Amphony digitale hoofdtelefoons


Rene Smit | 15 juli 2004 | B&W

In het decembernummer van de consumentengids werd een reeks draadloze hoofdtelefoons getest, allen gebaseerd op FM zenders en infraroodsignalen. Beide hebben hun specifieke nadelen, FM zenders werken in een erg drukke frequentie tussen 863 en 86MHz en dit zou er in theorie  voor kunnen zorgen dat u met de koptelefoon signalen opvangt van andere nabijgelegen zenders met alle gevolgen van dien. Naast dit nadeel is er voor kritische luisteraars nog een ander punt van kritiek, er is altijd een hele lichte brom hoorbaar wat bij zachte passages in de muziek als storend ervaren kan worden. Infrarood zenders hebben een ander nadeel, zij zijn beperkter in de gebruiksmogelijkheden doordat een infraroodsignaal niet door muren en dergelijke heen kan en de ontvanger dus altijd in het zicht van de zender moet zijn. Alle eerder genoemde nadelen zijn op te lossen door gebruik te maken van een digitale zend- en ontvangeenheid. Tot op heden waren hier helaas geen betaalbare exemplaren van beschikbaar, echter... hierin komt nu verandering! De firma Amphony is in het buitenland inmiddels op de markt met 2 types tegen betaalbare prijzen en waarschijnlijk volgt binnenkort.

Importeur Audivers in de persoon van Leen Hogenes stelde HiFi.nl beide types ter beschikking voor een recensie, weliswaar in de exportuitvoering omdat de eerste zending Nederlandse exemplaren nog even op zich laat wachten. In de praktijk moeten de opgedane ervaringen door de straks in Nederland te koop zijnde producten alleen maar overtroffen worden. Het betreft slechts inwendige wijzigingen, het uiterlijk en de aansluitmogelijkheden van beide geleverde types is wel representatief.


Model 1000 en 2000

Voordat ik u mijn luisterervaringen met beide types voorschotel eerst wat meer over de techniek en de verschillen tussen beide types. De toevoeging “Audiophile Edition” bij het type ‘Model2000’ zegt eigenlijk al voldoende. Amphony mikt met deze hoofdtelefoon op de veeleisende luisteraar. Ook qua uitvoering en aansluitmogelijkheden is er verschil. De Model1000 kan alleen analoog worden aangesloten, bijvoorbeeld op de hoofdtelefoonaansluiting van een versterker of op de analoge uitgang van een CD/DVD-speler of andersoortige signaalbron. De zender van de Model2000 biedt meer aansluitmogelijkheden. Naast de aansluitingen voor een analoog signaal zijn er ook twee digitale ingangen beschikbaar; een optische en een coaxiale. Dit geeft de mogelijkheid een CD of DVD-speler digitaal aan te sluiten op de zender, waardoor het signaal pas in de hoofdtelefoon zelf omgezet wordt naar analoog. Middels LEDjes op de zender is te zien welke aansluiting gekozen is. Voor beide types geldt dat het signaal getransporteerd wordt zonder audiocompressie om een zo waarheidsgetrouw mogelijk signaal te krijgen.  De frequentie waarop dit gebeurd is 2.4GHz. Naast de extra aansluitingen biedt de zender van Model2000 ook nog de mogelijkheid 2 AA batterijen op te laden en is er, wanneer de zender analoog aangesloten is, de mogelijkheid de sterkte van het signaal in te stellen voordat het omgezet wordt naar een digitaal signaal. Beide zenders zijn gemaakt van kunstof, waarbij de Model1000 is uitgevoerd in zwart en van Model2000 in een wat luxer ogend zilvergrijs. Op het eerste gezicht is er uiterlijk  geen verschil tussen beide hoofdtelefoons, beide zijn zilverkleurig in combinatie met een zwarte hoofdband. Echter, nader onderzoek leert dat bij de Model2000 de oorschelpen zijn voorzien van een luxe velours bekleding in plaats van het bij Model1000 gebruikte kunstleer. Verder worden er in Model2000 betere drivers en ten opzichte van de Model1000 superieure electronica gebruikt om tot grotere prestaties te komen, zoals een signaalruisverhouding van 100dB. Om te kunnen functioneren dient er in beide oorschelpen een AA batterij geplaatst te worden, welke bij normaal gebruik ongeveer 80 uur mee gaan. Uiteraard zijn ook beide modellen voorzien van een volumeregelaar.           

Amphony digitale hoofdtelefoons

Aansluiten en luisteren

Eerst was de Model1000 aan de beurt om zijn kunstjes te vertonen. Hiervoor werd de zender met een standaard cinch-cinch interlink op de analoge stereo-uitgang van mijn Philips DV963 SACD-speler aangesloten. Dit is eigenlijk alles wat er moet gebeuren, verdere instellingen hoeven niet gedaan te worden. De hoofdtelefoon werd voorzien van batterijen en dan is de set klaar voor gebruik. Het eerste wat opvalt wanneer ik de hoofdtelefoon opzet is het relatief hoge gewicht van de hoofdtelefoon, verklaarbaar omdat natuurlijk in elke oorschelp een batterij zit. Verder is het draagcomfort prima in orde, mede door de goede instelbaarheid van de hoofdband. Snel een CD in de speler, volume op een aangenaam niveau instellen en luisteren maar. Omdat beide hoofdtelefoons gesloten types zijn kan ik zonder problemen op de bank plaats nemen zonder mijn vrouw, die naast mij naar de televisie zit te kijken, te storen met de muziek die aan staat. Nadeel van gesloten hoofdtelefoons ten opzichte van open systemen is de wat grotere kans op gehoorbeschadiging bij intensief en op hoog volume beluisteren van muziek. Echter luisteren op een normaal volume zal nooit problemen opleveren. De eerste indrukken van de prestaties van de Model1000 zijn prima. Luisterend naar de CD van Marc Cohn laat de track “Walking in Mephis” een realistische piano horen en ook Marc’s stem behoudt zijn specifieke karakter. Wel valt op dat het koor op de achtergrond tegen de zanger aangedrukt wordt. Ook laat de 2e track  “Ghost Train” horen dat de laagweergave niet heel diep doorloopt en de ruimtelijke weergave inderdaad niet helemaal is zoals ik gewend ben. De tom-tom’s lijken normaal gesproken ergens los in de ruimte te staan, nu plakken ze een beetje aan de andere instrumenten. Absoluut positief is het volledig ontbreken van brom of andere storing, het weergegeven signaal is volledig schoon. Rondlopen in de woonkamer maakt geen verschil voor het signaal, de ontvangst blijft prima. Pas wanneer ik op de 2e verdieping van onze eengezinswoning sta begint er storing op te treden. Dit is helaas wel een vervelende vorm die zich uit in scherpe tikken en geknetter. Als Leen na afloop van de recensieperiode de hoofdtelefoons afhaalt spreek ik hem hier nog even over aan. Hij geeft aan dat bij de definitieve versie voor de Nederlandse markt dit probleem aangepakt is door het 10x  grotere vermogen van de zender.

Vervolgens is de Model2000 aan de beurt om te laten horen waartoe hij in staat is. Eerlijkheidshalve wordt in eerste instantie dezelfde manier van aansluiten gehanteerd, dus analoog middels een standaard kabeltje. Het eerste wat opvalt is dat de hoofdtelefoon prettiger draagt, hoewel eigenlijk alleen de oorkussens van ander materiaal zijn.
Wederom verdwijnt de CD van Marc Cohn in de speler en wordt de 1e track “Walking in Mephis” gestart. Direct wordt duidelijk waarom de Model2000 de toevoeging ‘Audiophile Edition’ in de omschrijving heeft staan! De laagweergave gaat veel dieper en is perfect in verhouding tot het transparante hoog, de ruimtelijkheid neemt toe.
Voor je gevoel staat het koor nu achter Marc in plaats van ertegenaan. De pianosolo wint aan drive en instrumenten klinken natuurlijker. Ook staan de tom-tom’s in de 2e track nu weer los in de ruimte. Tijd om de boel los te koppelen en de zender digitaal op de CD-speler aan te sluiten. Een beetje overkill, omdat alleen al de gebruikte coaxiale kabel van het Canadese merk Gutwire met zijn prijs van ongeveer 300 euro niet echt in verhouding staat tot de prijs van de hoofdtelefoon met zender. Aangesloten heb ik even een probleem omdat de zender niet ‘lockt’ op het aangeboden signaal van de CD-speler. De oplossing is snel gevonden, de Philips stond nog in de upsampling-mode en dit signaal wordt niet geaccepteerd door de bij de Model2000 behorende zender. Eenmaal in de normale stand lockt de zender zonder problemen en middels een lampje op de zender is te zien welk signaal geselecteerd is. Wederom wordt de CD van Marc Cohn gebruikt om te proberen eventuele verschillen ten opzichte van de analoge aansluiting te constateren. Echt schokkend is het verschil niet hoewel bij doorluisteren de ruimtelijkheid nog iets toegenomen lijkt te zijn en er nog een fractie meer detail waar te nemen is.  De rest van de recensie periode is de Model2000 alleen nog op deze manier gebruikt en werd er met veel plezier geluisterd naar diverse CD’s.

Amphony digitale hoofdtelefoons

Conclusie

Met de Amphony Model1000 en Model2000 hoofdtelefoons mikt importeur Audivers duidelijk op 2 verschillende doelgroepen. De Model1000 is een hoofdtelefoon voor mensen die incidenteel muziek met een hoofdtelefoon beluisteren en daar gemiddelde eisen aan stellen, maar wel de flexibiliteit van een draadloos exemplaar willen hebben. De Model2000 is een duidelijk ander verhaal, hier is de veeleisende  muziekliefhebber goed mee bediend. De verhouding tussen de hoog en laagweergave is prima en vooral de laagweergave staat op een duidelijk hoger niveau dan de Model1000. Ook is de ruimtelijke weergave beter. Beide hoofdtelefoons bieden door de volledig storingsvrije ontvangst een duidelijke meerwaarde ten opzichte van hun FM en infrarood concurrenten. Wanneer de importeur in staat is de hoofdtelefoons voor concurrerende prijzen in de winkels te krijgen, dan staat niets een mooie toekomst in de weg. Dat het de importeur ernst is, blijkt ook uit het feit dat hij naast de hoofdtelefoons ook reserve onderdelen zoals oorkussens op voorraad neemt en er in de toekomst dus ook goede service verleend kan worden. Binnen de doelgroepen zijn beide hoofdtelefoons dan ook van harte aanbevolen.  

 

Importeur:
Audiovers
Tel. :  036-5360507
Fax:   036-5366245
E-mail: info@audivers.nl
Website: www.audivers.nl

Prijzen:

 Amphony Model 1000  149 euro
 Amphony Model 2000  249 euro

Gebruikte apparatuur
Naim Nait3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap voeding
Spendor S3 speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
Vm Philips DV963Sa
M-audio Superdac
Clearaudio Champion draaitafel
Clearaudio Basic phonotrap
Benz Micro MC20e element
Marantz SR4300 receiver
Interlinks:  Siltech ST18G3, ST48G3, SQ28G3,  JPS Labs superconductor FX, Gutwire Synchrony digitale kabel
Luidsprekerkabels:  Cable Talk 4.2 biwire
Accesoires: Masterbase, Sharkwire stekkermateriaal