FiiO KA15: compacte DA-converter en hoofdtelefoonversterker met de animatie van een spelend cassettebandje


Sinan Kökbugur | 23 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Fiio

FiiO heeft de KA 15 gelanceerd, een DA-converter en hoofdtelefoonversterker die in een jaszak past. Er zijn zoveel DA-converters en hoofdtelefoonversterkers van dit formaat, maar wat de KA15 uniek maakt is het kleurenschermpje dat informatie geeft, of een animatie laat zien van een spelend cassettebandje. Is dat nuttig? Nee, maar het is wel leuk.

FiiO KA15: DA-converter en hoofdtelefoonversterker die op een Walkman wil lijken

De KA15 is een moderne DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die alle moderne hoge resolutie muziekbestanden kan verwerken. PCM-signaal kan tot 32-bit/768 kHz worden verwerkt en DSD tot DSD256. Er is vrijwel geen bronmateriaal verkrijgbaar in dit soort hoge resoluties, maar dat mag de pret niet drukken. De KA15 heeft voor elk kanaal een DAC-chip van Cirrus Logic ingezet van het type CS43198. De signaalverwerking gaat symmetrisch waardoor een behoorlijk uitgangsvermogen van 560 mWatt per kanaal wordt bereikt in de desktopmodus waardoor de meeste hoofdtelefoons met de KA15 te gebruiken zijn. Er is overigens geen gebalanceerde aansluiting voor hoofdtelefoons. De FiiO KA15 heeft alleen een 3,5 mm stereo mini-jackaansluiting. Deze aansluiting ondersteunt de CTIA-standaard, zodat bediening - volumeregeling, afspeelbediening - ook wordt ondersteund via een afstandsbediening die in de kabel van een hoofdtelefoon is geïmplementeerd.

Microfoons worden overigens ook ondersteund, waardoor je ook kunt bellen met een smartphone die is aangesloten via USB-C. Apparaten zoals een Nintendo Switch of een Sony PS5 en andere toestellen in de UAC 1.0-modus kunnen ook via USB-C worden aangesloten.

FiiO heeft de KA15 een bijzonder gevoelige regeling van het volume gegeven. Er is een 60-stappen snelverstelmodus en een 120-stappen fijnverstelmodus.

FiiO KA15: intelligent dynamisch stroomverbruik

In de desktopmodus wordt relatief veel vermogen geleverd door de KA15. De KA15 heeft zelf geen batterij en krijgt zijn voeding via de USB-aansluiting. Om het energieverbruik onderweg zo laag mogelijk te houden en de levensduur van de batterij van de smartphone waarop de KA15 wordt aangesloten te verlengen, heeft de fabrikant Intelligent Dynamic Power Consumption ingebouwd. Dit optimaliseert volgens de fabrikant automatisch het energiegebruik.

FiiO KA15: op DSP gebaseerde signaalverwerking met 10-bands toonregeling

De KA15 biedt de mogelijkheid om het geluid naar persoonlijke smaak of naar de karakteristieken van de aangesloten hoofdtelefoon aan te passen met de parametrische 10-bandstoonregeling. De frequentiecurves kunnen worden opgeslagen. Dat is handig als uiteenlopende hoofdtelefoons afwisselend worden gebruikt. De FiiO Control-app voor Google Android en een optioneel bruikbare webinterface garanderen een bijzonder eenvoudige bediening.

FiiO KA 15: informatieschermpje en simulatie van een spelend cassettebandje

De fabrikant heeft de KA15 voorzien van een IPS True Color LCD-scherm met een diagonaal van bijna een inch en ook een paar knoppen om bediening zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken. De leukste functie is natuurlijk dat het scherm ook een draaiend cassettebandje kan laten zien. Dat is niet helemaal nuttig als de KA15 in de jaszak zit, maar als je hem op tafel legt zal het vast aandacht trekken.

FiiO KA15: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe FiiO KA15 DA-converter/hoofdtelefoonversterker is verkrijgbaar in zowel zwart als lichtblauw. De adviesprijs is net geen 130 euro.