Onkyo: meer dan oppervlakkige schoonheid


Werner Ero | 05 november 2011 | Fotografie Werner Ero | Onkyo

Het Japanse merk Onkyo wist vooral in de `gouden` jaren zeventig en tachtig, een uitstekende reputatie als kwalitatief hoogwaardige fabrikant van audioproducten te verwerven.

Vooral de modellen uit de befaamde en duurdere Integra reeks, zullen bij velen nog steeds een glimlach van herkenning kunnen oproepen. Vanaf midden jaren negentig kreeg het merk net als vele anderen last van de internationale recessie en werd het noodzakelijk een andere koers te gaan varen.

Uit Music Emotion - mei 2011

Daarbij bleek vooral de Integra divisie zeer succesvol in de gerenommeerde en professionele domotica markt te kunnen integreren en werd het merk Onkyo eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor relatief eenvoudige producten zoals AV receivers. Maar het tij kan schijnbaar verkeren en na jaren van afwezigheid werd er onlangs weer een echt serieuze Onkyo set bij mij aangemeld.

De oorsprong van de naam Onkyo ligt in het in 1946 opgerichte Osaka Denki Onkyo K.K. Deze onderneming stelde zich tot doel hoogwaardige luidsprekersystemen en audiocomponenten te vervaardigen. Eerste proeve van bekwaamheid was de op 17 september 1946 uitgebrachte Onkyo CP-100 platenspeler, het allereerste product wat onder de merknaam Onkyo uitkwam en met een prijs van 300 Yen en een gemiddeld maandinkomen van 500 yen in die tijd, ook meteen een financieel statement.

Als ik verder de geschiedenislijst van dit oude en dappere merk doorneem, stuit ik al in 1969 voor de eerste keer op de naam Integra. Later zal deze naam nog veelvuldig worden gebruikt voor de beste en meest prestigieuze ontwerpen. Na 1992 wordt het ineens akelig stil op het ontwikkelgebied van zuiver high-end audio toepassingen en zet het merk zijn kaarten liever in op gebieden als gecertifi ceerde home cinema receivers en profi leert zich in een latere tijdspanne als betrouwbare partner in de professionele domotica markt. Tot mijn grote verrassing is 2011 dan toch het jaar van de hernieuwde terugkeer van Onkyo in het serieuze audiosegment. De hier geteste Reference producten zijn op het moment van schrijven dan ook de huidige audio topmodellen en laten mede door hun retrovormgeving, oude (gouden) tijden weer herleven.

Onkyo M5000R Eindversterker

Onkyo M-5000R eindversterker

Om maar met de deur in huis te vallen, deze Onkyo referentie serie bestaat uit een drietal absoluut oogverblindende componenten die binnen hun prijsklasse, tot de mooiste vervaardigde exemplaren behoren die ik ken. Bij het openen van de drie dozen heb ik als eerste, meteen intuïtief voor de grootste gekozen. Vooral omdat ik weet dat daar `de eindversterker met de grote Watt afgiftemeters` wel in verstopt zal zitten. En ik word niet teleurgesteld want al bij het aanschouwen van de eerste blank geanodiseerde panelen die werkelijk perfect op elkaar aansluiten, kan ik een `wauw wat mooi`, bijna niet onderdrukken. Deze eindversterker is met zijn afmetingen van 43,5 cm breed, 18,75 cm hoog en 43,25 cm diep, beslist een forse jongen te noemen. Voeg daarbij nog een gewicht van 23,5 kilo en er staat een gezond apparaat voor mij. Het woord retro is bij nadere beschouwing eigenlijk vooral van toepassing op de fraai uitgevoerde Watt afgiftemeters. Meters die in deze half uitgepakte toestand natuurlijk nog vooral vleugellam in hun linkerhoek liggen.

Ook de rest van het exterieur is zondermeer degelijk en bijzonder smaakvol uitgevoerd en in mijn ogen zelfs zo geslaagd, dat het een nieuwe standaard in deze prijsklasse weet neer te zetten! De voorzijde is naast de twee meters, slechts uitgevoerd met een hoofd netschakelaar die dit keer aan de voorzijde zit, een stand-by schakelaar daar pal boven en rechts daarvan een druktoets voor meters aan/uit, meters 1:1 of 10x versterkt voor heel lage volumeniveaus. De achterzijde is zoals doorgaans bij bijna alle eindversterkers, mooi overzichtelijk gehouden en voorzien van één enkel paar stevige luidsprekeraansluitingen, geschikt voor alle aansluitvormen zoals blanke draad, spades en banaanstekkers. Zoals tegenwoordig gebruikelijk kan het apparaat met andere Onkyo producten worden doorverbonden zodat alles tegelijkertijd aan of uit kan worden geschakeld. Als laatste is er voorzien in een tweetal RCA (cinch) connectoren en één enkel gebalanceerd (XLR) exemplaar wanneer de eindversterker wordt gebrugd en dus in mono wordt geschakeld. Opvallend is dat de euro netstekker aansluiting niet over een randaarde beschikt. Ik weet dat er meerdere voornamelijk Aziatische fabrikanten zijn die hier voor kiezen, maar zelf ben ik hier geen voorstander van. In mijn opinie klinkt een product met randaarde doorgaans beter en je bent ook meteen verlost van die vervelende tinteling die je voelt als je het apparaat bedient of aanraakt.

Onkyo P-3000R voorversterker

Net als de P-5000R eindversterker is ook de P-3000R voorversterker (43,5 cm breed, 9,9 cm hoog, 44,3 cm diep en 11 kilo zwaar) weer fraai gestileerd. Van deze drie apparaten is deze voorversterker het meest complex en dat is (fraai!) op de voorzijde nog niet eens er direct vanaf te zien. Het apparaat in ogenschouw nemend zie ik allereerst weer dezelfde hoofd netschakelaar/ stand-by combinatie die ook de eindversterker bezit. Verder een draaischakelaar voor de bronkeuze, informatiedisplay, volumeregelaar, direct toets en daaronder nog enkel een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting toch? Nou eh, bijna! Zoals de meeste moderne voorversterkers blijkt ook de P-3000R over een digitaal conversiegedeelte met de bijbehorende digitale inen uitgangen te beschikken en is er zelfs nog een toon- en balansregeling en zijn nog een hele rits instellingen zoals onder andere hoofdtelefoonniveau en bi-ampen instelbaar.

De achterzijde bevat naast drie analoge ingangen op lijnniveau, een phonoaansluiting, een tape uit en nog twee keer voorversterker uit. Daarmee kan bij deze versterker ook een bi-amp functie worden ingesteld. Alle analoge in- en uitgangen zijn overigens enkel in RCA (cinch) uitgevoerd. In het digitale domein is er één USB ingang, zijn er twee optische (Toslink) in en één uitgang, zijn er twee coaxiale ingangen en is er één gebalanceerde (AES/EBU) ingang. Inwendig is deze voorversterker keurig netjes verzorgd en de gebruikte technieken zijn hoogstaand en geheel naar de meest actuele stand van dit moment. Dus de USB ingang wordt ondersteund tot 192 kHz/32-bit waarbij er twee separate Burr-Brown (PCM1795) 192kHz/32-bit DAC’s aanwezig voor zowel het linker- als het rechterkanaal. Alle digitale en analoge circuits zijn geheel gescheiden, ook qua stroomvoorziening en zelfs de printplaten zijn dusdanig ontworpen dat trillingen er zo min mogelijk vat op hebben.

Onkyo C-7000R CD-speler

Van de drie aangeleverde apparaten krijgt de C-7000R cdspeler (43,5 cm breed, 9,9 cm hoog, 31,52 cm diep en 12 kilo zwaar) van mij beslist de nominatie van meest elegante. Het apparaat heeft gewoon een bepaalde sierlijkheid en mooi gekozen verhoudingen die soms ook een auto of ander product kan hebben. Het weet je op een bepaalde manier te raken, zeker als u het apparaat in ‘levende lijve’ voor u ziet staan. Mogelijk komt het ook doordat er enkel de meest noodzakelijke knoppen aanwezig zijn en de rest gewoon met de afstandsbediening moet worden uitgevoerd. Beslist ook een eervolle vermelding verdiend het mooie cd loopwerk en de degelijk uitgevoerde schuifl ade die echt soepel loopt! Waar vind je dat tegenwoordig nog?

De achterzijde ademt ook de heerlijke eenvoud van dit concept uit en bevat naast een tweetal RCA (cinch) bussen en een niet geaarde netstekker aansluiting, enkel nog drie digitale uitgangen te weten AES/EBU (gebalanceerd), S/PDIF (single ended coaxiaal) en Toslink (optisch). Inwendig is het apparaat feitelijk verdeeld in drie compartimenten. Het linker bevat de twee voedingen, het middelste het compleet afgesloten loopwerk en het rechts bevat de grote hoofdprintplaat met daarop ondermeer het digitale hart van deze C-7000R in de vorm van twee separate Burr Brown PCM1792 chips. Deze transformeren het 16-bits cd signaal, omhoog tot 192 kHz/24-bit. Als laatste kan ik nog melden dat zoals bij veel moderne spelers, er veel aandacht is besteed aan het inwendige kloksysteem om jitter al bij voorbaat al zo veel mogelijk te voorkomen.

Luisteren

En dan volgt nu het moment van de waarheid. Alle vondsten, knowhow, marketingstrategieën, materiaalkeuzes en ga zo maar door, hebben geen enkele zin gehad als het product niet doet wat het moet doen, namelijk binnen zijn prijsklasse op zo goed mogelijke wijze de muzikale boodschap overbrengen. Aangezien ik de allereerste was in Nederland die deze set ter beoordeling kreeg was het allemaal nog hagelnieuw. Nu weten we allemaal dat nieuwe producten eerst een poos moeten inspelen om echt goed te klinken, maar toch heb ik bewust nieuw uit de doos geluisterd om een indruk te krijgen wat er dan gebeurd. Nou, dat viel mij eigenlijk helemaal niet tegen en na het eerste kwartier kan ik al een zucht van verlichting slaken omdat meteen al duidelijk is dat deze set in essentie gewoon klopt. Na enkele weken langer spelen, worden stap voor stap zowel de apparaten als kabels door andere varianten uitgewisseld en komt er een helder en duidelijk beeld wat elk component doet.

Buiten de eigen context is de C-7000R cd-speler zonder meer het meest universele apparaat van dit drietal. De speler klinkt los, open, tonaal goed in proportie en goed gedefi nieerd en doortekent. Vooral het mooi gelaagde ruimtelijke 3D beeld laat weer eens goed horen wat voor extra meerwaarde een correct geïmplementeerde oversampling kan bieden. Eigenlijk ben ik heel tevreden over deze speler die voor zijn € 1.500,- een scherpe aanbieding is. De voor- en eindversterker zijn vooral als duo beluisterd. Dit omdat ik denk dat de toekomstige koper ze vrijwel altijd als duo aan zal gaan schaffen en daar dus geen gebruik van andere merken zal worden gemaakt. Gehoormatig is al snel duidelijk dat ook deze P-3000R voor- en M-5000R eindversterker, gehoormatig in dezelfde kwaliteitshoek zitten als de cd-speler. Toch liggen de kwaliteiten hier iets minder dicht aan de oppervlakte en is het meer de homogeniteit en een prettige ontspannenheid die als eerste opvallen. Opvallend is dat de M-5000R in de praktijk toch wat minder krachtig overkomt dan zijn uiterlijk doet beloven. Het is daarbij niet zozeer het maximaal haalbare volume wat met de opgegeven 2 x 80 Watt aan 8 Ohm (1 x 170 Watt) natuurlijk ruim voldoende is als meer het ietwat ontbreken van dynamische expressie. Het is luistert allemaal heel keurig en gedegen en misschien daarom soms iets te weinig gedurfd en aanstekelijk? Detailinformatie is zeker met gebruik van de C-7000R cd-speler, uitstekend en de weergave is mooi schoon maar nooit steriel of kaal. Als laatste is de DAC van de C-3000R voorversterker nog flink aan de tand gevoeld en ook die laat geen steken vallen en laat de resolutie en kwaliteit van het gebruikte medium prima horen.

De Onkyo Reference set blijkt een mooie alleseter te zijn waarbij geen muziekstijl een bepaalde voorkeur oproept en de luisteraar mooi ontspannen op bijna ieder volumeniveau van zijn favoriete muziek kan genieten. Het laag is daarbij goed van omlijning en timbre, maar gelukkig niet overcontroleerd. Het middengebied en hoog zijn behoorlijk neutraal en laten genoeg horen zonder een scherp of overbelicht randje te krijgen. De set laat gemiddeld goed de kwaliteiten van de verschillende merken en typen kabels horen en dat is eigenlijk goed nieuws, want dan heeft het alleen zin om in kabels te investeren die prijstechnisch aansluiting vinden bij deze spullen. Qua werking is deze set tijdens de gehele testperiode volledig probleemloos gebleken en zijn er vele genoeglijke uren mee beleeft. Op de cd-speler na zijn het gehoormatig gezien geen echte hoogvliegers die tot ver boven hun prijsklasse weten uit te stijgen. Dat lukt het trio niet. Maar kies je met zorg je kabels en luidsprekers en tel je de uitrusting en de tactiele kwaliteitsbeleving er ook nog bij, dan is het voor het gevraagde bedrag zonder meer een mooie en verantwoorde investering die mooi in balans is en ook qua uitrusting helemaal bij de tijd.

Conclusie

Conclusie

Het Japanse Onkyo heeft mijns inziens een slimme zet gedaan om juist bij de terugkeer op de serieuze audiomarkt, voor een bepaalde retro look te kiezen in samenwerking met bijzonder hoogwaardige materialen en een prima geluidskwaliteit met veel aansluitmogelijkheden. Niet alleen appelleert het merk daarmee op slimme wijze aan de audiogloriedagen van weleer, maar ook geeft het als fabrikant ook weer een duidelijk visitekaartje af, dat ze ook vandaag de dag opnieuw nog steeds in staat blijken te zijn om gedegen en hoogwaardige audioproducten te met een eigen karakter te vervaardigen. Samenvattend zal deze Onkyo Reference set vast een mooi en eervol plaatsje kunnen vinden tussen de gelijkgeprijsde serieuze collega merken. Vooral de prachtige vormgeving, hoge afwerkingkwaliteit en verantwoorde geluidskwaliteit, zullen hoge ogen gaan gooien binnen de prijsklasse en zelfs consumenten die nog nooit van Onkyo hebben gehoord, zullen vrij snel getroffen worden door de fraaie duurzame en serieuze uitstraling, de uitgebreide mogelijkheden en natuurlijk de solide geluidskwaliteit.

 

Gebruikte componenten

Luidsprekers

Master Contemporary CB&W Diamond 804Clio Acoustics Muze 7d
Cd-Spelers

North Star Design T192 + North Star Design Extremo DACSoulution 540dCS Puccini
Geïntegreerde versterkers

Unison Research PerformanceDevialet-D
Voorversterkers

Ayre KX-RMirror ImageSpectral DMC-30
Eindversterkers

Ayre MX-RMirror Image mono’sSpectral DMA-260


Audioracks

Finite Elemente Pagode Master Reference HD12Symposium Isis + precision couplers
Interlinks

Siltech Royal Signature Empress RCA+XLRMIT Oracle Matrix 50 RCA+XLR
Digitale kabel

North Star Design White Gold I2S
Luidsprekerkabel

Nirvana SXMIT Oracle Matrix 90 HD
Netkabels

Nirvana PCKemp ReferenceEssential Audio Tools Current ConductorSiltech Royal Signature Ruby Hill IIShunyata PythonBlack Mamba HC CX