Furutech Destat II Static Charge Remover


Jan de Jeu | 19 september 2011 | Fotografie Jan de Jeu | Furutech

Tweeënhalf jaar geleden testte ik de Furutech Destat handheld static neutralizer. Hij bleek dermate effectief dat ik hem vervolgens zelf aanschafte. Eind november 2010 mocht hij het opnemen tegen uitdager Orb Sakura die tegen een lagere aanschafprijs net iets beter wist te presteren. Met de nieuwe Destat II Static Charge Remover krijgt Furutech de gelegenheid zich te revancheren.

In de luisterruimte bevinden zich meerdere componenten en voorwerpen die statisch geladen kunnen zijn. Niet alleen LP’s en polycarbonaatschijfjes als CD, DVD en MD. Ook netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, stekkerblokken en audio/video componenten zijn hier gevoelig voor. Net als zijn voorganger neutraliseert ook de Destat II statische ladingen door het genereren van een stroom van negatieve en positieve ionen. Deze nieuwkomer doet dat – net als de originele Destat en de Orb Sakura – met behulp van een ventilator die het object waarop hij gericht wordt niet alleen ioniseert maar ook stofvrij maakt. Dit laatste kan met name bij LP’s een nuttige functie zijn.

Destat en Destat II naast elkaar gelegd

De originele, in grijze kunststof uitgevoerde Destat had met zijn hoekige vormgeving een robuuste, zakelijke uitstraling terwijl de eveneens uit kunststof vervaardigde Sakura met zijn vloeiende lijnen, zwarte onderkant en glanzende, gewelfde bordeauxrode bovenkant, er veel eleganter uitzag. De Destat II is opnieuw grijs maar ditmaal heeft hij vloeiende lijnen en een vorm die me doet denken aan een liggende druppel.

Zowel de Destat als de Sakura bestonden uit een smal gedeelte, het handvat (met het compartiment voor de vier AA batterijen), en een breder gedeelte, de ventilator met zijn behuizing. Bij de Destat II is de druppelvorm tegelijkertijd behuizing voor de ventilator en de oplaadbare Li-ion batterij. Dus geen problemen meer met in prestatie geleidelijk teruglopende batterijen en geen gehannes meer met het regelmatig openen van het handvat om de vier AA batterijen te vervangen. In plaats daarvan is er een 5V 2A DC power adapter die in het stopcontact gestoken kan worden om de Li-ion batterij op te laden. De aansluiting bevindt zich op de zijkant bij de top van de druppelvorm en het ledje direct daarboven geeft middels het verkleuren van oranje naar groen aan dat de batterij opgeladen is en het stroomkabeltje kan worden verwijderd.

Wanneer ik het testexemplaar voor de eerste keer aan het stroomnet hang en na een half uurtje nog eens ga kijken blijkt hij al volledig opgeladen te zijn. Door de 295 gram wegende druppel met de hand vast te houden kan deze boven een object – bij voorbeeld een draaiende LP - worden gehouden. Nieuw is echter ook dat er drie bijgeleverde spikes onder dit apparaat geschroefd kunnen worden waardoor het mogelijk is om het apparaat te stabiliseren en er iets op te leggen, bijvoorbeeld een CD. Dit is ook de eerste versie waarbij – aan de onderkant – de tijdsduur van het ioniseren ingesteld kan worden. Vanuit off kan de schakelaar op 10 of op 20 seconden worden gezet. In de loop der tijd was ik er met de Destat al achter gekomen dat het gedurende 20 seconden ingedrukt houden van de knop meer effect ressorteerde dan met de destijds door de fabrikant aanbevolen 10 seconden. Wanneer aan de onderzijde de tijdsduur ingesteld is dan volstaat het om de groen oplichtende knop aan de bovenzijde in te drukken.

Gedurende de 10 of 20 seconden dat de ventilator draait verandert dit groene licht in rood. Een klein ledje boven deze knop licht rood op wanneer de batterij opnieuw geladen moet worden. De druppelvorm met een breedte van 127 mm, een diepte van 150,5 mm en een hoogte van 80 mm maakt dat ik het gevoel heb dat hij beter in de hand ligt dan zijn voorganger. Dat er ook intern het nodige verbeterd is blijkt als ik na de luistertests nog enige aanvullende informatie van de importeur krijg. De Destat II heeft 4 emitters die exact simultaan werken en precies de juiste balans van positieve en negatieve ionen genereren, wat statische elektriciteit sterk vermindert. De vorige versie had er slechts 2 die bovendien niet simultaan werkten. Daarnaast is de ventilator in deze versie een stuk krachtiger.

Het hoorbare effect van het antistatisch maken

Tijdens de test met de originele Destat bleek dat na de behandeling het geluid `schoner` was. Dit was met name het geval bij het antistatisch maken van vinyl. Letterlijk schreef ik; "De LP klinkt na de Destat behandeling inderdaad schoner, hetgeen met name in het hoog waarneembaar is. Daarnaast klinkt het laag vooral beter gedefinieerd. Eerst klonk het – ten opzichte van de nieuwe situatie – eerder wat vaag en ongecontroleerd. Nu is het prachtig afgebakend en excellent gedefinieerd. Ook is de ruisvloer verlaagd waardoor details beter waarneembaar zijn". Ook bij het draaien van (SA)CD’s bleek het effect - weliswaar in mindere mate - onmiskenbaar aanwezig. Ik merkte dat ik daarna zowel bij vinyl als bij (SA)CD deze verbetering niet meer kon of wilde missen en besloot op dat moment om de Destat ook daadwerkelijk aan te schaffen.

Pas daarna probeerde ik de Destat uit op kabels, componenten en stekkerdozen. Ook bij componenten trad het effect op, zij het opnieuw in mindere mate. Bij kabels en stekkerdozen zou ik het effect in een blinde test waarschijnlijk niet herkend hebben. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik kort na aanschaf de Destat ook nog gebruikte bij het antistatisch maken van het draaitafelplateau, de (SA)CD en de lade van de (SA)CD speler. Zoals bij mij wel vaker het geval is, ben ik ook deze tweak in de loop der tijd steeds minder vaak gaan gebruiken. Niet omdat het niet of onvoldoende werkt maar puur omdat ik er te lui voor ben om iedere keer opnieuw alle onderdelen antistatisch te maken. Alleen bij het draaien van LP’s vormt de behandeling met de Destat nog steeds een vast onderdeel van het ritueel. Tenslotte levert dat een significante winst op.

Metingen

Over significant gesproken. De belangrijkste vraag bij deze test is natuurlijk; is de werking van de Destat II sterker dan die van de Destat. Om een eerlijk vergelijk te garanderen plaats ik in de Destat vier nieuwe AA batterijen. De prijzen ontlopen elkaar niet zo veel; de Destat kostte tweeënhalf jaar geleden 460 euro terwijl de prijs van de Destat II, een economische crisis, een tsunami en een kerncentrale ramp later, afgemaakt is op 500 euro. De Orb Sakura streefde de Destat in prestatie nipt voorbij en dat tegen een lagere aanschafprijs. Om boven beiden uit te komen moet de Destat II dus significant beter presteren dan de Destat deed. Natuurlijk ga ik dat beoordelen op grond van de optredende verbeteringen in de klankkwaliteit. Maar daarnaast heb ik met de, mij ten behoeve van deze test door Furutech importeur X-fi ter beschikking gestelde, Static Electricity Locator EG-5SET van Sunhayato een stuk gereedschap in handen waarmee ik de daadwerkelijke hoeveelheid statische elektriciteit, uitgedrukt in kV,kan objectiveren. Want; meten is weten, nietwaar?

Bijvoorbeeld; ik trek een LP uit de kast, ‘Count Basie and the Kansas City Seven’, een heerlijke jazz LP, en ik meet 0.7 mV . Na tien seconden met de Destat II is dat getal gezakt tot 0.4. En na nog eens 10 seconden arriveer ik op 0.0. Natuurlijk moet ik deze LP daarna even draaien op mijn TW Acoustic Raven Two draaitafel met SME 309 arm met Deskadel zilver bekabeling en Lyra Delos MC element. En ik geniet, de hele A kant lang. O ja, sorry, ik was bijna vergeten dat ik met een test bezig ben. Een volgende LP dan maar; ‘Willie Nelson’s You Don’t Know Me’; 4.0 en na 10 seconden met de Destat II: 1.6. Nog tien seconden en ik kom uit op 0.0. Tot dusver lijkt het alsof alle statische elektriciteit verdwenen is na 20 seconden behandeling. Dan volgt Supertramp’s ‘Crime of the Century’ en die meet bij aanvang 4.5. Na 20 seconden met de Destat lees ik op het display van de Sunhayato het getal 0.4.

En dat is de eerste meting van wat een trend blijkt te zijn; met de Destat wordt in 20 seconden weliswaar de antistatische elektriciteit gereduceerd, maar niet volledig geëlimineerd. Daarvoor moet de knop langer worden ingedrukt. Hoe lang, dat is afhankelijk van de batterijen status. De snelheid van de ventilator in de Destat doet met nieuwe batterijen niet onder voor die van de Destat II. Maar heel geleidelijk neemt die snelheid af en het is moeilijk om te beoordelen op welk moment dat proces begint en er dus langer geïoniseerd moet worden om het niveau van de Destat II te evenaren. Op dit punt is de Destat II dus duidelijk in het voordeel. Terug naar de metingen. Alleen met de Destat II kom ik, ongeacht het beginniveau, na 20 seconden uit op 0,0 mV. Daarbij heb ik het dan over waarden die gemeten zijn op een moment dat de LP zich op enige afstand van de installatie bevindt. Wanneer de LP tijdens de meting op het draaiplateau ligt veranderen de getallen en is er geen duidelijke lijn te ontdekken. Dan wordt de waarde namelijk beïnvloed door de statische lading van plateau, element en/of andere componenten waardoor de gemeten waarde - afhankelijk van de gekozen plek op de LP - sterk fluctueert. Dit pleit er dus voor om ook die andere componenten keer op keer antistatisch te maken. Tenminste, wanneer die gemeten waarden invloed hebben op de geluidskwaliteit en dat is bij de geringe waarden zeker niet het geval. In die zin mag de EG-5SET van Sunhayato voor deze test dan wel een zeer bruikbaar instrument zijn maar voor de dagelijkse praktijk zorgt hij eerder voor onrust, zeker voor de control freaks onder ons.

Gehoormatige effecten van de DestatII

Na 20 seconden ioniseren met de Destat II neem ik duidelijke verschillen waar bij LP’s en (SA)CD’s. Het verschil met de Destat is dat de mate waarin het – met name in het hoog en het laag - hoorbaar is nu bij LP en (SA)CD op gelijke hoogte ligt. Mogelijk heeft dit er ook mee te maken dat het bij de Destat II heel eenvoudig is om een polycarbonaat schijfje op het apparaat te leggen waarmee de CD profiteert van de volle 20 seconden terwijl de ventilator, en daarmee het centrum van de ionenstroom, zich niet alleen op kortere afstand van het schijfje bevindt maar ook optimaal gericht is.

Nog steeds is het gehoormatige effect bij behandeling van componenten minder sterk dan bij de LP’s en (SA)CD’s het geval is. Maar ook hier geldt dat de Destat II beter presteert dan de Destat (en de Sakura). Bij kabels is het effect met de Destat II eveneens groter en nu ook duidelijker herkenbaar dan bij de Destat. Ook het gemak is toegenomen nu stekkers en connectoren op de Destat II kunnen worden gelegd. Zitten er evenwel kabels aan vast dan kan het wat moeilijker zijn om bij het plaatsen het juiste evenwicht te vinden. Voor diegenen die het geen probleem vinden om hier iedere keer opnieuw tijd in te steken kan het echter de moeite lonen teneinde het laatste restje klankkwaliteit uit zijn set te peuteren.

Conclusie

Met de Destat II heeft Furutech niet alleen een duidelijk stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van de Destat, maar zich tevens volledig gerevancheerd jegens concurrent Orb Sakura. De verbetering is zowel meettechnisch als gehoormatig vast te stellen waarbij de verschillen tussen statisch geladen en geïoniseerd nu zo groot zijn dat ook bij kabels en connectoren iedere twijfel ontbreekt. Of de effecten dermate groot zijn dat ze een aanschaf van de Destat II rechtvaardigen is iets wat ieder voor zichzelf zal moeten beoordelen. Voor mijzelf vormt de Destat al tweeënhalf jaar een essentieel onderdeel van mijn installatie. Juist omdat ik hem dagelijks gebruik oefent deze betere opvolger een sterke aantrekkingskracht op mij uit.

Aanvullende informatie:

Distributeur X-fi
Prijs Furutech Destat II 500 euro

 

Gebruikte hardware:

Analoge bron

TW Acoustic Raven Two draaitafel. SME 309 toonarm met Deskadel zilverbekabeling. Lyra Delos MC element.

Digitale bron

Esoteric SA-10 SACD speler.
Luidsprekers
Audiovector Si3 Avantgarde Arreté
Versterking
ASR Basis Exclusive phono voorversterker met Basis Battery Power Supply. Unison Research P70 geïntegreerde push pull buizenversterker met Sovtek 12AX7 LPS buisjes en Electro Harmonix 12AX7 buisjes in het voorversterkergedeelte, eindversterking Sovtek KT88.
Stroomvoorziening
Essential Audio Tools Current Conductor. Netspanning luisterruimte: drie gescheiden audiogroepen met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, dubbele HMS contactdoos en twee Kemp Elektroniks powerstrips, 2 x Kemp Elektroniks Power Station 75 t.b.v. bronnen.
Kabels en accessoires
Phono interlink: JVG Magic-Link Reference (Furutech Din-XLR), JVG Magic-Link Reference (RCA Furutech). Analoge interlinks: Sonore RCA interlink. Luidsprekerkabels: Siltech Classic LS-88. Allnic Audio Absorb-GEL Vacuum Tube Dampers. Clearaudio Matrix platenwasser. Gryphon Exorcist & Black Exorcist. Audio Technica AT-637 electronic stylus cleaner. Furutech deStat, Furutech Destat II. Sunhayato Static Electricity Locator EG-5SET. Audiodesk Systeme CD Sound Improver. MFE PDV-02 Phasendetektor. Meubels: Gemodificeerde Creaktiv racks, Isenberg Audio onderstel en Ginko Audio Cloud anti-resonantie platform voor de TW acoustic Raven Two draaitafel. Cable Isolators & Master Wire Tweak kabelgeleiders.