JPS Labs


Rene Smit | 09 mei 2003 | JPS Labs

Als recensent voor hifi.nl ben ik altijd op zoek naar nieuwe of interessante producten om aan de lezers te presenteren. Regelmatig kwam ik in advertenties en recensies van buitenlandse bladen het merk JPS-Labs tegen, een Amerikaanse kabelfabrikant die claimt “the worlds finest cables” te maken en gezien het grote aantal gebruikers onder reviewers van gerenommeerde buitenlandse bladen waarschijnlijk geen grootspraak.

Dit soort claims maakt nieuwsgierig en ik besloot dat het tijd werd een kabel voor recensie aan te vragen. Mijn zoektocht naar een Nederlandse vertegenwoordiger van het merk leverde geen resultaat op, en er zat dan ook niets anders op dan rechtstreeks met Joe Skubinski, de man achter JPS-Labs, contact op te nemen. Op mijn e-mail volgde een prompt antwoord: Joe was zeker bereid mee te werken aan een review voor hifi.nl en ik mocht hem een verlanglijstje toesturen. Uit het rijke aanbod van JPS-Labs, ze maken o.a. interconnects, luidsprekerkabels, digitale kabels en power-cords, werd besloten een Superconductor FX interconnect te bespreken.

Zo’n twee weken nadat een definitieve afspraak was gemaakt lag er bij thuiskomst van de dagelijkse arbeid een pakketje uit Amerika. Snel een mesje uit de keukenla gerukt om het pakket te openen. In de bruine kartonnen omdoos bevond zich een eenvoudige maar k(l)eurig bedrukte kartonnen verpakking waarop duidelijk aangegeven staat om wat voor product het precies gaat. De interconnect zelf is verpakt in een speciale antistatische plastic sealbag om volgens Joe de pre-burned conditie te handhaven.

JPS-Labs levert alle interconnects ingespeeld af en leveren daardoor gelijk na aansluiten maximaal resultaat. Nog een week of 2 à 3 verder inspelen in de eigen set geeft nog wel extra verbetering zoals ook bleek tijdens de test. Alles bij elkaar ziet de verpakking van het eigenlijke product er verzorgt en strak uit zonder te vervallen in kosten verhogende speciale houten dozen en andersoortig uiterlijk vertoon. Alles bij elkaar dus geheel in de lijn van de filosofie van de fabrikant, “ een high-end product leveren tegen een zo realistisch mogelijke prijs”.

De Superconducter FX interconnect maakt gebruik van een unieke door JPS gepatenteerde geleider te weten Alumiloy. Deze geleider bestaat uit een combinatie van puur koper, aluminium legeringen en andere niet nader genoemde elementen welke specifiek en op een speciale manier gecombineerd worden. Wanneer we JPS moeten geloven zou een combinatie van deze elementen er voor zorgen dat de kabel zeer neutraal klinkt en een muzikaal timbre ontstaat wat door geen enkele andere kabelfabrikant wordt geevenaard. Hoewel de het gebruik van Alumiloy vergrote bandbreedte ten opzichte van andere geleiders middels metingen aan te tonen is geeft JPS er de voorkeur aan de positieve reacties van gebruikers zwaarder te laten wegen. De JPS kabels worden zowel in professionele opname studio’s als ook in high -end audiosets gebruikt. Wanneer je als lezer meer wilt weten over de gebruikte materialen en technologie kijk dan op de informatieve site van JPS met het adres www.jpslabs.com.

JPS Labs

Aansluiten en luisteren

Hoewel Joe aangeeft dat de kabels ingespeeld bij de klant aangeleverd worden en eigenlijk tijdens gebruik alleen maar beter gaan presteren heb ik de Superconductor de eerste weken niet serieus beluisterd en via het signaal van de tuner in laten spelen. Daarna verhuisde de interconnect naar de cinch aansluitingen van de Tjoeb cd-speler voor het echte werk. De kabel is voorzien van mooie vergulde schroefconnectors zodat een stevige aansluiting gemaakt kan worden. Wel moet er gezorgd worden voor voldoende ruimte achter de aan te sluiten apparaten, ongeveer 4 cm. is het minimum. Dit is nodig om de kabel geen al te scherpe knik te laten maken waardoor de massieve koperen geleider zou kunnen breken. Gelukkig is dat in mijn audiorack geen probleem en is er tot de achtermuur voldoende ruimte om de Superconductor een niet al te scherpe bocht te laten maken.

Dan is eindelijk het moment aangebroken dat deze Amerikaan zijn kunsten mag gaan vertonen. Met zijn prijs van 299,- dollar in Amerika valt deze kabel ongeveer in dezelfde prijsklasse als mijn eigen Siltech ST18G3 die normaal gesproken het signaal tussen cd-speler en versterker transporteert. Wanneer de kabel via internet besteld wordt komen hier uiteraard nog belasting en invoerrechten bij!! Reken op 5% invoerrechten en 19% BTW die ook wordt berekend over de vracht en de invoer. Met deze prijs is de JPS zeker niet overdreven duur ten opzichte van andere high-end kabelfabrikanten zeker niet wanneer de beloften ook waargemaakt worden. Om gelijk maar met een moeilijke cd te beginnen pak ik eerst Songs from the Last Century van George Michael uit de cd-kast. De stem op deze cd is heel direct opgenomen en kan heel slisserig met scherpe s en t klanken weergegeven worden. Via de Superconductor FX is hier niets van te merken, helemaal weg is het uiteraard niet maar zeker een stuk aangenamer dan via de eigen Siltech ST18G3. Wat ook onmiddellijk opvalt is de toename van de hoeveelheid laag in geluid. De Siltech klinkt slanker en ook wat ruimtelijker heb ik het idee. Om dit te toetsen verdwijnt George Michael uit de speler om vervangen te worden door Eric Clapton met zijn Unplugged CD. Ik weet dat dit een uitgekauwde en door sommige onder ons vermaledijde cd is, vooral omdat in het verleden menige demo met deze cd gegeven werd. Maar het is prettig om voor recensies een paar cd’s te hebben die door en door bekend zijn. Ook hier is de stage fractioneel kleiner dan ik gewend ben en is het laag wat geprononceerder aanwezig. Wanneer Clapton op een bepaald moment met zijn voet op de maat van de muziek mee stampt is de schoen die hij draagt een maatje groter dan met de Siltech kabel. Ondanks dat er duidelijk meer laag aanwezig is blijft het wel uitermate goed doortekend. Zo ook bij de cd But Seriously van Phil Collins, er komt extra laagje basweergave bij aan de onderkant van het spectrum maar deze extra laag is heel doortekent. Aangesloten op de Clearaudio Basic phonoversterker en de Clearaudio Champion draaitafel als bron geeft dezelfde resultaten waarbij aangetekend moet worden dat de extra laagweergave hier welkom is omdat in de standaard set-up de laagweergave wel wat aan de dunne kant is.

JPS Labs

Conclusie

JPS-Labs in de persoon van Joe Skubinski laat middels de Alumiloy technologie zien dat er vele wegen zijn die naar Rome, in dit geval audio-nirvana, leiden. Voor een aanvaardbare prijs wordt een product geleverd dat zich naar mijn idee kan meten met leidende merken in de kabelwereld. Dat ik hierin niet alleen sta bewijzen positieve recensies van gerenommeerde audio recensenten in het buitenland. Wars van uiterlijk vertoon middels dure verpakkingen en wazige terminologie wordt een no-nonsense product geleverd waarbij muzikaliteit duidelijk prioriteit heeft. De JPS legt ten opzichte van de normaal door mij gebruikte Siltech ST18G3 het accent wat meer op de laagweergave en wat minder op de ruimtelijkheid. Ook is de kabel wat milder ten aanzien van uitgesproken S en T klanken wat binnen de door mij gebruikte set-up als aangenaam ervaren werd. Jammer is dat JPS-Labs geen vertegenwoordiging kent in Nederland want wanneer de Superconductor FX interlink representatief is voor de producten van JPS-Labs dan zijn deze zeker een nadere kennismaking waard! De Superconductor FX zal dan ook de komende tijd het signaaltransport tussen phonotrap en voorversterker in mijn set blijven verzorgen.

Fabrikant :
JPS-Labs
4893 Transit Rd.
Depew, NY 14043
USA
www.jpslabs.com

Prijs :
JPS-Labs Superconductor FX 1,0mtr. locking rca: $299,-

Gebruikte apparatuur

Naim Nait3 voorversterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap voorversterker voeding
Tjoeb99 SQ buizencd-speler
Clearaudio Champion draaitafel
Clearaudio Basic phonoversterker
Clearaudio Aurum Classic element
Spendor S3 speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
Interlinks: Siltech ST18G3, ST48G3, LAT international, Gutwire, Sonic Link
Luidsprekerkabels: Cable Talk Concert bi-wire
Accesoires: Master Base, Nordost Pulsar Points, Sharkwire stekkermateriaal