De NAD T577 als mediaspeler


Eric de Boer | 08 september 2010 | Fotografie Eric de Boer | NAD

Het leuke van veel media bezitten is dat de keuze zo groot wordt. Stel dat er vrienden op bezoek komen en je wilt hun je vakantievideo laten zien ga je even snel naar de plaats van opslag en na enig zoeken vind je (hopelijk) de goede tape of dvd met de herinneringen. Of je kiest een gezellige film uit je immense dvd-collectie die je na het vinden snel in de lade van je dvd- of Blu-ray speler steekt.

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een dvd of film niet snel gevonden kan worden en de lust in het kijken van een film van de partner die in de woonkamer op je zit te wachten allang bekoeld is. Bekend verschijnsel? Hiervoor is er gelukkig de term streamen uitgevonden.

Al eerder berichtten wij over de bevindingen van de NAD T577 Blu-ray speler. Collega-recensent René Smit testte deze middenklasser van het Canadees-Britse hifimerk eerder, maar omdat steeds meer huishoudens over een grote digitale opslagcapaciteit beschikken en het gemak van streamen niet alleen in de audio-, maar ook in de videowereld een hot item is, vroeg mijn redacteur me om de T577 eens nader aan de spreekwoordelijke tand te voelen.

Natuurlijk zin de netwerkopslagsoorten tegenwoordig niet meer weg te denken uit het gemiddelde Nederlandse huishouden. De veelal draadloze netwerken zijn verbonden met een router die het verkeer binnen het netwerk en naar het internet toe reguleert. Gebruikers van veel gigabytes aan opslag zijn minimaal in het bezit van een flinke externe harde schijf of zijn in een groeiend aantal gevallen voorzien van een NAS. Maar het is ook mogelijk om een gewone pc als netwerkserver in te zetten. De T577 van NAD wordt geleverd met een erg goed werkende software om van een pc of NAS een server te maken. Het merk heeft gekozen voor Nero MediaHome 4 Essentials, dat in mijn geval zonder enig probleem op mijn door Windows Vista aangestuurde pc geïnstalleerd kon worden. Voorts vraagt de software om één of meerdere bestandslocaties met daarop media aan de serversoftware toe te wijzen, die door de speler uitgelezen kunnen worden.

Na de gemakkelijke installatie van de speler (die mijn multispeler van Denon tijdelijk vervangt) en de configuratie van het menu is de T577 gebruiksklaar en kan het streamen beginnen. Als scherm gebruik ik mijn eigen Panasonic TX42G20 full-hd plasmatelevisie met een OxyPure HDMI-kabel als verbinding naar de NAD toe. De zeven kanaals analoge output op de speler worden verbonden met mijn Denon receiver, waardoor de interne dac’s van de Blu-ray speler de verwerking van digitaal naar analoog signaal voor hun rekening kunnen nemen.

De voorluidsprekers zijn verbonden met mijn als eindversterker instelbare Blacknote DSA 150 Signature versterker. De rest van de gebruikte componenten staan onder aan deze recensie. De speler is daarna via het instellingenmenu verbonden met de draadloze ICIDU router die mijn draadloze dataverkeer binnenshuis beheert. Na het zoeken via het Engelstalige connectionmenu en het ingeven van het wachtwoord is de T577 verbonden met mijn server en kan het streamen en niet te vergeten de Profile 2.0 (BD Live ondersteuning) beginnen. De speler ondersteunt 802.11 b/g en IEEE 802.11n (Draft 2.0) verbindingsmogelijkheid.

De T577 in gebruik

Nu de speler is aangesloten en geheel operationeel is laat ik de speler eerst zijn werk doen om diverse Blu-ray discs te bekijken en te luisteren. Wat me opvalt is de voor deze klasse erg hoge mate van beeldkwaliteit, hierin zit dus wel degelijk een groot verschil. Wellicht door de erg goede halfgeleider laser die de speler rijk is. De sf-film Sunshine is waarlijk een genot om naar te kijken, de speler is niet alleen snel met inlezen van de discs maar benadert ook de film vanuit het menu in enkele seconden, waar andere spelers wel tot enkele minuten gebruiken…

Maar de kleuren en overgangen van licht naar donker worden feilloos weergegeven, er heerst een hoge mate van diepte in het beeld (wat me doet denken aan de Pixel Plus techniek die Philips op zijn tv’s toepast) en ook het geluid dat via de analoge output naar mijn versterking wordt gebracht is fenomenaal. De afstandsbediening is degelijk en overzichtelijk, ook niet geheel onbelangrijk. Wie het wenst heeft tijdens het afspelen van een disc ook nog de optie om wijzigingen in het beeld aan te brengen.

Maar goed, vooral de netwerk- en streamingfunctionaliteit van de NAD T577 is erg interessant. Vanuit het Home menu selecteert de gebruiker welke bron er als mediaweergever moet worden benaderd. ‘Movie’ is om een Blu-ray disc of films vanaf de usb-ingang af te kunnen spelen, als er een usb-stick of –schijf in de achter een schuifje verborgen usb-lezer zit kunnen ook foto’s en muziekbestanden vanaf dat medium worden bereikt middels de oplichtende iconen in hetzelfde menu. Om te kunnen streamen kiest de gebruiker ‘My Media’ en kiest vervolgens te server waarop moet worden ingelogd.

Door de grote verscheidenheid aan uitleesbare formaten kan de gebruiker veel media met de T577 bereiken. Naast alle mogelijke discformaten qua video en veel qua audio (sacd en DVD-A moet de gebruiker ontberen) kan de gebruiker formaten afspelen als DivX, DivX HD, AVCHD, MPEG 2. MPEG 4, VC-1, JPEG, GIF, PNG, MP3 en WMA-bestanden. Leuk is de mogelijkheid om een diashow van je eigen foto’s weer te geven terwijl je tegelijkertijd muziekbestanden afspeelt, ideaal voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s kijken. Dat de speler meer voor video- en minder voor audiogebruik door NAD op de markt is gezet wordt duidelijk door het ontbreken van de uitleesmogelijkheid van WAVE- en Flac-bestanden.

Voor de test heb ik enkele dvd’s omgezet naar DivX, aangezien mijn netwerk niet de hoge bitrate van HD content ondersteunt. Via het menu worden deze bestanden met gemak bereikt en weergegeven, hoewel de laadtijd per film verschilt. De mapstructuur wordt op alfabetische wijze overgenomen van de bronmap en kan middels de cursortoetsen op de afstandsbediening worden doorgenomen. Veel gemak, dus met streamen van films. Door de upscaling middels de T577 naar 1080 beeldlijnen worden bestanden strak en prettig weergegeven op het beeld van mijn plasmatelevisie, wat ook weer ideaal is voor de vele downloadende filmliefhebbers die ons land rijk is. Haal gewoon het beste uit je media.

Conclusie

Waar vele andere merken op de markt inzetten op Blu-ray en op streaming, kon NAD niet achterblijven. Blu-ray zelf is via de T577 kwalitatief erg hoogwaardig voor deze prijsklasse te noemen en dat alleen al maakt van de speler een waardige mediapartner. Dat NAD inzet op netwerkfunctionaliteit is een erg prettige bijkomstigheid waar veel gebruikers blij mee zullen zijn. De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat veel nieuwe televisies dezelfde mogelijkheden hebben, hoewel de bereikbaarheid en functionaliteit per merk en type verschilt. Qua gemak en beeldkwaliteit is de speler wel degelijk een aanrader, hoewel de software nog wel wat verbeterd kan worden.

Zo was het bij het testmodel onmogelijk om WMA-bestanden af te spelen en wilde high definition beeldmateriaal zonder aanwijsbare oorzaak wel eens stoppen met afspelen waarna de usb-stick met de content erop opnieuw moest worden aangemeld op de speler. Gelukkig is slechts één enkele softwareupdate genoeg om deze euvels te kunnen verhelpen en zegt het niets over de speler an sich. De bediening van de T577 verdient een flinke pluim, alsmede de lay-out van de menustructuur. En niet te vergeten het grote gemak waarmee zoeken naar media tot het verleden behoort. Wie een veelzijdige Blu-ray speler zoekt en een erg goede beeldkwaliteit eist zou in de T577 wel een erg fijne en veelzijdige mediapartner kunnen vinden.

Aanvullende informatie:

NAD T577: adviesprijs 999 euro

Gebruikte Hardware:

Analoog

Goldenote Piccolo mkII Goldenote B5 mkII Titanium arm Lyra Dorian MC

Digitaal

NAD T577 Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Icidu Router Panasonic TX42G20 NeoPDP televisie

Versterking

Denon AVR-3803 Blacknote DSA-150 Signature Goldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSU

Luidsprekers

Goldenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels Dali Suite 0.7C

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokken, Kemp QA plug Audio Selectief, Goldenote, Monster, InAkusik, Ixos en OxyPure PGV Interlinks ICIDU netwerkbekabeling Qed, Tasker en Vivanco luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak Supra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomvoorziening Spectral meubel, OmniMount en Vogel’s wandbevestiging