Orb Sakura static neutralizer


Jan de Jeu | 04 december 2010 | Fotografie Jan de Jeu

Anderhalf jaar geleden schreef ik een recensie over een apparaat dat sindsdien niet meer uit mijn luisterruimte weg te denken is. Ik heb het dan over de Furutech Destat die ik na mijn recensie aangeschaft heb en die ik met grote tevredenheid dagelijks gebruik in mijn strijd tegen stof en statische elektriciteit. Sinds kort is er een alternatief apparaat op de markt dat volgens de fabrikant hetzelfde effect zou weten te realiseren maar dan tegen een lagere kostprijs. Interessant genoeg om hem eens af te zetten tegen mijn referentie. 

Wie de Furutech Destat van dichtbij bekijkt komt aan de voorkant ter hoogte van het draaipunt van de ventilator de naam Orb tegen. De naam van de Japanse fabrikant die voor Furutech de Destat vervaardigde. Het is deze zelfde fabrikant die nu onder zijn eigen naam de Sakura presenteert. Het zal u niet verwonderen dat de beide apparaten grote overeenkomsten vertonen. Ze werken beiden volgens hetzelfde principe. Vier meegeleverde AA batterijen drijven een ventilator aan die een stroom van positieve en negatieve ionen genereert welke statisch geladen voorwerpen neutraliseert. Aan de vormgeving is te zien dat de Sakura een doorontwikkeling is van de Destat. Waar in het midden van de Furutech Destat de naam Orb staat, staat bij de Orb Sakura de naam Orb Destat. Hoe verwarrend kun je het als fabrikant maken.


Links de Furutech Destat, rechts de Orb Sakura

In beide gevallen gaat het om een smal gedeelte, het handvat, en een breder gedeelte, de ventilator met zijn behuizing. De grijze, hoekig vormgegeven Destat heeft een robuuste, zakelijke uitstraling terwijl de Sakura met zijn vloeiende lijnen, zwarte onderkant en glanzende, gewelfde bordeauxrode bovenkant, er veel eleganter uitziet. De Furutech heeft zijn aan/uit knop aan de zijkant, de Sakura heeft hem aan de bovenkant. Daardoor, en doordat het handvat slanker is dan dat van zijn voorganger, ligt hij iets beter in de hand en iets eenvoudiger te bedienen. Wanneer de knop ingedrukt wordt gaat er vlak daarboven een miniem blauw lichtje branden.


In het centrum van de ventilator is ` Orb Destat`  zichtbaar

Wanneer ik ze om de beurt - beiden voorzien van nieuwe batterijen - vanaf dezelfde afstand op mijn handpalm richt lijkt de geleverde luchtstroom in beide gevallen even krachtig aan te voelen. Volgens de fabrikant gaan de batterijen anderhalf uur mee terwijl dit volgens Furutech bij de Destat beperkt blijft tot een uur. Ervan uit gaande dat een behandeling tien seconden duurt zou dit betekenen dat een set batterijen niet goed is voor 360 behandelingen maar voor 540 behandelingen.De belangrijkste vraag – hoe de Sakura presteert - is daarmee echter nog niet beantwoord.  

Het effect

Over het algemene effect van dit soort handheld neutralizers kan ik in feite heel kort zijn. Het werkt. Maar dat kon u al vermoeden want in de inleiding staat dat ik de Furutech Destat al anderhalf jaar lang dagelijks gebruik. Destijds schreef ik dat het effect merkbaar was bij het antistatisch maken van LP’s, (SA)CD’s, DVD’s, componenten, stekkerblokken en kabels. Het geluid wordt schoner, met name in het hoog. Maar ook het laag wordt beter gedefinieerd. Het sterkst treedt dit effect op bij LP maar ook bij (SA)CD is dit nog zeer goed merkbaar. Het antistatisch maken van de draaitafel of cd speler is eveneens duidelijk, zij het wat minder opvallend dan bij de vinyl en polycarbonaat schijven. Nog kleiner is hetzelfde effect bij het antistatisch maken van kabels en stekkerblokken. 

 


De vergelijking

Oké, beiden blazen het stof weg en beiden neutraliseren de statische lading. Maar doen ze het ook allebei even goed? Om die vraag te beantwoorden heb ik enkele weken lang beide apparaten afwisselend ingezet. Het effect van een behandeling verdwijnt na enige tijd en een CD moet iedere keer voor het afspelen bijvoorbeeld opnieuw behandeld worden. Eén van mijn meest recente aanwinsten is een CD van Norah Jones, getiteld ‘…Featuring Norah Jones’ waarop werken uit de laatste tien jaar verzameld zijn waarin zij samenwerkt met andere musici. Opener Love Me laat haar horen met The Little Willies. Wat de Sakura in sterkere mate doet is het vloeiender maken van de muziek. Daardoor krijgt de weergave als het ware een iets meer analoog karakter dan wanneer de Furutech wordt ingezet. Ook lijkt de hoeveelheid lucht tussen de instrumenten toegenomen. Voor beide apparaten geldt dat het effect bij een LP nog beter waar te nemen is dan bij een CD.

Bijvoorbeeld op de meest recente 180 gram LP van singer songwriter Allan Taylor, getiteld Allan Taylor ‘In The Groove’. Zijn album is het eerste in een nieuwe reeks verzamelalbums van het Stockfisch label. Ik draai opener Brighton Beach, afkomstig van het album ‘Colour To The Moon’. Ook hier een vloeiender beeld, waardoor het Stockfisch geluid wat van het high tech karakter verliest en daarmee wat meer natuurlijk klinkt. Daardoor voelt het ook alsof de boodschap van de song - van de volwassen man die terugkijkt naar een situatie uit zijn jeugd waarin hij een jong meisje kwetste - beter overkomt. Ook hier gaat de Sakura een streepje verder. Net als bij het antistatisch maken van mijn TW Acustic Raven Two draaitafel en mijn Esoteric SA-10 SACD speler. Bij het bewerken van de diverse kabels en de stekkerdozen is het eventuele verschil tussen beiden niet zodanig groot dat ik er met zekerheid een uitspraak over kan doen.

Conclusie

Of u in het dagelijks leven daadwerkelijk een hand held static neutralizer nodig heeft is iets waarover ik geen uitspraak wil doen. Wel is het zo dat ik de mijne niet meer zou willen missen in mijn luisterruimte. Over de vraag welke van de twee de voorkeur verdient heb ik wel degelijk een mening. Beide apparaten werken volgens hetzelfde principe maar de Orb Sakura ziet er gelikter uit, ligt beter in de hand, is eenvoudiger te bedienen, werkt volgens opgave langer op dezelfde batterijen en is circa 100 euro goedkoper dan de al langer op de markt zijnde Furutech Destat. Voeg daar nog eens aan toe dat hij qua werking net een streepje verder gaat en u zult begrijpen dat in mijn beleving de Orb Sakura de betere is. 


Distributeur:
PHAudio
www.phaudio.nl


Prijs:
Orb Sakura: 349 euro - lezers van HiFi.nl krijgen een speciale korting, klik hier voor meer informatie!

 

Gebruikte apparatuur:

Analoge bron

TW Acustic Raven Two draaitafelSME 309 toonarm met Deskadel zilverbekabelingClearaudio Discovery MC elementGoldenote B5 titanium toonarmJan Allaerts Eco S MC element


Digitale bron

Esoteric SA-10 SACD spelerCEC TL5100 CD loopwerkNorthstar Design Model 3, 96 kHz 24 Bit DA ConverterNorthstar Design Model 4, 96 kHz Sample Rate ConverteriPod Nano met Wadia 170i dock station


Luidsprekers

MC Systems M3Sonus Faber Concerto met Sonus Faber standPartington Heavi 1 stands


Versterking

ASR Basis Exclusive phono voorversterker met Basis Battery Power SupplyGoldenote Phono 2 mk III phono amplifier met PSUBlue Amp Surzur phono met Surzur PSUAudion Premier phono & line voorversterker met Tesla Goldpin NOS buisjesUnison Research P70 geïntegreerde push pull buizenversterker met Sovtek 12AX7 LPS buisjes en Electro Harmonix 12AX7 buisjes in het voorversterkergedeelte, eindversterking Sovtek KT88.

Stroomvoorziening

Netsnoeren: AH! TriAC, Essential Audio Tools Current Conductor, John van Gent Powercord, Siltech Classic SPX-30, Synergistic Research Master CouplerNetspanning luisterruimte: drie gescheiden audiogroepen met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, dubbele HMS contactdoos en twee Kemp powerstrips, 2 x Kemp Power Station 75 t.b.v. bronnen.Netspanning woonkamer: een gescheiden audiogroep met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, HMS wandcontactdoos, AH! Offset Killer.


Kabels en accessoires

Phono interlink: JVG Magic-Link Reference (Furutech Din-XLR), Synergistic Research X series Looking Glass Phase II.(passief en actief),SME standaard phonokabel.Analoge interlinks: JVG Magic-Link Reference (RCA Furutech), Sonore RCA interlink, Synergistic Research X series Designers Reference, John van Gent gegloeid zilveren interlink, John van Gent zilver/goud interlink (XLR en RCA), Siltech Classic SQ28 (XLR, RCA).Digitale interlinks: Siltech HF 9 G3 (XLR), Synergistic Research Digital Corridor Reference X series (XLR), Apogee Wyde Eye, Canare Digiflex Gold.Luidsprekerkabels: JK Acoustics Type III, Siltech Classic LS-88, Synergistic Research Signature Ten X series, StraightWire Encore.