Marantz UD7006 multispeler


Eric de Boer | 22 augustus 2011 | Marantz

Het kon niet uitblijven. Nadat de grote commerciële merken de weg hebben vrijgemaakt voor het ‘nieuwe kijken’ in 3D is het nu de beurt aan de meer gerenommeerde hifi fabrikanten om wat te doen met de stijging in de verkoop van spelers die deze techniek ondersteunen. Als één van de eerste ‘luxere’ merknamen heeft Marantz eerder dit jaar twee Blu-ray multispelers op de markt gebracht die niet alleen 3D kunnen bieden maar ook een multifunctionele afspeelbron vormen voor de video- en audiofanaat. Maakt Marantz de belofte voor een goede audio-weergave ook waar in een lager prijssegment?

De twee nieuwe spelers die het Japanse merk heeft geïntroduceerd bieden naast de mogelijkheid om Blu-ray, dvd of cd af te kunnen spelen ook nog extra’s waarmee de fabrikant mikt op de veeleisende gebruiker. Dit artikel behelst de UD7006, die met een prijskaart van nog geen duizend euro in het hogere middensegment van de Blu-ray spelermarkt is geplaatst.

De goedkopere UD5005 (adviesprijs 599 euro) is wat minder luxe van opbouw maar ondersteunt wel 3D content van de nieuwe blauwe schijven. Wat de lagere prijs van de UD5005 mogelijk maakt is het ontbreken van een 7.1 analoge HD output, een minder zwaar chassis en het gebruik van goedkopere chipsets.

Veelzijdig

Het door D&M aan mij geleverde testapparaat zit netjes verpakt met bijgevoegd een standaard stroomkabel, afstandsbediening en gebruiksaanwijzing. Een simpele digitale coaxiale digitale kabel voor de doorvoer van audiosignalen naar een receiver en een composiet videokabel zitten ook in de verpakking, maar een HDMI-kabel moet de koper er nog los bijkopen. Het dikke meertalige boekwerk dat de gebruiksaanwijzing vormt is vrij helder als het gaat om uitleg en de setup die volgt na het uitpakken wordt hierdoor zelfs voor de digibeet nog gemakkelijk gemaakt. De afstandsbediening die de speler moet bedienen is ook overzichtelijk maar vergt toch enige studie om aan te wennen.

De speler die de importeur mij heeft geleverd is zwart maar de UD7006 is ook in goud-zilver verkrijgbaar voor dezelfde prijs. Met net iets minder dan vijf kilogram gewicht is het toestel niet erg zwaar en kan gemakkelijk worden geplaatst. Intern is de Marantz voorzien van een vrij stille speler die veel formaten kan uitlezen. Naast BD video en –audio ondersteunt de UD7006 natuurlijk ook dvd en cd, maar sacd, DivX-, MP3- en WMA-schijven slikt het apparaat ook. Video CD wordt niet ondersteund. De aanwezige netwerkaansluiting is niet alleen voor BD-live toepassingen inzetbaar, maar ook netwerkondersteuning voor (HD) videosignalen, foto’s of audiosignalen zoals MP3 of het betere AAC. Flac wordt helaas niet ondersteund, ik denk dat dit een bewuste keuze is geweest van Marantz om de verkoop van hun eigen netwerkspeler NA7004 niet te ondermijnen. De speler dus heeft in ieder geval de nieuwste DLNA 1.5 certificering. Nieuwe formaten van (streaming-) video als DivX Plus en DivX Plus HD alsmede H.264 bestanden kunnen dus ook aan de eigenschappen van deze Marantz multispeler worden toevertrouwd. Ook via de usb 2.0 aansluiting aan de voorzijde, dus.

Het videocirquit van de UD7006 is ook niet mis. Voor upscaling naar 1080 beeldlijnen gebruikt het apparaat een Anchor Bay ABT2015 chipset, die met de 10-bits Precision Video Scaling Engine beeldmateriaal horizontale en verticale beeldlijnen apart kan schalen. Dit zorgt voor een zeer goede beeldweergave met een hoogwaardige ruisonderdrukking. De HDMI 1.4a gecertificeerde uitgang kan ook worden gebruikt voor audiosignalen, zelfs van sacd. De ondersteunde formaten zijn Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD en natuurlijk 3D.

De UD7006 kent een laag stroomverbruik van 39 Watt, in stand-by 0,5 respectievelijk 0,3 Watt doormiddel van een eco-stand. Het opgegeven dynamische bereik ligt op 110 dB (bij BD-weergave) met een totale harmonische vervorming van 0,0008% (1kHz) en een zeer nette signaal/ ruisafstand van 125 dB. Het opgegeven frequentiebereik van de 32-bits analoge uitgang loopt tot 88 kHz voor BD of dvd en tot 40 kHz voor cd en sacd. De 32-bit chipset ‘downmixt’ het audiosignaal naar 44,1 kHz over de digitale uitgang en de in totaal vijf stereo DAC’s op het audioboard sturen de 7.1 analoge én de extra tweekanaals analoge outputs aan.

Voor video kan ook gebruik gemaakt worden van een componentkabel, hoewel dit in de praktijk eigenlijk niet zal gebeuren wegens de beperkte mogelijkheden als het gaat om video-uitvoer.

Installeren en spelen maar

Vanuit de verpakking sluit ik de speler aan op mijn Neo-plasma televisie middels een goede kwaliteit 1.4 gecertificeerde HDMI-kabel van OxyPure. Aangezien mijn Denon home cinema receiver niet de nieuwste audiocodecs meer aankan gebruik ik de analoge uitgang van de UD7006 naar de meerkanaals ingang van de receiver. Hiervoor zijn de neutrale kabels van InAkustik, de Exzellenz, gebruikt. De aparte stereo-uitgang verbind ik met mijn Blacknote DSA-150 Signature versterker, die ook als eindversterker dienst doet voor meerkanaals toepassingen. Het aanzetten van het toestel, dat overigens niet geheel kan worden uitgezet, vergt wel enige tijd (langer dan bijvoorbeeld de jongste generatie Blu-ray spelers van Samsung of Sony). En dan komt na het invoeren van de juiste gegevens in de setup de eerste beeldtest.

Hoewel mijn televisie jong is ondersteunt het toestel geen 3D-content. Een bewuste keuze, want toen ik het toestel afgelopen jaar aanschafte waren er nog genoeg contra’s en technieken die nog verder doorontwikkeld dienden te worden. Dus heb ik mij te ‘behelpen’ voor deze recensie met ‘gewone’ Blu-ray en dvd-weergave. Ik kies voor de eerste film die mijn scherm gaat vullen. Het wordt de kaskraker van een tijdje geleden The Matrix, met het bekende verhaal van Neo en de virtuele wereld waarin hij zich bevindt. Een goede film vol met snelle actie en geluidseffecten. Niet veel later zitten mijn partner en ik dan ook vol in de film, die het scherm letterlijk afspat. De kleurendiepte van de speler kan worden bijgesteld door de gebruiker, maar daartoe voel ik geen enkele neiging omdat het beeld gewoon klopt. Het meerkanaals geluidsspoor van de film zorgt voor een juiste toevoeging in de hele beleving van het filmverhaal en zo heel af en toe gaan mijn gedachten uit naar de buren die ongetwijfeld kunnen meegenieten van dit spektakel.

Ook muziek op Blu-ray werd niet veel later afgespeeld. De concertregistratie van John Legend getiteld Live At The House Of Blues is een mooie registratie van een fijne avond muziek met veel soul. De alweer uit 2005 stammende schijf wordt snel geladen door de UD7006 en ik kies het 5.1 kanaals 48 kHz PCM geluidsspoor en vervolgens de zeer intiem uitgevoerde versie van de track Ordinary People. Legend, achter een vleugel, samen met zijn publiek. Ook nu weet de speler een dijk van een beeld neer te zetten, gecomplementeerd door de beelddiepgang die enkel een plasma televisie kan neerzetten. Zwart, diepe kleuren en elke beweging uitzonderlijk goed volgbaar. Daarnaast de vrij subtiele weergave van het geluid, met dank aan de vrij goede audioconversie in de Marantz. Natuurlijk zijn er nog betere weergaven mogelijk, maar dan praat je over een speler met een meervoud als het gaat om de aanschafprijs. In zijn klasse speelt de Marantz eerlijk, ietwat ingetogen maar toch zo dat onze oosterburen het woordje ‘knackig’ zouden gaan gebruiken.

Als het gaat om streaming audio is de gebruikersinterface van de UD7006 wat ingetogen. Zoeken tussen de muziekcollectie gaat vrij eenvoudig maar kan veel tijd kosten als je een bepaalde artiest zoekt. Nu heb ik eigenlijk alleen flac-bestanden op mijn NAS staan, maar ik heb voor deze recensie ook wat andere bestandsformaten op mijn netwerkschijf gezet, die er ook weer snel af zullen gaan. Eenmaal gevonden speelt de multispeler het gevonden materiaal wel af, maar de geluidskwaliteit weet me niet echt te overtuigen. Ter vergelijking, mijn Logitech Squeezebox Touch speelt met z’n eigen ingebouwde DAC nog wat sprankelender.

Deze functie van de speler is dus echt meer voor foto of video geschikt, en de nieuwste SMART-functies zitten toch al op de jongste generaties televisies. Ook de Youtube integratie in deze speler is nog niet rond en hoewel deze functie wel verschijnt in het HOME-display is deze –nog- niet oproepbaar. Een update hiervoor (ook voor de UD5005) zal in augustus verschijnen volgens de importeur.

Op cd-weergave doet de Marantz me erg denken aan de eerder door mij gerecenseerde netwerkspeler van hetzelfde merk. De door MFSL heruitgegeven cd van Linda Ronstadt Prisoner In Disguise kent goede luistermuziek met een lichte country tint. Het nummer Hey Mister That’s Me Up On The Jukebox klinkt ingetogen, een tikje warm en vooral het sublaag en middengebied lijken wat geprononceerd. Niet verwonderlijk. Vermoeiend zal de UD7006 niet worden met zijn klanksignatuur.

Ook super audio cd krijgt dezelfde eigenschappen mee met de weergave. Op de door Marantz zelf uitgebrachte sacd Acoustic Solutions Vol. Four staat een aardige cover van It’s Raining Men vertolkt door Judith Nijland. En hoewel ik de weergave wel eens ruimtelijker heb gehoord slaat de UD7006 geen slechte figuur als het gaat om plaatsing. Ook de diepgang in het geluid is goed waarneembaar, zij het met enige nadruk op het sublaag. De hogere regionen van het frequentiebereik worden vrij goed opgevuld met de vocalen van Judith, hoewel ik me de weergave van de SA-KI Pearl Lite in voor de geest halend een stuk luchtiger vond klinken. Maar eerlijk is eerlijk, laatstgenoemde is dan ook een dedicated audiospeler.

Met klassieke werken kan de multispeler goed overweg. De Ouverture van Der Stein Der Weisen van Johann Baptist Henneberg (op Telarc) kent een hoge mate van verfijning en diepgang. De weergave van dit muziekstuk over de Marantz is vriendelijk en redelijk dynamisch. De strijkers en hoornsectie lijken iets minder goed plaatsbaar in het geluidsbeeld dan ik gewend ben maar storend is dit niet. Ook de forte gespeelde stukken boeten niet in aan kwaliteit en het geluidsbeeld blijft goed overeind.

 

De eindsom

De producenten en ontwerpers van zowel home theater- als stereocomponenten maken het zichzelf lastig. Want met een goede naam op het gebied van muziekweergave is het moeilijk om alle nieuwe technieken bij te benen van de beeldindustrie. Hoe plaats je een apparaat dat voor beide doeleinden geschikt moet zijn in de markt en tegen welke prijs?

Met de UD7006 doet Marantz een goede poging om een degelijk en multifunctioneel toestel op de markt te brengen. Als het enkel gaat om de beeldweergave scoort deze speler erg hoog. Niet alleen met Blu-ray, maar ook als het gaat om het upscalen van ‘gewone’ content van dvd-video. De veelzijdigheid als het gaat om audio-uitgangen is ook te prijzen maar niet uniek in dit prijssegment. Menig A/V liefhebber zal zich aan de UD7006 ook prima kunnen laven als het gaat om de muziekweergave. De kwaliteit van een losse speler met enkel een audiofunctie wordt weliswaar niet gehaald, maar teleurstellend speelt het apparaat geenszins.

Wel moet Marantz nog wat kleine dingen in ogenschouw nemen. Zo vind ik de opstart- en afsluitperiode van deze multispeler wat lang duren. En de reactiesnelheid van de UD7006 na een bedieningsopdracht kan ook veel sneller. Het apparaat schakelt zich zelf na een tijdje ongebruikt te zijn in een soort sluimermodus waaruit mijn testtoestel na meerdere keren op een toets drukken weer opstartte. Een wijziging door de gebruiker in het menu van de screensaver is dus noodzakelijk om van deze eigenschap af te komen. De bediening en de on-screen gebruikersinterface verdienen ook wat meer aandacht. Nad heeft dat in dezelfde prijsklasse bijvoorbeeld beter voor elkaar met de T577. Maar die speler moet weer enkele afspeelmogelijkheden zoals 3D ontberen. Het is dus keuzes maken. Toch is mijn algemene eindoordeel positief, voornamelijk met dank aan de beeldkwaliteit van deze speler en de grote veelzijdigheid aan afspeelformaten. Kopers van een nieuwe (3D) televisie doen er in elk geval goed aan om een dergelijke speler eens te overwegen.

Aanvullende informatie:

Marantz UD7006: 999 euro (verkrijgbaar in zwart en zilver-goud)

 

Gebruikte apparatuur

 

Analoog:

 

Goldenote Piccolo mkII Goldenote B5 mkII Titanium arm Lyra Dorian MC

 

Digitaal:

 

Marantz UD7006 Blu-ray speler Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Eastern Electric MiniMax Tube DAC Icidu Router/ Qnap TS-219 NAS/ 2x WD Caviar Green Eco 1,5 TB Logitech SqueezeBox Touch/ SBooster upgrade

 

Versterking:

 

Blacknote DSA-150 Signature Goldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSU

 

Luidsprekers:

 

Goldenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels Dali Suite 0.7C JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

 

Stroomvoorziening:

 

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokken Kemp QA plug Supra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels

 

Kabels:

 

Audio Selectief, Goldenote, InAkusik interlinks OxyPure HDMI bekabeling ICIDU netwerkbekabeling Qed, W&M en Vivanco luidsprekerkabels

 

Overig:

 

Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotels, Soundcare Superspikes, Bluehorizon Resonance Control Device De Mat van ArtSpeak Spectral meube