T+A MP 1250 R


Eric de Boer | 31 juli 2008 | Fotografie Eric de Boer | T+A

Er zijn vele soorten media die kunnen dienen als high end bron voor weergave in een audio keten. Veel van u gewaardeerde lezers zijn in het bezit van een goede cd-speler, sacd speler en/ of draaitafel. Voor een veel makkelijker manier om de digitale media te kunnen beheren en delen over meerdere installaties in een huis wordt al snel gebruikgemaakt van digitale opslagmogelijkheden als een usb harddisk, mp3 speler en aanverwanten en zelfgebrande compilaties met diverse gecomprimeerde muziekstukken. Helaas wordt dan ook vaak de geluidskwaliteit een stuk minder dan het origineel, door de veelal hoge compressie die wordt toegepast op de data (muziek).



Onlangs kwam het Duitse T+A met een nieuwe telg uit de befaamde R-Serie, een zogeheten streaming client ofwel een netwerkspeler. Met de belofte dat de geluidskwaliteit een goed cd loopwerk zou kunnen evenaren, of zelfs overstijgen. Met graagte onderwierp ik deze MP 1250 R aan een grondige luistertest en ondervond ik dat mijn vooroordeel tegen gecomprimeerde muziek voor deze netwerkspeler geheel niet opging. Lees en huiver!


Diversiteit alom

Waar een gemiddelde allesspeler toch vaak op vastloopt zijn de steeds vernieuwende formaten die gebruikt kunnen worden om muziek digitaal mee op te slaan. Mp3 is inmiddels niet meer weg te denken in de huidige muziekwereld, maar formaten die op sommig gebied meer mogelijkheden of kwaliteit bieden blijken bijna niet bij te benen voor een loopwerk. Dus is een netwerkspeler ideaal voor de “nieuwere” formaten. Voorwaarde voor de gebruiker is dat hij of zij in het bezit is van een PC met enige opslagcapaciteit en een al dan niet draadloos netwerk. De T+A is op beide manieren met enig gemak aan te sluiten en op te nemen in een thuisnetwerk, waarna alleen een netwerk media server geïnstalleerd hoeft te worden op de computer die als bron dient. Geef het netwerk een naam (bijv. Thuis) en het streamen kan beginnen. Gelukkig is een goede gebruiksaanwijzing voorhanden, voor diegenen die er écht niet uitkomen, maar alles is toch wel redelijk eenvoudig te noemen als het om aansluiten en verbinden gaat.

Heeft of wilt u geen netwerk thuis, maar wel een pc vol muziek, dan biedt de MP 1250 R ook nog de mogelijkheid om een usb harddisk aan te sluiten. iPod liefhebbers krijgen ook nog eens een aansluiting en ook eigenaars van een NAS muziekserver kunnen deze aan het toestel koppelen. Alle soorten digitale media worden herkend, ik noem MP3, AAC, WMA, Ogg, Wav, FLAC en ga zo maar door.De enige niet ondersteunde opslagvorm is die van de door Apple iTunes aangekochte muziekstukken, omdat Apple daarvan zelf de rechten van bezit. Goed, daar zou ik prima mee kunnen leven. Een afstandsbediening zit niet bijgeleverd, omdat de andere apparaten uit de R-serie middels de R-link ook dit toestel kunnen bedienen en een extra afstandsbediening dan overbodig zou zijn. Importeur ServiQ heeft deze natuurlijk wel los leverbaar voor niet T+A bezitters.



Maar de MP 1250 R heeft nog veel meer in huis, het is eigenlijk een heel erg uitgebreide d/a converter. Er zitten twee digitale ingangen op (coaxiaal en optisch) en een coaxiale uitgang. Twee vergulde cinchbussen voor de analoge aansluiting op uw versterker zijn zo ver mogelijk van het voedingsgedeelte geplaatst. In de toekomst komt T+A nog met een speciale high end tunermodule voor de MP 1250 R. Maar niet getreurd, want het apparaat beschikt wel over de mogelijkheid om internet radio te kunnen ontvangen. Eén bezoekje aan de T+A vTuner website, en al uw favoriete zenders worden toegevoegd aan het apparaat.

Binnenin zien we een zeer betrouwbare opzet van componenten, een sterke voeding, zeer korte signaalwegen en minimalistisch van opbouw. De dac is er een van Burr Brown, de PCM 1738. Het frequentiebereik (opgegeven) loopt van 2 Hz tot 20 kHz met een harmonische vervorming van minder dan 0.001 %. De signaal/ ruisverhouding ligt op 109 dB. Als u bijvoorbeeld een cd-speler aansluit, kan de MP 1250 R dit signaal decoderen met zelfs 96 kHz samplingrate. De netwerkaansluiting moet het doen met “maar” 48 kHz (24bit).

De op- en instelling

Ik neem de netwerkstreamer op in mijn set en verbind hem middels een Netgear RP614 router/ switch en wat Icidu netwerkkabels aan mijn computer. Als voedingskabel gebruik ik een DIY kabel, type “Vlechtsneek”. De interlink naar de versterking is een Audio Selectief L100MJ, die eerst aan de Leema Pulse versterker en later aan mijn Denon Avr 3803 en Rotel RB 1070 aangesloten wordt. Als weergevers dienen de Bluenote Reale’s. De rest ven de gebruikte hardware vindt u zoals gebruikelijk onderaan deze test.



Zoals ik al had vermeld was het aansluiten op het netwerk vrij eenvoudig. De software op uw pc (bijvoorbeeld Windows Media Player) zorgt ervoor dat de netwerkspeler alles precies zo aangeleverd krijgt als het op uw computer staat opgeslagen, inclusief uw eigen afspeellijsten. Het wordt dus kinderlijk eenvoudig om het gewenste muziekstuk op te zoeken, hoewel een afstandsbediening hierbij echt geen overbodige luxe is… De zoekfunctie kan worden geactiveerd op genre, mapnaam, favorieten et cetera. Even uittesten wijst wel meteen uit dat –zoals verwacht - mp3 met een gemiddelde compressie (192 kbps) niet de gewenste geluidskwaliteit geeft, iets dat de MP 1250 R dan ook glashard maar eerlijk doet blijken. Terug naar de computer, dan maar. Ik kies ervoor om diverse albums te converteren naar het bestandsformaat Flac, en voorzie mijn harde schijf dan ook gedurende twee weken van veel favoriete muziekstukken. Even zoeken met Google resulteert al snel in diverse “cd rippers” die kunnen opslaan in bovengenoemd formaat.


De MP 1250 R in gebruik, zwemmen in je netwerk!

Na enige tijd met het apparaat gespeeld te hebben kwam de eigenlijke luistertest. Allereerst wil ik toch écht niet vergeten om de functie internetradio te bespreken, want in de afgelopen warme weken dat de muziek streamer bij mij thuis stond heb ik vele uren buiten doorgebracht met op de achtergrond een van de vele internet radiozenders die dit apparaat tot zijn beschikking heeft. Of je nu van heerlijke lounge, melodieuze rock, klassiek of zelfs een ver buitenlands lokaal station wilt genieten, via vTuner en de MP 1250 R is het allemaal erg gemakkelijk te bereiken. Audiofiel? Nee, de vele compressie zorgt vaak wel voor kwaliteitsverlies, maar vooral de zenders die boven 192 kbps hun uitzendingen het web opsturen zijn niet onaangenaam om naar te luisteren. Hoor je een keer iets leuks dat niet bekend is, meestal worden de artiest en titelnummer van een muziekstuk netjes weergegeven op het display van de netwerkspeler.

Vanaf mijn eigen computer “stream” ik dus een vooraf geselecteerd aantal nummers die ik voor de handigheid in een playlist heb geplaatst. Een kind kan hierbij echt de was doen! De aftrap is voor de Eagles, vanaf de dvd Farewell Tour, Live from Melbourne speel ik de track One Of These Nights. De baslijn in het begin van het nummer is goed te volgen en klinkt even strak als op de stereotrack van de dvd zelf. Het achtergrondkoor staat hoger, er is diepte en breedte en transparantie. En dat vanaf de harde schijf van mijn pc! Een cd/ dvd geeft geen beter geluid dan dit op een vergelijkbaar loopwerk, moet ik tot mijn eigen verbazing aan u melden. Daar komt bij dat het geheel met enige kracht ten gehore gebracht wordt en de in vier standen instelbare Dac is hier toch echt op een prettige wijze schuldig aan. De stand “Bezier” klinkt mij het prettigst in de oren en doet enigszins analoog aan.



Dan ga ik verder met het jongste album van Joan as a policewoman, genaamd To Survive. Het nummer To Be Lonely bestaat uit louter zang, piano en wat strijkers. De stem van Joan komt eerlijk en even melancholisch uit mijn Reale’s als op cd. De cd zat gratis bij de LP bijverpakt en is prima geproduceerd, in tegenstelling tot vele nieuwe producties die erg overstuurd kunnen klinken, maar dat terzijde. De piano klinkt vol terwijl het snarenspel juist los om de zang heen hangen. En hoewel met 48 kHz (24bit) door de Dac omgezet en  gestreamed vanaf mijn pc, betwijfel ik of een nog hoger oplossende frequentie iets zou kunnen toevoegen aan de gebrachte geluidsgolven die tot achter mijn gehoor reiken.

Kopen of luisteren? De conclusie

Ook zo mooi oplossend, maar ietsje minder mooi geproduceerd is Pendragon’s cd Acoustically Challenged. De naam zegt het al, het betreft hier de registratie van een akoestisch concert van deze symfo rockband. Het geweldige And We`ll Go Hunting Deer is de opener van het concert en klinkt over de MP 1250 R briljant. Letterlijk! Een open podium voor mij, alle aparte gitaren zijn goed plaatsbaar en klinken zeer natuurlijk. De stem komt hoog en los op me af en ondanks dat ook hier percussie ontbreekt, is er wel degelijk sprake van kracht en dynamiek.



Ook wat oudere opnames profiteren van de instelbare Dac, Led Zeppelins Stairway to Heaven -van het album Led Zeppelin IV, Atlantic Records- knapt er een stuk van op! Leuk om de oudere titels in je collectie zelf te kunnen “remasteren” danwel aan je eigen smaak aangepast weer te kunnen geven. De track werd in ieder geval voorzien van een stuk meer body en kwam meer tot leven dan vanaf de gewone cd. Wetende dat het origineel uit 1971 stamt blijft het aangenaam luisteren over de T+A netwerkspeler.


Kopen of luisteren? De conclusie.

Met de MP 1250 R heeft T+A ondergetekende waarachtig weten te overtuigen als het gaat om het audiofiel kunnen weergeven van gecomprimeerd opgeslagen muziek. Er is snelheid en transparantie, maar mede door de goede Dac en de sublieme opbouw klinkt het geheel lekkerder dan menig cd loopwerk. Op het geluid van de netwerkspeler is echt waar niets aan te merken, waarvoor hulde!

Alleen maar lof? Nee, ik moet zeggen dat ik het niet slim acht dat er standaard geen afstandsbediening bij het apparaat geleverd zit. Of het Duitse arrogantie is om te denken dat alleen maar R-serie bezitters deze machine zullen aanschaffen? Gelukkig heeft importeur ServiQ losse afstandsbedieningen leverbaar. Verder zou het display wat mij betreft iets groter mogen zijn, vanuit de luisterplek kostte het moeite om de kleinere letters te kunnen lezen en mijn ogen zijn toch erg goed. U kunt natuurlijk wel op zoek gaan naar een losse afstandsbediening, die wel door de grote UpnP mogelijkheden wordt ondersteund. Importeur Servi-Q zou u hierover kunnen informeren. En ook het opzoeken van titels en tracks in het netwerk zou best wat sneller kunnen gaan.



Maar deze punten wegen niet op tegen de erg prettige gebruiksgemakken van een dergelijk apparaat, dat zeker uitblinkt in zijn geluidskwaliteit en in mijn optiek een erg hoge plaats op de volle high end ladder inneemt. En voor eventuele toekomstige formaten hoeft u met dit soort apparatuur de plank nooit mis te slaan, updaten is geen enkel probleem. Dat noem ik Deutsche Gründlichkeit!!!

T+A MP 1250 R: 2600 euro in zilver of zwart, 2900 euro in chroom of speciale RAL kleur

Meer informatie: http://www.servi-q.nl/

Gebruikte Hardware:

Analoog

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element

Digitaal

T+A MP 1250 R Denon DCD725 cd-loopwerk Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner Sony KDL32-S2000

Versterker

Leema Acoustics Pulse Denon AVR-3803 Rotel RB-1070  Bluenote Phono1 mkII met ASE modificatie Bluenote Phono1 mkIII

Luidsprekers

Bluenote Reale Dark Wengé Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels Monitor Audio Monitor3 Cherrywood Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600, InAkusik, Ixos en ProfiGold PGV
Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire en Ikea meubels