(Gesponsord artikel)

Pinora Advanced Media Systems


Max Delissen | 29 juni 2009

Behalve met muziek en hifi heb ik iets met landkaarten. Ik ben van het soort dat af en toe voor de lol in een atlas bladert. De vreemde vormen van landen spreken tot mijn verbeelding. Als ik naar de kaart van de kop van Noord-Holland kijk moet ik bijvoorbeeld altijd aan een hondje denken.

En naar die provincie gaat de reis deze keer. Midden in de snuit, omgeven door uitgestrekte landbouwgronden, ligt Hoogkarspel, waar de firma Pinora Advanced Media Systems zetelt. Pinora is een jong bedrijf. Pas in mei 2008 opgericht door Nils Fluiter, om het importeurschap van het Amerikaanse merk Niveus te gaan voeren. Alleen het verhaal over het ontstaan van het Pinora is al de moeite waard.

Nils is van huis uit horlogemaker, en werkt op dit moment ook nog steeds full-time als technisch commercieel medewerker bij een bedrijf dat orthopedische hulpmiddelen maakt. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, zegt hij. “Een dik jaar geleden hield mijn dvd-speler er opeens mee op. Tijd voor iets nieuws dus, en omdat ik al een tijdje rondliep met het idee dat ik een compact systeem wilde waarmee mijn muziek- en filmcollectie gemakkelijk te beheren was lag een media-server voor de hand. Mijn mini-laptop werkte daar helemaal niet lekker voor, en dus ging ik op zoek naar informatie over de voorwaarden waaraan een goede mediaserver moet voldoen. Zo kwam ik na wat zoekwerk op internet de nieuwe Intel-5 processoren tegen, en via die weg kwam ik bij het Amerikaanse merk Niveus uit. Hun mediaservers zagen er niet alleen geweldig goed uit, maar ook de specificaties waren zeer veelbelovend.”

“Er was nog geen dealer in Nederland, dus nam ik rechtstreeks contact op met de fabrikant. En dat klikte eigenlijk zo goed dat ik al snel het verzoek kreeg of ik het niet wilde gaan importeren. Voor ik daar goed en wel uit was met mezelf kreeg ik het verzoek of ik op zeer korte termijn een keer naar Engeland wilde komen om persoonlijk kennis te maken, want ik was aangenomen als importeur en distributeur voor heel Europa (behalve België en het Verenigd Koninkrijk, die een eigen importeur hebben - Red.). Ik was best wel overdonderd, maar ik zag het ook als een fantastische uitdaging, dus ik besloot pardoes in het diepe te springen”.

Op dit moment zijn er in Nederland 5 verkooppunten. “Er is één echte hifi-winkel bij, de rest zijn projectbureau`s,” vertelt Nils. “Het product Niveus is fantastisch, maar kostbaar, en het wordt daarom vaker toegepast in een omvangrijk project waarbij ook de Domotica aan bod komt. Niveus is een echt mediaproduct, dus je verwarming en je gordijnen kun je er niet mee bedienen, maar het werkt wel samen met alle grote merken uit de Home Automation.”

Hoe verkoop je zoiets?

Om een optimaal niveau van compatibiliteit te bereiken is samenwerking nodig, en Niveus (net als Nils zelf overigens) is lid van de MCIA, de Media Centre Integrator Alliance, waarin onder anderen ook Microsoft, AMD, HP, Intel en Crestron zitten, en waarin aan een gezamenlijke strategie voor de promotie van multimedia toepassingen binnen de Custom Install wordt gewerkt. Want juist door goede afspraken te maken over de manier waarop apparatuur met elkaar communiceert geef je installateurs de vrijheid om een systeem uit verschillende merken op te bouwen. De MCIA geeft aan haar leden regelmatig cursussen op het gebied van systeem-integratie.

“En de kennis die ik opdoe bij de samenkomsten van de MCIA geef ik ook weer door aan mijn dealers,” vervolgt Nils. “Ik werk intensief samen met Arvendi in Alkmaar, waar ik ook een paar opstellingen met Niveus permanent in de showroom heb staan. Want ik kan het allemaal wel mooi vertellen, maar pas als mensen zien en horen hoe goed het werkt gaat het voor ze leven.”

Over de rol die de dealer speelt is Nils duidelijk: “Ik zorgt altijd zelf voor de introductie en de instructie, en ik vertrouw vervolgens op de kennis en kunde van de verkoper. Ik leer ze hoe het systeem voor de klant moet worden klaargemaakt. Het is in feite een computer, en de dealer maakt er een mediaserver van. De zone`s moeten worden ingesteld, en per ruimte worden geconfigureerd. Dit systeem kan, afhankelijk van het type server, vier, acht of oneindig veel zones van verschillende muziek of beeld voorzien."

"Binnen het systeem kan de server als stand-alone fungeren, puur als player, of een combinatie daarvan. De Rainier server kan 4 zones aansturen, de Denali heeft er 8, en de nieuwe Zone heeft er zelfs oneindig veel. Ik verwacht veel van de Zone, die slechts 1499 euro kost. Die werkt overigens met beide servers, maar ook met om het even welke PC of NAS die in het netwerk zit. Maar dat geldt ook weer voor de beide servers, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.”

Besturingssysteem

Op mijn vraag of er geen kritiek is op het gebruik van Windows als besturingsplatform krijg ik een krachtig “Hm” te horen. “Weet je, van de 100% computers die er op de wereld zijn zit op 90% een Windows besturingssysteem. Dan kan het toch niet slecht zijn? Mensen mopperen altijd op Windows, maar de stabiliteitsproblemen die ze met hun computer ervaren worden vrijwel altijd veroorzaakt door problemen met randapparatuur of onverantwoord gebruik. In de Niveus draait Windows op de achtergrond, zonder allerlei gedoe er omheen, en daarom dus onvoorwaardelijk stabiel. En ook heel snel. Binnen drie seconden nadat je de mediaserver hebt aangezet is hij klaar voor gebruik. Niks inloggen, klikken op je scherm, dat soort gedoe. Nee, aanzetten en spelen. Ben je klaar met luisteren, dan kun je hem ook gewoon met dezelfde knop weer uitzetten.”

Soms zijn er Windows updates nodig. Die lopen in principe altijd via de dealer. “De klant geeft aan wat hij prettig vindt. De dealer kan op afstand de updates installeren, of hij gaat bij de klant langs. Maar nooit op de achtergrond terwijl de klant nergens van weet.”

De Niveus servers hebben allemaal een verbinding met het internet nodig. “Maar risico met besmetting door één of ander virus bestaat eigenlijk niet. Omdat er geen beeldscherm en toetsenbord aan zit kun je niet surfen met een Niveus. De verbiding is voornamelijk voor het ophalen van de metadata van de media (muziek en films) die in het systeem zijn opgeslagen. Daar heeft Niveus een eigen, zeer grote database voor. Soms, als je iets heel erg nieuws op je NAS hebt gezet, kan de server de metadata niet vinden. Dan stuur je gewoon een mailtje naar Niveus, en binnen 24 uur maken zij hun database op orde, en laadt de metadata automatisch op je systeem als je je systeem opnieuw opstart. Ik doe dat zo`n twee keer per week, en dat gaat echt ongelooflijk soepel”.

“Overigens,” zegt hij trots, “weet je dat Niveus op dit moment het enige systeem is dat Blu-ray Disc op echte HD kwaliteit, dus zonder dataverlies, tegelijk kan afspelen, rippen én naar elke zone streamen? We deden dat pas geleden op een show in het AZ Stadion in Alkmaar, en er stonden mensen bij te kijken alsof ze water zagen branden. Echt, ze zágen het gebeuren, maar wilden het nóg niet geloven. Dat is geweldig. Daar heb ik ook een nieuwe slogan door verzonnen, schrijf die maar op: Nothing Is Impossible Until You Have Seen It, denk daar maar eens goed over na!"

Een kostbaar product, maar duur? Duur is als iets zijn geld niet waard is, en dat zou je van Niveus echt niet kunnen zeggen. De bouwkwaliteit, het niveau van de voor- en nazorg, en het enthousiasme van de firma Pinora, alles is goed voor elkaar. En dat allemaal in die snuit van dat hondje. We moeten eens stoppen met over de grens te kijken naar bijzondere dingen, we hebben het dichter bij huis dan je denkt.

Meer informatie via: Pinora.nl.