Advance Acoustic MAT605 en MDB607


Rene Smit | 05 februari 2010 | Fotografie Rene Smit | Advance Paris

De wortels van Advance Acoustic liggen in Frankrijk waar de producten ontwikkeld worden, de uiteindelijke productie vindt plaats in het China. Op die manier is de firma in staat, in ieder geval op papier, hoogwaardige apparatuur aan te bieden tegen concurrerende prijzen. Onderwerp van deze test is een MAT605 tuner met buizenschakeling en een MDB607 digitale uitbreidingsmodule.

Met de module wordt de tuner gekoppeld aan een, al dan niet draadloos computernetwerk. Aldus is het mogelijk op een computer of NAS opgeslagen muziek, internetradio en DAB te beluisteren via de audioset waaraan de tuner is gekoppeld. Oude en nieuwe werelden ontmoeten elkaar met tussenkomst van slechts één kabeltje. Een interessante combinatie die vraagt om nader onderzoek.

MAT605

De MAT605 tuner is met een gewicht van circa 8 kilo een stevige jongen. De vormgeving is geheel in de lijn van Advance Acoustic. Een zilvergrijs iets vooruitspringend midden gedeelte aan beide zijden geflankeerd door zwarte delen. Op het front van de tuner zijn in het linker gedeelte twee meters boven elkaar geplaatst.

Wijzers zijn sinds het uit de handel verdwijnen van Revox en Kenwood tuners bij mijn weten uitsluitend nog op een enkele Accuphase of Magnum Dynalab tuner te vinden. Slechts een enkeling is dan ook nog voorzien van een buizen uitgangstrapje. De kanaalmidden meter, ook uniek, en zeer nuttig bij gebruik van een goede (buiten-)antenne. Er zijn voor zover mij bekend geen tuners die wijzers en een lcd display combineren en daarnaast nog de moderne mogelijkheden bieden van DAB, Internetradio en NAS-weergave. De bovenste geeft de tuning aan en de onderste de signaalsterkte. Rechts zit een digitale display waarbij in “tuner mode” afgelezen kan worden welke voorkeuze zender beluisterd wordt, de afgestemde frequentie, welke band (AM of FM), de zendernaam inclusief andere door de zender meegezonden informatie, datum en tijd.

Gecombineerd met de MDB607 wordt deze display ook gebruikt om de menu’s weer te geven. Met slechts zes toetsen en een centraal geplaatste grote draairegelaar oogt het front lekker opgeruimd. De stand-by/on toets is iets groter dan de overige toetsen en voorzien van verlichting die aangeeft of de tuner stand by is (rood) of ingeschakeld (blauw). Daarnaast de menu en select toetsen. De grote draairegelaar noemt Advance Acoustic Control Ring. Hiermee kun je door de diverse menu’s heen scrollen en selecties maken. Aan de rechterkant van de Control Ring zijn de toetsen memory, auto tune en fm/module te vinden.

Aansluitingen

Op de achterzijde zit een veelheid aan aansluitingen. Zo is voorzien in een USB aansluiting die bedoeld is om via de PC eventuele upgrades te doen. Antenne aansluitingen voor FM en AM. Een RJ-45 aansluiting welke specifiek bedoeld is voor de MDB-607 digitale module. Een trigger in- en output om de tuner in combinatie met andere Advance Acoustic componenten in één keer aan of uit te schakelen. Voor de signaaloverdracht naar een versterker is er keuze uit cinch en een gebalanceerde set aansluitterminals. Vooral de aanwezigheid van de gebalanceerde set geeft aan dat we hier met een serieus audiocomponent te maken hebben.

Het netsnoer is een geaard en afneembaar exemplaar, wat experimenteren met een beter netsnoer mogelijk maakt. Aan de achterzijde zit ook nog een echte aan- uitschakelaar wanneer u de tuner liever niet in stand-by laat staan. De tuner staat op stevige spike vormige voetjes. Ter bescherming van de ondergrond levert de fabrikant bijpassende onderleggers mee. Over de gebruikte componenten en het gebruikte type buisjes is helaas niets terug te vinden in de handleiding of op Internet. Navraag bij de importeur leert dat het gaat om buisjes van het type E83CC.

MDB607

De digitale uitbreidingsmodule kent eenzelfde vormgeving als de MAT605 tuner maar is ongeveer half zo diep. Ander punt wat direct opvalt, is dat bij de MDB607 de pootjes en onderleggers één geheel vormen en niet uit twee losse delen bestaan. Een gedeelte van het vooruitspringende front is gereserveerd voor een display waarop af te lezen is of gekozen is voor DAB ontvangst of WEB radio. Een aan- uitschakelaar ontbreekt volledig, de digitale module wordt gevoed vanuit de MAT605 tuner met een speciale meegeleverde RJ-45 kabel. Aan de achterzijde zijn twee antenne aansluitingen te vinden waarop de meegeleverde DAB en WiFi antennes geschroefd kunnen worden. Centraal zit de RJ45 aansluiting waarmee contact gemaakt moet worden met de MAT605 tuner. Twee digitale uitgangen, optisch en coaxiaal, zijn beschikbaar om de MDB607 op een externe DAC aan te sluiten. Hiermee kan de weergave kwaliteit nog verder verbeterd worden, uiteraard wel geheel afhankelijk van de gebruikte DAC.

Opstellen en aansluiten

In eerste instantie werden beide apparaten opgesteld op de zolderetage. Aangesloten op een Musical Fidelity V-Can hoofdtelefoonversterker en AGK K272HD hoofdtelefoon. Zodoende is het mogelijk de geluidskwaliteit van de tuner en digitale module ongestoord te beoordelen. Een tuner als de MAT605 vraagt eigenlijk om een mooie hoogwaardige buitenantenne om optimaal van de kwaliteit te kunnen genieten. Over het algemeen is het in Nederland via de kabel aangeboden signaal toch duidelijk minder dan dat van een eigen antenne.

Boven maak ik gebruik van de meegeleverde draadantenne en in de woonkamer wordt de tuner op de kabel aangesloten. DAB ontvangst gaat via de uitschuifbare antenne die achterop de MDB607 geschroefd wordt. Voor het beluisteren van internetradio en muziek die op mijn computer opgeslagen is wordt de digitale module met een UTP kabel aangesloten op de router van mijn netwerkje. Het plaatsen van de tuner in mijn Quadraspire rack is geen probleem, met de MDB607 ligt dit wat moeilijker. Door de geringe diepte van het apparaat kom je in de knoei wanneer je de DAB en netwerkantenne wilt gebruiken. Geplaatst op de bijpassende tuner heb je alleen al met de netwerkantenne een ruimte tussen de planken nodig van circa vierentwintig centimeter.

De DAB antenne kan, gezien de lengte van ongeveer vijftig centimeter, alleen gebruikt worden wanneer de module vrijstaand geplaatst wordt. Jammer want op elkaar geplaatst vormen de MAT605 en MDB607 een visueel fraaie combinatie. Beide Advance Acoustic apparaten worden aan elkaar gekoppeld met de meegeleverde korte UTP kabel. Wanneer je beide componenten verder uit elkaar wilt plaatsen dan dien je zelf te zorgen voor een langere kabel. De MAT605 tuner wordt aan de audioset gekoppeld met een Sharkwire SC-L03 zilveren interlink. De set bestaat uit een vM MA240 en PA535 versterker combo, Inakustik LS1002 luidsprekerkabels en Audiovector S3 Signature speakers. Ter vergelijk dient het tuner gedeelte van een Marantz SR5600 receiver, welke via de pre-out uitgangen ook aan de vM MA240 versterker gekoppeld is met eenzelfde Sharkwire interlink. Het kabelsignaal wordt aangevoerd door een Hirschmann antennekabel met metalen connectoren van hetzelfde merk.

In de praktijk

Vreemd genoeg is een tuner in een serieuze audioset toch een ondergeschoven kindje. Jammer want wanneer je zorgt voor een goed signaal is het wel degelijk mogelijk kwaliteitsweergave te realiseren. Je krijgt als luisteraar gratis toegang tot oneindig veel muziek in alle denkbare genres. De perfecte manier om nieuwe muziek te ontdekken. Na het opstarten van de tuner, wat ongeveer een minuutje in beslag neemt, kunnen de basisinstellingen gedaan worden. Ondanks dat de meegeleverde handleiding summier is, gelukkig is separaat voorzien in een Nederlandstalig exemplaar, zijn de instellingen eenvoudig te maken. Zo kun je kiezen voor AM of FM, het zoeken van zenders automatisch of handmatig doen, stereo of mono weergave selecteren en de tijd instellen. Wanneer je de tuner automatisch de zenders laat zoeken worden deze onder een preset nummer ( vijftig in getal ) ingesteld. Deze presets zijn naar believen aan te passen zodat er een, voor u, logische volgorde ontstaat.

Ik ga op zoek naar Radio4, niet omdat klassieke muziek mijn voorkeur geniet maar voor de goede uitzendkwaliteit. Ik val in bij een live concert, waarbij direct de mooie ruimtelijkheid die via de AKG K272HD hoofdtelefoon weergegeven wordt opvalt. Ondanks dat gebruik gemaakt wordt van de simpele draadantenne is er nauwelijks sprake van ruis. De tuner produceert een mooie warme klank en geeft ieder individueel instrument zijn eigen klankkleur. De aangename weergave zorgt er voor dat ik ruim twintig minuten blijf luisteren naar totaal onbekende muziek, alvorens op zoek te gaan naar muziek die mij bekender in de oren klinkt. Radio2 kan niet tippen aan de uitzendkwaliteit van Radio4 maar is toch een stuk beter aan te horen dan andere zenders die popmuziek uit zenden. De Advance Acoustics MAT605 maakt dit pijnlijk duidelijk.

Zenders als Q-Music, Radio538 en Sky Radio klinken neuzig, gecomprimeerd en schreeuwerig en zijn met de hoofdtelefoon nauwelijks met goed fatsoen beluisterbaar. Opvallend is ook het grote aantal zenders dat de tuner uit de lucht plukt met slechts het simpele draadje als antenne. Prettig is dat de tuner en digitale module volledig met de meegeleverde luxe afstandsbediening te besturen zijn. Na het koppelen van de tuner en de digitale module moet het mogelijk zijn om DAB uitzendingen te ontvangen. Helaas is de dekkingsgraad van deze uitzendingen in grote delen van Nederland matig tot slecht waardoor het systeem nooit echt van de grond gekomen is. Op de zolderetage weet de set zes zenders uit de lucht te plukken, beneden in de woonkamer blijft het echter angstig stil. De geluidskwaliteit is, wanneer je ontvangstbereik hebt, echter wel goed te noemen. Ruis ontbreekt volledig, afhankelijk van de beluisterde zender is er een redelijke dynamiek en ruimtelijkheid te horen. Voor luisteraars woonachtig in een gebied met goede dekkingsgraad is de DAB mogelijkheid zeker een meerwaarde.

Naar de woonkamer

Om de rest van de (vele) mogelijkheden van de Advance Acoustic set te beoordelen verhuist het koppel naar de woonkamer. Hier wordt de tuner op de kabelantenne aangesloten en de digitale module met een UTP kabel op de router van mijn netwerk. Ten opzichte van de draadantenne wordt een flinke stap voorwaarts gemaakt in geluidskwaliteit. De laatste ruis is verdwenen en het geluid wordt dynamischer, echter het aantal beschikbare zenders is nu gedicteerd door de kabelexploitant. Ten opzichte van het interne tuner gedeelte van een Marantz SR5600 receiver zijn de verschillen zonneklaar. De laagweergave loopt dieper door, maar wat belangrijker is de kwaliteit ervan is veel beter. Meer doortekend, rustiger en minder drukkend. Instrumenten klinken natuurlijker waardoor het geheel muzikaler wordt. Het middengebied klinkt schoon en zorgt voor een uitstekende verstaanbaarheid van praatprogramma’s. Met een tuner als de MAT605 wordt de radio een volwaardige bron voor muziekweergave en hoeft niet langer alleen als muzikaal behang te dienen.

Toevoegen van de MDB607 doet de functionaliteit en bruikbaarheid nog verder toenemen. Hiermee beschik je, naast de radiozenders die via de kabel of losse antenne te ontvangen zijn, ook over Internet radio met een schier oneindig aanbod aan zenders. Het inpluggen van een UTP kabel, aangesloten op een router, is voldoende om binnen een paar seconden aan de slag te kunnen. Er hoeft niets ingesteld of geactiveerd te worden, het is plug and play. Met de afstandsbediening onder handbereik ligt de wereld voor je open. Jammer is dat de display waarin de informatie verschijnt wat aan de kleine kant is, waardoor het al vanaf een anderhalve meter afstand niet goed meer leesbaar is.

De Internet zenders zijn op diverse manieren te benaderen, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alle beschikbare zenders of een selectie maken zoals bijvoorbeeld een specifiek genre of het land van waar uit uitgezonden wordt. Tevens is het mogelijk een voorkeurslijst samen te stellen, handig gezien het overweldigende zenderaanbod. In de display is af te lezen in welke kwaliteit uitgezonden wordt. Kies een zender van goede kwaliteit en laat je verrassen door de muziek die weergegeven wordt. Natuurlijk is internetradio een interessante aanvulling op het analoge zenderaanbod maar velen zullen de digitale module aanschaffen om muziek opgeslagen op een harde schijf of computer te beluisteren via de audioset. Dpgeslagen op een harde schijf of computer te beluisteren via de audioset.nschaffen om muziek vanaf een computer te it kan zowel draadloos als via de al eerder genoemde UTP kabel, afhankelijk van uw computer(netwerk). Het maken van de instellingen om de bestanden op een computer te kunnen benaderen zorgt bij mij in eerste instantie voor wat hoofdbrekens. Mijn gebrekkige kennis van computers en aanverwante zaken in combinatie met een zeer beperkte handleiding doen mijn pogingen om de boel aan de praat te krijgen keer op keer sneuvelen. Uiteindelijk biedt een telefonisch onderhoud met de importeur soelaas en weet ik het alsnog aan het spelen te krijgen. Een beter bij het product passende en geheel in het Nederlands gestelde handleiding zal op korte termijn beschikbaar zijn. Mocht dat voor u als consument toch niet voldoende zijn dan kunt u te allen tijde een beroep doen op de kennis van de importeur die u telefonisch hulp zal bieden.

De weergavekwaliteit van de op de computer opgeslagen muziek is sterk afhankelijk van de manier waarop deze weggeschreven is. MP3 bestanden klinken plat en weinig dynamisch, de combinatie MAT605/MDB607 schiet dan eigenlijk zijn doel voorbij. Interessant wordt het wanneer de muziek ongecomprimeerd of bijvoorbeeld als FLAC bestand is opgeslagen. Nu evenaart de set een goede cd-speler en is slechts de gebruikte DAC de beperkende factor, hoewel de set an sich al een prima kwaliteit biedt. Bij het luisteren naar een album, wat zowel in MP3 als in FLAC op de harde schijf van de computer staat, laat de set zonneklaar horen welke van de twee favoriet is. Bladeren door je muziekcollectie zonder schijfjes te hoeven wisselen is iets wat snel went, zeker wanneer je hiervoor niet aan weergavekwaliteit hoeft in te boeten.

Conclusie

Een zeer interessante set deze Advance Acoustic combinatie. De MAT605 tuner is een waardevolle uitbreiding op iedere mooie audioset en maakt radio luisteren tot een aantrekkelijke bezigheid. Met de standaard gemonteerde buisjes presteert de tuner erg goed. Een mooi genuanceerd en strak laag. Een goed middengebied, wat de verstaanbaarheid van gesproken woord zeer ten goede komt, gecombineerd met een fraai open hoog. Naar believen kun je de prestaties nog verder fine tunen door het plaatsen van andere buisjes of een “beter” netsnoer.

De afwerking van zowel tuner als digitale module staat op hoog niveau en doet vermoeden te maken te hebben met producten uit een hogere prijsklasse. Toevoegen van de MDB607 aan de tuner doet de mogelijkheden aanzienlijk toenemen en ook voor het oog ontstaat een fraaie set. De ietwat klein uitgevallen display is eigenlijk het enige minpuntje wat ik tijdens de gebruiksperiode heb kunnen ontdekken. Met de combinatie MAT605/MDB607 worden oude en nieuwe werelden uitstekend met elkaar verenigd. Voor een bedrag van 1298, - euro haal je heel veel gratis muziek in huis die bovendien prima wordt weergegeven.

Aanvullende informatie:

MAT605 699, - euro
MDB607 599, - euro

Importeur:

Servi-Q
De Wel 32
3871 MV Hoevelaken
Internet: www.servi-q.nl
Tel. 033-2537193
Fax. 033-2580744

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker
vM PA535 eindversterker
vM PHM3 phonotrap
vM SA230vM SACD speler
Funk Vector draaitafel met RB300 arm
Shelter 301 element
Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler
Audiovector S3 Signature speakers
Audiovector K-C Signature centerspeaker
Polk FX3i surround speakers
Focal Chorus 705V speakers
Panasonic TH42PV45 plasmascherm
Marantz SR5600 surround receiver
Musical Fidelity V-Can
AKG K272HD hoofdtelefoon
Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack