Focal Spirit One - The Spirit of Sound


Marc Brekelmans | 23 september 2012 | Focal

In het kader van de Hoofdtelefoonmaand kun je onze recensie van de Focal Spirit One nog eens lezen. We spotten hem tijdens de High End in München en recenseerden hem vrijwel meteen, maar halen hem bij dezen terug voor alle mensen die het toen even gemist hebben of voor iedereen die de recensie nog eens rustig tot zich wil nemen. 

 

De markt voor hoofdtelefoons met hifi-aspiraties is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Waar hoogwaardige hoofdtelefoon-merken als Sennheiser en AKG de gunst van de jeugd niet wisten te veroveren, lukte dat de Amerikaanse kabelfabrikant Monster in samenwerking met Beats™ by Dr. Dre™ schijnbaar moeiteloos. En daarmee plaveiden ze de weg voor andere fabrikanten die ook een graantje mee wilden pikken van deze lucratieve markt. Tijdens de CES 2012 introduceerden meerdere traditionele hifimerken dan ook hun eerste hoofdtelefoon, waaronder ook de Franse high-end luidsprekerfabrikant Focal. Hun nieuweling heet Spirit One.

Van de importeur krijg ik een van de eerste modellen overhandigd: de nette, maar relatief bescheiden verpakking opent als een lade, met daarin een stevige neopreen cassette waarop de naam Focal in reliëfletters te lezen valt. Als ik de cassette openrits ligt daarin - en dat verraadt meteen een van de eigenschappen van de Focal hoofdtelefoon - de opgevouwen Spirit One, nog enigszins verhuld door een opbergtasje.l

Focal Spirit One op High End München 2012

De oorschelpen kunnen namelijk onder een hoek van 90 graden gedraaid worden. De Spirit One wordt erg compleet geleverd, naast het genoemde opbergzakje bevat de cassette een speciale verloopplug met vergulde pinnen voor gebruik in het vliegtuig, een mysterieus kort verlengkabeltje voor een 3,5mm plug en een zeer degelijk ogende en ongeveer 1 meter lange afneembare kabel met bedieningstoesten voor een iDevice of andere telefoon. Als ik de handleiding nalees om te ontdekken waar dat korte verlengkabeltje voor dient ontdek ik dat deze de bedieningstoetsen uitschakelt voor het geval je telefoon of muziekspeler hier niet compatibel mee is.

De Spirit One lijkt het eerste model uit een complete reeks te worden, aangezien de Focal website melding maakt van een Nomad Headphones serie met de Spirit One als enige model. Focal was er bij de ontwikkeling veel aan gelegen om een ultieme geluidskwaliteit te koppelen aan optimaal draagcomfort. Beide aspecten hebben daarom ook een zwaar stempel gedrukt op het uiteindelijke design. Zoals gezegd zijn de oorschelpen in een hoek van 90 graden te draaien, en bovendien met een scharnier aan de draagbeugel verbonden. Hierdoor past de hoofdtelefoon zich eenvoudig aan de vorm van het hoofd aan en zal bijna altijd comfortabel zitten.

De draagbeugel is uitgevoerd in een degelijke kwaliteit aluminium en voelt stevig en robuust aan. De ronding van de beugel en de oorschelpen zijn voorzien van een kunststof omhulsel met een zacht (imitatie)lederen kussentje op de plekken waar de Spirit One het hoofd raakt. Het verstellen van de draagbeugel gaat soepel en kleine klikjes geven een indicatie van de mate mate waarin je de hoofdband verschuift. De oorschelpen zelf hebben een gesloten achterzijde en zijn uitermate licht van gewicht. Die gesloten achterzijde oogt niet alleen fraai, het heeft duidelijk een klankmatige achtergrond. De gesloten schelpen dempen, volgens opgave van Focal, namelijk het omgevingsgeluid met 20dB. Hierdoor kun je niet alleen ongestoord luisteren, de isolerende werking zorgt er ook voor dat het geluid niet uit de oorschelp kan ontsnappen waardoor je een diepere en krachtigere laagweergave krijgt.

Een paar opvallende designelementen als een rood doek voor de drivers en een subtiel verchroomd randje rond de oorschelp geven de Spirit One tegelijkertijd een sjieke en een jeugdige uitstraling.

Kwalitatief en Tijdloos

Deze knoepert van een hit uit 1991 heb ik in twee versies: het origineel van Nirvana en in een cover-versie van Tori Amos. Dezelfde muziek, dezelfde woorden….maar daar houdt ieder vergelijk wel op. Het origineel ragt, hakt en scheurt heerlijk direct en ongenuanceerd door de oorschelpen. Het retestrakke drumwerk van Dave Grohl klinkt vol en dynamisch en zorgt samen met het basgitaarspel van Krist Novoselic voor de aanstekelijke ritmische drive onder het nummer. De getormenteerde zang van Cobain geeft het geheel urgentie: boosheid en frustratie worden in beide oren tegelijkertijd uitgestort. De Spirit One klinkt strak en snel zonder onaangenaam fel te gaan klinken. De drukke mix vol overdubs, echo’s en vervorming wordt daarbij uiterst overzichtelijk gepresenteerd. Romantiek is echter ver te zoeken.

Daarvoor is de uitvoering van Tori Amos meer geschikt. De roodharige diva weet het nummer met veel gevoel te brengen. De Spirit One laat het uitsterven van de tonen in de vleugel, het stampen met haar voeten op de houten vloer en de akoestiek van de ruimte overduidelijk horen. Het oplossend vermogen van de Focal hoofdtelefoon is indrukwekkend, maar ook de dynamische en volle laagweergave is opvallend. Geen blubberende brei aan lage tonen, maar mooi afgepast, drukvol en kleurrijk.

Gentle Spirit van het gelijknamige album van Jonathan Wilson uit 2011 is een uitermate sfeervol nummer dat herinneringen oproept aan de betere popmuziek uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. De uiterst getalenteerde gitarist Wilson zingt zijn lieflijke folky harmonieën met enorm veel lucht op de stem en maakt daarbij gebruik van echte instrumenten, het liefst authentieke exemplaren uit de jaren ’70. Het nummer Gentle Spirit start met een piano, duidelijk ver in de achtergrond bespeeld en alleen hoorbaar in het rechteroor. Felle slagen op zijn akoestische gitaar klinken even later in het linkeroor, waarna het sfeervolle liedje zich verder kan ontvouwen. De Spirit One weet het geheel te voorzien van enorm veel detail, ruimte en lucht, waardoor het dromerige en ijle karakter van het nummer via de Focal hoofdtelefoon uitstekend tot zijn recht komt.

Conclusie

Liefhebbers van hoofdtelefoons beleven gouden tijden, de keuze is enorm en groeit nog iedere dag. De Focal Spirit One weet zich in dit enorme aanbod op een positieve manier te onderscheiden. De Spirit One is comfortabel en licht, en bovendien kwalitatief hoogstaand en tijdloos vormgegeven. Ook klankmatig is de Spirit geen eenheidsworst. Het gesloten systeem zorgt voor een fantastische laagweergave - het elektronische laag in Uusi (v3.0) van de band Näo was bijvoorbeeld absolute topklasse - terwijl het midden en hoog luchtig en uiterst gedetailleerd wordt weergegeven. En wat ook opvalt is de verkoopprijs, die is met 229 euro zeer concurrerend, zeker als je het zeer complete pakket meegeleverde accessoires in ogenschouw neemt.

Aanvullende informatie:

Focal Spirit One
Gesloten systeem
Advies verkoopprijs: 229 euro

Pluspunten:

iDevice bedieningstoetsen in afneembaar koord.vormgeving.geluidskwaliteit.compleet pakket accessoires.

Minpunten:

bij langer luisteren kunnen de oorschelpen broeierig worden.relatief kort snoer.

Leverancier
Smart Audio