Optoma CinemaX P2 (Ultra Short Throw): lezersreviews


Redactie Hifi.nl | 08 augustus 2021 | Optoma

De Optoma CinemaX P2 is de jongste Ultra Short Throw projector van Optoma, geschikt om al vanaf 26 centimeter vanaf de muur een 100 inch beeld te projecteren. Daarnaast is de P2 voorzien van een smart tv-systeem én een krachtige geluidsoplossing. Onze beeldexpert Eric Beeckmans is er al uitgebreid mee aan de slag gegaan voor zijn professionele oordeel, maar we zochten ook twee lezers om de CinemaX P2 eens uit te proberen. Hun ervaringen lees je op de volgende pagina's. Daarnaast meldde ook onze hoofdredacteur zich, in overleg met distributeur KlankBart, om de P2 in zijn huiskamer te plaatsen en uiteraard zijn ervaringen op te tekenen. Het afgelopen EK bood daartoe immers een ideale testperiode. 

Optoma CinemaX P2

De CinemaX P2 is uitgerust met drie HDMI 2.0-ingangen en twee USB-aansluitingen (één voor media, en één als voeding voor een dongle). Voor je netwerkbehoeften is er een ethernetaansluiting en WiFi. Een stereo minijack en digitaal optische aansluiting zijn de audio-uitgangen. Alle aansluitingen staan naar de muur gericht, met uitzondering van één HDMI en één USB die je aan de zijkant vindt. Dat is dan weer erg handig als je af en toe een laptop wilt aansluiten. Er is ook Bluetooth voorzien, je kunt de P2 daarom ook gebruiken als Bluetooth-speaker.

De CinemaX P2 is zoals gezegd een 'Ultra Short Throw'-model, wat wil zeggen dat je deze niet ergens boven je bank aan de muur hangt, maar simpelweg op de positie van je televisie op je tv-meubel plaatst en van daaraf op de achterliggende wand projecteert. Al vanaf 26 centimeter afstand tot de muur bereik je een beeld van 100 inch, en dat kan zelfs nog iets dichterbij voor een minimaal resultaat van 80 inch (of iets verder weg voor maximaal 120 inch). Scherpstellen doe je eenvoudig met de gemotoriseerde focus.

Panel van ThuisTesters: Patrick, Ruwan en Rob

Eric Beeckmans, onze resident specialist op het gebied van televisie, projectie en home cinema, heeft zich in juni al gemeld voor zijn oordeel van de CinemaX P2. Aansluitend waren we benieuwd naar de bevindingen van onze lezers. We kregen zoals gebruikelijk weer veel reacties op onze oproep, waarna Patrick en Ruwan een maandje over de P2 konden beschikken. Op de volgende pagina's lees je hun bevindingen. Tot slot wist onze hoofdredacteur in dezelfde periode een reviewexemplaar veilig te stellen. Ook zijn ervaringen delen we hier. 

De review van Patrick

Mijn naam is Patrick Maijer, 52, docent Engels op een mbo in Rotterdam. Getrouwd, 2 katten en in het bezit van een dedicated home theatre room/mancave/thuisbios. Al 22 jaar gebruik ik een videoprojector om tv/films/series te kijken. Want ‘bigger is better’, toch..?

Mijn beameravontuur begon met één van de eerste Epson HD homecinema-beamers, waarvan ik het typenummer niet meer weet. Na een jaar of 8 kocht ik een TW2800 en die werd een jaar of 5 later geüpgraded naar een TW7200, die tot zeer recent in gebruik is geweest. Epson is voor mij altijd ‘bang for your buck’ geweest, dus ik was zeer benieuwd of de Optoma Cinemax P2 ook aan dat criterium voldoet. Ik kreeg de P2 via HIFI.NL in bruikleen van importeur KlankBart in Zoetermeer. Bart kwam de beamer persoonlijk bij me afleveren in Berkel en Rodenrijs. Service!

Optoma CinemaX P2: algemene indruk 

De P2 past prima in elk interieur met z’n witte kast en grijze front. Het is geen rechthoekige, lompe bak; door wat breeklijnen her en der mag ie best stijlvol genoemd worden. De beamer wordt geleverd met een netsnoer, een afstandsbediening met USB-oplaadkabel en een beknopte gebruiksaanwijzing in 19 talen. Je kunt er direct mee aan de slag.

Een deel van de slaapkamer doet sinds maart 2020 óók dienst als kantoorruimte. De projector wordt neergezet op een laag kastje dat normaal tegen de muur staat, maar voor het opstellen van de Cinemax P2 een stuk naar voren gehaald wordt. De projectiewand is een spierwitte muur. (tip: gebruik liever een projectiescherm, want je ziet altijd bobbels en hobbels zodra er veel wit geprojecteerd wordt, tenzij je een superstrak gestucte muur hebt, natuurlijk).

Zodra je de P2 voor het eerst aan zet, word je aan de hand meegenomen in het setup-proces. Bij deze eerste opstart duurt het ongeveer 2 minuten voor je beeld ziet. (eenmalig) Bij het normale gebruik heb je na het inschakelen vanuit stand-by binnen 30 seconden beeld. Wat wordt er allemaal in die setup gedaan? Allereerst wordt de afstandsbediening gepaird (werkt via Bluetooth), daarna volgt de focusinstelling van de lens (gemotoriseerd scherpstellen) en je krijgt de keuze of je een wifi-verbinding wil maken. Vervolgens komen de datum- en tijdinstellingen aan bod en krijg je de vraag om op je smartphone de Optoma Connect-app te installeren, zodat je de P2 kan besturen met spraakcommando’s via Google of Alexa. Je kunt dan ook een toffe infowand instellen met de tijd, het weer, foto’s, agenda, het nieuws. Je kunt de app ook als afstandsbediening van de projector gebruiken.

Een handige hulp om de beamer correct (symmetrisch) af te stellen ten opzichte van je projectieoppervlak, zijn de 2 meegeleverde plastic muurmeetflappen die je op de foto van het uitgestalde pakket al zag liggen. Ook is er nog de SmartFit-app, waarmee je een handmatige of automatische schermkalibratie kan maken d.m.v. een raster dat geprojecteerd wordt en waar je vervolgens met je smartphone een foto van maakt. De P2 doet de rest. Ik heb hier geen gebruik van gemaakt, ik heb alles handmatig afgesteld. Als laatste app is er de TapCast-app, waarmee je vanaf je smartphone of tablet kan streamen naar de P2. (YouTube, mirroring, foto’s, documenten, of zelfs live beeld van je smartphone-camera).

De Optoma-website laat duidelijk zien hoe deze apps in te zetten zijn, hier terug te lezen. Ook kan je er de uitgebreide Nederlandstalige gebruiksaanwijzing downloaden én er is een handige projectieafstandcalculator.

De P2 heeft voldoende in- en uitgangen. Aan de achterzijde vind je 2 HDMI-ingangen (beide 2.0, waarvan 1 aansluiting  ARC-geschikt is), een ethernet-aansluiting, een optische S/PDIF audio-uitgang, een USB 2.0-aansluiting en een analoge 3,5 mm stereojack audio-uitgang. Aan de zijkant bevinden zich nog een HDMI-aansluiting (1.4) en een USB 2.0 aansluiting. (powered, dus je kan hier rechtsreeks je Google Chrome op aansluiten) Mocht je nog apparatuur hebben die niet zo goed met de HDMI 2.0-norm om kan gaan, dan kan je in het menu omschakelen naar versie 1.4.

Beeld- (en audio-) kwaliteit

Zó uit de doos geeft de Cinemax P2 al een prima plaatje waar ik erg blij mee ben. Aangezien ik het zo goed mogelijk wil hebben, ga ik alle menu’s en instellingen door en alles met elkaar vergelijken. De kleuren staan standaard erg warm ingesteld. COOL is de betere kleurinstelling als je gezichten er niet uit wil laten zien alsof iemand nét iets te lang onder de zonnebank heeft gelegen en er kreeftrood onder vandaan komt. Als je dan handmatig de verzadiging van het rood nog wat naar beneden draait, heb je een prima plaatje!

Ik kwam er al snel achter dat de REFERENCE stand de beste keuze via het menu IMAGE SETTINGS, DISPLAY MODES (keuzes uit CINEMA, HDR, HLG, HDR SIM, GAME en REFERENCE), met een GAMMA van 2.4 (keuze uit FILM, VIDEO, GRAPHICS, STANDARD, 1.8, 2.0 en  2.4) en de COLOR SETTINGS op COOL (keuze uit WARM, STANDARD, COOL en COLD). Dieper in het menu’s COLOR SETTING kan je gedetailleerdere aanpassingen maken voor RGB en CMYK en per kleur de tint, verzadiging en gain afregelen.

Dat is meer iets voor (semi)-gevorderden, maar laat je niet tegenhouden, want gelukkig kan je alle wijzigingen met RESET weer eenvoudig herstellen.

In het menu BRIGHTNESS MODE zit de optie DYNAMIC BLACK. Deze moet voor een groter contrast en zwarter zwart zorgen. Nu is zwart natuurlijk geen kleur die je kan projecteren, dus het gaat eigenlijk om het duidelijkere verschil tussen de wit- en zwartweergave. Deze functie heeft 3 standen DynamicBlack 1, 2 en 3. Natuurlijk probeer ik direct stand 3. Dit lijkt eerst niet direct een merkbaar verschil te geven, totdat er een scèneovergang komt van donker naar licht of van licht naar donker.

De Cinemax P2 heeft het er moeilijk mee en het beeld gaat óf pompen óf krijgt even een rode gloed. Stand 2 doet dit soms. Ik speel op safe en laat DynamicBlack 1 aan staan en dat gaat prima. Ik kan nou niet zeggen dat het een noemenswaardig verschil/dieper zwart oplevert, het lijkt meer een gimmick. In deze zelfde BRIGHTNESS MODE kan je ook het vermogen van de lamp (laser) terugschroeven naar 95, 90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55 of 50%, wat handig is als je de projector in een compleet donkere ruimte gebruikt. Ik heb de P2 op de slaapkamer opgesteld en dan is het best prettig wanneer de ruimte geheel verduisterd is, om wat minder fel te draaien.

De functie PureMotion zorgt voor de frame-interpolatie. Kortweg gezegd, zorgt dit ervoor dat de processor tussenbeelden berekent, wanneer er bewegingsonscherpte is, zoals bijvoorbeeld bij achtervolgingen of snelle bewegingen. Ik vond deze functie met 3 standen niet veel doen. Ten minste niet zoals ik op andere tv’s of projectors dat gewend ben. Het plastic fantastic-plaatje wat film eruit laat zien als video, lukt de P2 niet. Ook de BrilliantColor-instelling (1 tot 10) lijkt niet iets noemenswaardig toe te voegen.

Ik denk dat je veel beter uit bent met het goed afstellen van alle kleuren (rood, groen, blauw, cyaan, magenta, geel) in plaats van allerlei digitale beeldverbeteraars en overige toeters en bellen aan te zetten.

Gebruikersbeleving

Het hoofdscherm waar de P2 mee opstart, laat de tijd en datum zien en wat knoppen voor systeeminstellingen, keuze invoerbron en apps. (op een zelf te kiezen menuachtergrondafbeelding)

Op het scherm staan verder snelkoppelingen naar overige geïnstalleerde apps. Ik installeer via Optoma’s appstore (die zij Marketplace noemen) de Netflix, Amazon Prime en YouTube-apps. Die eerste twee zijn een drama qua gebruik in de praktijk. Je zoekt je het schompes wat/wanneer je nou eindelijk iets geselecteerd hebt en het is lastig om te ontdekken hoe je nou nou iets daadwerkelijk laat afspelen. YouTube werkt zoals bekend en (wél) goed. De streamingapps laat ik links liggen en heb mijn Nvidia Shield Pro aan de P2 gehangen. Wat een verademing. De P2 heeft trouwens ook een ingebouwde mediaspeler. Verwacht hier, net als de apps, niet te veel van. De ene .mp4 wordt prima afgespeeld vanaf mijn USB-stick (mét HDR, dat dan weer wél!), een ander bestand weer niet. Ook hier is een externe mediaspeler handiger in gebruik.

Een app die wél fijn en goed werkt, is Spotify!

De afstandsbediening van de P2 is geen plastic niemendalletje en voelt robuust genoeg aan. Welke functie waar zit, is even uitvogelen, maar daar ben je gauw genoeg aan gewend. De opschriften zijn amper te lezen, maar de knoppen worden met een wit randje eromheen verlicht na het indrukken. De afstandsbediening laad je op met een USB-kabeltje. Slim, scheelt batterijwissels.

Ik speel een aantal films en series af via de diverse streamingsdiensten en kijk tv via de Ziggo-app. Om een beetje variatie in beeldmateriaal te hebben qua kleurvariaties, licht en donker, snelle en langzamere beelden, kijk ik o.a. Elite, 6 Underground, Our Planet, Bridgerton, Nadiya Bakes, The Mandolarian en The Tomorrow War. Ik bekijk zowel SDR als HDR-materiaal. Alles ziet er prima uit! Bij het omschakelen naar HDR komt er een menu-onderdeel bij: DYNAMIC RANGE. Hiermee kan de HDR PICTURE MODE ingesteld kan worden op DETAIL, BRIGHT, STANDARD en FILM. DETAIL geeft een mooi, gebalanceerd plaatje, maar je mist het dramatischere verschil tussen SDR en HDR en je wil natuurlijk dat extra licht/contrast, die mooie lichtval en reflecties uit je HDR-beeld halen, dus stond de P2 bij mij op BRIGHT ingesteld. Dit zorgt er wel voor dat het wit wat detail verliest, maar dat neem ik op de koop toe.

De ventilator die stil z’n werk doet, gaat niet noemenswaardig harder blazen om meer licht uit de laser te persen, dus dat is geen enkel probleem.

Het geluid wordt waarschijnlijk sowieso overstemd door de prima speakers die ingebouwd zijn. Je kunt het volume goed opschroeven zonder dat het lelijk gaat klinken/vervormen. Het geluid klinkt het beste in de MOVIE-stand en klinkt dan meer dan okay en ruimtelijk. Jammer dat er niet ook een handmatige instelling te maken is qua toonregeling, maar dan ben ik een kniesoor, want voor het gemiddelde huiskamergebruik is het meer dan goed te noemen.

Echte filmliefhebbers zullen misschien een subwoofer missen. Met de digitale S/PDIF of analoge 3,5mm stereo jack-uitgang kan je uiteraard diverse externe audioapparatuur aansluiten.

De functie ‘luidsprekermodus’ is trouwens erg handig om de P2 als Bluetoothspeaker te gebruiken. (beeld wordt dan uitgeschakeld) Zo kan je alles wat je aan audio op je smartphone afspeelt, over de P2 laten gaan.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn wanneer je kinderen hebt, dat nieuwsgierige oogjes die te dichtbij de P2 komen, verblind worden door het laserlicht. In het menu is daar een goed werkende bescherming voor in te stellen. Wanneer zich een object in het bereik van de laserstraal bevindt, dooft het licht.

Conclusie

Wat natuurlijk ideaal is wanneer je elke dag TV of films wil kijken op groot formaat (en zeg nou zelf: Wie wil dat nou niet?), is dat deze Optoma Cinemax P2 een laser als lichtbron heeft die 30.000 uur meegaat. Om even te vergelijken: Met mijn ‘gewone’ beamer met UHP-lamp en gemiddeld 6 tot 8 kijkuren per dag, ben ik na anderhalf jaar aan een nieuwe lamp toe en moet (eigenlijk) de projector ook nog eens na 200, 600, 1200 geherkalibreerd te worden vanwege het slijten van de lamp en er daardoor kleurverloop optreedt. Met een laser als lichtbron is het kleurverloop vele malen minder en kan dat evt. rond de 1000, 4000 en 10.000 branduren gebeuren, wil je de beelden zien zoals de regisseur het bedoeld heeft.

Zó uit de doos geeft de Optoma Cinemax P2 mooie beelden weer en kan ook redelijk goed met HDR overweg. Met een beetje finetunen haal je er al heel snel nog veel méér moois uit! De gemiddelde tv staat slechter afgesteld af fabriek, dus dit is: aansluiten en genieten maar. Je kan de P2 zó aansluiten op je Ziggo/KPN tv-kastje, je Apple TV, je Nvidia Shield, je Xbox, PlayStation of op de super-de-luxe manier via je homecinemasysteem met HDMI ARC.

Pluspunten van Patrick

Laser als lichtbron (30.000 branduren)
- Ultra Short Throw, op 26 cm afstand van de projectiewand heb je al 85 inch/ 2.16 mtr.) beelddiagonaal. (maximale projectiegrootte beeld: 120 inch/3.05 mtr.)
- Te gebruiken in elke huiskamer (semi-verduisterd/donker is altijd beter)
- Neemt amper ruimte in en is stijlvol in je interieur  
- Goed geluid, ingebouwde Dolby Digital 2.0 soundbar
- Robuuste afstandsbediening, met USB-kabel op te laden
- Optoma Connect-app (infowand én afstandsbediening)
- Spotify-app

Minpunten van Patrick

- Verouderde/onhandige apps (Netflix/Amazon Prime)

De review van Ruwan

Mijn naam is Ruwan Claessen, en ik ben een enorme liefhebber van audio en video, specifiek natuurlijk home audio en video. Dat heeft me altijd al gefascineerd. Momenteel in bezit van een 65 inch plasma scherm, maar ben altijd in voor een mooier en groter beeld. Daarom had de actie van HIFI.NL mijn interesse gewekt omdat ik op het moment op zoek ben naar een goede vervanger voor dit plasma scherm.

Je kunt wel zeggen dat films kijken een hobby van me is en dat ik goed beeld en geluid erg waardeer. Zelf heb ik enkel ervaring met diverse CRT breedbeeld tv’s en plasmaschermen. Projectie heb ik ook altijd interessant gevonden maar vanwege de plaatsing van het apparaat was een tv de betere keus voor me. Ik ben benieuwd of een projector een waardig alternatief is voor m’n huidige tv. De Optoma CinemaX P2 had mijn interesse, net als andere UST projectoren. Ik ben gecharmeerd van het idee dat je een projector hebt, die je op een tafel zet, waar de tv zou hebben gestaan, en vanuit daar een prachtig groot beeld op een scherm kan toveren.

Optoma CinemaX P2: algemene indruk

De eerste indruk op het moment dat ik de doos openmaakte was prima. Wat kun je ervan zeggen; het betreft een apparaat, in een kartonnen doos omwikkeld met folie welke werd klemgezet door middel van twee piepschuimachtige houders om het apparaat stevig en veilig te kunnen vervoeren.

Het apparaat zelf, eenmaal uit de verpakking, is verrassend groot. Dat is maar een relatief begrip, maar het oogt indrukwekkend. Het is een wit toestel met aan de voorkant een stoffen gril waar de luidsprekers in zitten. Het heeft een minimalistisch design, niet veel knoppen zijn er te vinden. Slechts eentje, en dat is de aan-uit knop. Ook bijgeleverd is een puntgave, eenvoudige metalen afstandsbediening. Ik ben zeer te spreken over deze afstandsbediening, en voornamelijk het formaat en de afwerking. Het apparaat ligt prima in de hand en het voelt solide aan. Dit vind ik echt te waarderen. 

Kijken we weer naar de projector, dan vinden we in het midden de lens. Deze techniek zorgt ervoor dat je op een relatief korte afstand een groot beeld op de muur kan toveren. Het is goed om te weten dat ik zelf de tv voor het raam heb geplaatst. Idealiter had ik het apparaat gezet op de plek van mijn tv. Echter gezien er een raam achter zit, kan daarop niet geprojecteerd worden. Daarom heb ik ervoor gekozen om het apparaat te testen op een zijmuur. Verre van ideaal maar het geeft een idee hoe groot je kunt projecteren.

De plaatsing vereist even wat geduld want bij een minst geringe verplaatsing heeft dit direct invloed op de geometrie van het beeld. En nogmaals, de plek waarop ik heb getest, is verre van ideaal, maar ook al zou je hem voor een projectiescherm zetten, dan is het goed om extra aandacht te geven aan de plaatsing van het apparaat. De voetjes onder de projector kunnen je helpen om het apparaat recht te zetten.

Aansluiten en aan de slag! 

Het is erg gaaf om een groot beeld met gemak op de muur te toveren, dat valt me niets tegen. De boel is aangesloten via een pc middels de HDMI kabel (1.4). Dus de maximale resolutie die ik heb kunnen testen was dan ook 1080P. Ondanks dat het apparaat 4K gecertificeerd is, dat wil zeggen, het apparaat is geen echte 4K (native) maar door middel van pixel shifting zou het 4K benaderen. Ik heb zelf geen referentiemateriaal van échte 4K en pseudo 4K. Ben zelf van mening dat native x resolutie altijd beter is dan een benadering. Maar wellicht dat het niet zichtbaar is. Hoe dan ook, het is een prima beeld om ernaar te kijken. 

Noot van de fabrikant met betrekking tot 4K Native
Dit is uiteraard mogelijk, alleen gezien de prijs van de chip zorgt dit voor een volledig ander prijssegment. Er zijn slechts enkele merken die de native chip gebruiken. Daarnaast gebruikt Optoma een techniek waardoor je 8.1 mio pixels krijgt. Wat nog altijd 2x zoveel is als de meeste concurrenten. Extra info online.

Ik wilde ook 3D uitproberen, gezien die optie er ook is. Dat bleek nog een proces werkend te krijgen. Het apparaat herkent wel het 3D-signaal, maar mijn active shutter brillen pikken het niet op.

Het design tot slot vind ik prima. Het past goed in een interieur. Neemt weinig ruimte in beslag ten opzichte van een tv, en fungeert bovendien als een bluetooth soundbar.

Beeld- (en audio-) kwaliteit 

Voor zover mogelijk, heb ik diverse bronnen (op pc) getest. Tevens heb ik er een dvd-speler op aangesloten. Op een groter beeld merk je, dat wanneer je een dvd kijkt, je wel de artefacten ziet van het dvd-medium. Dat ligt overigens niet aan de Optoma, maar aan de bron. 1080P materiaal ziet er prima, scherp en kleurrijk uit. Daarnaast is je beeldformaat een flink stuk groter dan een gemiddelde LCD tv.

De verschillende beeldinstellingen presets zijn aanwezig, waarbij ik met name de Cinema stand gebruikt hebt. De kleuren heb ik wat naar beneden geschroefd gezien het rood in mijn optiek té rood was. Dit kan ook te maken hebben dat ik op een muur projecteer in plaats van een projectiescherm, wat uiteraard goed is om te weten. Via een projectiescherm zal deze projector waarschijnlijk een beter beeld opleveren dan op een witte muur. Sowieso zijn projectieschermen, ook in de bioscoop, nooit echt wit natuurlijk.

Daarnaast valt me op dat de zwart waardes niet diepzwart zijn. Dat komt omdat de projector, ook als helderheid en contrast naar beneden zijn geschroefd, nog steeds licht op de muur projecteert. Daardoor oogt het beeld minder dynamisch dan wat ik verwacht had. Nu had ik altijd begrepen dat projecteren het best tot z’n recht komt in een donkere ruimte maar op de een of andere manier is het zwart té grijs, wat wel een beetje afbreuk doet. Ik heb dit getest in een volledig verduisterde ruimte. Mogelijk speelde ook hier de witte muur weer een rol? Neem bijvoorbeeld The Haunting (1999). Het beeld oog zeer scherp en wordt zeker detailrijk weergegeven. Echter merk ik op dat het zwart niet echt zwart is, en daar een wat grijze waas aanwezig is. 

Noot van de fabrikant met betrekking tot de zwartwaarde
Omdat de techniek bij plasma volledig anders is, is de zwartwaarde niet met elkaar te vergelijken . Als de cel namelijk van plasma uit is, is deze inderdaad volledig zwart. Vandaar dat plasma ook zo’n hoog contrast heeft.

De luidspreker die je kunt gebruiker als bluetooth speaker, vind ik een prima optie. Omdat de Optoma echt een design object is, kun je de projector ook gebruiken als streaming apparaat. Je kunt via je laptop of telefoon gewoon je muziek/podcast afspelen. Het geluid is goed genoeg. Niets bijzonders want de bassen zijn logischerwijs niet al te aanwezig, maar het geheel is wel gewoon duidelijk en doet wat het moet doen. Verwacht geen bombastisch geluid maar het is een flink stuk beter dan het geluid van je telefoon of laptop. En wanneer ik dan gewoon muziek afspeel via de laptop of podcasts luister, dan vind ik het geluid een stukje dynamischer klinken dan op de laptop. Het geheel klinkt wat dieper en dan merk je wel dat je te maken hebt met wat betere luidsprekers. Uiteindelijk zal een oplossing zoals deze P2 ook vooral gebruikt worden met losse luidsprekers. 

Voor wat betreft de applicaties die erop staan, welke minimalistisch zijn, heb ik wat YouTube clips weten af te spelen via de interne software van de projector. Het geluid hiervan wordt een stuk ruimtelijker via de projector als je bijvoorbeeld de YouTube applicatie gebruikt. Het viel me op dat ik een soort van geluidsbeeld kreeg wat me meer omringt qua geluid en dat had ik niet verwacht zo uit deze kleinere luidsprekers. Dus wat mij betreft zijn het wel echt prima luidsprekers voor interne content.

Als we het dan toch over de interne software hebben, qua menu en structuur is het vrij eenvoudig. De instellingen zijn gewoon overzichtelijk. Je kunt het menu op verschillende plekken zetten wat handig kan zijn. Je kunt je gebruikelijke beeldinstellingen aanpassen. Een van de opties is bewegingscompensatie welke goed werkt zonder enige zichtbare artefacten. Je zet deze functie uiteraard uit bij het kijken van films. Wel voelt de software, zodra je de applicaties zoals YouTube gaat gebruiken, wat traag en heeft het apparaat te weinig rekenkracht om dat af te spelen in 4K-content, zo lijkt het. Dus ik zou adviseren het apparaat enkel te gebruiken met een externe bron apparaat zoals een pc, dvd- of blu-rayspeler, en het hoofdmenu verder links laten liggen.

Conclusie 

De projector is een prima vervanger voor een televisie, waarmee je bovendien een veel groter beeld kunt bereiken dan met een standaard lcd tv. Het apparaat zelf is mooi vormgegeven en heeft als hele handige functie dat het ook kan fungeren als bluetooth speaker.

Groot voordeel is dat het beeld helder oogt, mooie kleuren weergeeft en fijn is met bewegings-compensatie. Uitdagingen zijn de wat tragere apps zoals Youtube en de relatief langere opstarttijd. Daarnaast is het zwart niet diepzwart maar grijzig. Dat kan natuurlijk te maken hebben omdat ik projecteer op een witte muur, maar opvallend is het wel.

Voor de rest ziet de afstandsbediening er zeer sjiek uit omdat het gemaakt is van metaal. Het apparaat is minimalistisch van design en kan enigszins discreet worden geplaatst op een kastje.

Onder de streep ben ik redelijk enthousiast over de projector gezien het plaatje je eruit kan halen. Ik denk dat er nog wel wat verbeteringen te behalen vallen, met name in de zwartweergave. Voor de rest zou het fijn zijn geweest als je ook native 4K zou hebben in plaats van pixel shifting en al die trucages die er gebruikt worden. Voor het serieuzere home theater-werk twijfel ik, maar als je een prima beeld wil hebben met een reusachtig formaat vanaf een apparaat dat enigszins discreet verwerkt is, dan zou ik deze projector wel aanbevelen.

Het apparaat scoort zeker voldoende, maar eerlijk is eerlijk, dit is m’n eerste projector die ik zelf heb mogen testen en voor het bedrag wat je er neer voor legt, mag je wat verwachten. In projectorland is dat wat anders dan ik zou aannemen. Goede zwartweergaves en native 4K bijvoorbeeld. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, behoud ik daarom liever m’n plasma tv, ook al is het beeldformaat een stukje kleiner. De kleurweergave en vooral de zwartwaardes zijn daarin beter, en kwaliteit heeft voor mij prioriteit over kwantiteit.

Noot van de fabrikant ter afsluiting
Na het lezen van deze review was er gelegenheid om Ruwan te spreken over zijn ervaringen. Het leuke telefoongesprek heeft bijna een uur geduurd, waarbij er heel veel onderwerpen zijn besproken. Daarin gaf Ruwan aan dat hij weinig tot geen ervaring heeft met projectie. Waarbij zijn opmerkingen stuk voor stuk zijn besproken met extra uitleg en in sommige gevallen moeten er keuzes gemaakt worden door de fabrikant. Maar wat het gesprek daardoor des te interessanter maakte, is hoe hij naar dit segment kijkt. Uiteindelijk kiest hij niet voor de Optoma oplossing, tenzij dit product in een categorie komt van 1500 euro.

De review van Rob

Soms komen De Dingen mooi samen. In de inleiding van deze Optoma ThuisTest kon je al lezen dat ondergetekende, uw hoofdredacteur, zich óók had aangemeld voor de mogelijkheid om de CinemaX P2 eens aan de tand te voelen. Hoe zit dat  ik ben toch geen lezer? 

Nou ja, eigenlijk wèl natuurlijk. Er verschijnt in de basis tenslotte niets op HIFI.NL dat ik niet zelf gelezen heb. Maar dat is niet het punt. Het punt is dat ik rond 1 juni contact had met Optoma-distributeur Bart van Vreedendaal van KlankBart over de livegang van de aanmeldingsmogelijkheid voor onze lezers. En de vrouw des huizes (hier, niet bij KlankBart) op hetzelfde moment bezig was om samen met wat buren de straat van de nodige gezelligheid te voorzien in de vorm van oranje-, Europese landen- en pride-vlaggetjes.

Als aftrap van de aanstaande sportzomer in het algemeen, en het (toen nog) aanstaande EK in het bijzonder. En of het geen mooi idee zou zijn om weer eens wat vrienden uit te nodigen in huis, eigenlijk voor het eerst sinds maart 2020 (mede door 'vroege' besmettingen in dat voorjaar nemen we de maatregelen nog altijd erg serieus), en bij gelegenheid van datzelfde EK? Een uitstekend plan uiteraard, maar vanwege de eerdergenoemde voorzichtigheid leek het ons een nog mooier idee om qua eerste visite dan in de tuin te beginnen.

En zo ontstond het idee om de foto hier rechts naar Bart te sturen met het volgende begeleidend schrijven: "Als het vrij effen-grijze (maar nu niet schone) muurtje op deze foto geschikt is voor zo'n projector, mag je wel een derde opsturen, zodat de hoofdredacteur van HIFI.NL een mooi artikel kan maken over de mogelijkheden om het EK in de tuin te kijken...?"

Bart reageerde snel, en positief, en zo gingen we van twee naar drie reviews. Want zo simpel kan het zijn soms. Alhoewel. Alle intenties ten spijt om de hoek in de tuin met een zwart kleed af te dekken, lukte het niet om de muur voldoende verduisterd te krijgen om écht een voetbalwedstrijd in de tuin te kunnen hosten... 

Wat er op dag 1 al voor zorgde dat de P2 net als bij de twee andere ThuisTesters alsnog netjes op het tv-meubel belandde. Jammer – voor de visite. De ticketverkoop werd teruggeschroefd naar een capaciteit van 2 per wedstrijd, en de sportzomer kon alsnog beginnen!

Nu hebben we maar een échte beeld-expert bij HIFI.NL, en dat ben ik bepaald niet zelf. Voor de professionele beoordeling van de Optoma CinemaX P2 vanuit ons mooie platform wijs ik je daarom andermaal graag nog eens op de review van Eric Beeckmans. En wil je weten hoe deze projector bij twee van onze lezers bevallen is om met name de film- en televisieavonden van een frisse (en enorme) invalshoek te voorzien, dan verwijs ik je graag (terug) naar de twee voorgaande pagina's waar Patrick en Ruwan hun verhaal hebben gedaan.

Onderstaand neem ik je dan tot slot mee in een beeldverslag van de zeer waardevol gebleken toevoeging van een P2 in huis voor wie (nagenoeg) alle wedstrijden van een eindtoernooi volgt, of in de zomer net zo blij wordt van Wimbledon, de Tour en de Spelen als van een goed glas bier op een terras of cocktail aan het strand. 

Groter en steviger dan verwacht, maar op het tv-meubel uiteindelijk zeer subtiel – met een interieurvriendelijk design.

In de middag ontvangen, dus uiteraard meteen testen op de veel gemakkelijker te verduisteren slaapkamer
(de foto's zonder Hertha BSC-sjaal, ventilator en andere troep zijn helaas zoekgeraakt)

Het echte testen kan beginnen, met fraaie 4K-content...

...muziekbeleving (en extragratis sfeerverlichting) via Tidal...

...en natuurlijk onvermijdelijk de voetbal: openingsweekend met de eerste wedstrijd van de Italianen.

Maar ook: tennis! Plus: het licht overdag bleek geen zware spelbreker te zijn.

Zoals ook deze vroege wedstrijd bewijst, al was dat duidelijk niet de zonnigste middag.

De zomerse openingsetappe in Frankrijk had iétsje meer last van lichtinval door de zon
(maar ook weer niet zoveel als van toeschouwers met kartonnen bordjes...).

Nooit niét schrikken, een levensgrote Klinsmann in je huis.

De onvermijdelijke uitkomst in London. Alleen de plant rechts verraadt dat de foto niet in Wembley is gemaakt.
(En inderdaad: planten op de speaker. In de woonkamer wordt eerst gewoond, daarna muziek geluisterd;).

Geen idee hoe deze hier beland is.

Opnieuw een belangrijke kanttekening: de rol van de lichtinval als je de projectieruimte niet fatsoenlijk kunt verduisteren – wat in onze woonkamer absoluut niet kan vanwege de dunne, lichte gordijnen. 

Een probleem dat zich iedere dag vanzelf oplost – als je maar geduld hebt.

Is de Optoma CinemaX P2 onder de streep een geslaagd alternatief voor een 'gewone' televisie? Ja, en neen. Enerzijds heeft de aanwezigheid van deze shortthrow projector de beleving van het EK zonder enige twijfel naar een hoger niveau getild, en is de missie zoals bovenaan deze pagina beschreven méér dan geslaagd. En ook voor de home cinema-invulling de afgelopen twee maanden was de P2 een zeer gewaardeerde gast. 

Tegelijkertijd vraagt de gemiddelde tv-consumptie hier in huis (in termen van media) simpelweg niet naar een scherm dat bijna 3 meter(!) breed is. Of, zoals ik het naar Bart verwoord heb nadat hij mij (net als Patrick en Ruwan) een mooi aanbod wilde doen om het reviewexemplaar over te nemen: "Hoewel ik heel nieuwsgierig ben naar je aanbod, hebben we inmiddels de tv weer teruggezet, dus laten we inderdaad een afhaling inplannen. Dat is overigens vooral een reflectie op het concept, niet op de projector zelf. Voor het doel dat ik voor ogen had (lees: EK met gezelschap) was het meer dan geslaagd, zoals ik ook heb kunnen tekenen, maar voor de reguliere videobeleving in de woonkamer volstaat de 42 inch van m'n LG."

"Als ik met één druk op de knop tussen beide kon switchen, en voor de periodieke spektakelfilm of bijvoorbeeld vanaf september de NFL wel over de P2 kon blijven beschikken, dan zou ik het ook wel weten trouwens. Helaas hebben we maar één woonkamer..."

Dat laatste raakt voor mij het meeste aan de meerwaarde van een oplossing zoals deze. Als je een dedicated home cinema-ruimte hebt, of iedere zondag Studio Sport op 100+ inch wil beleven en er dan geen bezwaar bij hebt dat het journaal op datzelfde formaat op je muur wordt getoverd, dan is de CinemaX P2 zonder meer aan te raden. Persoonlijk vind ik de overstap van een 42 inch televisie naar een inmiddels veel gangbaardere 55 of zelfs 65 inch al een brug te ver, dus de keus was hier niet zo ingewikkeld. Maar hadden we een kamer met twee donkere gordijnen en een viertal luie stoelen over, dan was ik absoluut op het aanbod ingegaan.