Hifi Studio Wilbert


Bart Nijman | 29 juni 2011

Hifi Studio Wilbert, aan de Korte Jansstraat tussen de Domtoren en het Janskerkhof in het historische hart van Utrecht, is mogelijk de meest centraal gelegen hifi speciaalzaak van Nederland. De winkel onderging onlangs een opfrisbeurt, waarbij de bovenverdiepingen van nieuwe vloer, plafond en/of verf werden voorzien.

Het gebouw, waar in het verleden onder andere een tapijtzaak en een pianohandel hun thuis hadden, valt onder monumentenzorg – zoals zo’n beetje de hele Utrechtse binnenstad. Bedrijfsleider Chris van Hal en zijn drie collega’s zijn dan ook zuinig op hun pand, dat er van binnen en van buiten piekfijn uit ziet. Maar uiteindelijk bezoeken we Wilbert Hifi voor de koopwaar en het verhaal daarbij. Chris vertelt het met plezier en enthousiasme terwijl we in comfortabele stoelen op de eerste verdieping aan een kop verse koffie zitten.

(foto: PHOTO40) Click voor een 360 graden Tour!

Opvallend genoeg is Wilbert Hifi niet alleen een zeer centraal gelegen hifiwinkel, het is ook de enige in zijn soort in Utrecht: in het monumentale pand aan het Vredenburg waar tot 2009 Staffhorst zat, is het informatiecentrum rondom de uitbreiding en vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied gevestigd. Daar tegenover, in Hoog Catharijne, zit een MediaMarkt. Utrecht kent ook nog wat kleinere zaken waar audio/video en witgoed zij aan zij staan, maar Wilbert is de enige ‘echte’ hifi-winkel in de Domstad.

Chris speelt daar handig op in door in de kelder van zijn zaak betaalbare instapsets aan te bieden. Maar ook zijn etalage is er op ingericht: er staat een Zeppelin Air (“Het beste iPod-dock, maar geen high end”, aldus Chris) en een aantal Tivoli’tjes achter het glas. Groter dan een paar witte B&W CM8 luidsprekers wordt het niet in de etalage. Bij binnenkomst tref je aan de rechterwand een Finite Elemente Horizontal Soundboard aan.

 

(foto: PHOTO40)

Betaalbaar design als uithangbord: het werkt. “Omdat we de enige high end winkel in Utrecht zijn, maar er wel witgoed- en electronicawinkels als MediaMarkt en BCC zitten, krijgen we extra aanloop in de lagere klassen van hifi”, vertelt Chris.  “Daar spelen we op in, niet alleen met een kelder vol entry level hifi van tussen de duizend en tweeduizend euro, maar inderdaad ook door Tivoli’s, Zeppelins en bijzondere ‘boekenplankluidsprekers’ te verkopen. Utrecht is een universiteitsstad, dus we proberen ook studenten binnen te krijgen.” Die groep is het high end koperspubliek van de toekomst. “Ze horen het verschil heel goed tussen oordopjes en een goede hifiset”.

 

(foto: PHOTO40)

Professionaliteit, kennis en filosofie

In de drieledige combinatie van vertrekkende hifizaken uit Utrecht, de brede kloof tussen high-end en retailzaken die vooral dozen willen schuiven en de startende muziekstudenten, heeft Wilbert hifi zich toch succesvol staande weten te houden: de winkel bestaat ondertussen al bijna veertig jaar. Van Hal kijkt serieus als hij zegt: “Wilbert hifi ontleent haar bestaansrecht aan één ding: echt goed specialiseren.” Wat hem betreft betekent dat niet alleen een verdieping met topmerken als Avalon, Spectral en Bowers & Wilkins inrichten, maar net zo goed om audio-en muziekliefhebbers in andere prijsklassen serieus te nemen.

(foto: PHOTO40)

De winkel is volledig op die aanpak ingericht. In de eerder genoemde kelder dus betaalbaar materiaal van, bijvoorbeeld, Cambridge Audio, Arcam, B&W en Audio Physic. De begane grond is zoals gezegd ingericht met design-materiaal met een hoge ‘het oog wil ook wat’-factor. Bovendien staan er twee bureaus en een bankstel en hangt er een Panasonic Plasma aan de muur, zodat de winkel een huiselijke uitstraling heeft. Op de eerste verdieping valt naast de netwerkspelers van onder andere Cyrus en Linn, ook de integratie van Audio en Video op. Iedereen die hier met bouw-of verbouwplannen komt kan hier een goede indruk krijgen op welke manier audio-en videozaken kwalitatief goed te combineren zijn. Naast Cyrus en Linn, staat hier ook de top van Arcam, Moon en Primare.

(foto: PHOTO40)

Tevens staan er speakers van Audio Physic, Sonus Faber, Martin Logan en B&W. De heldere, in frisse kleurencombinaties geverfde ruimte ruikt nog naar vers schilderwerk. De bovenste verdieping is voor de grote jongens. De complete B&W 800 collectie trekt natuurlijk de aandacht, maar daarnaast strijden Avalon, Pass Labs, dCS, Spectral en Moon eveneens om aandacht. Het besef komt pas als alle trappen bij Wilbert Hifi beklommen zijn: deze zaak heeft een zeer breed assortiment. De merkenselectie is vooral Europees, met de nadruk op Brits. In het topsegment is de keuze voornamelijk Amerikaans. Overigens hadden we nog niet eens vermeld dat home cinema ook tot de mogelijkheden van Wilbert Hifi behoort. Maar wie een home cinema set ook wil gebruiken om naar muziek te luisteren, raadt Van Hal aan om het bij stereo te houden. “Meer kwaliteit voor minder geld. Maar als er een echte filmkijker binnen komt, zorgen we daar ook voor.”

(foto: PHOTO40)

Wie bij Wilbert terecht komt, profiteert trouwens van nog een niet geheel onbelangrijke factor: professionaliteit en kennis van het personeel. In de zaak werken vier fulltimers: naast Chris zijn dat Jan-Willem, Harald en Olav. Er zijn geen parttimers in dienst, en al helemaal geen ‘bijbaners’. Bovendien werkt zelfs de junior van de winkel er al zo’n 15 jaar, dus aan kennis en ervaring geen gebrek. Wilbert is daarmee een combinatie van high end wereldtop luisteren met de mogelijkheid én de intentie om te luisteren naar de wensen van de klant. Alle personeelsleden hebben bovendien hun eigen specialisme. “We hebben een ‘inbouwgoeroe’ en een computernerd, bijvoorbeeld”, lacht Chris, die zelf gespecialiseerd is in netwerkspelers. “Maar we hebben één gemene deler: we zijn allemaal muziekgekken. Niemand hier bekijkt de apparatuur vanuit een technisch perspectief. Muziekliefde is dé eis om hier te kunnen werken.”

(foto: PHOTO40)

Merkgeschiedenis en -toekomst

“Hardware bestaat uit doosjes. Maar die doosjes moeten wel alles wegspelen, dan pas wil ik ze hebben.” Chris doet luchtig over zijn assortiment, maar de eis ‘alles wegspelen’ is een bloedserieus uitgangspunt. “Merken die wij verkopen, moeten naam hebben, state of the art techniek gebruiken, goede service en garantie bieden, een eigen cultuur projecteren, geschiedenis hebben en bovenal ook naar de toekomst toe een lange adem hebben. Dat laatste is minstens zo belangrijk als de kwaliteit die een merk biedt. Wij willen mensen die tien jaar geleden iets bij ons hebben aangeschaft ook vandaag nog kunnen helpen als er onderhoud of service nodig is.

Het mag niet zo zijn dat je een groot bedrag besteed bij ons en vervolgens nergens meer terecht kunt als er wat stuk gaat, omdat het merk niet meer bestaat.” Wie als klant bij Wilbert Hifi binnenloopt, wordt niet alleen verticaal van de kelder tot de hoogste verdieping door het assortiment geleid, maar krijgt dus bij aankoop ook horizontale garantie mee: Wilbert heeft de blik te allen tijden naar voren gericht en daar profiteert de consument van. “Anno nu krijg je meer kwaliteit voor je euro vanwege de technologische ontwikkelingen, schaalvergroting en inflatie, die allemaal in evenwicht zijn”, vertelt hij. “Maar ook merken moeten blijven specialiseren. Wij werken bij voorkeur met de merken die daar ook daadwerkelijk mee bezig zijn, dat specialiseren.”

(foto: PHOTO40)

Chris grijnst als hij vertelt dat ook klanten eerst door een soort ‘intakegesprek’ moeten voor hij ze helpt. “Ik wil namelijk niet snel en makkelijk geld verdienen, ik wil weten waar de klant wat aan heeft. Of het in huis past, waar het moet komen te staan, wat het moet doen, wat het moet kunnen en natuurlijk wil ik weten hoe mensen het zelf in gedachten hebben. Hun bestedingsruimte is daarbij geen eis. Je zult ons niet horen zeggen ‘Oh, u heeft twee ton te besteden? Ja dan hebben we tijd hoor’. En korting geven als de klant voorstelt om afstand te doen van service en garantie doen we ook niet. Een thuisdemo vooraf, bijvoorbeeld, voorkomt dat de klant thuis een veel minder goede ervaring heeft dan in een proefopstelling in de winkel.” Chris wisselt een lach en een anekdote soepel af met een serieuze toon en dito blikken.

(foto: PHOTO40)

“Sowieso is uitleg en hulp erg belangrijk geworden, zeker in deze tijd van digitalisering, streaming en netwerkspelers. In termen van gebruiksgemak en waar voor je geld is Sonos werkelijk top. Dat komt omdat het geen audiomerk is, maar een computerfabrikant die snapt hoe je goede, functionele streaming-apparatuur in elkaar moet zetten. Alles werkt, alles doet het altijd en de fabrikant zorgt zelf geregeld voor updates. Bovendien hebben ze succesvol op twee paarden gewed door een eigen controller te maken én een App te ontwikkelen waarmee hun product bediend kan worden”, vertelt Chris bijna liefdevol over de zoneplayers van het Amerikaanse merk. “De toekomst is begonnen, zeker nu HD en master quality beschikbaar komt, met een Linn DS of PS Audio Perfect Wave DAC hoor je wat er nu maximaal mogelijk is “, vervolgt hij. “Het is bovendien lekker makkelijk muziek luisteren op een netwerkspeler.

(foto: PHOTO40)

Maar nog niet alle merken hebben even duidelijke user interfaces of goed ontwikkeld gebruiksgemak. Muziek goed laten klinken is het punt niet meer bij streaming, goede bediening valt echter nog niet altijd mee. Instappers als Sonos wijzen zichzelf. Maar anderen moeten nog wat stappen zetten op, bijvoorbeeld, het gebied van Apps voor Apple’s iOS of voor Android. Wij proberen in de tussentijd onze klanten zo goed mogelijk uitleg te geven. Daarvoor moet je weten wat de klant zelf kan en wil, maar daarvoor moet je ook specialiseren”, benadrukt Chris nog één maal. “Daar zijn we bij Wilbert Hifi continu mee bezig.”

Hifi Studio Wilbert
Korte Janstraat 11
3512 GM Utrecht
030 2319874
Website

 

(foto: PHOTO40)