Marantz NA7004 netwerkspeler


Eric de Boer | 05 januari 2011 | Fotografie Eric de Boer | Marantz

Niemand had het een paar jaar geleden verwacht, maar het is echt allang geen schande meer om als rechtgeaard audiofiel te verkondigen dat je thuis een netwerkspeler dan wel streamer hebt staan. Was het in ons land Logitech die voor het eerst met streamers op de VAD show stond, nu hebben veel meer merken streaming audio oplossingen in hun pakket opgenomen en wordt het langzaam duidelijk dat de cd een langzame maar gewisse dood staat te wachten.

Zoals eerder aangekondigd heeft Marantz onlangs zijn eerste netwerkspeler op de markt gebracht. Dit in navolging van de bekende high end merken als Linn, Naim, Arcam, Blacknote en T+A, die, zoals dat vaker gaat, de markt van de digitale streaming eerst betraden, waarna de grotere, meer mainstream merken volgden. HiFi.nl vroeg me de Marantz NA7004 aan een zorgvuldige test te onderwerpen. Linn heeft zoals inmiddels welbekend mag heten zelfs de cd-speler als medium al in de ban gedaan, en merken als Rega nemen ook al afscheid van oudgedienden als de overbekende Saturn cd-speler.



De eerste schreden van Marantz...

D&M, het moederbedrijf van Marantz, heeft met het uitbrengen van deze audiostreamer eerst zorgvuldig onderzoek gedaan naar de benodigde afspeelmogelijkheden (lees: codecs) en opties die hun eerste netwerkspeler moest bezitten om interessant genoeg te zijn voor de consument (ofwel; om te kunnen concurreren met de al vele verkrijgbare mediaspelers op de markt). Ook qua uiterlijk past het nieuwste product geheel binnen de Range van het merk, met afgeronde hoeken aan de voorzijde en de mogelijkheid tot het kiezen tussen de kleuren zilver of zwart.

Wat betreft aansluitmogelijkheden laat de NA7004 weinig te wensen over. Het apparaat beschikt over - natuurlijk - een netwerkaansluiting om verbonden te kunnen worden met een PC of router. Wie in het bezit is van een NAS (netwerk harde schijf) verbindt deze met de router en de NA7004 zal bij het opstarten van de media server meteen verbinding maken met de serversoftware op de NAS. Meestal is er software van Twonky Media geïnstalleerd. Wie dit niet heeft kan dit veelal gratis downloaden. Ook handig voor wie enkel een PC bezit die zich in een andere ruimte bevindt. Maar Marantz vond een netwerkspeler alleen niet genoeg en voorzag de NA7004 van een FM en een AM-tuner. En daarnaast ook nog eens een DAB+ digitale tuner.



Voor de digitale portable media zoals iPhone, iPod en usb-media heeft Marantz voorzien in een gevoede USB-aansluiting op het frontpaneel, die vervolgens geheel digitaal door de netwerkspeler wordt benaderd en bediend. Marantz levert bij de speler een handige kunststof houder voor dergelijke Apple-producten. Maar ook dan zijn we er nog niet. Achterop de NA7004 zitten natuurlijk twee vergulde cinch-aansluitingen voor de uitvoer van geluid naar een versterker en een losse stroomkabelaansluiting. Liefhebbers van hoofdtelefoons kunnen gebruik maken van een hoogwaardig versterkte hoofdtelefoonaansluiting aan de voorzijde van de speler. Verder zitten er op de achterkant een coaxiale en een Toslink digitale uitgang om de NA7004 te verbinden met een externe D/A converter of een opnamemedium. 



Net als in de onlangs op HiFi.nl besproken SA-KI Pearl Lite sacd-speler biedt de NA7004 netwerkspeler de mogelijkheid om externe apparatuur digitaal aan te kunnen sluiten om het apparaat vervolgens als DAC in te zetten. Verouderde cd-spelers of digitale tv-ontvangers (STB’s) kunnen hierdoor een stuk beter gaan klinken. En wie enkel een PC of laptop bezit kan deze middels een usb-kabel type A>B verbinden met de aansluiting achterop de speler, die vervolgens verandert in een hoogwaardige externe geluidskaart, met ondersteuning van maximaal 24bit/ 96 kHz bandbreedte.

Marantz Wizz

Naast alle genoemde aansluitmogelijkheden is de NA7004 ook nog uit te breiden met een Bluetooth-ontvanger (RX101, optioneel) op de M-XPort om bestanden via mobiele telefoons afgespeeld te kunnen krijgen. Naast de DAB+ en analoge radio biedt de vaste internetverbinding natuurlijk ook de mogelijkheid tot internetradio (vTuner, het betaalde Napster en LastFM, die voorgeprogrammerd zijn). Airplay is als upgrade verkrijgbaar, hiermee wordt de netwerkspeler van Marantz iTunes compatible.



Het display van de NA7004 is erg helder en vanaf zo’n drie meter redelijk goed te lezen - door deze recensent in ieder geval. De keuze tussen de ingangsbron is helder en éénmaal gekozen kan de gebruiker middels de afstandsbediening of de cursortoetsen op de voorzijde van het apparaat door de verschillende stations of mediabestanden scrollen. Het display geeft dan het RDS-signaal of de track weer, met daarboven de artiest en een buffergrootte in procenten alsmede de tijdsindicatie wat kleiner aan de onderkant. Voor iedere ingangsbron is er een icoon te zien op het display.



De zoekfunctie van de NA7004 is vrij eenvoudig te gebruiken en doet me denken aan die van T+A. De op de aangesloten bron aanwezige albums worden netjes in de juiste volgorde weergegeven, er kan worden gezocht op genre, artiest, alfabetisch per drie letters, playlists, tracknaam, albumnaam en componist. Een directe zoekfunctie is ook via de afstandsbediening te bereiken, maar hiervoor moet het hele alfabet worden doorlopen om vervolgens per letter een bevestiging te geven. De sms-achtige tastatuur op de genummerde toetsen van de afstandsbediening werken hier helaas niet bij. Voor bestanden die met een wat mindere kwaliteit (hogere compressie) zijn opgeslagen zit de M-DAX functie op de speler, om het geluid wat ‘op te schonen’.

Maar Marantz heeft ook een zogeheten App voor de iPhone en iPod Touch op de markt gebracht, waarmee het apparaat vanaf een afstand wat handiger bediend kan worden. Deze App heet Marantz Wizz en is gratis te downloaden.


Techniek en aansluiten

De NA7004 netwerkspeler is opgebouwd rondom een Sharc-DSP die al het rekenwerk verzorgt. De gebruikte Crystal CS4398 DAC-chip is gelijk aan die van de SA-KI Pearl Lite. Verder bevinden zich in de speler een flinke voeding en een lay-out die erg doet denken aan de Pearl Lite cd-speler. De speler weegt dan ook een ruime zes kilogram. De afspeelbare formaten (codecs) zijn MP3, FLAC, WMA, WAV en Mpeg4 AAC. De maximum bandbreedte is 96 kHz bij een 24bits verwerking. De opgegeven dynamiek ligt op 110 dB bij een frequentierespons van 2 Hz tot 50 kHz (-3dB). De opgegeven harmonische vervorming staat op 0,001 % (1 kHz hoorbaar bereik) en het stroomverbruik tijdens afspelen is 30 Watt. De NA7004 is DLNA 1.5 en UpnP gecertificeerd.



Importeur D&M heeft het apparaat al ingespeeld bij mij afgeleverd, maar gelukkig heb ik enkele weken de tijd om de netwerkspeler aan de tand te voelen. Na het aansluiten op mijn Blacknote DSA150 Signature versterker middels InAkustik Exzellenz bekabeling en de verbinding met een gefilterde stroomgroep na een fasecheck sluit ik de streamer aan op mijn netwerk. De bron is een Qnap TS-219 NAS met een in raid1 geconfigureerde set WD Caviar Green 1,5 TB (64 mb buffer) harde schijven, die middels mijn router bedraad (Icidu Cat5) verbinding kan maken met andere apparaten in het netwerk. Omdat Marantz niet gelooft in draadloze verbindingen (net als Linn, trouwens) wordt de NA7004 door middel van eenzelfde netwerkkabel verbonden met mijn router. Als weergevers dienden afwisselend mijn eigen Goldenote Reale speakers een een set Canton Karat 770.2 DC, die eveneens ter recensie mijn luisterruimte bezochten. De rest van de gebruikte hardware staat onderaan deze recensie.

I’m Streaming!

De primaire ingebruikname van de Marantz NA7004 is erg gemakkelijk. Natuurlijk zet ik de speler meteen op de netwerkspeler-functie, waarna het apparaat feilloos mijn digitale collectie muziek op mijn NAS vindt, waarop de serversoftware van Twonky Media al voorgeïnstalleerd blijkt te zijn. Het scrollen is een fluitje van een cent als je eenmaal gewend bent geraakt aan de bediening met de cursortoetsen. Ik moet wel toegeven dat het zoeken van artiesten of albums op mijn eigen Logitech Squeezebox Touch een stuk gemakkelijker gaat, zeker omdat ik met de afstandsbediening van Logitech of middels de iPeng applicatie op mijn iPhone4 direct bij een letter uit het alfabet kan komen. De door Marantz ontwikkelde Wizz App ondersteunt dit niet en kan weliswaar door mijn bestanden scrollen maar werkt daarin zeer traag. Deze App werkt het beste voor het enkel bedienen van voor- en achteruit, stoppen en afspelen en het kiezen van de ingangsbron. Het volume kan je middels de Marantz Wizz App niet bedienen en als er een andere functie op mijn iPhone wordt gekozen moet de applicatie twee keer opnieuw opstarten. Feilloos is deze App dus niet. 



Het vinden van radiozenders is voor de NA7004 geen probleem, zowel voor FM/ AM als op internetradio, waar de gebruiker zijn eigen favorieten kan opslaan. DAB+ heb ik niet werkend kunnen krijgen. Navraag bij de importeur leerde dat er waarschijnlijk te weinig zenders in mijn regio zouden uitzenden. De door Marantz meegeleverde antennekabel met een f-connector zou wellicht ook voor verbetering vatbaar kunnen zijn, waardoor DAB-stations misschien beter ontvangen kunnen worden.



De netwerkspeler heeft tijdens zijn verblijf in mijn referentieset ook gediend als DAC voor mijn SqueezeBox Touch. Meteen een leuk vergelijk, want normaliter staat deze in verbinding met de Metrum Acoustics Nos-mini Quad Dac. Ook hier gaat de vergelijking met de onlangs besproken KI Pearl Lite cd-speler geheel op. Klanktechnisch zijn de Lite cd-speler en deze netwerkspeler vrijwel identiek te noemen: beide geven een tikkeltje warmte en een volle sound, door het sublaag en middengebied wat aan te dikken, aan de muziekweergave. De Metrum Acoustics wint het weer qua snelheid en zuiverheid, maar de Marantz slaat zeker geen slechte figuur!


En dan: het streamen. 

De NA7004 van Marantz levert ook hier weer eenzelfde geluidssignatuur af als bij de DAC-functie, logisch ook. Zo wordt het Audioslave album met de gelijknamige titel uit 2002 drukvol weergegeven in mijn luisterruimte. Het intro van opener Cochise wordt door de Marantz overgebracht met de spanning die het verdient en als de gitaren inzetten klinkt het geheel wat aan de warme kant, maar zeker niet onprettig. Ook de stem van toenmalig frontman Chris Cornell (eveneens bekend van Soundgarden) is herkenbaar en springt wat uit het totale geluidsbeeld naar voren. Dit veroorzaakt wel dat het totale geluid wat minder samenhangend wordt en de stage in de breedte wat moet inboeten aan de diepte. Ook Fleetwood Mac heeft ditzelfde effect. Op het live-abum The Dance staan bloedmooie nummers en ik kies voor I’m So Afraid. Ruimtelijkheid is er zeker, wederom wat warmte en nadruk op het sublaag, maar dichtlopen doet het geluid nooit. De NA7004 klinkt nergens hard of schel, de baslijnen worden door de klankkleur van de Marantz erg duidelijk en er heerst toch wel enige holografie in het geluidsbeeld. Mijn collega Max Delissen zou nu gaan praten over zijn luchtgitaar die als maatstaf voor fijne muziekweergave toepasbaar zou zijn en ik kan me er bij deze uitvoering – en zeker de weergaloze gitaarsolo verderop in het nummer - van Fleetwood Mac zeker wel wat bij voorstellen.

Over op nieuwer werk. Ruim een jaar geleden verraste Karin Dreijer Andersson vriend en vijand met haar soloproject Fever Ray, een album dat nog met regelmaat zijn weg terugvindt naar mijn oren. De elektropop van Fever Ray met verdraaide vocalen, vervreemdende percussie en vrij grote dynamiek heeft een verslavende werking. Ik kies het nummer Triangle Walks dat net als alle andere muziek in Flac op mijn NAS staat. De percussie staat weer wat naar voren, de stem krijgt hoogte maar door de productie staat deze wat verder naar achter. De bassen komen vrij diep door en wederom geen schelheid of hardheid in het hoog: de NA7004 staat zijn mannetje. De ruimtelijke effecten die in de opname zitten lijken door de Marantz iets meer geprononceerd te worden dan via mijn eigen streamer/ DAC combinatie.

Met dank aan de redactie van HiFi.nl ben ik in aanraking gekomen met het soulalbum Dig van Boz Scaggs. Eén van de tracks van dit sterk opgenomen album zal de komende jaren één van die tracks worden die met regelmaat op hifishows als demonummer gebruikt zal gaan worden. Ik heb het natuurlijk over Thanks To You. Zeer diep doorlopend laag, een markante warme mannenstem, mooie percussie, blazers en niet te vergeten een voorbeeldige dynamische opname kenmerken dit album en deze track. De Marantz NA7004 brengt het nummer met verve, Boz’ stemgeluid treedt diep mijn luisterruimte in en hoewel de verfijnde hoge percussie-onderdelen wat zuiverder klinken over mijn eigen mediaspeler complementeert de warmere sound van de NA7004 de muziek dusdanig dat ik eigenlijk alleen maar positief kan zijn over deze – zij het wat minder nauwkeurige of analytische - weergave.

De muziekstroom kabbelt voort; de conclusie

Natuurlijk is er de afgelopen tijd veel meer muziek mijn luidsprekers doorgekomen dan hierboven beschreven. Het moet gezegd, Marantz heeft met de NA7004 een wel heel erg complete netwerkspeler ontwikkeld. Met de toevoeging van een tuner, digitale radiostations en DAB+ is het apparaat zeer compleet. Jammer alleen dat DAB niet werkend of beschikbaar was op het testtoestel. De zoekfunctie went snel en is effectief genoeg, hoewel ik een directe bediening via elke letter van het alfabet nog steeds prefereer boven scrollen. Vooral bij grote muziekcollecties is er de kans op een lamme duim. De gratis te downloaden App is leuk maar biedt weinig echte handigheden en opties en is vrij traag in het gebruik. Ook de bufferwerking van mijn testexemplaar werkte niet altijd even optimaal, wat zich uitte in het verbreken van de verbinding met de serversoftware als er snel achter elkaar ‘forward’ werd ingetoetst. En als laatste moet ik toch vermelden dat de NA7004 niet ‘gapless’ kan spelen, dus na iedere track die via de muziekserver wordt afgespeeld hoor je een (weliswaar korte) pauze, wat vooral bij live-opnames en klassieke werken erg opvalt.

Maar deze zaken afgezet tegen de erg toegankelijke sound, de vrij intuïtieve bediening en de mogelijkheden van aansluitingen en functies alsmede de vrij lage verkoopprijs leveren toch een positieve beleving van deze NA7004 netwerkspeler op. Als speler an sich zijn er natuurlijk altijd wel wensen die overblijven, maar zaken als een goed leesbaar display, een degelijke afwerking en de totale geluidsbeleving (hoewel enigszins gekleurd) maken van de Marantz NA7004 een fijn product voor het geld.


Marantz NA7004 netwerkspeler: 699 euro
Meer informatie: www.marantz.eu


Gebruikte apparatuur:

Analoog:

Goldenote Piccolo mkIIGoldenote B5 mkII Titanium armLyra Dorian MC

Digitaal:

Marantz NA7004 netwerkspelerDenon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerkMetrum Acoustics Nos Mini Quad DACIcidu RouterLogitech SqueezeBox Touch/ SBooster upgrade

Versterking:

Denon AVR-3803Blacknote DSA-150 SignatureGoldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSU

Luidsprekers:

Goldenote Reale Dark WengéCanton Karat 770.2 DCMonitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrelsDali Suite 0.7CJBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)


Stroomvoorziening:

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokkenKemp QA plugSupra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels

Kabels:
Audio Selectief, Goldenote, InAkusik, Ixos en OxyPure PGV InterlinksICIDU netwerkbekabelingQed, W&M, Tasker en Vivanco luidsprekerkabels
Overig: 
Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotelsDe Mat van ArtSpeakSpectral meubelOmniMount wandbevestiging