Hepta 5.1


John Koning | 23 december 2003 | Hepta

Hepta 5.1
Een echt Nederlands product!

Het is dinsdag en ik verwacht bezoek van Cris Rutgers de eigenaar van het Nederlandse bedrijf dat Hepta luidspeakers produceert. Hepta is een echt familie bedrijf dat Cris Rutgers overgenomen heeft van zijn vader de heer Rutgers Sr.

Al sinds 1955 bestaat Hepta en nog steeds is het voor een heleboel mensen, ook voor mij, een onbekend merk. Maar daar gaat voor mij verandering in komen. Vandaag komt Cris een complete 5.1 Home-Theater luidspreker set afleveren voor recensie. Na een wederzijdse introductie wordt het onderwerp van gesprek al snel het Home-Theater.

Hepta Nederland

Cris Rutgers is een gedreven man die met veel enthousiasme over zijn passie, bedrijf en de techniek spreekt. Het bedrijf is gevestigd in Zaandam. Geen grote commerciele staf, maar meer een bedrijf dat luidsprekers op bestelling maakt met aandacht voor de wensen van de individuele klant.  Kwaliteit en het handhaven van kwaliteit staat voorop. Al meer dan 45 jaar worden er op ambachtelijke wijze luidsprekers ontworpen en gebouwd bij Hepta.

Alle modellen van Hepta worden onderworpen aan een langdurig traject van ontwerpen, bouwen, meten, luisteren en weer verbeteren totdat het meest optimale resultaat voor een type is bereikt. Een tijdrovende werkwijze die bijdraagt aan de kwaliteit die Hepta wil leveren. Tot zover Cris Rutgers in een enthousiast verhaal over het bedrijf en zijn motivatie.

Welke 5.1 set?

De luidsprekers die bij mij afgeleverd zijn komen uit de Hepta Harmony serie. De set bestaat uit twee stuks Harmony vloerstaande zuil luidsprekers, een center luidspreker, twee satelliet luidsprekers en een Bariton subwoofer, samen de complete 5.1 set vormend.

De Harmony zuilluidspreker is een 7 graden achterover staande zuil met afmetingen van hxbxd 110 x 12 x 16,5 cm geplaatst op een voet van 17 x 31 cm. De Harmony is toepasbaar als hoofd en/of als achterluidspreker in meerkanaals installaties. Er zijn vier mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik loopt van 50 Hz. tot 100kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt en continue belastbaar tot 50 watt.

De Harmony satelliet is toepasbaar als achterluidspreker in meerkanaals installaties of als hoofdluidspreker in stereo satellietsystemen.  De Harmony satelliet is voorzien van twee schroeven op maat voor de VLB50 ophangbeugel van Vogels. Afmetingen hxbxd  30 x 12 x 17,5 cm. Er zijn twee mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik loopt van 60 Hz. tot 100 kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt en continue belastbaar tot 50 watt.

De Harmony centerluidspreker heeft als afmetingen: hxbxd 12 x 48 x 18,5 en past daarmee op de bovenkant van de meeste televisies. Uiteraard is plaatsing onder de TV ook mogelijk. Hepta past op verzoek het doekfront aan, zodat de Harmony center zelfs op de zijkant naast de TV kan worden gezet. Alle mogelijkheden benut om de center zo dicht mogelijk bij het beeldscherm te krijgen. De centerluidspreker is magnetisch afgeschermd. Er zijn aan weerszijden van de tweeter twee mid/laag units gemonteerd, een totaal van vijf speakers. Dat staat garant voor een natuurlijke weergave van de belangrijke center informatie.

Uitgangspunt voor de bouw van de Bariton subwoofer is een door Audax speciaal voor sub-laag toepassingen ontwikkelde luidspreker van maar liefst 30 cm diameter. Het stalen chassis heeft een resonantie onderdrukkende vorm. Dit chassis is voorzien van een dubbele magneet. Verder een rubber ophangring en een conus van HDA. HDA = High Definition Aerogel. Een vlakke stofkap dekt de 45 mm spreekspoel op een kapton drager met dubbele windingen af. 

In ontvangst nemen en plaatsen

Het in ontvangst nemen van een 5.1 Hometheater set heeft nog al wat tot gevolg, zoals het verhuizen van je eigen set naar de zolder, stands voor de satelliet luidsprekers lenen, bekabelen, uitmeten, kortom een hele verhuizing.

Samen met Cris Rutgers ontdoe ik de luidspeakers van hun verpakking. Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt worden de luidspeakers gelijk aangesloten. De set is hagelnieuw en zal eerst een tweetal weken de tijd krijgen om in te spelen. Daar is alle tijd voor want Cris vertrekt en ik ga me voorlopig met ander dingen bezighouden.

 

Hepta 5.1

De Techniek

Met Harmony refereren we vanaf hier zowel aan de zuilluidsprekers, de satellietluidsprekers en de centerluidspreker. De 10 cm. mid/laag units komen van Audax en zijn opgebouwd rond een polymeerchassis, (m.u.v. de center, stalen chassis.) De papieren conus is behandeld met een speciale coating. Daarmee worden de goede eigenschappen van papier, o.a. stijf en licht, gecombineerd met die van kunststof, dat deeltrillingen beter onderdrukt. Een aluminium spreekspoeldrager zorgt voor een laag gewicht en hoge belastbaarheid.

De tweeter is eveneens van Audax. Een neodymium magneet, een 25mm titanium dome en een aluminium spreek spoeldrager zorgen voor een groot frequentiebereik. Geschikt voor zowel CD, SACD en DVD audio, kortom high resolution audio. Het gegoten chassis draagt bij tot een grotere ruimtelijke spreiding van het geluid.

In het wisselfilter zijn audio condensatoren en luchtspoelen gekoppeld aan OFC luidsprekerkabel en zorgen zo voor de verdeling van de verschillende frequenties naar de units. Er wordt geen flinterdun printplaatje gebruikt maar een duurdere methode, de bedrading wordt rechtstreeks op de componenten gesoldeerd. Nieuw voor Hepta zijn in de Harmony serie gebruikte entree’s. Stevig verguld en geschikt voor bananenstekkers of voor een gestripte luidsprekerkabel tot 10 mm². Vanaf daar gaat het signaal rechtstreeks naar het wisselfilter.

De Bariton subwoofer wordt aangedreven door een 200 watt versterker. Deze versterker is van alle moderne gemakken voorzien, o.a. een inschakelautomaat met LED indicatie, een tussen 20 en 50 Hz. instelbare bassboost met 0 - +6 dB versterking, een instelbare maximum frequentie indien u van de instellingen van uw versterker gebruik wilt maken.

Verder een instelbare minimum startfrequentie voor eventuele actieve satellieten, een ingang (stereo/mono) op lijnnivo en op (HiFi) luidspreker niveau. Een uitgang voor actieve satellieten en een ingang gevoeligheidsregelaar. De fase kan met behulp van een schakelaar 180 graden worden gedraaid. Alle filters zijn 24 dB per octaaf volgens het Linkwitz-Reilly principe. Een forse ringkern trafo met een kortsluit en DC beveiliging completeren het geheel. De Bariton loopt recht binnen 1 dB van 24 – 150 Hz bij 122 dB geluidsdruk. Bij 18 Hz. wordt nog altijd 116 dB bereikt. Afmetingen zijn hxbxd 37 x 34,5 x 35cm, inclusief het doekfront en TVA dempers.

De afwerking

Het design van de Hepta vloerstaande luidsprekers zal veel luisteraars aanspreken, een mooie slanke kast die achterover helt en daardoor visueel weinig plaats inneemt in een ruimte. Anders gezegd, de Harmony’s hebben een modern uiterlijk dat bij veel mensen zal harmoniëren met het interieur.

De afwerking van de Hepta luidsprekers is met doek. Er is keuze uit donkergrijs of zwart luidsprekerdoek (zonder meerprijs). De akoestisch doorlatende stof is “gepolariseerd”, dat wil zeggen als het doekfront op de speaker zit is er van de units niets te zien, houdt u het doek tegen het licht dan ziet u dat het geluid vrijwel vrij kan passeren. De kast afwerking is een vocht en krasbestendig laminaat, dat vele jaren als nieuw blijft. De basis is 18 mm MDF, Medium Density Fibre board, een voor luidsprekerkasten bijzonder goed materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen.

De basisuitvoering van de Harmony is zwart hoogglans laminaat. Tegen meerprijs is leverbaar; esdoorn of peer laminaat of een keuze uit één van de 195 RAL kleuren van wit tot matzwart. De Bariton subwoofer wordt geleverd met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en 5 meter Acoustic Analsying lijnnivo signaal kabel met vergulde cinch stekkers. De geheel gesloten kast is afgewerkt in zwart hoogglans laminaat of tegen meerprijs in peer laminaat, esdoorn laminaat of één van de 195 beschikbare zijdeglans RAL kleuren. De Bariton wordt geleverd op vier stuks gedeelde TVA8 dempers (triple vibration absorbers) waardoor een trillingsvrije opstelling gegarandeerd is. Naar keuze leverbaar met zwart of donkergrijs akoestisch doorlatend doekfront.

TVA8 (triple vibration absorbers) Hepta dempers

De Hepta dempers zijn wat mij betreft een succes.Zowel onder de centerluidspreker als onder de front en surround luidsprekers geven deze dempers meer rust en een neutralere klankkleur aan het totale geluidsbeeld. Tevens heb ik de Hepta dempers onder de receiver en dvd speler geplaatst en ook daar merk je een duidelijke verbetering, meer rust en een voller en meer gedefinieerd geluidsbeeld. De dempers zijn opgebouwd uit een massief messing ring met aan weerszijden een stukje rubber, eenvoudig maar zeer effectief voor zowel demping van luidsprekers als apparatuur. Ik koop ze, zodat ze achter blijven ook na het schrijven van deze recensie.

Inregelen van de set

Na ruim twee weken ingespeeld te hebben ga ik er voorzichtig aan denken om de set in te regelen. Eerst maar alle luidsprekers op hun juiste positie zetten. Inmiddels zijn ook de beloofde Hepta TVA8 dempers gearriveerd die ik, zoals belooft, heb meegenomen in deze recensie. Nadat alles zijn juiste plaats heeft gevonden is het inregelen een fluitje van een cent. Ik betrap mezelf erop dat ik het met steeds meer vaardigheid en snelheid doe.

Nu het meest prettige gedeelte van een recensie. Luisteren naar muziek, kijken naar een film om boven water te krijgen wat deze Hepta set allemaal in huis heeft. Van mijn kant wel de opmerking dat de Bariton subwoofer in mijn ruimte erg moeilijk af te stellen was. Na een aantal malen herplaatsing en opnieuw inregelen heb ik uiteindelijk pas de meest acceptabele instelling gevonden.

Hepta 5.1

Stereo luisteren

Ondanks dat we hier een 5.1 set ter recensie hebben vind ik dat ook het stereo luisterdeel in een dergelijke test niet mag ontbreken. Waarom niet? Simpel de meeste mensen met een hometheater set luisteren ook erg veel naar stereo, SACD en CD-Audio en hier kom je erg veel goede stereo opnames tegen. Rustig beginnen met een CD die ik uit de US heb meegenomen. “The Definition of Love” van Impromp 2. Warme mannenstemmen gecombineerd met een meeslepende trompet. De titelsong “The Definition of Love” is een blues jazz-achtig nummer met meerstemmige zang wat er bij de Hepta’s gladjes uitkomt.

“Who Am I” is een nummer met een mooie zachte saxofoon en een contrasterende trompet met strijkers op de achtergrond. Zang om het geheel te complementeren. Alle percussie wordt ook zonder moeite door deze luidsprekers meegenomen. In stereo gebruik ik natuurlijk alleen de vloerstaande Harmony luidsprekers  weliswaar in combinatie met de Bariton subwoofer.

Wat gelijk opvalt is een duidelijk aanwezig en helder midden, met voldoende body. Afhankelijk van de soort muziek wil ik soms ook graag luisteren naar all channel stereo, wat naar mijn mening meer vulling geeft aan je luisterruimte, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Ook in deze mode geeft de totale Hepta set een mooi helder en compleet geluidsbeeld met sprankelend hoog en gedefinieerd laag. De bijgeleverde Bariton subwoofer doet zijn werk zoals het moet, op de achtergrond niet overheersend.

Om het stereo deel af te ronden besluit ik ook m’n nieuwste (180 grams) LP van Ben Webster te draaien. Op de pas gereed gekomen en zelf gebouwde Thorens 150 MKII draaitafel met Pro-ject 9 arm en Goldring Eroica element komt Ben Webster heel goed tot zijn recht. Goed hoorbaar is de specifieke manier waarop deze virtuoos z’n instrument bespeelt. Zijn saxofoon klinkt zoals het hoort.  

DVD & SACD muziek luisteren

Het belangrijkste wat je natuurlijk met een dergelijke set wilt weten is hoe de set als geheel presteert met meer kanaalweergave. Sting`s nieuwste (SA)CD Sacred Love is een goede SACD  om te beluisteren wat de set als 5.1 combinatie is huis heeft. Gelukkig, voldoende body vanuit de center en front luidsprekers, dat alles goed aangevuld door de surround luidsprekers. De subwoofer ondersteunt het geheel naar wens. Een rustig en strak laag, waarbij opgemerkt dat ik een subwoofer het liefst zo zuinig mogelijk afstel. Hoe je de subwoofer afstelt is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak.


DVD film luisteren/kijken

Voor de film heb ik naast veel andere gekozen voor de Matrix uit 1999. De film is gecodeerd in 5.1 met discrete soundtrack encoded in Dolby(r) Digital. Het geluid van de film kenmerkt zich door een agressieve split surround mix in combinatie een heel mooie en strakke expressieve sound. Ook de orkestrale muziek van Don Davis blijft gedurende de film boeien. Kortom een prima film om te ontdekken wat de Hepta set doet onder dit film geweld. Ook hier blijft de set als geheel goed presteren. Een mooie weergave in het midden gebied met heldere ondersteuning in het hoog en laag. Een rustig strak laag.

 

Hepta 5.1

Conclusie

De Hepta Harmony set heeft voldoende in huis voor een goede middenklasse Home Theater installatie. Technisch goed opgebouwde luidsprekers met een duidelijk eigen klankkleur. Een mooi geluidsbeeld vooral in het midden gebied, met op maat aanvulling in het hoog en laag. Het is een complete set die eenvoudig uit te breiden is naar een 7.1 set mocht dat gewenst zijn in de toekomst. De afwerking is naar eigen inzicht en wensen te bepalen en de zuilen hebben een modern en eigentijds ontwerp dat in veel verschillende interieurs in te passen is door de ruime keuze aan kleuren.

Kortom een set die een goede prijs prestatie verhouding heeft, ook in verhouding tot veel andere gangbare middenklasse componenten in het Home Theater segment. Hepta geeft 5 jaar garantie op materiaal en fabrieksfouten gecombineerd met een levenslange service (informeer naar de voorwaarden). Op de versterker in de Bariton geeft Hepta 1 jaar garantie.

Prijsinformatie:
Alle Harmony componenten zijn los verkrijgbaar. Prijzen zijn per stuk.
Harmony zuilluidspreker € 449,00
Harmony satelliet € 299,00
Harmony center € 399,00
Totale prijs voor een systeem, 2 x zuil plus 2 x satelliet plus 1 x center in zwart hoogglans laminaat € 1895,00.
Voor de frequenties onder de 50Hz. is de Bariton subwoofer beschikbaar vanaf, € 999,00

Meer informatie en alle contactgegevens vindt u natuurlijk via de website http://www.hepta.nl.

Gebruikte apparatuur

Pioneer VSX-D711 S - A/V receiver
Onkyo TX-NR801E - A/V Receiver
Van Medevoort / Sony DVP-NS705V SACD & dvd speler
Onkyo DV-SP501 dvd speler
Thorens – Pro-ject 9 draaitafel
Sony 72cm 4:3 TV
Kabels, Dempers  & Filters:
Classic 2.5² luidsprekerkabel Bi-Wiring, Fronts + Center
Classic 1.5² luidsprekerkabel Surroundspeakers
Apogee Wide EYE A/D Coaxial kabel (DVD -> Receiver)
HQ PRO 5.1 kabels voor DVD speler (DVD -> Receiver)
Oehlbach SCA 2000 Audio Video Connect Scartkabel (DVD -> TV)
HQ PRO SPDIF kabel (Receiver -> SUB-Woofer)
DIY Afgeschermde Netkabels (Receiver, DVD & Platenspeler)
Separate geaarde 16A groep voor de Home-Theater installatie
2x Schaffner netfilters (2x 10 Amp)
Hepta TVA8 dempers voor luidspeakers en apparatuur

Gebruikte CD`s en DVD`s

The Definition of Love - Impromp 2 CD
Soulville - Ben Webster LP
Sacred Love SACD
Sting SACD
Matrix DVD
Warner Bross DVD