Yamaha Restio ISX-800 Audiosysteem


Max Delissen | 31 december 2011 | Fotografie Max Delissen

Yamaha...die naam levert voor de een visioenen op van supersnelle motoren, een ander denkt aan fantastische muziekinstrumenten. En er is een groep hifi-liefhebbers die het merk al decennialang koestert om de bijzondere audioproducten die de Japanse multinational maakt.

Hoewel Yamaha de laatste jaren wat minder in de schijnwerpers lijkt te staan, blijven ze vooruitstrevende en prima klinkende apparatuur en luidsprekers maken. Met de hier besproken Restio als nieuw hoogtepunt. Ja, daar staat inderdaad hoogtepunt. Want dit compacte audiosysteem verrast op vele fronten.

De eerste kennismaking was tijdens de afgelopen AV-NU, en het was liefde op het eerste gezicht. Er zijn vier stemmige kleurcombinaties leverbaar; zwart, wit, aubergine (paars) en olijf (groen). Een prachtig detail vind ik dat het centraal geplaatste display bij elke versie een aangepaste achtergrondkleur heeft, en zo dus een zeer fraai geheel vormt met het front.

Yamaha zelfs schaart de Restio (ik vind ISX-800 zo onpersoonlijk klinken) onder ‘desktop audio’, maar hoewel er diverse manieren zijn waarop de Restio kan worden geplaatst zie ik ‘op je bureau’ daar niet bij staan... Het vooraanzicht van de speler meet 41 centimeter in het vierkant, en hij is aan de achterkant voorzien van een paar degelijke ophang-ogen, waardoor hij als een schilderij met de rug tegen de muur kan worden gehangen. De afspeelunit is amper 8 centimeter dik, en door de naar binnen lopende achterplaat lijkt hij nog veel dunner. Mooi gedaan van Yamaha!

Als je de Restio op de meegeleverde voet plaatst is hij op 3 millimeter na een meter hoog. De stroomkabel loopt door de staander, en de verzwaarde bodemplaat heeft een verwijderbaar achterdeel waardoor de Restio ook op zijn voet tegen de muur kan worden geplaatst. Los in de ruimte kan natuurlijk ook. 

Techniek
Het display toont in stand-by de tijd, want de Restio heeft tot mijn verrassing én grote genoegen ook een wekfunctie. In bedrijf geeft het display informatie over zaken als volume, de gekozen bron, tracknummer of de instelling van de zeer uitgebreide toonregeling. Yamaha heeft een goede naam op het gebied van digitale geluidsbewerking, en toont dat door de Restio te voorzien van een zeer bruikbare driebands-equalizer. Hiermee kan de klank worden aangepast aan de smaak van de luisteraar. Maar ook, en dat is eigenlijk veel belangrijker, aan de plaatst waar de Restio geplaatst wordt.

Achter het front gaan twee woofers en twee tweeters schuil die door een begrensde versterker worden aangestuurd. Hierdoor wordt overbelasting en vervorming tegengegaan. Het vermogen wordt niet opgegeven, maar dat is ook helemaal niet belangrijk. De Restio gaat ‘hard genoeg’, en daar zal de gebruiker genoegen mee moeten nemen. 

Luisteren en concluderen

Aan de bovenkant van de afspeelunit zitten alle (verlichte) bedieningsknoppen, alsmede de iPod dock, USB-ingang (alleen geschikt voor mp3 en WMA bestanden jammer genoeg), en de slot-loading cd-speler. Verrassend is dat de iPod dock niet het analoge signaal uit de speler gebruikt, maar het digitale signaal pakt en dat met de eigen D/A converter omzet naar een aanzienlijk beter klinkend resultaat. De meegeleverde afstandsbediening kan alle functies bedienen, inclusief die van de op de dock geplaatste iPod. Als laatste detail moet ik de IntelliAlarm functie noemen. Als de Restio als wekker wordt gebruikt worden in het begin de hoge tonen uit het signaal weggefilterd, en terwijl de muziek zachtjes luider wordt tot het ingestelde niveau wordt ook het volledige frequentiespectrum langzaam hersteld. Briljant! Zo is het echt lekker ontspannen wakker worden...

Luisteren
Laat ik voorop stellen dat de Restio niet bedoeld is als vervanging van een uit losse componenten opgebouwd audiosysteem. Stereo krijg je nu eenmaal door twee luidsprekers op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen. Hoe goed je ook met digitale signaalbewerking bent, het is en blijft een andere luisterervaring. Dat gezegd hebbende kan ik alleen maar vervolgen met de constatering dat de Restio verdraaid lekker klinkt! 

De soundtrack van American Beauty komt heerlijk losjes de kamer in, met geloofwaardig laag, zowaar een aardig stuk ruimtelijkheid, en voldoende detail en neutraliteit om al snel de techniek de techniek te laten en gewoon te genieten van de muziek. Okee, het geluid heeft niet het laatste woord in resolutie, en als je zou willen is er misschien best wat aan te merken op het zweempje kleuring op stemmen dat in het lage middengebied te horen is, maar dat mag - letterlijk - de pret niet drukken.

Ritmisch is de Restio ook sterk, wat zich voortdurend uit in de neiging om mee te swingen. Als ik - in het kader van: ‘het zal mij benieuwen’ - de loodzware elektronische hardrock van Nerve draai (een oud project van Tom Holkenborg, alias Junkie XL) blijkt niet alleen dat de Restio meer dan voldoende vermogen onder de motorkap heeft, maar dat ik tevens de onweerstaanbare aandrang voel om de luchtgitaar weer eens ter hand te nemen. Ook klassiek en akoestische jazz worden door de Restio op een prettige, ontspannen en gebalanceerde manier weergegeven. Een knappe prestatie.

Conclusie
Voor de 599 euro die de Restio moet kosten krijg je heel wat. Een fraai designobject dat je kan ophangen of neerzetten, dat multifunctioneel is en dat bovendien ontworpen is om aardig wat allround muzikaal plezier te schenken. Misschien niet voor de rechtgeaarde audiofiel, maar wel voor de designgevoelige muziekliefhebber die op zoek is naar een elegante alles-in-1 oplossing. Aanbevolen derhalve!