Sonos SUB demonstratie


Redactie HiFi.nl | 09 juni 2012 | Fotografie Redactie HiFi.nl | Sonos

Een aantal weken terug werd de Sonos SUB aangekondigd, de nieuwste aanwinst in de Sonos familie, die de draadloze muzieksystemen van het merk naar een hoger plan moet tillen.

Kort na de introductie werd er direct een aantal presentaties georganiseerd, onder meer bij RAF in Amsterdam en Wifimedia in Arnhem. In de aanloop naar de definitieve lancering op 19 juni zullen er nog velen volgen, inclusief de kick-off party bij iEar’ op die dinsdag. Want met een verkoopprijs die bijna tweemaal zo hoog is als de kosten van het gemiddelde Sonos systeem – de SUB gaat €699,- euro kosten – zijn demonstraties precies het middel om aan te tonen waarom dat prijskaartje verantwoord is. HiFi.nl werd alvast bij Sonos Europe in Hilversum uitgenodigd voor tekst en uitleg, en uiteraard voor een eerste indruk.

Het Europese hoofdkwartier van Sonos is gevestigd in onze mediahoofdstad, en heeft daar nog niet zo lang geleden het oude NCRV-gebouw betrokken. Zowel aan de buitenkant, met de markante oude zendtoren in het midden van het pand, als aan de binnenkant (ruimten met akoestische oplossingen, bijvoorbeeld), zijn de sporen er nog van terug te vinden. Maar uiteraard bevat het kantoor ook diverse moderne faciliteiten, zoals het iCafé, een ontmoetingsplaats voor tussen de vergaderingen door, en de Sonos muur die je bij binnenkomst aantreft, zodra je de grote PLAY:5 bij de ingang gepasseerd bent. Rechts onderin het rijtje uitgestalde systemen vind je een plekje dat alvast voor de nieuwe subwoofer gereserveerd is.

Bij de ontwikkeling van die SUB hield het team van Sonos drie hoofdmoten in gedachten, vertelt Mark Vellinga (Country Manager Benelux): design, sound en simplicity. Wat resulteerde in de slogan waar de subwoofer mee geïntroduceerd werd: ‘Adembenemend geluid. Oogstrelend design. Eenvoudig te installeren.’ Aansluitend op die andere line van het merk: ‘van wifi naar hifi’. Sonos liet immers eerder al weten dat de focus dankzij kwalitatieve verbeteringen en de uitbreiding van het aanbod ook op de muzikale weergave is komen te liggen, niet enkel op de mogelijkheid om muziek af te spelen, al dan niet in meerdere ruimten.

Design, sound & simplicity

Het eerste aandachtspunt van de ontwikkelingsdriepoot zou je op basis van de foto’s alleen al af kunnen vinken; het nieuwe lid van de familie mag gezien worden, en dat is niet iets wat voor veel subwoofers opgaat. De stijlvolle, vierkante hoofdletter O doet het zelfs goed op je vensterbank, al is dat niet de meest voor de hand liggende locatie. Ook Sonos lijkt zich bewust van het feit dat de meeste subwoofers – modellen als bijvoorbeeld de PV1 van Bowers & Wilkins daargelaten – niet ontworpen zijn om prominent in het zicht te plaatsen, en brengt daar met deze markante uitvoering verandering in.

Je kunt ‘m dan ook neerzetten waar je wilt, de stekker in het stopcontact steken, de instructies van de controller opvolgen en je kunt aan de slag (simplicity). Twee tegenover elkaar geplaatste force-cancelling luidsprekers zorgen ervoor dat het geluid en de energie van de muziek luid en glashelder overkomen, zonder dat de behuizing meetrilt. “Het zorgt er bovendien voor dat de SUB ook liggend geplaatst kan worden.”

De SUB wordt draadloos verbonden met de andere componenten, waarbij het niet uitmaakt of-ie staat of ligt; je kunt ‘m dus overal plaatsen, zelfs onder de bank. Al zou je daar eerder een anders ontworpen sub willen verstoppen. De SUB werkt overigens alleen met spelers met ingebouwde versterker: de CONNECT:AMP, ZonePlayer 120, ZonePlayer 100, PLAY:5 en PLAY:3. De SUB werkt niet met CONNECT, ZP90 of ZP80.

Sonos PLAY:3

Voor de middelste en toch niet onbelangrijke factor, sound, is Sonos bij het begin begonnen. “Net als al onze andere producten heeft Sonos de nieuwe SUB tot in het kleinste detail zelf ontworpen”, schreef John MacFarlane, CEO van Sonos, in de introducerende tekst. “Dat betekent dat we alles weer in eigen huis ontwikkeld hebben, en vanaf de basis begonnen zijn,” vult Mark aan. Er is gekeken naar een toevoeging die het systeem als geheel naar een hoger segment kan halen.

Aanvulling voor je muzieksysteem

De SUB levert volledig digitale geluidskwaliteit. Filterinstellingen, de actieve EQ en de vertragingscorrectie werken digitaal dankzij DSP (Digital Signal Processing), getuned voor een optimaal akoestisch volume en een krachtige bas. In een demoruimte die doorgaans voornamelijk gebruikt wordt voor vergaderingen staan twee PLAY:3’s We Will Rock You van Queen te spelen. Niet in de minste plaats gekozen voor de bas in dat nummer. De twee compacte luidsprekers verzorgen ieder één kanaal van het stereogeluid. Dan laat Mark met de controller op de iPad zien hoe je de SUB aan het systeem toevoegt, en is de muziek opeens ruimtevullend.

Ook bij andere 'zware' nummers, zoals Bridge Burning van Foo Fighters en Supermassive Black Hole van Muse die even later via een PLAY:5 afgespeeld worden, is het verschil in beleving aanzienlijk. Maar dat geldt ook voor subtielere platen, zoals de nummers op de CD van Mumford & Sons. Het resultaat is van de toevoeging van de SUB is steeds een vol en diep geluid, dat aantoont dat je Sonos systeem zich graag laat uitbreiden, ondanks het feit dat een opstelling met bijvoorbeeld twee PLAY:3's al aardig muziek maakt. Er valt ook op te merken dat de tweeters van de luidspreker(s) 'vrijer' zijn om hun ding te doen met een subwoofer die het laag overgenomen heeft, waardoor de totale muziekbeleving verhoogd wordt. 

Nu is 'totale muziekbeleving' natuurlijk net zo'n cliché als 'muziek zoals de artiest het bedoeld heeft', maar het verschil is dan ook het beste te duiden door zelf met de Sonos app mee te maken wat het 'on' en 'off' zetten van de SUB doet, en aan de hand daarvan te bepalen of de 'modulaire uitbreiding' van je hifisysteem de verkoopprijs waard is. Het is immers voor te stellen dat het een brug te ver is om een PLAY:5 van vierhonderd euro aan te vullen met een subwoofer van zevenhonderd. "We richten ons ook erg op het hogere segment, en bijvoorbeeld op de mogelijkheid om een systeem met in-wall luidsprekers aan te vullen met deze subwoofer," licht Mark toe. Daarnaast zullen de demonstraties erg belangrijk zijn om de meerwaarde van de Sonos SUB te kunnen laten horen.

Net als andere Sonos-componenten kun je de SUB bedienen met je computer, smartphone of tablet met de apps die beschikbaar zijn voor iDevice en Mac, pc en Android. De controller van Sonos wordt niet meer gebruikt.

De Sonos SUB is vanaf 19 juni beschikbaar, in pianolak uitvoering en voor €699,- euro. De honderd euro goedkopere matzwarte uitvoering volgt in oktober van dit jaar. Early birds kunnen ‘m hier alvast bestellen. Kijk voor meer informatie en de volledige specificaties op de website.

En kijk ook eens op onze Sonos Special