Ruark kondigt zijn Sabre-R monitorluidsprekers aan, samen met de R610 Music Console


Sinan Kökbugur | 26 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Ruark Audio

Het Britse Ruark heeft voor het eerst in lange tijd weer een luidsprekermodel gelanceerd. De nieuwe luidspreker heet Sabre-R en het is een tweeweg model. Tegelijkertijd is de R610 uitgebracht, een geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen en uitgebreide streaming-functies. De R610 past heel goed bij de Sabre-R luidsprekers.

Ruark Sabre-R

Het in Groot-Brittannië gevestigde Ruark Audio heeft na de oprichting in 1985 een aantal luidsprekermodellen gemaakt, maar heeft later de focus verlegd naar DAB-radio. Nu keert de fabrikant weer terug naar het bouwen van passieve luidsprekers door de lancering van de Sabre-R, en compacte tweeweg luidspreker verkrijgbaar in een zwarte en walnoothouten uitvoering. De naam roept dan wel herinneringen op aan de eerste uitgave van het bedrijf, maar de Sabre-R maakt gebruik van moderne technologie terwijl het trouw blijft aan zijn liefde voor retro-styling.

De Sabre-R van Ruark is een tweeweg ontwerp met een 26 mm zijden dome-tweeter en een behandelde natuurlijke vezelconus mid/bass driver met een diameter van 15 centimeter. De cross-over ligt op 2,2 kHz. De opgegeven gevoeligheid is 86 dB/W/m met een nominale impedantie van zes Ohm. Volgens de fabrikant is de Sabre-R makkelijk aan te sturen.

De 290 x 175 x 215 millimeter (H x B x D) MDF-kast is verstevigd en gedempt en heeft hetzelfde lattenhouten designdetail als op de populaire radio's van Ruark. De Sabre-R belooft dezelfde hoogwaardige pasvorm en afwerking te tonen als de andere producten van Ruark, terwijl hij een klassiek tijdloos uiterlijk behoudt dat in elke thuisomgeving past.

Ruark R610: muziekconsole met veel functies

Naast de Sabre-R is er ook de bijpassende R610, die volgens Managing Director Alan O'Rourke (die samen met zijn vader Brian O'Rourke in 1985 Ruark Audio heeft opgericht) “muziekliefhebbers in staat stelt een compleet systeem te bouwen dat er net zo mooi uitziet als het klinkt.”

De R610 lijkt met zijn ontwerp op zijn familieleden uit de R100-serie en is voorzien van hoogwaardige materialen en componenten naast tactiele bedieningselementen. De behuizing heeft handgemaakte lattenhouten roosters en een 5-inch kleurenaanraakscherm. De bediening gaat natuurlijk via Ruarks kenmerkende RotoDial-bedieningsknop, die ook een aparte afstandsbediening heeft.

De R610 heeft eindtrappen die in klasse D werken en 75 Watt vermogen per kanaal kunen leveren. De DA-converter is gebouwd rondom een Burr Brown DAC-chip en een schakelende voeding. Verder biedt de R610 streaming via AirPlay, Google Cast, Spotify Connect en Tidal Connect ingebouwd, evenals UPnP-compatibiliteit voor hi-res bestanden tot 32-bit/384 kHz. Natuurlijk is er ook Bluetooth aptX HD, DAB/FM en internetradio.

Dan is er ook nog de draaitafelingang geschikt voor MM-elementen en een HDMI-ingang voor een televisie De USB-poort kan worden gebruikt om een later dit jaar uit te brengen CD-loopwerk aan te sluiten die later dit jaar uitkomt, die overigens ook gebruikt kan worden met de R410 en R810.

Ruark Audio Sabre-R en R610: prijzen en leveringsinformatie

De adviesprijs van de R610 is net geen 1.500 euro en de Sabre-R gaat voor net geen 800 euro per paar over de toonbank.