(Gesponsord artikel)

HiVisit EP:Kuiter FirstClass te Groningen


Patrick Hendriks | 13 februari 2009

Sinds donderdag 13 november 2008 is de hoofdstad van het Noorden een speciaalzaak rijker: EP:Kuiter FirstClass heeft op die dag haar deuren in Groningen geopend. Het is de 2e winkel van Rene en Bertie Wansleeben en hun zoon Edwin. Naast deze winkel hebben ze een winkel in Appingedam, waar ook witgoed verkocht wordt. Bij EP:Kuiter FirstClass in Groningen draait het alleen om het betere beeld en geluid.

De winkel is ondergebracht in de woonmall Kruit & Kramer aan het Hoendiep te Groningen. In deze woonmall zijn diverse winkels ondergebracht die samen een compleet ingericht interieur kunnen verzorgen.

Er zijn winkels voor vloeren, wandafwerking, woondecoratie, meubels én natuurlijk beeld- en geluidsapparatuur. Handig, alles wat je voor je interieur nodig hebt onder één dak. De bedrijven werken samen en ondersteunen elkaar. Het levert een interieur op dat samenhang heeft. En op deze manier je huis inrichten scheelt ook nog eens veel tijd, en dat is een schaars goed tegenwoordig. Je kunt in de woonmall daarnaast nog een hapje eten in de sfeervolle brasserie.

Sfeervol is ook de winkel van EP:Kuiter. Mooi modern en strak vormgegeven, en doordat er gebruik gemaakt is van fraai notenhout voor diverse elementen ontstaat er een hele prettige sfeer. Rene, eigenaar van deze gloednieuwe winkel, geeft mij een rondleiding en licht de werkwijze en filosofie van hun FirstClass winkel toe.

De inrichting

Direct bij binnenkomst valt de royale afdeling met Loewe apparatuur op. Ruim uitgestald zodat het allemaal goed te bekijken is. In dit deel van de winkel is een grote spreektafel neergezet waar in alle rust kan worden overlegd over de aan te schaffen apparatuur en de consequenties die dat heeft voor de rest van het interieur of de benodigde elektrische voorzieningen.

Naast de “Loewe hoek” is een semi open luisterruimte voorzien. In deze luisterruimte staat apparatuur opgesteld van de betere merken. Niet dat er exotisch dure apparatuur staat, het is het betere midden segment met hoog gepositioneerde merken als Yamaha, Marantz, NAD, Cambridge en Pioneer. Luidsprekers zijn er onder andere van Kef, Dali, Canton en JBL. De luisterruimte is voorzien van een prachtig gebruiksvriendelijk systeem voor het luisteren en kijken naar de verschillende opgestelde systemen. Had je vroeger een schakelpaneel waarmee je tussen diverse luidsprekers kon schakelen, hier kun je vanuit de luisterstoel een touchscreen bedienen waarmee je de luidsprekers, versterker en bron selecteert. Op het touchscreen verschijnt allerlei nuttige informatie over de geselecteerde apparatuur, zodat je gelijk weet waarnaar je kijkt en luistert.

Rechts achter in de winkel is een forse televisiewand voorzien. Anno 2009 is de TV met beeldbuis echt uit het assortiment verdwenen. Hier staan LCD- en plasmaschermen van merken als Sony, Pioneer, Panasonic, Samsung en Philips. Van klein tot groot en van zeer betaalbaar tot aardig aan de prijs. Hier vindt iedereen wel een scherm dat bij hem past. De aanwezige full-HD plasmaschermen van Panasonic vallen in positieve zin op, net als het Sony LCD-scherm met losse TV-tuner en draadloze verzending van HD beeld en geluid naar het scherm. Alleen een stopcontact op de wand is nodig om het scherm te kunnen gebruiken. Scheelt weer een hoop kabels.

Deskundig en eerlijk

Tijdens mijn bezoek helpt Rene een klant die geïnteresseerd is in een nieuwe televisie. Ik luister mee en mij valt op dat Rene erg goed luistert en informeert naar de wensen van de klant, het budget en de woonsituatie. De manier waarop Rene de klant helpt straalt vertrouwen, deskundigheid en eerlijkheid uit. Er wordt niet getracht om de grootse of duurste televisie te verkopen, er wordt duidelijk gezocht naar iets dat het beste past bij de wensen van de klant en zijn woonsituatie.

Via de televisiewand lopen we langs de kassa naar het deel wat is ingericht met Bose apparatuur. Bij de kassa zijn de noodzakelijke accessoires verkrijgbaar, zoals interlinks, HDMI-kabels en netfilters van de merken Profigold en Oehlbach. De kwaliteit van de kabels is bovengemiddeld. Geen Mickey Mouse touwtjes dus, want ook bekabeling verdient aandacht en moet niet de sluitpost vormen van de aangeschafte componenten. Hier wordt dat voorkomen door de klant een assortiment bekabeling aan te bieden dat goed past bij de kwaliteit van de apparatuur die hier verkocht wordt.

Het deel met Bose apparatuur is, net als de rest van de winkel, ruim van opzet. De verschillende componenten en luidsprekers zijn luisterklaar opgesteld. Fraai afgewerkte componenten met kleine luidsprekers, zeer geschikt voor mensen die hechten aan een mooi interieur met mooie apparatuur. Zelfs luidsprekers voor in de tuin ontbreken niet in het assortiment, netjes en onopvallend weg te werken tussen de struiken. Zolang de buren er geen last van hebben is het goed toeven in de tuin met deze luidsprekers.

Ontstaansgeschiedenis

EP:Kuiter en EP:Kuiter FirstClass zijn momenteel de twee winkels die door Rene,echtgenote Bertie en zoon Edwin worden gerund. In de twee winkels zijn in totaal 9 mensen werkzaam. De naam Kuiter is afkomstig van de oprichter van de winkels: in 1970 is Rene’s schoonvader begonnen met een winkel in bruin- en witgoed in Groningen. Wanneer het in 1985 allemaal wat teveel wordt voor de heer Kuiter, besluit zijn dochter om de zaak voort te zetten. Rene komt dus via zijn vrouw bij het familiebedrijf terecht. In 1990 nemen zij samen de zaak van Vader Kuiter over.

Om de omzet te verhogen wordt in 1997 een tweede winkel in Musselkanaal geopend. Rene had de smaak te pakken en in 2001 wordt een derde winkel geopend in Appingedam. De winkel in Musselkanaal wordt echter eind 2006 verkocht. Musselkanaal is niet echt “mijn ding”, aldus Rene. Hij kon zich daar niet settelen. De winkel in Groningen, waar het allemaal begon, is in 2004 gestopt. Alleen de winkel in Appingedam was op dat moment nog over. Toen Rene in 2008 de kans kreeg om met de EP formule een FirstClass winkel in Groningen op te starten, was de beslissing snel genomen. In Nederland zijn nu drie winkels van EP die werken met het EP:FirstClass concept. En gezien de werkwijze denk ik dat daar nog wel wat vestigingen bijkomen.

Inmiddels is de 27 jarige Edwin, zoon van Rene en Bertie, alweer 10 jaar werkzaam bij Kuiter. Edwin is per 1 januari 2009 mede eigenaar geworden en heeft als hoofdvestiging de winkel in Appingedam, maar vertoeft veel in de winkel in Groningen. Edwin is, net als al het huidige personeel, opgeleid door zijn vader Rene. Via studie en praktijkervaring is hij, veel sneller dan via de reguliere weg, geslaagd voor het landelijk examen voor de elektrotechnische detailhandel. Edwin is graag bezig met de nieuwste snufjes op het gebied van beeld en geluid, wat de klant weer merkt aan het assortiment en de wijze waarop de klant wordt geïnformeerd over de laatste stand der techniek. Edwin bepaalt samen met Rene het assortiment van de winkels en de te volgen koers. Het is leuk om te zien dat vader en zoon goed kunnen samenwerken. Ik weet uit ervaring dat het ook vaak mis kan gaan. Maar als het na 10 jaar nog goed gaat, dan geloof ik dat het wel klikt.

Toegevoegde waarde

Tegenwoordig is het aanschaffen en aansluiten van beeld- en geluidsapparatuur niet meer zo eenvoudig. Dat komt enerzijds doordat netwerktechnieken, die eerder vooral werden gebruikt voor computers in bedrijfsgebouwen, nu ook thuis worden aangelegd en worden gebruikt voor het transporteren van beeld en geluid. En dat biedt allerlei interessante mogelijkheden, zoals het streamen van muziek, foto’s en films en het realiseren van multi-room installaties. Daarnaast heeft het hele surround gebeuren het aanleggen en kiezen van de installatie het er niet eenvoudiger op gemaakt. Veel mensen hebben hulp nodig van een specialist die verder gaat dan alleen het over de balie schuiven van de dozen met componenten. EP:Kuiter FirstClass is zo’n specialist die je helpt en begeleidt van aankoop tot in gebruikname.

EP:Kuiter FirstClass biedt klanten dus een flink stuk meerwaarde door hen te helpen in het hele proces. Maar men gaat nog een stap verder. Tegenwoordig moet een set niet alleen goed presteren, het moet ook goed passen in het interieur. EP:Kuiter FirstClass werkt samen met de andere bedrijven die zijn gevestigd in Woonmall Kruit en Kramer. Kuiter draagt zijn steentje bij in dit proces door ervoor te zorgen dat beeld en geluid optimaal zijn afgestemd op de leefomgeving van de klant. Het gebeurt regelmatig dat een groot plasmascherm naar de naastgelegen woonwinkel wordt versleept om te beoordelen of het scherm mooi past bij het uitgekozen dressoir. Soms is het een mooie match, soms gebeurt het dat het dressoir helemaal niet wordt aangeschaft, maar een scherm wordt gekozen met bijbehorend meubel, zoals Loewe dat in het assortiment heeft. Op deze manier wordt niet ieder onderdeel van het interieur apart behandeld, maar wordt gezocht naar onderdelen die bij elkaar passen. Dat kan teleurstellingen voorkomen, omdat je nu van tevoren weet hoe bijvoorbeeld het scherm staat bij het dressoir.

EP:Kuiter FirstClass helpt vervolgens met het projecteren van de voorzieningen die er nodig zijn. Zeker wanneer het om nieuwbouw gaat is er nog veel mogelijk. Stopcontacten op de juiste plaats (ook waar het scherm wordt opgehangen), netwerkaansluitingen in de kamers voor het streamen van muziek en beeld, de klant wordt ermee geholpen en krijgt zo een mooi strak interieur. Geen kabels over de vloer, verlengsnoeren en andere ontsierende zaken in het zicht doordat het van tevoren goed is uitgedacht. EP:Kuiter FirstClass regelt het allemaal.

Na een verblijf van aantal uren in de winkel heb ik een goede indruk opgedaan. Rene en Edwin hebben met EP:Kuiter FirstClass een sfeervolle kwaliteitswinkel waar de klant goed geholpen wordt, van aanschaf tot in gebruikname. Kuiter levert met deze formule een stuk meerwaarde dat mijn inziens een succesformule is. Veel audiospeciaalzaken zullen volgens mij met deze succesformule moeten gaan werken om in deze roerige tijden te overleven. Dat Kuiter nu al deze formule toepast geeft hen een grote voorsprong op de rest!