Olive 03, 04 en 06HD: drie Olive Audio music servers


Marc Brekelmans | 05 december 2011

Bij streaming audio denk je al snel aan computers die aan moeten staan om muziek te luisteren, draadloze netwerken, NAS drives, ingewikkelde afspeel-software, lawaaierige harde schijven en om de haverklap vastlopende systemen. Voor veel mensen een reden om vast te blijven houden aan de vertrouwde cd-speler.

Schijfje erin, op Play drukken en muziek luisteren, meer hoeft er niet te gebeuren om ontspannen van muziek te genieten. Maar wat nu als er een apparaat bestaat dat de eenvoud van een cd-speler combineert met de mogelijkheden en voordelen van streaming? Olive Audio biedt die oplossing: in drievoud.

De netwerkspelers van Olive Audio kun je als een `normale` cd-speler in je installatie opnemen. Het is zelfs niet noodzakelijk om een computer-netwerk te hebben, al brengt een bedraad of wifi-netwerk wel extra functionaliteit met zich mee. Maar laten we eerst eens kijken naar de meest eenvoudige manier om een Olive speler in je hifi-installatie op te nemen.

De Olive Audio 03 en 04HD, met op de achtergrond de Olive 02M

Bijna alle Olive Audio spelers - er zijn momenteel vier versies beschikbaar, maar daarover later meer - beschikken over een ingebouwde harde schijf en een cd-drive, alleen de hier niet besproken Olive 02 heeft geen ingebouwde harde schijf. Met de cd- drive kun je gewoon cd`tjes afspelen zoals je gewend bent, maar je kunt er ook voor kiezen de muziek die op het schijfje staat te importeren naar de interne harde schijf. Dat kan in meerdere kwaliteiten, maar voor de serieuze muziekliefhebber zijn eigenlijk alleen WAV (het originele cd-formaat) en FLAC (een verliesvrij `gecomprimeerd` formaat dat minder ruimte op de harde schijf inneemt maar wel dezelfde kwaliteit biedt als WAV) echt interessant.

Daarnaast kan iedere Olive Music Server vanaf een in het netwerk aanwezige NAS ook bestanden in het populaire verliesvrij gecomprimeerde ALAC (Apple Lossless) formaat afspelen. Zonder netwerk is van veel populaire cd’s zelfs de metadata op een intern geheugen voorhanden. Als een cd eenmaal geïmporteerd is naar de interne harde schijf kan deze in principe voorgoed in de kast geplaatst worden. Als een soort fysieke back-up van je muziekcollectie. Afspelen vanaf de interne harde schijf gaat net zo eenvoudig als het afspelen van een cd: via het uitgebreide menu dat op het ingebouwde display zichtbaar is kun je zoeken op artiestnaam, albumnaam, genre of zelfs componist. Een paar tikken op het aanraakgevoelige display zijn vervolgens voldoende om de muziek te starten. Handig, nietwaar?

..en de nieuwere 06HD

Stilte
Zoals iedereen weet die in het bezit is van een computer maakt een draaiende harde schijf nogal wat kabaal. Ook daar hebben ze bij Olive een oplossing voor gevonden. Zo worden de harde schijven niet gekoeld met een draaiende ventilator maar worden ze op een passieve manier koel gehouden. Dat scheelt al een hoop herrie. Daarnaast hebben ze bij Olive de interne harde schijf van dempingsmateriaal voorzien. In de praktijk zijn de Olive spelers dan ook doodstil en kunnen ze gewoon een plekje tussen de overige hifi-componenten in het audiorack innemen.

En daarmee zijn de Olive spelers eigenlijk de ideale oplossing voor mensen die een plug-and-play streaming speler als vervanging cq aanvulling overwegen.

Olive 03, 04 en 06HD

Het huidige instapmodel in de wereld van Olive Audio is de 03HD. Een relatief eenvoudig apparaat en dat is ook aan de achterzijde duidelijk te zien. Een analoge uitgang zoals je op ieder audio-apparaat vindt, een usb-aansluiting voor het maken van een back-up naar een externe harde schijf, een netwerk-aansluiting zodat de 03HD eventueel opgenomen kan worden in een netwerk en een IEC netentree, dat is alles.

Ook de buitenkant wordt gekenmerkt door een relatief eenvoudig maar goed design. Zo zijn er bovenop de speler, heel frivool, in strakke moderne letters muziekgenres zichtbaar, wat meteen uitnodigt om de speler niet in een meubel maar juist op een meubel te plaatsen.

Het kleine aanraakgevoelige display ligt vlak in het onder een kleine hoek staande front van de Olive 3HD. Hierdoor wordt de leesbaarheid en het bedieningsgemak via het display vergroot. Dat display is overigens van het aanraakgevoelige type waardoor mensen met dikkere vingers beter kunnen uitwijken naar een pen of stokje als aanwijzer of de meegeleverde en overzichtelijke afstandsbediening gebruiken. Helemaal handig wordt het als je beschikt over een iPod Touch, iPhone of iPad. De complete bediening kan in dat geval via de speciale Olive App op het iDevice plaats vinden.

Aan de binnenkant van de 03HD vinden we naast het TEAC cdrw-loopwerk een van vier lagen isolatiemateriaal voorziene 500GB harde schijf en een degelijke Cirrus Logic 24/196 DAC.  

Olive Audio 04HD
De 04HD is ten opzichte van de 03HD een duidelijke stap omhoog op de audiofiele ladder. De gebruikte DA-converter is nu een audiofiele Burr Brown PCM1792A en de interne harde schijf meet in de 4HD maar liefst 2TB, zodat er ruimte voldoende is voor ruim 4000 cd’s in WAV kwaliteit. Of 20.000 nummers in HD-kwaliteit.

Het belangrijkste uiterlijke verschil met de 03HD is de aanwezigheid van digitale in- en uitgangen op de achterzijde van de speler. Via de digitale uitgang kan een externe DAC aangesloten worden die op deze manier voorzien wordt van een upsampled 24 bit/192 kHz signaal. Maar via de digitale ingang kun je ook een ander apparaat gebruik laten maken van de uitstekende DAC-chip en de up-sampling capaciteiten van de 04HD. Het is zelfs mogelijk om de 04HD als pure upsampler van een extern digitaal signaal  te gebruiken, en dit opgewaardeerde signaal weer via de digitale uitgang aan een externe DAC aan te bieden.

De Olive 04HD werd al eens uitgebreid besproken op HiFi.nl - lees het hier

Dat de 04HD hogere audiofiele aspiraties heeft dan de 03HD blijkt ook uit de isolatie van de interne harde schijf: bij de 04HD worden zelfs acht lagen isolatiemateriaal gebruikt.

Aan de praktische kant beschikt de 04HD daarnaast over Wifi (802.11n) en een HDMI-uitgang (480p) voor het tonen van het menu en de cover-art op een aangesloten HDMI-geschikte televisie.

Olive 06HD
Voor de veeleisende audiofiele muziekliefhebber heeft Olive Audio nog de 06HD in het assortiment. Kosten nog moeite zijn gespaard om het maximale uit de digitale bestanden op de harde schijf te peuren: de volledig gebalanceerde differentiële DAC maakt gebruik van twee audiofiele Burr Brown PCM1792A DAC-chips, een ultra-low jitter master clock (10ps), een TI SRC4194 a-synchrone sample rate converter, supersnelle op-amps, een interne harde schijf die wordt gedempt met acht lagen isolatiemateriaal en is er voorzien in een zeer hoogwaardige regelbare hoofdtelefoon-uitgang.

Digitaal-uit (24-bit/384kHz) kan op de 06HD via een coaxiale digitale aansluiting, via een optische uitgang of via een AES/EBU gebalanceerde digitale uitgang. Ook analoog kan gebalanceerd uitgestuurd worden via XLR-pluggen.

Aan de buitenzijde is de 06HD ook makkelijk te onderscheiden van zijn kleinere familieleden: de taps toelopende en in een U-vorm gebogen aluminium kast heeft aan de bovenzijde een 10,1” breedbeeld display met een resolutie van 800 x 480 pixels.

De praktijktest

Plug-and-Play, dat belooft Olive Audio voor haar Music Servers. En dat blijkt in de praktijk ook het geval te zijn. Binnen een paar minuten had ik de analoge uitgangen van de Olive Music Servers verbonden met mijn Naim SuperNait en hoefden alleen nog maar de stekkers in het stopcontact gestoken te worden om van muziek te genieten. Voor extra gebruiksgemak en het binnenhalen van de metadata - een bestand waarin informatie zoals de naam van de artiest, de track-namen en het genre staat - van cd’s die ik naar de interne harde schijf wil kopiëren, verbind ik de Olive apparaten ook met het in huis aanwezige (draadloze) netwerk. Via wifi kun je namelijk de apparaten ook met de Olive App op de iPad bedienen.

Als eerste beluister ik de 03HD. Dat is meteen ook het eenvoudigste apparaat, want buiten de analoge uitgang en de netstekker valt er niets te installeren. Het draadloze netwerk is met wat omwegen toch nog redelijk snel gevonden en geactiveerd, waardoor er binnen tien minuten naar muziek geluisterd kan worden.

Wat meteen opvalt is dat de bediening via het display op alledrie de Olive Music Servers enige gewenning en ervaring vereist. Het scherm is niet erg gevoelig, waardoor ik soms meerdere malen moet ‘tikken’ om een opdracht te geven aan het apparaat. Gelukkig heeft de Olive App op de iPad geen last van dit ‘probleem’. De menustructuur vraagt wat geduld en gewenning, maar al snel navigeer ik moeiteloos door de lijst met artiesten, albums en cover-art. Soms is daar wel een omweggetje voor nodig: als ik een band of artiest zoek via de optie ‘artiesten’ krijg ik geen alfabetische lijst te zien waarmee ik snel naar bijvoorbeeld Radiohead kan springen. Via de optie ‘zoeken’ en het toetsenbord binnen die optie lukt het uiteindelijk toch om binnen enkele tikken bij deze band te komen. Ook is het soms lastig dat menu’s van de linker- naar de rechterkant van het display springen om zodoende ruimte te maken voor een nieuw submenu, maar na een paar uurtjes ‘werken’ met de Olive’s ben ik hier eigenlijk al aardig aan gewend.

Klankmatig staat de 03HD zijn mannetje en de weergavekwaliteit is vergelijkbaar met die van menig cd-speler in deze prijsklasse. Redelijk gedetailleerd en ruimtelijk met een iets naar de warme, veilige kant neigende presentatie.

Als de 04HD de plaatst inneemt van de 03HD trekt het geluidsbeeld verder open, de detaillering en de ruimtelijkheid nemen toe, wat de 04HD duidelijk boven de 03HD plaatst. De 04HD klinkt zoals een zeer behoorlijke audiofiele bron behoort te klinken. Nog steeds met een wat gesloten middengebied en enige terughoudendheid in het laag, maar de 04HD is met alle soorten materiaal prettig om naar te luisteren. Bovendien heeft de 04HD de mogelijkheid om de interne DAC te gebruiken om andere digitale apparatuur, zoals een tv-decoder, mee te laten profiteren van de goede interne digitaal naar analoog conversie. Ook is de 04HD door de aanwezigheid van een digitale uitgang eenvoudig naar een hoger niveau te tillen. Mocht je dit pad willen gaan bewandelen, houd er dan wel rekening mee dat de 04HD al een zeer behoorlijk DAC heeft en dat je voor een significante verbetering op zoek moet gaan naar een losse DAC in de 1000 euro prijsklasse of daarboven.

Zijn de Olive 03HD en 04HD nog redelijk betaalbaar te noemen (resp. 1199 euro en 2499 euro), de 06HD valt met zijn advies verkoopprijs van 5399 euro duidelijk in een andere prijscategorie. Aangezien de menustructuur, de bediening en de grootte van de interne harde schijf niet afwijken van de 04HD moet het prijsverschil gezocht worden in de vormgeving maar vooral in de geluidskwaliteit. En dan past een strenge doch rechtvaardige beoordeling.

Als referentie wordt nu mijn Naim DAC (2750 euro) ingezet die ik met een optische digitale kabel aan de 06HD koppel. Door de 06HD op de tuner-ingang van de SuperNait te plaatsen en de DAC op de cd-ingang kan ik met behulp van de afstandsbediening razendsnel schakelen tussen beide DAC’s, waarbij de Naim DAC enigszins in het nadeel is vanwege de extra optische verbinding. Wel krijgt de Naim nu via de Olive 06HD een zeer fraai naar 24-bit/384kHz ge-upsampled signaal aangeboden.

Bij Bob Dylan’s Man in the Long Black Coat van het door Daniel Lanois geproduceerde album Oh Mercy moet de 06HD op het gebied van ruimtelijkheid in de breedte en in de diepte duidelijk zijn meerdere erkennen in de Naim. Ook de laagweergave via de Naim gaat nog een stuk dieper en heeft meer kracht en dynamiek. Niet alleen op macro-niveau, maar vooral in de kleine dynamische nuances die instrumenten en stemmen als het ware van een scherper afgebakend randje voorzien, waardoor de gehele beleving ‘echter’ wordt.

Het rustige, ietwat ingetogen karakter van de 06HD zal echter mensen aanspreken die niet zozeer op het podium met een luchtgitaar in de hand tussen de muzikanten hoeven te staan, maar liever op gepaste afstand genieten van de muzikale prestaties op het podium. De 06HD dringt zich nooit aan je op, maar laat wel alle muzikale nuances en details horen.

Conclusie

De Olive Audio Music Servers zijn de ideale oplossing voor muziekliefhebbers die niet willen stoeien met computer-netwerken en externe opslag. Gewoon plug-and-play alsof je een nieuwe cd-speler hebt gekocht. En dat kan uitstekend met de Olive Music Servers. De bediening van de apparaten is goed, maar niet helemaal intuïtief. Wat dat betreft zouden ze daar in Californië nog eens goed naar de ‘computermerken’ Sonos en Logitech moeten kijken. Maar die laten ten opzichte van de Olive spelers weer duidelijk een steek vallen op het gebied van geluidskwaliteit en hebben geen ingebouwde harde schijf ter beschikking, waardoor ze afhankelijk zijn van in het netwerk aanwezige computers en/of NAS drives. Een (nog) betere user-interface zou de Olive producten daarom wat mij betreft voor de audiofiele muziekliefhebber haast onverslaanbaar maken.

Als ik de voors en tegens van alledrie de Olive’s tegen elkaar afweeg, zou mijn voorkeur uitgaan naar de 04HD. Hiermee heb je een grote harde schijf ter beschikking (2TB), kun je cd’s afspelen, rippen én branden en hij klinkt gezien de vraagprijs ook nog eens uitstekend. En wil je in een later stadium de speler opwaarderen - want dat is toch de makke van iedere audiofiel - dan hoef je alleen maar een betere DAC op de digitale uitgang aan te sluiten. Ondertussen kun je ook nog een ander digitaal apparaat laten profiteren van de uitstekende geluidskwaliteit en de up-sampling kwaliteiten van de 04HD. 

Kijk voor meer informatie op de website van Audiac