(Gesponsord artikel)

Audio Selectief - Sneek


René van Es | 19 augustus 2004

Je zou gaan denken dat elke Hi-Visit onderhand hetzelfde aan het worden is en het gevaar optreedt een eenheidsworst te genereren. Niets is minder waar als je de moeite neemt en de tijd vrijmaakt om naar Sneek af te reizen en daar Audio Selectief te bezoeken. Op een mooie vrijdag eind juli was het aan mij de beurt 200 kilometer te rijden en een fascinerende man te ontmoeten, die op dat moment samen met zijn vrouw de warmte trotseerde, de wespen trotseerde en niet alleen koffie met koek presenteerde maar zeker ook anekdotes en stellingen. Henk Niemeijer geflankeerd en terzijde gestaan door zijn vrouw Aleida.


 
Na een eerste korte kennismaking met Henk die overstemd werd door het meest vreselijke geluid dat ik ken, dat van een stofzuiger, komt Aleida met koek en koffie om de hoek. Samen met een klant die zich even later ontpopt als “Wolfje” en moderator is van ons forum (dat ten tijde van dit interview nog online was, red.) ontspint zich het gesprek. In een vorm waar ik enige moeite mee heb want de onderlinge discussies gaan alle kanten uit zonder dat ik structureel aantekeningen kan maken, terwijl ik kom voor een interview. Het is tekenend voor de sfeer in de winkel, open, ongedwongen, vriendelijk en ruimte voor meningen. Toch krijg ik een kort overzicht van Henk’s loopbaan uit hem voor we ons verlekkeren aan exotische pick-up elementen. Waarover later meer.
 
Henk had helemaal niet het plan zich in audio te begeven. Hij komt uit de wereld van de mechanica (gereedschapmaker, vandaar de liefde voor platenspelers) en bezat een prima baan bij de politie toen hij aan het avontuur begon. Audio vond hij wel altijd al leuk. In zijn jonge jaren was hij altijd bezig met audio en combineerde dat met een handelsgeest om zijn zakgeld te verhogen. Hij kocht in Amsterdam Philips GP400 elementjes voor 35 gulden en verkocht die in Sneek tegen een scherpe maar hogere prijs. In Sneek waren ze in de winkel namelijk 90 gulden. Gaandeweg leerde Henk het nodige van audio en gebruikte zijn kennis om vrienden, familie en zichzelf van een beter geluid te voorzien. Op een zaterdagmiddag die ruim 30 jaar achter Henk ligt, begon hij onverwacht in een winkel een klant van advies te dienen. Henk: “Die arme man stond maar te wachten op een verkoper. Die was bezig met een klant die oeverloos zeurde en niet van zin leek iets te kopen. Ik ben maar gaan praten met de klant en wist hem ervan te overtuigen welke componenten hij moest kopen. Waarom weet ik niet, maar de man was vol vertrouwen en besloot de set aan te schaffen. Bij mij. Maar ja, ik werkte daar helemaal niet, ik was eveneens klant. Dus schoot ik de verkoper aan en vertelde hem zijn gesprek te onderbreken en uit het magazijn een aantal zaken te halen. De koop was al rond, het hoefde niet lang te duren en iedereen zou er blij mee zijn. De eigenaar van de winkel bleek het allemaal te hebben aangezien en bood mij per direct een baan aan. Maar ja, ik zat hoog en droog bij de politie dus was helemaal niet geïnteresseerd. Uiteindelijk kwamen we overeen dat het alleen voor de zaterdagen zou zijn en dat was de start van Henk als audio adviseur.” Van het één kwam het ander en onvermijdelijk gaf Henk zijn baan op en trad definitief binnen in de detailhandel. Al snel rees de vraag of hij een filiaal op poten wilde zetten in een nabijgelegen stad en Henk deed dat met succes. “Wat ik voor anderen kan, kan ik voor mijzelf nog beter" neemt Henk weer het woord: “Dus nam ik na drie jaar ontslag en ben een eigen winkel begonnen in Sneek. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van en werk ik met plezier, een hobby combinerend met het verdienen van de dagelijkse boterham, koffie en koek”.


 

Blik op vinyl

Waar Henk vooral zijn naam definitief mee vestigde is met platenspelers en buizenversterkers. Natuurlijk 30 jaar geleden was er niet anders, behalve cassette decks, radio en bandrecorders. Dus gebruikte je platenspelers. Met een buizenversterker want transistor was in die tijd nog lang niet uitgerijpt en vaak niet om aan te horen. Elke platenspeler stelde Henk persoonlijk af en hij bouwde het element erin. We proberen te tellen hoeveel elementen hij in zijn loopbaan in handen gehad moet hebben en er valt een getal van rond de 25.800 stuks. Hmm, dan weet je wel iets van platenspelers denk ik. Henk kan iets bijzonders met een platenspeler wat bijna niemand anders kan.

En dat komt door een uniek paar ogen. Henk: “Ik ben op enig moment naar een oogarts toegegaan op aanraden van de huisdokter omdat ik zoveel hoofdpijn had. De uitslag kwam in de vorm van een medische term die ik helemaal niet kende. Daar gaan mijn ogen dacht ik, dat komt niet meer goed. Het tegenovergestelde bleek waar te zijn. De oogarts vertelde mij dat ik een gezichtvermogen heb van 200%. Hoe kan dat nou vroeg ik? Nou antwoordde de arts, een mens ziet normaal 100%, sommige diersoorten zien echter veel meer tot maximaal het achtvoudige van de mens in scherpte, scherptediepte en detail. Jij ziet twee maal zoveel als normaal. Dat belast het deel van je hersenen waar de visuele informatie wordt afgehandeld zo zwaar dat je hoofdpijn krijgt. Dus Henk, je krijgt een bril waarmee je slechter gaat zien. En inderdaad, de hoofdpijn verdween, samen met mijn scherpe zicht. In de winkel had ik er echter nog steeds profijt van. Door de scherpte en de grote scherptediepte was het afstellen van een draaitafel heel gemakkelijk te doen. De geometrie die zo belangrijk is kan ik heel exact zien. Bovendien heb ik een paar oren die iets kunnen waarnemen, een testplaat en een oscilloscoop. Daarmee stel ik platenspelers af. Wat ik dacht dat een nare ziekte was, bleek alleen maar de reden dat ik dingen kan doen die niet voor iedereen zijn weggelegd. Zo ben ik ook nog een tijdje lid geweest van een schietclub. Een schutter ziet door zijn vizier de roos scherp. Als hij dichterbij focust ziet hij het vizier. Ik zie beide tegelijk scherp en schiet daarom veel vaker in de roos. Toen was de lol eraf”. Henk die vol zit met verhalen heeft ook iets met zijn testplaat. Hij heeft een stapel verschillende maar valt altijd terug op een dertig jaar oud exemplaar. Die kent hij door en door en als hij een afwijking ziet op de scoop, dan weet hij uit ervaring welke instelling te veranderen. De testplaat is niet meer verkrijgbaar en Henk zou ten einde raad zijn als de plaat onherstelbaar beschadigde. Het is aan Symfonique te danken dat Henk een gloednieuw exemplaar heeft liggen mocht de onvermijdelijke Murphy ooit toeslaan in Sneek.


 
Audio Selectief heeft de naam platenspelerkenner bij uitstek te zijn. Maar Henk schuwt zeker de nieuwere media niet. Natuurlijk heeft hij CD-spelers en SA-CD spelers. Ook beeld is er te vinden en Home Cinema in diverse opstellingen. Buizenversterker staan broederlijk naast transistor types. Merken als NAD, Marantz, Denon, T+A en Audion staan er. Maar ook Accuphase en Consonance. Exposure, Audio Analoque, Unison Research en van Medevoort. In de range aan luidsprekers valt mijn oog steeds op twee merken: ASW en Klipsch. ASW is best een onbekende in ons land en kom ik zelden tegen. Klipsch zie je ook niet overal. Zou dat laatste merk iets te maken hebben met de vriendschap tussen Henk en Frits de Vries van Audio-Import? Opvallend ook een achteloos neergelegd exemplaar van het boek over de levensloop van Paul Klipsch in de luisterruimte. Klipsch luidsprekers hebben het voordeel van een hoog rendement en dat sluit aan bij…… juist bij buizenversterkers. Op jacht naar de schatten van Henk kom ik steeds meer platenspelers van Transrotor tegen in de diverse luisterruimtes en de showroom. Tevens VPI, Thorens, Roxsan en Clearaudio. En zelfs een Goldring instapmodel staat donker grijs uit te stralen. Allemaal gereed om hun kunstjes te vertonen op genoemde luidsprekers of op een Thiel of Dali exemplaar.

Henk heeft overduidelijk zijn voorkeuren. Henk: “Jij weet toch iets van platenspelers René? Want je schrijft erover op jullie site. Waarom heb je dan ooit gekozen voor een plexiglas exemplaar dat mooi oogt maar minder klinkt dan zijn eenvoudiger uitgevoerde MDF broertje?” Als ik antwoord dat het oog ook wat wilde en ik naast design zocht naar een betaalbaar product kan Henk de redenering wel volgen. Al heb ik de stellige indruk dat uiterlijk hem niets doet. Een zijstapje naar zijn gezichtvermogen doet Henk nog opmerken dat hij toch alles ziet. “Uiterlijk vertoon heeft toch geen zin, al smeren dames zich helemaal vol met verf, ik zie met mijn ogen nog steeds de oneffenheden en de poriën. Dus dat smeren hoeft voor mij niet.” Nuchter merk ik op dat “smeren” in de Randstad opmaken heet en design belangrijk is voor we terug gaan naar mijn platenspelerkeuze. Gelukkig heb ik nu iets anders thuis staan en dat kan duidelijk beter de goedkeuring dragen. Volgens mij jeuken Henk zijn handen om ook mijn speler eens even aan de tand te voelen. Zoals hij dat ook voor veel klanten doet. Waar hij overigens wel geld voor vraagt want Henk en Aleida hebben een nering te drijven.

Audio-Selectief-Sneek.html

Een aardige anekdote over het gezichtsvermogen van Henk stamt uit de tijd dat mensen nog echt veel platen draaien en Henk met het blote oog de slijtage aan naalden beoordeelde. Na zijn welgemeende advies kocht niemand iets. Men stapte naar een verderop gelegen winkel. Toen Henk de eigenaar eens ontmoette bedankte de man voor de klandizie. Na een gesprek kwam de aap uit de mouw. De klanten vertrouwden Henk niet. Hij keek niet door een microscoop en dat deed zijn collega wel. Henk kocht een microscoop en verkoopt sindsdien naalden. Al had hij het ding niet echt nodig. Als een klant binnenloopt met een platenspeler die nog heel aardig mee kan, maar waar een veel te goedkoop elementje in hangt waar hij een naald voor zoekt, toont Henk zijn vermogen in eenvoudige en vriendelijke bewoordingen uit te leggen waar het aan schort. En welke invloed moderne naaldvormen hebben op aftasteigenschappen en waarom ze zoveel beter klinken dan de ouderwetse elliptische of ronde vorm. Pas als de klant weg is en een beter element heeft gekocht, praten wij door over azimut, VTA, fouthoek en naaldkracht. “Weet je” zegt Henk: “Bijna niemand realiseert zich dat als je de naaldkracht verandert, dat dan de fouthoek verandert, de hoek die de naald ten opzichte van de plaat heeft veranderd en de cantilever gaat anders staan in het magnetische veld. Waarmee ik maar wil zeggen dat een platenspeler een complex apparaat is waar je vele parameters aan kunt instellen. Al met al moet je heel goed weten wat je doet en waarom. Anders klinkt het alleen maar anders en stapel je fout op fout om tot een redelijk resultaat te komen.” Je ziet de verandering in Henk als hij nu echt op zijn analoge stoel gaat zitten. Voor ik het weet heb ik een Koetsu van 5000 euro in mijn handen, gevolgd door een wat goedkopere Benz Micro. De echte favoriet van Henk is een Jan Allaerts. Er volgt een verhandeling over naakte elementen als een Benz Micro Glider en de elementen van Jan die opgesloten zijn in een kooi van Faraday. Henk ziet het als een toenemend probleem dat GSM en draadloze netwerken invloed hebben op de spoelen van elementen als die niet goed afgeschermd zijn en daardoor als radio ontvanger gaan werken. Jan Allaerts speelt goed in op die materie. Als ik doorvraag naar andere merken die hij voert ken ik niemand die zoveel in huis heeft. Ortofon, Goldring, Grado, AT, Shure, Transfiguration en Denon naast de eerder genoemde types. Niet verwonderlijk dat heel Nederland Sneek weet te vinden en Henk zijn klanten tot in alle uithoeken heeft.


 
Na drie uur praten ben ik murw en zoek mijn vrouw op die op een terras in de zon de wespen probeert te verjagen. Als ze vraagt hoe het interview ging zucht ik en mompel “ongestructureerd”. Niet begrijpend kijkt ze mij aan. Wacht maar zeg ik, straks ontmoet je Henk want ik moet nog foto’s maken van de buitenkant van de winkel. Na een overheerlijke Sneekse uitsmijter met een biertje lopen we langs de gracht terug naar Henk en Aleida. Natuurlijk komen ze naar buiten en tronen ons weer de winkel in. Waar Henk en Aleida enthousiast tegen mijn vrouw en mij doorgaan met vertellen. De passie spreekt uit de woorden van Henk. Net als het enthousiasme voor de winkel en het vak dat ze beide uitdragen. Een half uur later snapt mijn vrouw waar ik op doelde. Wij laten Henk en Aleida achter in de deuropening waar ze ons hand in hand nazwaaien. Twee verschrikkelijk aardige mensen waar je geen kwaad woord over kunt verzinnen. Harde werkers, liefhebbers van een goed geluid, nuchter zoals het een echte Drenth betaamt. Dat de winkel vol dozen lag van de drukte van de dag ervoor en dat de luisterruimte wat rommelig oogde vergeet je acuut als je Henk zijn gang laat gaan over zijn vak. Hier kom ik zeker nog eens terug. Met of zonder platenspeler, al was het maar voor de koffie en de koek van Aleida. Zou de liefde voor een “ouderwets” medium als de platenspeler de grondslag zijn voor ouderwets vakmanschap en ouderwetse aandacht voor de klant? Ik weet het niet, maar vond het wel in Sneek. Als bovendien blijkt dat Sneek zelf de moeite waard is en het weer schitterend blijft, kunt u zich wel voorstellen dat deze laatste dag van mijn vakantie welbesteed was.


 

Audio Selectief
Grootzand 66
8601 AZ SNEEK
Tel: 0515-421875
Fax: 0515-421875

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
Zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur
Koopavond op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur