Productbespreking: Tangent HIFI 200


Paul Delissen | 16 juli 2009 | Fotografie Paul Delissen | Tangent

(Productbespreking/Advertorial)

Voor wie HiFi.nl zou willen verwijten alleen dure of zo u wilt `high end` producten te bespreken, lees dan even door. Ook apparatuur uit vriendelijkere prijsklassen komt aan bod, zoals in dit geval een set bestaande uit stereo-versterker, cd-speler en tuner. Met een totaalprijs van zo`n 800 euro zeker niet duur te noemen; wat mag u hiervoor verwachten?

Stereo is natuurlijk nooit weg geweest, het is wel opvallend dat er al enige tijd een toename is van apparatuur puur gericht op muziekweergave. In stereo dus, de alles in één, ook beeld producerende meerkanaals sets lijken wat minder dik gezaaid te zijn. Zo`n `ouderwetse` stereoset heb ik mogen meenemen om thuis aan de tand te voelen. De alom bekende samenstelling van geïntegreerde versterker, cd-speler en tuner wordt door de fabrikant omschreven als samen nog beter presterend dan los van elkaar. Het ziet er in ieder geval erg fraai uit. Een voor deze prijsklasse bepaald dik aluminium front, een sobere maar stijlvolle vormgeving.

Eén afstandbediening waar de hele set mee wordt bespeeld. Overigens krijgt u bij ieder van de drie componenten dezelfde afstandsbediening,  dus als u er eens één verliest...  En aansluitmogelijkheden op de versterker die er niet om liegen. Wat te denken van zware geïsoleerde en vergulde speaker aansluitingen en een (MM) phono-ingang? Of van een extra voorversterker uitgang, en een subwoofer uitgang met regelbare crossover? Ook aanwezig is een rs232c poort, vermoedelijk voor software-upgrades of voor integratie in een home-automation systeem, hoewel de website daar geen duidelijkheid over verschaft. Niettemin vind ik dit allemaal bepaald goed verzorgd, en zulke aandacht voor details belooft iets voor de aandacht voor geluidskwaliteit.

Bediening 

Omdat de set op de redactie al had kunnen inspelen, ben ik er van uit gegaan dat de weergave meteen is zoals je van deze set moet verwachten. Het geluid is in eerste indruk erg direct, een stevig laag met ruime dynamiek. De volumeknop gaat niet ver open om al een zeer ruime hoeveelheid muziek de kamer in te brengen. Dit iets nader onderzocht brengt het me helaas meteen bij een puntje van kritiek (gelukkig het enige, zal later blijken). De volumeknop is in het laagste bereik nogal enthousiast en daardoor wat minder subtiel te noemen. Mijn luidsprekers hebben toch op z`n hoogst een gemiddeld rendement, maar ik ben soms echt niet voorbij `negen uur` durven gaan. Dat was bij sommige, nogal luid opgenomen cd`s al behoorlijk hard. De veranderingen in volume die u met de afstandsbediening maakt zijn hierdoor soms wat groot. Het vraagt waarschijnlijk gewoon wat meer gewenning om kleine aanpassingen van het volume te realiseren.

Luisteren

Verschillende cd`s met verschillende stijlen passeren de revue. Steeds moet ik zeggen dat het geluid me goed bevalt. Het is zoals gezegd stevig, maar nooit te veel van het goede. De versterker heeft twee maal honderd watt aan boord, maar je hebt geen moment het idee dat je die zult moeten benutten, of dat de versterker in ademnood zal komen. Overigens heb ik dat gezien bovenstaande natuurlijk ook niet uit hoeven te proberen; het volume is al snel ruim voldoende. Ruimtelijkheid is goed en plaatsing van instrumenten in orde. Bij zeer ruimtelijk opgenomen stukken kan het geluid echt van náást de speakers komen. Doordat het geluid direct is heb je wel een goed gevoel bij de muziek betrokken of zelfs ín de muziek getrokken te worden. De versterker heeft geen voorkeur voor een bepaalde muziekstijl, zoals het hoort natuurlijk. Er is op hoge volumes misschien een heel klein beetje dichtloop te bespeuren in drukke passages. En de meest fijne nuances of een pikzwarte achtergrond zul je niet ervaren met de AMP-200, maar dat mag je voor deze prijs ook niet verwachten.

De tuner is ook beluisterd, en die scoort eveneens prima. Erg weinig ruis, de zenders worden netjes gelokaliseerd en vastgehouden. Het geluid is zeker niet dun maar volwassen en natuurlijk, voor zover de compressie van de uitzendingen dat toelaat uiteraard. Tangent heeft in de vorm van de DAB-200 overigens ook een versie met digitale tuner technologie, voor wil nog meer uit de radio ontvangst wil halen.
 
Ook de phono ingang is met veel plezier gebruikt, leuk dat die voorhanden is. Ik ben zelf sinds enkele maanden weer bezig met vinyl, tot groot genoegen mag ik best zeggen. Vinyl is sowieso aan een comeback bezig, en Tangent speelt hier dan ook goed op in! De weergave via deze ingang is ook gewoon goed, er is ruim voldoende gain en dynamiek. Het klankbeeld of de klankkleur (die er eigenlijk niet moet zijn natuurlijk) is overigens niet spectaculair, ik heb eerlijk gezegd het idee dat de phono trap van mijn surround receiver wat warmer klinkt. Of deze van de Tangent wat kil of dunner, net hoe je het bekijkt. Niettemin is het het gewoon een ruime voldoende. Nu wil het toeval dat ik net mijn eigen nieuwe phono versterker in huis had, dus die heb ik ter vergelijk ook even aangesloten. Ik moet er wel bij zeggen dat die duurder is dan deze hele geïntegreerde versterker... Tsja, natuurlijk is dan een duidelijk verschil hoorbaar in het voordeel van mijn eigen phono versterker, in dit geval een Lehmann Black Cube. Maar let op; niets ten nadele van de AMP200! Deze financieel natuurlijk vrij idiote upgrade laat namelijk duidelijk horen dat de Tangent zich niet hoeft te schamen wanneer een betere bron wordt aangesloten! Het geluid wordt nog breder en ruimtelijker, een veel muzikaler en transparante weergave gewoon. Hier blijkt dat de solide en doordachte opbouw van de versterker zijn vruchten afwerpt.

Of de set inderdaad beter presteert dan de componenten los in combinatie met andere heb ik niet  beoordeeld. Dit is ook niet een set voor diegenen die het uiterste willen. Die mensen die wél met verschillende merken een prestatie willen en/of kunnen maken die de som der delen overstijgt, die zijn toch op een andere manier aan het zoeken. Als geheel werkte het bij mij prima.

Conclusie

Wie voor een redelijk bedrag een goede geluidsweergave van een goed ogend product zoekt heeft aan de Tangent hifi-200 een verantwoorde koop. Het ziet er netjes uit, is mooi afgewerkt en presteert naar behoren. Natuurlijk zijn er concurrenten, maar mogelijk dat het uiterlijk of genoemde extra aansluitingen (denk aan de regelbare sub-uitgang) de doorslag kunnen geven.

Prijzen:

Tangent AMP-200  349,95 euro
Tangent CDP-200  229,95 euro
Tangent TNT-200  199,95 euro

Importeur: Havoned

Gebruikte apparatuur

Tangent AMP-200 Tangent CDP-200 Tangent TNR-200 Dynaudio Nuance (upgraded) Oehlbach Silver Express Plus interlink Van den Hul Skyline luidsprekerkabel Technics SL-1500 / Ortofon 2M Red Lehmann Black Cube