TEAC CR-H500NT


Henk Boot en Marja Vanderloo | 12 augustus 2010 | Fotografie Henk Boot en Marja Vanderloo | Teac

Zijn er alles-in-een audio apparaten op de markt die werkelijk alles bieden wat we tegenwoordig willen hebben? Want wat willen we: mogelijkheden tot het verwerken van analoge en digitale bron signalen, afspelen van cd’s, AM en FM radio ontvangst en dat alles in goede kwaliteit. Daarnaast moet het apparaat er aantrekkelijk uitzien en betaalbaar zijn. Aan al deze voorwaarden voldoen niet veel apparaten.

We kennen eigenlijk maar twee systemen die in de buurt van onze wensen komen en dit zijn de Peachtree iDecco en de TEAC CR-H500-NT. De iDecco is (nog) niet leverbaar in ons land maar de TEAC wel degelijk en is nog voordeliger ook. Dit zijn goede redenen om de TEAC eens aan een test te onderwerpen.

Na de aanvraag levert importeur Servi Q het apparaat zeer snel bij ons af. Uit de stevige doos met voldoende schokabsorberend materiaal komt de CR-H500NT tevoorschijn samen met een gebruikshandleiding, kamer antenne, afstandbediening met batterijen en een los netsnoer. Het all-in-one systeem heeft een nette en neutrale zilverkleurige afwerking en is voor zijn 29 x 30 x 10 cm (b x d x h ) met 6 kilo zeker geen licht geval. De Nederlandse handleiding beslaat 51 bladzijden en dat kan duiden op een ingewikkelde bediening of op gewoon een uitvoerige beschrijving.

Verlost van de verpakking kijken we naar een compact kastje met een vriendelijke uitstraling. Tussen de afgeronde hoeken zitten alle bedieningsmogelijkheden. Links onder de aan/uit en standby knop met daarboven de zogenaamde Multi Jog. Naast de aan/uit schakelaar zitten vervolgens de hoofdtelefoon uitgang, een AUX 2 ingang, een USB aansluiting, de bron selectie toets, een gecombineerd menu en FM toets en een tweetal sneltoetsen. Helemaal rechts zitten nog drie toetsen die zowel functies hebben om de cd speler te bedienen als functies voor het radio gedeelte. Hierboven bevindt zich de volume regeling. Tussen de Multi Jog en volume regeling zit de cd lade met daarboven het dot matrix display met weergave in het blauw. Op de beperkte ruimte is de verdeling van de ingangen en bedieningselementen overzichtelijk en logisch uitgevoerd.

Aan de achterkant is het als gewoonlijk wat drukker. Links boven is de netingang geplaatst die een IEC stekker accepteert maar geen aarde pin aansluit. Naast de netingang is de antenne voor het WLAN (WiFi) geplaatst en daaronder een FM en AM ingang met een massa aansluiting. Voor de internet verbinding is een Ethernet poort voorzien. Onder de naam AUX 1 is er een RCA cinch lijn ingang met daarnaast een RCA cinch lijn uitgang. De CR-H500NT is ook voorzien van een MM phono voorversterker en de ingang daarvan plus een aparte massa aansluiting bevindt zich als volgende aan de achterkant. Als laatste zijn er de luidspreker aansluitingen en een aparte subwoofer (lijn) uitgang. Alle aansluitingen zien er stevig en standaard uit. Wel hebben we een opmerking over de luidspreker aansluitingen. Deze zijn welliswaar (gelukkig) niet van het type met de veertjes maar van een simpel draaiklem type dat enkel blanke draad toelaat. Let op, volgens de Europese regelgeving mogen er geen banaanstekkers worden gebruikt en daarom zijn de aansluitingen voorzien van een zwart dopje. Dit is eenvoudig te verwijderen en de aansluitingen accepteren dan keurig banaanstekkers.

We sluiten dus onze luidsprekers aan met banaanstekkers, een Ethernet kabel gaat van de TEAC naar de nabijgelegen Ethernet router en een netsnoer gaat in het verdeelblok. Om de CR-H500NT eerst een tweetal dagen te laten inspelen starten we met de configuratie van internet radio. Omdat we een kabel verbinding maken scheelt dat met het instellen van de wachtwoorden. Voor een WLAN verbinding naar een beveiligde router moet je het wachtwoord met de Multi Jog knop in combinatie met de enter toets ingeven. Dit is wat lastig, maar werkt goed. Om naar internet radio te kunnen luisteren moet de bron Tuner worden geselecteerd met de Source toets. Nu kan met de Band toets voor internet gekozen worden. Met de Multi Jog knop kan nu door het internet radio menu worden gebladerd. Keuzes worden met de Enter toets vastgelegd. De volgende stap is de keuze voor een bedraad of draadloos netwerk. Onze bedrade keuze heeft geen wachtwoord nodig en we kunnen gelijk door naar de keuze waarnaar we willen luisteren.

Via Location kunnen we naar de locale, Nederlandse, zenders gaan en daar vinden we Radio 6 World wat ons wel wat lijkt. Met zoveel zenders is een keuze maken niet eenvoudig. De TEAC maakt nu verder verbinding naar de radio zender en buffert de eerste pakketten. Het volume kan nu worden opgedraaid tot het gewenste niveau. De potmeter voor de volume instelling is een digitale en de stand van de knop is dus relatief. Wel valt op dat deze potmeter wat wiebelig aanvoelt maar hij functioneert goed en zonder storingen. Met een vermogen van twee maal 32 watt aan 8 Ohm is de kleine TEAC in staat ook wat minder gevoelige luidsprekers goed aan te sturen. Met het volume op een laag pitje laten we het systeem een tijdje inspelen.

Direct vanaf de iPod

Naast internet radio wat op zich een hobby kan worden met het zoeken naar nieuwe zenders, speelt de CR-H500NT ook muziek direct vanaf een iPod af. En hier onderscheidt de TEAC zich van alle andere systemen op de al genoemde iDecco na. Deze beiden hebben naast Wadia voor hun iPod dock een overeenkomst met Apple afgesloten waarbij de hardware leveranciers de Apple chipset mogen gebruiken die het mogelijk maakt om het digitale signaal van de iPod als input te gebruiken. Het signaal gaat dus binnen de iPod niet door de ingebouwde DAC en versterker maar als een puur digitaal bron signaal direct de DAC van de TEAC in voor verdere verwerking. Het is een kostbare overeenkomst voor TEAC, maar het ontsluit de iPod wel als een pure digitale bron. We sluiten een van onze iPods aan op de USB ingang van de CR-H500NT en de onderhandelingen tussen beide apparaten zijn op het display te volgen. Wat blijkt? Onze iPod is geladen met behulp van Anapod en dat vindt Apple dus niet leuk en de chipset herkent de iPod dan ook niet als een authentieke. Geen probleem, een andere iPod is nog wel standaard en die wordt probleemloos herkend. Deze iPod is met WAV bestanden geladen en bij het afspelen ervan via de Digital Direct optie van de TEAC is duidelijk te horen dat de kwaliteit anders is. Het geluid heeft diepte en nuance en staat fraai tussen de luidsprekers in. De 24 bits 192KHz DAC van de TEAC laat de DAC van de iPod ver achter zich.

Naast een mooie digitale iPod ingang heeft de TEAC ook een phono ingang. Deze is geschikt voor MM elementen, elementen dus met een relatief hoge uitgangsspanning. Een van onze draaitafels is een Thorens TD-104 die uitgerust is met een Stanton 681 EEE element en dus geschikt om direct te worden aangesloten zonder tussenkomst van een extra voorversterker. Ook bij deze bron laat de kleine veelzijdige TEAC horen dat er goed is nagedacht over de gebruikte onderdelen. Vinyl draaien is gewoon leuk en klinkt goed.

Vergeleken bij vinyl is computer audio het andere uiterste. De gebruiksaanwijzing heeft het over de Music Player functie. Wij gebruiken een Windows PC die aangesloten is op het bedrade netwerk waar ook de TEAC aan hangt. Als speler kiezen we voor de standaard Windows Media Player software. Binnen deze applicatie is onder de tab Library (Mediabibliotheek) Media Sharing (Media delen) te vinden. De CR-H500NT kondigt zich aan als een onbekend apparaat. Na dit te hebben geselecteerd en op de knop Allow (toestaan) te hebben geklikt moeten nog een paar instellingen worden gedaan. We vinken voor het gemak alle opties aan. Op de TEAC kiezen we voor internet radio en dan drukken we op de menu toets om dan met de Multi Jog naar Music Player te gaan. Nu is onder de menu toets de optie Browse beschikbaar waarmee in combinatie met de Multi Jog de bibliotheek van de Windows Media Player op de PC te doorzoeken is. Dit werkt uitstekend ondanks dat het ingewikkeld lijkt en na de instellingen die een paar minuten vergen speelt de TEAC muziek vanaf de PC. Ook een Mac is uitstekend als bron voor de media player functie te gebruiken. Hiervoor geeft de gebruiksaanwijzing ook kort en bondig uitleg. Hier is plaats voor een compliment waar het de gebruiksaanwijzing betreft. Deze is helder en in goed Nederlands gesteld.

Een andere manier van media afspelen kan ook nog. De USB poort aan de voorkant kan ook een USB stick of USB harde schijf als bron met MP3 of WAV bestanden ontsluiten. Ook deze functie werkt uitstekend hoewel het indexeren van een USB harde schijf wel lang kan duren als er veel bestanden op staan. Nog leuker wordt het wanneer de opname functie wordt gekozen. Met deze optie is bijvoorbeeld streaming audio van internet radio op een USB apparaat op te nemen in MP3 formaat. Door dit te doen met de ingebouwde timer functie, kun je opnames maken van bijvoorbeeld programma’s die ’snachts worden uitgezonden.

Als cd speler voldoet het kleine multitalent ook uitstekend. De lade opent vertrouwd rustig en solide en zo sluit hij ook weer. Op de weergave van cd is niets op aan te merken. En dat geldt voor het hele systeem. TEAC maakt met deze all-in-one oplossing duidelijk een kwaliteits statement. Voor een bedrag rond de 600 euro krijg je een compleet systeem dat alle hedendaagse bronnen kan verwerken op de meer exotische DVD-Audio, SACD en BluRay na. Klankmatig neigt de CR-H500NT een beetje naar het heldere waarmee bij een luidspreker keuze rekening gehouden moet worden. Een luidspreker met een iets donkerder klank vormt een ideale combinatie. Zelfs op onze 107dB gevoelige hoornluidsprekers slaat de CR-H500NT geen gek figuur en bewijst dat de all-in-one zeker niet bedoeld is voor de slaapkamer. Het systeem is een prima middelpunt van een budget vriendelijke installatie voor in de woonkamer. Voor ons zou de kleine TEAC een ideaal desktop systeem kunnen zijn tijdens het werken op de computer. Een paar pittige kleine luidsprekers zoals de Amphion Helium of zelfs de wat duurdere Zu Tone naast het scherm opgesteld en dan genieten van welke bron dan ook. Hoezo een veelzijdig systeem? Een zéér veelzijdig systeem!