RMR Soundsystems - Een sprong vooruit


Marc Brekelmans | 04 november 2011 | Fotografie Marc Brekelmans

"Na een flink aantal jaren lekker gehobbied te hebben gaan we nu een echte sprong vooruit maken," zegt Mark Haringsma van RMR Soundsystems in Soest. Samen met zijn broer Ruben is hij al acht jaar bezig om mensen blij te maken met een goede muziekinstallatie; voorheen vooral in de auto, maar sinds een paar jaar zijn de broers boven de carfi werkplaats ook actief met serieuze home-hifi.

Mark en Ruben komen uit een groot gezin waar muziek door de aderen stroomt. Door de passie voor muziek en apparatuur zijn ze al op jonge leeftijd begonnen met het inbouwen van versterkers en luidsprekers in auto’s. “Al snel kregen we de vraag van vrienden en bekenden of we dat ook niet in hun auto’s konden doen,” zegt Ruben. “Kort daarna voorzagen we ook auto’s van een veel betere stereoinstallatie, waaronder demonstratie auto’s van fabrikanten. Dat is eigenlijk de basis voor het huidige RMR Soundsystems geworden.”


De naam RMR staat voor Rob, Mark en Ruben. “Rob heeft jaren geleden besloten zich verder in de elektrotechniek te specialiseren,” zegt Mark, “sindsdien hebben Ruben en ik samen onze passie voor audio voortgezet, waarbij Ruben vooral bezig is met de installatie van car hifi en ik de home audio voor mijn rekening neem.” Over de carfi activiteiten van RMR Soundsystems heeft collega Rob van Ginneken in 2006 al een leuk verhaal geschreven waardoor de aandacht nu vooral gevestigd kan worden op de hifi-afdeling op de bovenverdieping.


Ruben: “Doordat we car audio in ons pand hebben trekken we een breed publiek aan, waaronder ook veel jongeren. Die komen hier om hun audio in de auto te laten upgraden en komen daardoor ook in aanraking met de betere home audio. Horen ze eens een keer een echte buizenversterker. Opvallend is ook dat ze elkaar aansteken. Heeft er één een leuke audioinstallatie gekocht dan zie je kort daarna zijn vrienden of kennissen langskomen.” Ruben: “Door onze connecties in de professionele industrie hebben we inmiddels ook veel met internationale muzikanten en DJ’s mogen werken.”

De Toekomst

“Sinds kort hebben we een aantal dagen per week versterking van de zeer ervaren Jasper Werner gekregen,” zegt Mark, “Jasper werkte voorheen als bedrijfsleider bij een groot hifi-filiaalbedrijf. Het is nu al duidelijk dat we veel van elkaar kunnen leren. We delen dezelfde passie voor audio en video en vanwege de toenemende aanloop is Jasper een ware aanwinst. Door onze visie samen verder uit te werken spreken we nu een breder publiek aan. Waar we voorheen uitsluitend keken naar een zo goed mogelijk geluid, kijken we nu onder andere ook serieus naar design. In het assortiment is een pre-selectie van merken gemaakt op basis van muzikaliteit en prijs/kwaliteit. Het assortiment is opgebouwd uit producten waar we warm van worden. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het vinden van de juiste match.”


Dat ze op de rand van het industrieterrein zitten is volgens Mark geen nadeel: “Langzaam maar zeker weten mensen ons steeds beter te vinden en is ook onze naamsbekendheid groter geworden. Binnenkort wordt tegenover ons pand een nieuwe autowasstraat geopend. Als die mensen hun auto staan te wassen kijken ze zo binnen. Daarom gaan we aan de kant van de wasstraat nog het nodige veranderen aan de uitstraling van de winkel. Zo moeten de door ons gevoerde merken op de gevel getoond worden en laten we nog een extra RMR banner maken zoals je die op de voorgevel ziet.”

Blader ook eens door het fotoalbum aan de linkerzijde van dit artikel, voor de serie foto's die RMR Soundsystems ons stuurde

Webshop

"We zijn momenteel druk bezig met de nieuwe website met geïntegreerde webshop," vervolgt Mark, “We hebben de site helemaal zelf ontworpen. Deze keer hebben we er een gespecialiseerd bedrijf voor ingeschakeld. We zitten nu in de laatste fase van het ontwerp, dus tegen de tijd dat deze Visit op HiFi.nl verschijnt zal de nieuwe site wel online zijn.”

Uniek in de nieuwe website is dat je kunt zoeken op specifieke toepassing. Als je dus een muziekinstallatie voor op je kantoor zoekt, dan leidt de site je met een paar klikken naar alle relevante apparatuur. Ook Computer audio zal daar een onderdeel van uit maken. “In eerste instantie met een klein pakket, een aantal DAC’s, hoofdtelefoons en actieve luidsprekers...”, vertelt Mark. “Als je al hoort wat een klein USB Dacje doet van zo’n 150/200 euro met een hoofdtelefoon,” vult Ruben aan “dat is uitzonderlijk.”


“Ik kan er nog niet veel over vertellen,” zegt Mark geheimzinnig “maar we zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een eigen iPhone applicatie, waarmee we de geluidskwaliteit van de iPhone enorm kunnen verbeteren. Die App kun je straks ook via onze website downloaden.”

De Hifi winkel

Als Mark me mee naar boven neemt kom ik in een gezellige, ruim 100m2 grote ruimte die vol staat met leuke, mooie producten. Onder het genot van de klanken van Bon Iver’s nieuwste album neem ik een kijkje. Ik zie versterkers van onder andere Pathos, Bel Canto, Synthesis, Audio Analogue, Denon, Onkyo, Cambridge Audio en Audiolab, draaitafels van Rega, bekabeling van The Chord Company, Oehlbach en van der Hul, plus een ruime collectie luidsprekers waaronder Opera, WLM, Elipson, Adam Audio, Spendor, Elac, Wharfedale en Tannoy. Ongetwijfeld zie ik hierbij nog de nodige merken over het hoofd. En dat alles op een toch wel beperkte vloeroppervlakte. “We kiezen echt voor de producten die ons iets doen. We zijn bijzonder blij met de Callas van Opera Audio, een monitor met maar liefst vijf tweeters. We zijn ook de enige in de Benelux die deze luidsprekers ter demo hebben staan. In de juiste opstelling en goed gematched brengen ze een sprookje tot leven. Ze zijn daarom een echte favoriet van me,” vertelt Mark enthousiast. “Maar ook de Tannoy Definition lijn behoort tot onze topluidsprekers.”


“Bijna alles wat bij ons in de winkel staat is door ons thuis beluisterd,” zegt Mark. “We vinden het belangrijk hoe iets in de winkel klinkt, maar het beoordelen van apparatuur en luidsprekers in een huiskamersituatie verbreedt onze kennis om zo een nog beter advies te kunnen geven.”

Blader ook eens door het fotoalbum aan de linkerzijde van dit artikel, voor de serie foto's die RMR Soundsystems ons stuurde

Geen luisterruimte

Als Mark me uitnodigt om een stukje muziek te luisteren dat hij voor me heeft klaargezet valt het me op dat ze geen aparte luisterruimte hebben. “Eigenlijk is dat wel gezellig,” zegt Mark, “mensen gaan gewoon mee staan luisteren. Maar als ze echt ongestoord willen luisteren spreken we gewoon ‘s avonds af. Vaak onder het genot van een biertje of een glas wijn.” Bier of wijn is er vanmiddag helaas niet bij, maar toch weet Mark me ruim een half uur lang in de comfortabele luisterstoel ademloos van muziek te laten genieten. In eerste instantie met de Opera Callas monitoren die ondersteuning in het laag ontvangen van een Velodyne SPL Ultra subwoofer, later gaan we over op de machtige Tannoy Definition’s. Vooral de Tannoy’s weten de ruim 35 kilo wegende Synthesis A50T versterker tot het uiterste te prikkelen. “Bijzonder aan de Synthesis A50T is dat hij een ingebouwde upsampling DAC en een USB-ingang heeft. Een echte symbiose tussen oud en nieuw,” zegt Mark.


Als eerste laat Mark een aantal tracks via Spotify horen. “Mensen zijn vaak verrast door de relatief goede geluidskwaliteit van Spotify. Het 320 kbps Ogg Vorbis formaat voldoet uitstekend, en het is dé manier om nieuwe muziek te ontdekken!” Voor echt serieus luisteren is het echter minder geschikt, dus plaatst Mark “Down The Way” van Angus & Julia Stone in de Audiolab CDQ8200 voor-versterker/DAC/cd-speler. “Dat is trouwens een bijzonder apparaat. Klinkt geweldig als cd-speler, maar ook als voorversterker. Alleen nog een eindversterker of actieve luidsprekers erachter plaatsen en je hebt een topsysteem voor relatief weinig geld.”

Het is altijd leuk te merken dat er nog steeds jonge mensen zijn die de hifi in zijn gegaan door hun liefde voor muziek. Mark is daar een goed voorbeeld van. Muziek is de drijfveer. Ik wordt die middag dan ook getrakteerd op prachtige muziek van Angus & Julia Stone, Jon Hopkins en Bon Iver, die ons soms letterlijk tot tranen toe roert.


Dan legt Mark een oude elpee op de Rega P7 draaitafel: “Deze durf ik zelden te draaien,” bekent hij, “maar ik denk dat jij het wel zal kunnen waarderen.” De elpee draagt de intrigerende titel Everything You Always Wanted to Hear on the Moog...but were afraid to ask for. Speciaal voor mij zet Mark nu de Tannoy DC10T op de juiste plaats. Klassieke werken worden op een Moog synthesizer uitgevoerd, wat resulteert in een haast kermisachtige kakofonie. Echt alle geluiden worden door de Moog geproduceerd, wat een hels karwei moet zijn geweest. Deze LP gaat zeker op het verlanglijstje voor een volgend bezoekje aan de tweedehands platenwinkel.

Jonge honden

RMR Soundsystems is een ware smeltkroes van muziekplezier gebleken. Hoe en waar je ook naar muziek wilt luisteren, de gebroeders Haringsma kunnen je helpen om je muziekplezier te vergroten: in de auto, thuis, op kantoor of onderweg. Echte muziekliefhebbers met een verrassende muziekkeuze zijn het: snoeihard gespeelde techno wordt net zo makkelijk afgewisseld met sferische folk-rock of klassiek.


“Eigenlijk zijn we niet commercieel genoeg,” sluit Mark af, “we proberen voor een klant namelijk altijd het beste resultaat tegen de laagste prijs te realiseren.” Maar dat maakt RMR Soundsystems wel tot een unieke winkel waar het goed toeven is. Ze zetten zelfs een verdomd lekkere bak koffie. En met die wat commerciëlere insteek komt het vast ook wel goed...ze hadden me haast een nieuwe autoradio verkocht.

RMR Soundsystems
Kostverlorenweg 10
3762EM
Soest (Utrecht)

Website

Blader ook eens door het fotoalbum aan de linkerzijde van dit artikel, voor de serie foto's die RMR Soundsystems ons stuurde 

En lees ook onze Hi-Visit bij RMR in 2006