Review Klipsch Flexus Sound System: Amerikaanse sound, Japanse precisie


Harro Tillema | 23 september 2024 | Klipsch

SAMENVATTING

Dankzij de samenwerking van Klipsch met Onkyo is er een fraaie soundbarserie ontwikkeld die vele concurrenten het nakijken geeft, ongeacht de prijsklasse. Ben je op zoek naar een ongecompliceerde Dolby Atmos soundbar met een hele goede surround én stereo geluidskwaliteit, dan maak je met de Klipsch Flexus CORE 200 set een uitstekende keuze.

PLUSPUNTEN

  • Goede surround én stereo geluidskwaliteit
  • Meeslepende beleving van films en muziek
  • Minimalistisch en eenvoudig
  • Ook zonder app te bedienen
  • Alle benodigde bekabeling en beugels meegeleverd
  • Aantrekkelijk geprijsd

MINPUNTEN

  • Surround speakers zijn niet inzetbaar als wireless speakers voor in en om huis

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Klipsch heeft in samenwerking met het Japanse Onkyo een soundbar met draadloos aanstuurbare subwoofer en surround luidsprekers ontwikkeld. Het zogenaamde Klipsch Flexus Sound System. We gaan aan de slag met een complete set waarbij de Klipsch Flexus CORE 200 als uitgangspunt dient. Is dit een samenwerking waarbij de Amerikaans-Japanse alliantie de concurrentie de baas kan, of kan Klipsch zich beter solo blijven focussen op haar (semi-)professionele doelgroep?

Klipsch Flexus

Het Klipsch Flexus sound system is ontwikkeld met, naar eigen zeggen, de beschikking over honderden jaren aan extra kennis en ervaring van Onkyo. Nu is dit een Amerikaanse benadering waarbij alle jaren van ervaring van de afzonderlijke medewerkers bij elkaar wordt opgeteld, maar dan nog. Klipsch maakt er in elk geval dankbaar gebruik van om het Flexus platform te ontwikkelen. Een potent geluidssysteem waarmee gebruikers een ongeëvenaarde Dolby Atmos geluidsbeleving zouden moeten ervaren. Op het moment dat ik het op de Klipsch Flexus CORE 200 gebaseerde Flexus sound system ter review aangeboden krijg, hoef ik niet lang na te denken om dit aanbod aan te nemen.

Het Flexus geluidssysteem is gebaseerd op de Flexus CORE 100 of de CORE 200 3.1.2 soundbar en kan worden aangevuld met de Flexus SUB 100 subwoofer en de Flexus SURR 100 surround luidsprekers. Dit zijn slechts de eerste modellen in deze Amerikaans-Japanse samenwerking en ik spreek de verwachting uit dat deze serie de komende jaren verder zal worden uitgebreid.

De ter review ontvangen Flexus CORE 200 is tot nu toe de breedste soundbar uit de serie en is voorzien van twee opwaarts gerichte full range 2,5-inch Dolby Atmos drivers, vier 2,25-inch aluminium drivers, een 0,75-inch horn loaded tweeter en een ingebouwde dual 4-inch paper cone subwoofer voor een meeslepende geluidservaring. Het versterkervermogen bedraagt 185 Watt RMS, de maximale geluidsdruk 99,8 dB en het frequentiebereik loopt van 43 Hz tot 20 kHz.

De CORE 100 soundbar heeft ter vergelijk slechts twee 2,5-inch aluminium drivers en is hiermee minder breed, maar doet in prestaties nauwelijks voor de CORE 200 onder. Het versterkervermogen is met 100 watt RMS wat minder hoog, de maximale geluidsdruk is 96.4 dB, het frequentiebereik loopt van 45 hertz tot 20kHz en het stereo effect is door de minder grote breedte misschien iets beperkter dan de brede variant. In theorie.

De geringere afmetingen maakt de CORE 100 interessant voor kleinbehuisden en ik vraag me hardop af of je de verschillen in de praktijk merkt. De Flexus CORE 100 en 200 zijn als losse soundbar verkrijgbaar en kunnen worden aangevuld met de SUB 100 subwoofer, de Flexus SURR 100 surround luidsprekers of met beide. Kies je voor alle opties, dan is het interessant om deze als totaalpakket te kopen. Dit scheelt je toch weer een paar euro.

De Flexus SUB 100 subwoofer is niet al te zwaar en heeft een bescheiden formaat, zodat deze niet uit de toon valt in de woon-, slaap- of werkkamer. Deze sealed subwoofer is voorzien van een 10-inch long throw paper cone laagdriver en levert een klasse D vermogen van 80W RMS, levert een maximale geluidsdruk van 103,7 dB en het frequentiebereik start al bij 26(!) hertz oplopend tot 250 hertz (+/- 3dB).

De Flexus SURR 100 surround speakers zijn net een slag groter dan een melkpak van een halve liter. Ook deze vallen niet op wanneer je deze op een boekenplank of vensterbank neerzet. Beide speakers kunnen ook aan de wand worden bevestigd. De twee luidsprekers zijn voorzien van een 50 watt RMS-versterker, leveren eveneens een geluidsdruk van 103,5dB en beschikken over een 3-inch full-range paper cone driver met een frequentiebereik van 235Hz tot 20kHz. Dit zijn veel belovende cijfers op papier. Ik vraag me dan ook af hoe deze combinatie in de praktijk zal presteren.

De flexibele entertainment belofte?

Van importeur Vogel’s Consumer Benelux ontvang ik net na mijn vakantie een drietal dozen. Hierin zitten subwoofer, soundbar en surround speakers verpakt. Nadat ik deze heb uitgekleed en de inhoud nauwkeurig inspecteer moet ik zeggen dat de designafdeling goed werk heeft verricht. Alle onderdelen zien er optisch mooi uit en hebben een uitstekend niveau van afwerking. De Flexus CORE 200 soundbar is wel lang, maar heeft een bescheiden hoogte waarmee deze eenvoudig onder de televisie kan worden geplaatst. Met de meegeleverde beugels kan deze ook moeiteloos aan de wand worden bevestigd. 

De behuizing is vervaardigd uit kunststof en om het aanzicht wat op te leuken heeft de top van de CORE een houtmotief met voelbaar reliëf gekregen. Op de bovenzijde links en rechts zijn twee roosters opgenomen waarachter de Atmos luidsprekers zijn geplaatst. Links naast het rechter rooster zitten vier aanraakgevoelige knoppen voor power, bronkeuze en volume. Het front, de flanken en achterzijde zijn bekleed met akoestisch transparante stof waarmee de op het front geplaatste luidsprekers aan het oog worden onttrokken. De display waarmee alle instellingen en meldingen worden getoond is eveneens achter dit doek geplaatst. Keurig. 

De CORE is op de achterzijde voorzien van een HDMI-eARC poort waarop je de televisie aansluit en een optische digitale Toslink ingang. Met de ingebouwde Bluetooth interface kun je vanuit jouw favoriete streaming app draadloos muziek naar de Bar sturen. De coaxiale RCA-uitgang is bedoeld voor een bekabelde subwoofer. Ten slotte nog een diep geplaatste USB-A poort die specifiek bedoeld is voor de Flexus TRANSPORT 100 dongle die met de SUB 100 en SURR 100 worden meegeleverd. Hiermee stuur je tot maximaal twee optionele Flexus SUB 100 subwoofers en een set Flexus SURR 100 surround luidsprekers draadloos aan. Dit geldt overigens zowel voor de CORE 200 als voor de CORE 100 soundbar. De draadloze koppeling maak je eenvoudig met behulp van de ronde pair-knop. De USB type-c poort is bedoeld voor service toepassingen.

Klipsch Flexus: configureren zoals jij dat wil

Wanneer ik de bar, surround speakers plus subwoofer lukraak in de ruimte neerzet en de meegeleverde dongle in de USB-poort van de soundbar prik breng ik in enkele seconden een verbinding tot stand met de subwoofer. De surround luidsprekers werken bij mij zelfs direct uit de verpakking. Hierna controleer ik alle geluidsinstellingen van de soundbar. Aanpassingen maak ik simpel met behulp van de gratis te downloaden Klipsch Connect app of met de meegeleverde afstandsbediening. Met de mode-knop van de remote switch ik in een oogwenk van muziek naar filmgeluid. Met de dialoog-knop kan ik de intensiteit van de dialogen in muziek of film een tandje opvoeren en heb hier de keuze uit laag, middel en hoog. Of uit. Ikzelf vind het prettig om de intensiteit op middel te zetten waarmee stemmen net voldoende worden gearticuleerd, zonder dat deze de boventoon voeren.

De surround luidsprekers bevinden zich tijdens de review redelijk dicht op de luisterpositie en schakel deze met de surround-knop twee tandjes terug zodat ze niet overheersen. De hoogte speakers zijn in de bar geïntegreerd en deze zet ik op een maximaal volume. Dit kan nooit kwaad omdat dergelijke upfiring Atmos speakers dan wel iets aan beleving toevoegen, maar het effect is niet zo groot als de toevoeging van de surround luidsprekers voor de achter kanalen.

Ondanks dat ik gebruik maak van een bescheiden ogende subwoofer wordt mijn woonkamer van hoek tot hoek gevuld met diep, krachtig laag. Deze zet ik ook twee tikjes in de min voor een optimale balans in mijn ruimte. En klaar. Meer is niet nodig om het Klipsch-systeem in gebruik te nemen. Mocht je nu toch het idee hebben dat de klankbalans in jouw ruimte niet optimaal is, maak dan gebruik van de driebandstoonregeling in de Klipsch Connect Plus app.

De flexibele meesterentertainer

Om de ruimtelijke werking te testen laat ik de soundbar in filmstand staan en bekijk diverse Dolby Atmos demonstratiemateriaal om de werking vast te stellen. Ik ben onder de indruk van de eerste resultaten. De objecten in de object based geluidsweergave wordt exact op de goede plek in de ruimte neergezet. Tijdens het afspelen van het demonstratiemateriaal is er nergens sprake van een gat in het geluidsbeeld. Het object heeft op elke virtuele positie in de ruimte dezelfde grootte en hetzelfde gewicht.

De soundtuners van Klipsch hebben hier uitmuntend werk verricht. Door de breedte van de soundbar fungeert deze niet enkel als center, maar vult deze de stereoweergave ook heel aardig in. Wanneer ik niet beter zou weten, wordt het linker en rechter signaal weergegeven vanuit de plek waar ik mijn hifi luidsprekers heb neergezet. Indrukwekkend. 

Vervolgens is het tijd om de Flexus combinatie met films en muziekcontent te testen. Welk filmbestand ik ook opzet, ik ervaar een overweldigende entertainmentbeleving. Ik zit letterlijk in een bubbel van geluid. Tjonge, wat levert de CORE 200 in combinatie met de Flexus SURR 100 luidsprekers een topprestatie.

Ondanks dat de subwoofer een relatief laag gewicht heeft en deze beslist niet groot is, levert deze een spectaculaire laagweergave. Spanning toevoegende ultra lage frequenties, explosies, luchtdrukeffecten bij helikopters en de drukgolf van een basdrum tijdens een live concert laten de ramen zelfs bij geringe volumes trillen in de sponningen. Ook het stereo-effect bij filmcontent is opmerkelijk goed. Geluidseffecten buiten het scherm worden echt buiten het scherm weergegeven en dit is mede te danken aan de perfecte aanvulling van de surround luidsprekers op de frontkanalen.

De hoogtekanalen, tja. Die nemen we maar even voor spek en bonen mee. Misschien is mijn plafond te hoog voor een optimale werking, maar deze voegen in mijn situatie in alle eerlijkheid niet heel veel toe. Dit is echter geen probleem, want de ruimtelijkheid die dit Flexus systeem neerzet is sowieso al indrukwekkend. Wat ik veel belangrijker vind is de kwaliteit waarmee het centerkanaal dialogen en zang weergeeft. De articulatie van stemmen is namelijk erg goed. Waar veel center luidsprekers een wat schelle of holle klank leveren, levert de centerluidspreker van de Flexus CORE 200 juist een ontspannen en realistische weergave. Behalve het mondgeluid met ‘s’ en ‘t’ klanken ervaar ik zelfs een stukje volheid uit het middenrif in de weergave terug.

Ten slotte bekijk ik een paar live concerten en beluister ik een enkele muziekalbums via Spotify. Tijdens de concerten ervaar ik een ruimtelijk geluidsbeeld dat een grote overeenkomst vertoont met de content op het scherm. Het gehele tonale spectrum heeft een mooie balans zonder dat er iets overheerst. Een piano wordt met de volheid van een authentieke piano weergegeven en blaasinstrumenten kunnen via deze soundbar configuratie écht spetteren. Wanneer ik vanuit de filmstand naar muziekweergave schakel dempen de surround luidsprekers en komt het stemgeluid heel mooi een pasje naar voren. Muziekcontent krijgt een fractie meer openheid en ook neemt de intensiteit van gitaar en snaredrum toe waarmee de hele presentatie een paar pasjes op de luisteraar afkomt. De intensiteit van de laagweergave blijft onder beide condities gelijk en ook hier hoef ik tijdens de reviewperiode nooit een aanpassingen in de klankinstellingen te maken.

Oordeel

Klipsch kent een lange succesvolle geschiedenis en heeft in haar bestaan een rotsvaste reputatie opgebouwd onder professionals. Deejays en artiesten die afhankelijk zijn van kwalitatief goede spullen die zowel goed presteren en hen zelfs onder de zwaarste condities niet in de kou laten staan. Niet voor niets zijn er vele deejays die thuis ook op Klipsch vertrouwen. Ik ken het merk en haar professionele componenten al vele jaren en sinds mijn eerdere review van de Klipsch Seven actieve monitors heeft Klipsch mijn hart gewonnen. 

Ook tijdens de review van het Klipsch Flexus geluidssysteem maakt de Amerikaanse fabrikant weer een ijzersterke indruk op me. De Flexus soundbarcombinatie is deugdelijk gebouwd, gemakkelijk in gebruik te nemen en bovenal eenvoudig om te bedienen. De geluidskwaliteit waarmee deze soundbar mijn film- en muziekcontent weergeeft, is opmerkelijk goed. Het tonale spectrum is heel mooi in balans voor elke vorm van entertainment, of je nu van muziek, films of gaming houdt.

Een bekende tekortkoming bij soundbarcombinaties in deze prijsklasse is de kwaliteit van het laag. Vaak wordt er om esthetische redenen voor een kleinere subwoofer gekozen waarmee er onvoldoende sublaag kan worden geleverd. Dit wordt vervolgens gecompenseerd door het opvoeren van het volume in het hoger gelegen basgebied waarmee de laagweergave zwaar en vermoeiend wordt.

Bij de Klipsch Flexus SUB 100 heb ik deze ervaring niet en ervaar ik alleen een diep doorlopend en vooral een voelbaar laag dat al bij 26 hertz begint. Dankzij het gebruik van een krachtige versterker met DSP en een kwalitatief goede laagdriver levert de SUB 100 juist sublaag met heel veel rust en hoor je hem eigenlijk niet in de weergave terug. Tenzij er daadwerkelijk sublaag in de content zit. De intensiteit van de subwoofer is bij alle content en onder alle omstandigheden perfect en gedurende de reviewperiode heb ik de instellingen nooit hoeven aanpassen. Is het laag te overweldigend voor het tijdstip waarop dit wordt beleefd, dan schakel je deze met de knop op de afstandsbediening in de nachtstand. Hiermee daalt de laagweergave naar een acceptabel niveau zodat de rest van het huis ongehinderd van nachtrust kan genieten.

Wat kan ik anders zeggen dan dat deze hifi-fabrikant in de samenwerking met Onkyo een erg knappe prestatie levert met deze fraaie Klipsch Flexus combinatie. Geen ingewikkelde installatieprocedures of een noodzakelijke koppelingen met het internet of bediening met ondoorgrondelijke apps. Zoals deze Klipsch soundbar presteert zouden alle soundbars moeten presteren. Een absolute aanrader wanneer je gebonden bent aan het compacte formaat van een soundbar en toch maximaal wilt genieten van beeld én geluid.

Conclusie

Klipsch heeft me tijdens de review van deze Flexus soundbarcombinatie laten verbazen over wat er op dit bescheiden prijspunt mogelijk is. Dankzij de samenwerking van Klipsch met Onkyo is er een fraaie soundbarserie ontwikkeld die vele concurrenten het nakijken geeft, ongeacht de prijsklasse. Ben je op zoek naar een ongecompliceerde Dolby Atmos soundbar met een hele goede surround én stereo geluidskwaliteit, dan maak je met de Klipsch Flexus CORE 200 set een uitstekende keuze. Misschien is dit zelfs wel de beste keuze in prijs en prestaties op het moment van schrijven.

Klipsch Flexus sound system
www.klipsch.com | www.vogels.com
Beoordeling 4.5 / 5

Prijzen
Flexus CORE 100 | 399 euro
Flexus CORE 200 | 499 euro
Flexus SUB 100 | 349 euro
Flexus SURR 100 | 299 euro

Beoordeling
Geluidskwaliteit | 5 uit 5
Gemak | 5 uit 5
Mogelijkheden | 4 uit 5
Optiek en bouwwijze | 4 uit 5
Prijs-prestatie | 5 uit 5