Audio Spectrum Sirene


Rene Smit | 17 oktober 2003 | B&W

Audio Spectrum Sirene - Sirtaki op Griekse luidsprekers

Het introduceren van een nieuw luidsprekermerk op de “overvolle” Nederlandse markt getuigt van durf, overtuigt zijn van de door de fabrikant toegedichte kwaliteiten of een niet geringe mate van overschatting. Importeur en distributeur Channel-Select BV denkt echter met het Griekse luidsprekermerk Audio-Spectrum een waardevolle toevoeging voor de Nederlandse markt in huis te hebben. Na Nederland als eerste export land volgen later nog Belgie, Groot-Brittannie en overig Europa. Dat Audio-Spectrum geen eendagsvlieg is blijkt bij het doorlezen van de mij toegestuurde brochure. Audio-Spectrum speakers worden geproduceerd door de in Athene gevestigde Spectrum Electronics Company SA. Luidsprekers maken zij al sinds 1980 en vanaf 1982 legt de firma zich zelfs volledig toe op het zoals zij zelf zeggen: “Produceren van technisch hoogwaardige esignluidsprekers”.

Om deze hoogwaardige luidsprekers te kunnen produceren maakt Audio-Spectrum al 20 jaar gebruik van units van Seas uit Noorwegen. De luidsprekerunits worden op specificatie exclusief voor Audio-Spectrum samengesteld. Alles bij elkaar zijn dit ingredienten die nieuwsgierig maken. Channel-Select in de persoon van Hans van Rijswijk wilde graag meewerken aan een review van één van de speakers uit het redelijk uitgebreide assortiment van Audio-Spectrum. Na een paar e-mails en telefoontjes over en weer werd besloten het type “Sirene” te bespreken. Al een paar dagen later kwam Hans van Rijswijk een set afleveren waar ik mee aan de slag kon.

De Sirene

De aan mij ter beschikking gestelde “Sirene” is de één na kleinste speaker uit de Reference serie die in totaal uit 6 types bestaat. De Sirene is met zijn afmetingen van 450x210x300 mm geschikt om op een stand te plaatsen. Opvallend is dat Audio Spectrum er voor gekozen heeft om de kastverhoudingen iets anders in te delen dan gebruikelijk. Een relatief smal front van 21 cm en een verhoudingsgewijs diepe kast van 30 cm. Hierdoor oogt de speaker bij frontaanzicht kleiner dan dat hij in werkelijkheid is. Een in mijn ogen fraaie oplossing om tot een behoorlijk grote kastinhoud te komen. De Sirene is een twee-weg systeem met een basreflexpoort aan de achterzijde, waar zich ook de voor bi-wiring geschikte vergulde aansluitklemmen bevinden. Volgens opgave ligt het frequentiebereik tussen 40 Hz en 25 kHz en is de gevoeligheid 87dB/Watt/1 meter. In combinatie met de opgegeven impedantie van 8 Ohm is de speaker niet al te moeilijk aan te sturen. Aanbevolen worden versterkers met een vermogen tussen 20 en 100 Watt. Over de exacte specificaties van de gebruikte units en filters worden verder geen mededelingen gedaan, anders dan dat de units van Seas afkomstig zijn. Alle Audio Spectrum speakers zijn standaard uitgevoerd in Rosewood fineer behalve de twee topmodellen Aeolos en Electra uit de Excellent serie die een echt eikenhouten kast hebben. Naast de beide genoemde series is er ook nog een home cinema reeks met twee types surround en twee types center speakers zodat in combinatie met speakers uit de andere series een compleet thuistheater kan worden opgebouwd.

Terug naar de Sirene. ’S-avonds blijkt bij het uitpakken van de speakers de kleur Rosewood in het echt toch een stuk donkerder te zijn dan volgens de foto’s uit de folders te verwachten was. In mijn interieur met licht houten meubelen vallen de speakers behoorlijk uit de toon. In een wat kolonialere of klassieke aankleding zal de kleur beter tot zijn recht komen. Ook is het mogelijk op verzoek de speakers te bestellen in Black Wood. Op de afwerking zelf is niets aan te merken. Het fineer zit er strak op en de frontbaffle en de bovenzijde van de kast zijn uitgevoerd in een antracietkleurige kunststof. De luidsprekerunits worden aan het oog ontrokken door een goed passende, met zwart doek bespannen, afneembare grille. Zonder nog maar één noot gehoord te hebben lijkt in ieder geval op basis van afwerking en gebruikte units het gevraagde bedrag van 699 euro per stuk niet overdreven. Snel de speakers aansluiten om te luisteren of de geluidskwaliteit op een zelfde niveau ligt.

Aansluiten

De Sirenes kunnen de plaats innemen van mijn eigen Spendor mini monitor luidsprekers op de Target TR60 stands. De hoogte van deze stands is 60 cm, een maat die specifiek bedoeld is om de tweeter van kleine monitor speakers op oorhoogte te brengen. Aangezien de Sirenes bijna twee maal zo hoog zijn als de Spendors komt de tweeter ruim boven oorhoogte wat de prestaties nadelig zou kunnen beïnvloeden. Ik luister daarom vanuit ene hogere stoel dan normaal. Ook combineert de Target TR60 met Sirene niet echt fraai omdat de TR60 stand vrij fragiel oogt. Mooi met kleine monitors maar minder geschikt voor een wat grotere luidspreker. Aangezien de speakers een bi-wire mogelijkheid hebben worden ze aangesloten met mijn standaard gebruikte Cable Talk bi-wire kabel en bi-amped aangestuurd met mijn Naim versterker set. Als bron dienen de Clearaudio Champion draaitafel en de door Van Medevoort gemodificeerde Philips DVD963Sa cd-speler in combinatie met de M-Audio Superdac 2496. Interlinks zijn van Siltech, types ST48G3 en ST18G3.
 
Door de indeling van de huiskamer kunnen de speakers tijdens normaal gebruik niet verder dan circa 25 centimeter van de achterwand geplaatst worden. Voor kritisch luisteren kunnen speaker en stand verder van de wand geschoven worden. De afstand tot de zijwanden is geen probleem en altijd minimaal 80 cm. Bij aflevering gaf de importeur aan dat de speakers al een paar keer bij dealers gespeeld hebben maar voor de zekerheid heb ik er de eerste week niet serieus naar geluisterd en ze rustig met de tuner als bron in laten inspelen. Ook hebben ze gedurende deze tijd als frontluidsprekers in mijn thuistheater dienst gedaan en aardige klappen opgevangen tijdens het bekijken van actiefilms.

Audio Spectrum Sirene

Luisteren

Gedurende de eerste anderhalve week dat de speakers bij mij stonden te spelen heb ik toch een indruk gekregen van de klankeigenschappen en dat voorspelde veel goeds. Het eerste opvallende punt tijdens mijn eerste echte luistersessie was de ietwat terughoudende basweergave. Hoewel de speakers relatief dicht bij de achterwand geplaatst waren, op ongeveer 25 cm afstand, en de basreflexpoort bij deze speakers aan de achterzijde zit was er niets van”boembas” te bespeuren. Mijn eigen volledig gesloten Spendor monitors hebben daar zelfs nog enigszins last van en ook diverse andere speakers die ik te logeren heb gehad kenden dit probleem. In eerste instantie had ik de kantelfrequentie van de Klipsch subwoofer ingesteld op 40 Hz, volgens opgave van Audio Spectrum zou dit ongeveer de ondergrens van de Sirene zijn. Luisteren leerde echter dat de Klipsch nog best iets eerder mocht overnemen en wel rond 50 Hz. Deze instelling zorgde ervoor dat de Sirenes extra aan ruimtelijkheid wonnen en stemmen nog net iets meer body hadden. Om het onderste uit de kan te halen bleek een afstand tot de achterwand in mijn luistersituatie van ongeveer 40 centimeter ideaal te zijn. Zo opgesteld werd een mooie diepe en brede soundstage opgebouwd.

Gedurende het inspelen had ik al het idee dat de Sirenes een duidelijk transparantere hoogweergave hadden dan mijn eigen speakers. Bij het beluisteren van diverse tracks van George Michael’s  “Songs from the last century” bleek dit overduidelijk het geval. In de track “First time ever I saw your face” hoorde ik normaal gesproken ergens op de achtergrond zachtjes wat bekkens. Op de Sirenes waren deze bekkens plotseling veel beter te volgen en kon er zelfs onderscheid gemaakt worden tussen een loshangend bekken en de hi-hat. Voor de niet kenners een hi-hat zijn twee bekkens die geplaatst op een standaard door een voetpedaal tegen elkaar geslagen/gedrukt worden. Tijdens een andere track wordt een harp bespeeld en deze is nu snaar voor snaar te volgen. Zelfs een leek als ik, hoort dat de snaren van metaal moeten zijn. De stem van George mist misschien wat body maar positief is het volledig afwezig zijn van de scherpe ‘s en t’ klanken die sommige andere speakers laten horen. Nog diverse andere cd’s passeren die avond de revue maar aantekeningen maken komt er niet meer van. De weergave is te boeiend en teveel nooit eerder gehoorde details komen bovendrijven om analytisch te luisteren. Eerst maar even gewoon genieten.

Een week later wederom met het schrijfblok op schoot gaan zitten en een stapeltje referentie cd’s op tafel om de speakers te beoordelen. De eerste cd die in de speler verdwijnt is ”Circle of One” van Oletta Adams. Op de track “Get here” is diverse malen een waterval of regenbui te horen en via de Sirenes is dit goed te volgen, mindere speakers geven vaak een soort ruis weer in plaats van stromend water. Het slagwerk wordt krachtig en dynamisch neergezet en de stem van Oletta staat mooi los in de ruimte. Een echt zware test voor de laagweergave is “Frozen” van Madonna’s album “Ray of Light”. Deze track heeft heel veel laag en sublaag en kan op een wat mindere speaker een volledige brei van lage tonen worden. De Sirenes laten ook hier horen dat de nadruk bij de ontwikkeling van de speakers zeker niet op een geprononceerd laag heeft gelegen. De basweergave is gewoon minder nadrukkelijk dan op andere speakers maar blijft daardoor strak en zuiver. Niet echt een speaker voor de housemuziek liefhebbers dus. Wat de speaker voor sommige luisteraars misschien mist in het laag maakt hij zeker goed in de weergave van midden en hoog. Er wordt een meters breed stereobeeld gepresenteerd met percussie geluiden die uit het niets komen en volledig los in de ruimte hangen. Madonna’s stem staat als een huis in het midden met veel lucht eromheen.

De volgende cd is een oudje van Vaya Con Dios te weten “Night Owls”. Een mooi opgenomen cd met prachtige muziek. Op het nummer “What’s a woman” klinkt het Hammond orgel in de intro wat minder vet dan ik gewend ben. Daarentegen wordt het uitgesproken stemgeluid van Dani Klein met veel karakter prachtig in de ruimte geplaatst. Een ander nummer van deze cd is het overbekende “Nah Neh Nah”. De gitaarsolo in deze track knalt en spettert dat het een lieve lust is. De individuele snaren zijn perfect te volgen. De door Dirk Schoufs op contrabas gespeelde loopjes zijn goed te volgen maar missen het echte grommende laag. Afsluitend werd er nog geluisterd naar Sting’s SBM versie van “Fields of Gold. Weer dat perfect te volgen gitaarspel en veel ruimtelijkheid. Inmiddels is het eigenlijk al lang bedtijd maar ik kan het niet laten toch de Buena Vista Social Club te beluisteren. Heel mooi is de ruimte te horen waarin deze opnames plaatsvonden, meters diep en breed wordt het geluidsbeeld gepresenteerd en gitaren, percussie en stemmen hebben ieder hun eigen plaats. Zo onstaat al luisterend een middernachtelijk feestje samen met de leden van de Social Club.

Audio Spectrum Sirene

Conclusie

Twijfelde ik in de inleiding nog over het waarom van een nieuw luidsprekermerk op de Nederlandse markt, na uitgebreid luisteren naar de Sirenes begrijp ik de durf. Audio Spectrum maakt in de vorm van de Sirene een speaker die meer dan goed mee kan in zijn  prijsklasse en hoger. Sterke punten zijn de bijzonder transparante hoogweergave, zonder enige vorm van scherpte, en het vermogen een groot ruimtelijk beeld te scheppen met veel lucht om de stemmen en instrumenten. Persoonlijk vind ik ook de door Audio Spectrum gekozen afstelling van de laagweergave prettig. Beter wat minder nadrukkelijk laag dat strak wordt weergegeven dan teveel ongecontroleerd laag. Ik denk dat dit voor de meeste Nederlandse huiskamers opgaat. Alles bij elkaar opgeteld vind ik de Sirene een uitgewogen product. Wanneer de Sirene representatief is voor het gehele assortiment van Audio Spectrum voorspel ik het merk een mooie toekomst buiten het geboorteland Griekenland. De Sirene is in ieder geval door mij bij deze warm aanbevolen voor muziekliefhebbers die een speaker met een evenwichtige weergave zoeken. In combinatie met een fraaie afwerking.

 

Importeur
Channel-Select bv
Postbus 967
5600 AZ  Eindhoven
Nederland
Tel. 076-5202943
Fax 076-5201813
www.channel-select.com
e-mail  info@channel-select.com

Gebruikte apparatuur

Naim Nait3
Naim Flatcap
Naim Nap90
Clearaudio Champion draaitafel
vM Philips DVD963Sa cd/sacd/dvd speler
M-Audio Superdac 2496
Spendor S3 speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
Interlinks:  Siltech ST48 G3, ST18 G3, Gutwire Synchrony digital
Luidsprekerkabels:  Cable Talk 4.2 bi-wire
Accesoires: Masterbase plaatjes, Soundstyle audiorack en Target TR60 speakerstands