. De Excalibur zonder Extra Bass Support komt op 6000 euro per set. Indien u net als ondergetekende van te voren een afspraak maakt met Koos Schenk van Terrazzo Art Fidelity kunt u er geheel vrijblijvend komen luisteren. Naast de Excalibur zijn er ook de kleinere broertjes te beluisteren met dezelfde allure als hun grotere geestverwanten. Daarnaast verzorgt TAF regelmatig luistersessies in het land en doet mee met shows, zoals de VAD in Veldhoven.

TAF Royal Excalibur

A versus B

Met mijn trouwe speakers de B&W 802 Nautillus, waarmee ik nu alweer zo’n 2 jaar samen woon, is het aangenaam toeven. Slechts zo nu en dan moeten zij plaats maken voor een paar logeetjes, wat zich beperkt tot meestal korte periodes. Toen ik een jaar of drie geleden op zoek was naar een voor mij geschikte speaker, zijn er veel, heel veel speakers beluisterd in allerlei varianten en prijsklassen. Vanaf ongeveer 5000 euro per set tot heel veel daarboven. Uiteindelijk ben ik na lang wikken en wegen gegaan voor de Nautillus 802. Er waren heel geduchte concurrenten die qua weergave-kwaliteit en klankeigenschappen ook in aanmerking kwamen, maar toch viel ik voor de B&W. Het is op muziekgebied een alleseter en weet zich onder de meest moeilijke omstandigheden (denk dan onder meer aan kerkorgels) staande te houden.

Als echter de Excalibur destijds zou hebben bestaan, dan had ik zeker voor deze speaker gekozen. Een speaker die net zo makkelijk als de B&W 802 N voor elk genre muziek kan worden ingezet. Bij het beluisteren van een koor kun je bijna de hoofden tellen. Stemmen hangen los in de ruimte evenals de instrumenten die toch rotsvast op hun plaats staan. De Excalibur`s zijn transparant, los, er is heel veel lucht en rust, hebben een waanzinnig strak laag en een heel mooi open middengebied. De speaker is veel levendiger dan de B&W die soms een beetje saai kan klinken ten opzichte van logés. Kortom de Excalibur is een high-end speaker voor een heel schappelijke prijs. Om een vergelijkbare weergever te vinden met dezelfde prestaties en kwaliteiten zult u behoorlijk veel dieper in de buidel moeten tasten. Waarbij voor het gemak nog is voorbijgegaan aan het fraaie, strakke uiterlijk. Een design dat net zo goed in een klassiek interieur als in een modern ingerichte woonkamer kan vertoeven. Voor mijn B&W-tjes is dit eigenlijk niet zo`n leuke ervaring. De logeerpartij heeft mij aan het denken gezet. Hebt u misschien interesse in een paar B&W 802N?

Gebruikte apparatuur

Mark Levinson set
335 eindversterker
380S voorversterker
390S cd speler.
Shark Wire speakerkabel (puur zilver voor het hoog en een mix van 60% koper met 40% zilver voor het laag)
Terrazzo speakerkabel (omdat de Excalibur drie aansluitingen heeft waardoor het midden/hoog nog meer tot zijn recht kwam)

Aanvullende Informatie
Terrazzo Art Fidelity
Kantsingel 14d
5349 AJ Oss
Telefoon +31 - (0)412-633111
Fax +31 - (0)412-627024
E-mail info@taf-oss.nl
Web site www.taf-oss.nl