Ixos Powerstation XHP 280


Max Delissen | 26 november 2009 | Fotografie Max Delissen | Ixos

Een geliefd onderwerp om elkaar op allerlei hifi-forums eens duchtig mee voor goedgelovige idioot uit te maken is stroom. Grofweg zijn de deelnemers aan dit debat in twee kampen te verdelen. De `stroom is stroom` aanhangers, die – vaak zonder te hebben geluisterd – de assumptie verdedigen dat 230 volt nu eenmaal 230 volt is en dat het niets uitmaakt of je dat door een dure netkabel of door een bos prikkeldraad naar je apparatuur laat transporteren, en de `goedgelovigen` die vanuit eigen ervaring roepen dat de verschillen immens groot kunnen zijn. Vooral de onvoorzichtige lieden die netfiltering aan de orde laten komen kunnen op een overdosis hoon rekenen.

Toch is er wel degelijk iets te zeggen over de invloed die stroom heeft op de weergave van muziek en beeld. Want het hoorbare of zichtbare resultaat is nu eenmaal het gevolg van een of andere modulatie van stroom. Of die nu in geluid of beeld wordt omgezet. Vergelijk het maar met het schilderen van een muur. Als we er van uit gaan dat wit de gewenste kleur is gaan we naar de verfwinkel en kopen een pot wit.

Stel nu dat iemand daar tijdens het schilderen voortdurend kleine druppeltjes zwart in gooit. Na het uitsmeren op de muur is het resultaat overwegend wit, maar hier en daar zitten grijze vegen. Dat werkt met stroom eigenlijk precies hetzelfde, met dien verstande dat de vervuiling niet fysiek is, maar bestaat uit allerlei ongewenste artefacten als EMI (elektromagnetische interferentie) en RFI (radio frequency interference).

Snuffelen aan het stopcontact?

Grootste boosdoener voor die vervuiling is onze moderne levensstijl. Koelkasten, computers, zware industrie, tl-verlichting, halogeenverlichting met dimmers, mobiele telefoons, schakelpulsen voor nachtstroomtarief, thuisnetwerken via het stopcontact (hoe lang moet ik nog doorgaan?). Dat zit allemaal in die 230 volt stroom verborgen. En dus ook in het hoorbare en zichtbare resultaat waarover ik het zojuist had. Maar hoe horen of zien we dat dan? En vooral: hoe kom je er vanaf?

Zoals met veel onaangename maar ontastbare zaken merk je pas dat je er last van hebt als het er niet meer is. In deze productbespreking belichten we een mogelijke oplossing, en het resultaat van het gebruik ervan.

Maak open die doos!

Ixos is een no-nonsense kabelmerk uit Engeland dat een realistische prijs koppelt aan uitstekende prestaties. Hun Powerstation XHP 280, het onderwerp van dit verhaal, is een goed voorbeeld van hoe je voor een voor iedereen bereikbaar bedrag een goed werkende accessoire kunt bouwen die verrassend veel functionaliteit biedt.

Bij het uitpakken valt meteen in positieve zin op dat er van alles bij zit. Een telefoonkabel, twee antenne (coax en telco) kabels, een vel gekleurde stickers om de aangesloten kabels te labelen, en een zakje met twee schroeven waarmee de Powerstation XHP 280 eventueel aan de muur kan worden bevestigd.

De kabeltjes dienen om ook de radio, televisie en telefoon te beschermen tegen stroompieken en overspanning, de primaire functie van de Powerstation. Die we overigens niet hebben kunnen testen, maar omdat Ixos zich (beperkt) aansprakelijk stelt voor schade die (bij correct gebruik) zou optreden aan op de Powerstation aangesloten apparatuur (tot een bedrag van maar liefst 600.000 euro) neem ik aan dat die functionaliteit wel voor elkaar is.

Waar we bij HiFi.nl natuurlijk veel meer in geïnteresseerd zijn is de werking van het filter, dat volgens de wet van Bartjes een goed merkbare verbetering zou moeten geven in de weergave van het geluid. Hiervoor is de Powerstation XHP 280 vergeleken met de goede maar ongefilterde stekkerdoos van Brennenstuhl. Aan de slag dan maar. Wat als eerste opvalt is dat de blauwe netkabel aan de Powerstation misschien wat aan de korte kant is. Twee meter is doorgaans wel genoeg, maar ik kan me situaties voorstellen waarin het te krap zou kunnen zijn. Een losse eurokabel en een IEC netentree was misschien beter geweest, maar dat zou misschien hogere kosten met zich hebben meegebracht. Bovendien past het eigenlijk ook wel in de no-nonsense aanpak van Ixos: het afgeschermde netsnoer dat er aan zit is meer dan goed genoeg, daar moet u het maar mee doen. Is wat voor te zeggen...

Inschakelen levert een waar lichtspektakel op. De aan/uit knop op de Powerstation XHP 280 is voorzien van een fel oplichtende blauwe led (die had iets minder hard mogen branden) en een groen en rood lampje geven respectievelijk een correcte aansluiting op de randaarde (belangrijk voor de eerder genoemde garantie én voor de werking), en het werken van de overspanningsbeveiliging aan. De acht stopcontacten hebben allemaal een naam met een eigen kleurtje dat correspondeert met de meegeleverde stickers die je om de kabel kunt doen. Handig als je achter je meubel op de grond ligt en in een oogopslag wilt kunnen zien welk snoer van welk apparaat is.

En hoe klinkt dat?

Als we de netsnoeren van de versterker en cd-speler met de correcte lichtnetfase op de Powerstation XHP 280 aansluiten valt meteen op dat er een soort rust neerdaalt over het geluid. Stressvrij is het eerste woord dat in me opkomt. Omdat de vervuiling in het lichtnet kennelijk als een soort sluier werkt die als het ware over het geluid wordt gelegd raak je ook details in de weergave kwijt. Je ziet de omtrekken, maar ze zijn niet scherp afgetekend tegen de achtergrond. Als je die sluier wegtrekt zie je opeens de juiste kleuren, de correcte vorm en de onderlinge afstand tussen de componenten van het geluidsplaatje. Galm op stemmen wordt beter hoorbaar, details in het hoog zijn fijner doortekend en sprankelen meer, en het laag lijkt iets dieper te gaan, en is op zijn minst beter volgbaar.

Maar het is vooral de rust in het geluid die als grootste vooruitgang kan worden aangemerkt. Zonder te `knijpen` overigens, een fenomeen dat bij oudere netfilters nog wel eens wilde optreden, en wat hoorbaar is als een verlies aan dynamiek en `punch`. Die rust zorgt er voor dat luisteren vanzelfsprekender wordt, minder vermoeiend. Hoewel we in de luisterruimte (de naam zegt het al) geen beeld kunnen testen neem ik aan dat een vergelijkbare verandering zich zou kunnen voltrekken bij weergave daarvan.

Conclusie

Netfiltering heeft de vervelende eigenschap dat het niet overal even effectief is. Onze redactie is ondergebracht in een pand midden in het centrum waar veel storende invloeden aanwezig zijn. In ons kantoor zal het effect dus groter zijn dan bij iemand die in een rustige buitenwijk woont, vlak bij een verdeelpunt van stroom. Daarom is het aan te raden om netfilters, indien mogelijk, thuis te proberen. Lukt dat niet, dan zou je de bescherming die de Powerstation XHP 280 tegen overspanning biedt in principe al als reden kunnen aanvoeren om de aanschafprijs van 189,95 euro te rechtvaardigen. Uw hifi-set is vast een veelvoud daarvan waard. De verbetering van de weergave die in meerdere of mindere mate te bereiken is mag als uiterst aantrekkelijke bonus worden beschouwd. Warm aanbevolen dus!