ISE aanvullend verslag


Redactie HiFi.nl | 08 februari 2012 | Home Cinema Modules

In aanvulling om het Beeld- en Projectieverslag en de berichtgeving vanaf de individuele stands, hebben we vandaag ook nog een verslag van een redacteur die kriskras door de ISE is gelopen en links en rechts wat opvallende zaken in tekst en beeld heeft uitgelicht. 

Zo`n verslag is uiteraard geen samenvatting van de gehele ISE, daarvoor is ook de berichtgeving die onder de tag ISE 2012 terug te vinden is zeker niet toereikend. De organisatie meldde deze week al dat het event diverse records heeft gebroken, met in totaal 825 stands in elf hallen, waarbij het voor zo`n tweehonderd 200 standhouders de eerste edite werd. Tel daar 40.869 bezoekers bij op en je weet dat het zich niet in een aantal pagina`s laat vangen. Een algemene indruk dan, met een aantal merken dat nog niet voorbij is gekomen. 

Tekst & foto`s: Ralf Neels
Voorpaginafoto: PHOTO40 

Op de ISE heerste een bruisende sfeer met zowel jonge als doorgewinterde ondernemers, specifiek op zoek of algemeen nieuwsgierig, naar de nieuwste snufjes in audio, video en systeemintegratie. Veel bekende namen en diverse primeurs zijn er ook ieder jaar te vinden. Opvallend waren vooral de nieuwste trends in integratie, interfacing en domotica. Alles met alles laten communiceren, dankzij software en multifunctionele hardware.

Domotica en home control zijn hot. Niet voor niets is er op HiFi.nl een Special Page voor. Straks kun je bijna alles met je mobieltje of je iPad besturen, want overal zijn apps te vinden en die zijn multi-platform, vooral Android, PC en IOS. Steeds meer merken bieden bovendien (custom) inbouwoplossingen voor audio en video aan, zoals eveneens op die Special te vinden is. Uiteraard was er ook veel moois te zien op het gebied van High-end Audio. We namen een kijkje in de keuken van ISE, en lichtte hier en daar een dekseltje van de pan..

Sennheiser
Bij Sennheiser vond je de HD 800 hoofdtelefoon aangesloten op een SACD-speler. Deze hoofdtelefoon werd al in 2009 geïntroduceerd, maar het feit dat het product hier weer te zien is betekent dat-ie nog steeds meetelt. Hij is stevig aan de prijs, maar dan heb je ook echt wat! (6 tot 51.000 Hertz). De HD 800 is al eerder bij de hoorns gevat in een hifi.nl review

Yamaha
Bij Yamaha stond de Aventage RX-A2010 in het display-rack. Er hing een Crestron Touchscreen aan de receiver. Yamaha had een eigen GUI die op deze Crestron draaide, waarmee je bronnen en de DSP programma`s kon kiezen. Je hebt normaal gesproken keuze uit vier muziekzones en je kunt de netwerkfunctionaliteit, zoals internet radio, benutten met de GUI. Je kunt ook gebruik maken van de gratis app voor je iPhone of iPod.

De Aventage serie bestaat uit vier modellen: RX-A810,  RX-A1010,  RX-A2010,  RX-A3010. De RX-A2010 is een 9.2 kanaals netwerk receiver: 3D ready met HDMI (8 in en 2 uit) en webbrowser control. Verder heeft deze receiver vooral te veel om hier op te noemen.

Overigens zagen we nog een Yamaha Restio ISX-800 in het hoekje van de stand staan. Een elegant compact audio-systeem. Hifi.nl schreef eerder al een recensie over de veelzijdige weergever. Ook kwamen we de YAS-101 Soundbar tegen, waar al over geschreven werd.

Parasound
Even een bliksembezoek. Parasound is een merk dat je veel tegen komt in de film en muziek industrie, onder andere bij Lucasfilm, Sony Pictures en Pixar. Lucasfilm gaf Parasound als enige audio bedrijf een credit bij de aftiteling van de diverse Star Wars films. Parasound had de HALO serie staan. Een indrukwekkend design. Toch even een foto geschoten. “De kachel hoeft niet meer aan thuis, met deze versterker in je huiskamer,” riep de man die er naast stond.

Er zijn talloze lovende recensies eschreven over deze Halo-serie van Parasound. Een serie voor echte audiofielen.. Bij de ontwikkeling van de Halo-serie werd John Curl betrokken, die onder andere werkte voor bedrijven als Mark Levinson, Vendetta Research, Harman Kardon Citation, Wilson Audio en anderen.

Polk Audio, EBTH en Acoustic Energy

De nieuwe LSiM serie van Polk Audio stonden te pronken op de stand. In het midden van de stand stond een grote race game console waar bezoekers even een ritje konden doen achter een groot projectiescherm. Tijdens ons bezoek stond er gelukkig even muziek aan op de grote vloerstaande LSiM707 speakers, zodat de uitmuntende muziekprestaties naar voren kwamen.

Je kunt hier meer over de LSiM serie lezen.

Product line manager Al Baron wilde even iets kwijt over de nieuwe drivers en tweeters in de 707 speakers. “In deze speakers hebben we een box in een box, de zogenaamde Dynamic Sonic Engine (DSE) dat de mid-range driver en de Ring Radiator Tweeter bevat. Deze zitten bij elkaar als een samenwerkend systeem dat bepaalde reflecties (staande golven) tegen gaat. De combinatie van de driver en tweeter levert een verbeterde mid-frequent (200Hz-2KHz) dispersie een een betere `off-axis response`.”

“De conus is van nieuw ontwikkeld `belucht` polypropyleen. Met andere woorden: Het met mineralen gevulde propyleen is dus geinjecteerd met lucht. Dit levert stijver en lichter materiaal op met een hoge demping, dat ook beter bestand is tegen vocht, zonlicht en temperatuursverschillen.”

Na zo`n technisch verhaal was het tijd voor iets luchtigere gespreksstof..

Everything But The Box (EBTB)
EBTB is opgericht door Kamen Dobrev en Dobromir Dobrev die in 1991 met bedrijfje Shark Art begonnen. Tijdens de ontwikkeling van de producten kwamen ze erachter dat er veel problemen waren met het conventionele rechthoekige design van luidsprekers. Daarop hadden zij besloten hun eigen designs te ontwerpen. In 2001 ontstond het bedrijfje Terra en in 2003 werd EBTB opgezet.

De producten worden gebouwd in een fabriek in Bulgarije.

Bij Everything But The Box is (bijna) alles rond. Daar wilde we wel iets meer over weten. Een gesprek met  Marina Petrova, verantwoordelijk voor marketing. “De ronde vorm is beter voor het geluidsbeeld. Je hebt minder last van staande golven. We bouwen high-end speakers met een symbiose van kunst en technologie. Het levert een superieure sound op met mooie ronde vormen."

"De ronde vorm maakt dat productie duurder is dan bij conventionele speaker boxen. De behuizingen worden gegoten van aluminium en worden zodanig geconstrueerd dat resonantie minimaal blijft.”

“Form follows function”
“Onze speakers worden gebruikt door audiofielen en audio professionals. De klant kan kiezen uit 16000 kleuren. We gebruiken namelijk verf uit de auto industrie, zodat de klant een ruime keus heeft aan kleuren voor custom made luidsprekers. Je kunt ze zelfs krijgen met leren bekleding!”

“Good quality and good looks”
Er brandde nog een vraag op mijn lippen, toen ik achter haar de nieuwste platte vierkante luidsprekers zag hangen. Waarom terug naar vierkant? “Tja, het bedrijf blijft in ontwikkeling en alle producten worden met veel aandacht en zorg ontwikkeld. Als daar dan een vierkant ontwerp tussen zit, dan is daar vast een hele goede reden voor..Maar ze zijn vlak, dus het is geen box.” Aldus Marina over de producten van EBTB. 

De vierkante “on wall and in wall” speakers zijn van de nieuwe SL-serie (Slim Line) die rond april/ mei 2012 op de markt komen.

Triad
Triad Speakers Inc. is een amerikaanse bedrijf dat custom made luidsprekers bouwt. Triad is een van de oprichters van CEDIA (Custom Electronic Design & Installation Association). Mike Budd vertelde ons dat bijna tachtig procent van de productie in wall en plafond speakers omvat. Verder maken ze soundbars en high-end home cinema speakers. Op hun website staat een informatief filmpje over de productie in de fabriek. Triad Speakers wordt in Nederland vertegenwoordigt door AVA.

Acoustic Energy
Een primeur! Acoustic Energy stond voor het eerst op ISE in Amsterdam. Dit Engelse bedrijf is opgericht in 1987 en was eerst actief in West Londen. Sinds 1995 zitten ze in Cotwolds. AE is een bedrijf dat al 25 jaar bestaat en een reputatie heeft opgebouwd bij muzikanten, geluidstechnici en muziek producenten. In 1991 en 1992 won de AE1 de British Hifi Award en sindsdien staat het bedrijf op de kaart.

Dick van Geest van Viertron stond op de AE stand en kon ons met veel enthousiasme te woord staan: “AE staat hier voor het eerst. Ze hebben wat prototypes meegenomen en er staan wat top-modellen van de Reference serie. De jongens hebben weer hun uiterste best gedaan om hun kenmerkende superieure kwaliteiten door te voeren in alle speakers. De noviteiten zijn de Reference 1 en 2, de Compact 1 en de Compact 3.”

De reference 1 en 2 zijn beide in 2011 gelanceerd. Het is de vlaggenschip-serie van AE. De Reference 2 speakers klinken echt fantastisch! Een heerlijke open sound met strak en diep laag. Deze speakers hebben een aluminium conus. Het is een compact 3-weg systeem met een voet eronder. We waren nog het meest onder de indruk van de Compact 1 (kleine witte speaker op de foto). De volle, kleurloze, eerlijke sound van deze speakers was zeer indrukwekkend! Een serk staaltje vakmanschap.

Dick wees ons ook op de nieuwste prototypes van de Compact 3. Vloerstaande speakers. “Deze komen later dit jaar rond september op de markt.”

Acoustic Energy houden we zeker in de gaten!

Pauze

Redeye en Arcam

Op de beurs waren veel stands met interfaces en domotica-software. Thinkflood stond er met nieuwe Redeye hardware en software. We keken er naar Redeye Pro. Redeye Pro is een systeem dat veel verder gaat dan het besturen van je thuis-bioscoop. Je kunt je beveiligingssysteem en je lichtinstallatie besturen en nog veel meer. De hardware omvat een zeer breed scala aan verschillende soorten uitgangen. Kortom, Redeye Pro kan met allerlei apparaten communiceren.

Met één unit kun je gemakkelijk al een multiroom setup maken. Je kunt meerdere units aan elkaar koppelen voor nog meer connectiviteit. Een Redeye Pro hardware unit bevat acht Infrarood emitter uitgangen, vier relais uitgangen, twee RS-232 uitgangen, twee ethernet aansluitingen, en één USB B en drie USB A aansluitingen, 802.11 b/g WiFi. 

De gratis besturingssoftware kun je makkelijk installeren op je mobiele telefoon, je tablet of je PC. Er zijn regelmatig gratis software updates. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met Redeye, wees Matthew Eagar van Thinkflood mij op een illustratief Youtube filmpje: Een man die zijn `69 Pontiac GTO musclecar aanstuurt met Redeye. Eerder ook op HiFi.nl te vinden. 

Het zal ons niks verbazen als we straks Redeye terug zien in de nieuwste James Bond film..

Meer informatie kun je vinden op Thinkflood of het Nederlandse RedeyeRemote. Nederlandse distributie wordt gedaan door AND Benelux, die ook een Redeye Special heeft op HiFi.nl.  

Arcam
Op de derde verdieping boven hal 3 zat Arcam in een kleine conferentieruimte. We hadden een persoonlijke ontmoeting met Chief Engineer Nick Clarke. Hij presenteerde vijf nieuwe producten van Arcam. De nu al befaamde FMJ D33 DAC stond op een tafel achter mij. Nick viel gelijk met de deur in huis.

“Dit is een van de best klinkende producten die we ooit gemaakt hebben! We hebben de allerbeste componenten bij elkaar gestopt voor deze DAC. Aan de achterzijde zie je twee asynchrone USB aansluitingen. Een USB 1.1 Class 1, galvanisch gescheiden en een USB 2.0 (480 Mbit/s) voor een connectie met de pc. De driver voor de pc wordt meegeleverd."

"Voor de rest zie je nog AES/EBU(192KHz), 2 x Coaxiaal S/PDIF(192KHz), 2 x Optische S/PDIF(96KHz), analoge outputs: XLR en cinch. Aan de binnen kant zitten 2 Burr Brown PCM1792, 24bit/192KHz converters (ingebakken in 1 FPGA), twee ringkern transformatoren, 1 voor analoog, 1 voor digitaal.”

“Er zit een jitter reduction circuit ingebouwd met 2 filters. Filter 1 haalt de jitter voor het signaal weg en laat de `post ringing` jitter intact. Dit geeft voor het gehoor een meer natuurlijke klank. Filter 2 verwijdert ook de `post ringing`, zodat je alleen nog een schoon signaal over houdt.”

Nick attendeerde ons op het chassis. “Het chassis is bijzonder goed bestand tegen resonantie en van erg hoogwaardig materiaal gebouwd”. Verder presenteerde Nick nog de R-range van Arcam. Een serie handige producten in een kleine behuizing:

De DR-Dock, een kleine iPod Dock met digitale aansluitingen S/PDIF, analoog cinch, HDMI en een USB die ook de dock oplaadt via de PC of laptop. Ook zien we nog een aansluiting “CTRL`, voor een connectie met Arcam AVR,NEO en MINI. De r-Link, een kleine DAC voor aan je laptop of elk ander apparaat met een digiitale output.

De r-Blink, een bluetooth receiver en DAC, speelt codex: spc, aac en aptx. Aptx is een codex van zeer hoge kwaliteit. Arcam heeft nu een bluetooth receiver met een zeer hoge kwaliteit audio en dat zie je maar weinig op de markt! De r-Pac, ook een USB DAC (96KHz) gevoed via USB, dus geen externe voeding nodig. Aan de achterkant een line out. Aan de voorkant een hoofdtelefoon uitgang. Klinkt bijzonder goed. Het verschil van geluidskwaliteit met de normale hoofdtelefoon uitgang van de laptop en de uitgang op de r-Pac, is duidelijk hoorbaar.

Nick zegt tot slot: “De r-serie is voor mensen die goede audio kwaliteit willen maar niet echt aangezien worden voor audiofielen. Deze producten zijn populair omdat ze perfect de vele multi-media gadgets en aan de andere kant de grote stereo componenten complementeren. We call them enabling devices”. Op de vraag of hij nog een leuke Arcam-slotzin heeft voor ons, zegt Nick: “We provide good quality sound for more people at a fair price”

Velodyne en HCM

Het wordt al laat als we langs de stand van Velodyne slenteren. Er hangt een grote banner aan de wand met de leus: “Velodyne, the finest subwoofers in the world”. We vragen aan sales en marketing manager David Santos waarom zij dat beweren.

“We doen al een tijdje mee met subwoofers. Velodyne heeft 28 jaar ervaring en subwoofers zijn onze primaire business. We bouwden al in 1983, als enige fabrikant, servo controlled subwoofers en we hebben deze techniek zo verfijnt, dat we nu een THD halen van minder dan 1%, en dat doet niemand ons na! Met deze techniek gaan onze subwoofers dieper, harder in volume met minimale vervorming en klinken muzikaler dan andere merken”

 

Velodyne heeft al in 1984 een Special Engineering Award gewonnen. In 2003 hebben ze `s werelds eerste digitaal getunede subwoofers geintroduceerd. Ze gebruiken DSP technologie, zodat ze de subwoofers voor elke ruimte kunnen tunen. David gaat verder: “We hebben hier ons top-product, de Digital Drive Plus, een actieve sub met DSP technologie, een video uitgang en 6 presets voor verschillende applicaties. Deze subwoofers kunnen de meest uitdagende klussen aan. Ze worden gebruikt bij films, muziek en games. Ze produceren tot 14.4 Hz met 3000 watt aan vermogen!”

(PHOTO40)

De Digital Drive Plus is te krijgen met 10, 12, 15 en 18 inch subwoofer drivers. Van de Digital Drive 12 Plus is reeds een recensie op HiFi.nl te vinden.

Velodyne presenteerde tevens de Vpulse oordopjes met een 10 mm driver in aluminium behuizing, een fenomenale bas response vanaf 20Hz met geinegreerde smartphone connectiviteit. Verkrijbaar in de kleuren electric blue en classic black.

Home Cinema Modules
Als afsluiter kwamen we nog even langs bij Home Cinema Modules. Eerder op de dag kwamen we al langs, en ook nu boden de zetels van deze fabrikant soelaas voor de vermoeide ISE-bezoeker. Het aanbod van HCM is in een eerder item terug te vinden. 

(PHOTO40)