Marantz en Celestion


Ted Joos | 20 januari 2003 | Marantz

Inleiding

Zo eind 2002 heb ik het genoegen gehad een Homecinema combinatie van Marantz en Celestion te mogen beoordelen. Met als enige nadeel het tijdgebrek in deze toch wat hectische periode aan het einde van het jaar. Daarnaast is de mogelijke invloed van het uitvoerig tafelen op de beoordeling niet geheel uitgesloten ;-)

De Marantz DV4300 zal zorg gaan dragen voor de uitlezing van de DVD-tjes en CD-tjes. De Marantz SR4300 zal deze signalen gaan decoderen en/ of versterken. De omzetting van deze stroompjes in geluidsgolven zal worden verzorgd door de AVP 305 speaker set van Celestion.

Zowel Marantz en Celestion zijn al vele jaren een vertrouwde naam in de Hi-Fi wereld en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als ik eind 2002 een Home Cinema set bestaande uit beide merken thuis heb staan. Hoe zal de samenwerking zijn tussen deze van oorsprong Japanse en Britse componenten?

De Marantz combinatie

De DV4300 is een champagnekleurige slanke speler met de mogelijkheid tot het afspelen van DVD, CD, CD-R/RW en MP3. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wat ik altijd automatisch als eerste doe, bij het zien van nieuwe apparatuur, is het betasten van de bedieningstoetsjes. “Kijken doe je met je ogen” gaat voor mij dus duidelijk niet op. Op deze manier probeer ik, waarschijnlijk onbewust, een eerste indruk te krijgen van de degelijkheid van het apparaat. Het eerste ”lichamelijke contact” zal ik maar zeggen. Dit valt bij de DV4300 een beetje tegen. De “skip” en  “search” toetsjes lijken met een rubbertje te zijn bevestigd, zo makkelijk zijn ze in het front heen en weer te bewegen. Natuurlijk weet ik dat dit geen problemen hoeft te geven bij de juiste werking. Het voelt alleen niet zo goed aan. Ja, ja, ik ben een echt gevoelsmens. De overige toetsen hebben dit gelukkig niet. Het frontje heeft een aluminium look maar blijkt in werkelijkheid van plastic. Het doorzichtige donkerrode frontje van de lader valt bij mij ook niet in goede aarde. Het ziet er naar mijn inziens iets te speels uit.
Voor een speler van zo’n EURO 499, -- valt de eerste “uiterlijke” indruk een beetje tegen. Echter, over de innerlijke kwaliteiten van de machine geen onvertogen woord, dit ziet er allemaal erg netjes en overzichtelijk uit. Om de klank- en beeldkwaliteiten te kunnen waarnemen en beoordelen zal eerst het nodige aansluitwerk moeten worden verricht.

Dit begint bij de SR4300. Deze AV-receiver maakt bij mij een hele andere eerste indruk. Allereerst het gewicht, dat is niet misselijk, zo’n 11 kg netto. De opbouw van het front is duidelijk. Opvallend zijn de twee grote “ogen”, een voor het instellen van het volume en een voor de keuze van de surround mode. De “mond” wordt gevormd door de bron selectie toetsen. Het front bestaat ook hier uit kunstof met aluminium look. Waarom wordt er bij een apparaat van zo’n formaat niet gekozen voor een aluminium front? Dit wordt me later pas duidelijk nadat ik op de prijslijst zie dat het om een apparaat gaat dat wordt aangeboden voor een consumenten advies prijs van slechts 549 Euro.

Draaien we de receiver om, dan hebben we het overzicht op de aansluitingen. Dit alles ziet er overzichtelijk uit en voorziet in alle benodigde aansluitingen. De luidspreker schroefconnectoren zijn solide uitgevoerd en het gebruik van banaanstekkers is ook mogelijk. Dit is overigens wel aan te raden bij een zo’n grote hoeveelheid aan kabels.

 

De verbinding tussen het stopcontact en de receiver vindt plaats via een los meegeleverd netsnoer wat ook een goede, degelijke indruk maakt.

Tevens is er een 220V aansluiting voorzien, wat ideaal is voor het aansluiten van een externe bron, de DVD-speler bijvoorbeeld. Toch weer een kabeltje minder dat hinderlijk in het zicht kan lopen.
Na het verwijderen van de cover valt direct op dat alle ruimte rijkelijk en ook overzichtelijk gevuld is. Links zien we de voedingstrafo die erg zwaar is uitgevoerd. Dit is ook nodig als we weten dat er een zestal eindversterkers mee gevoed moeten worden van elk 80 Watt RMS vermogen! Ja, u leest het goed:  zes eindversterkers. Deze zesde eindversterker zorgt ervoor dat de versterker er toe instaat is om 6.1 kanalen weer te geven, wat naar mijn inziens uniek is in deze prijsklasse. Het grote koelblok bevindt zich aan de voorzijde van het apparaat over de gehele breedte. Het koelblok is zo groot uitgevoerd, dat een koelventilator niet nodig is. Gunstig, wetende dat ventilatoren een hinderlijk geluid kunnen veroorzaken.

Mijn eerste indruk van deze AV-Receiver stemt erg positief en mijn nieuwsgierigheid is dan ook zeker gewekt.  

Marantz en Celestion

De Celestion combinatie

Deze combinatie bestaat uit totaal 4 satellietluidsprekers (de AVS301’s), een centerluidspreker (de AVC301) en een actieve subwoofer (de S10).

Om met de AVS301 te beginnen, dit is een 2-weg luidspreker systeem met een compacte futuristische aluminium behuizing met een geïntegreerde draaibare voet. Deze voet is overigens op twee manieren te bevestigen wat het mogelijk maakt de luidspreker neer te zetten maar ook op te hangen. De hoge tonen worden weergegeven door een 19mm aluminium dome en de midden -en lage tonen worden weergegeven door een 100mm aluminium gecoate polipropyleen weergever. Een leuk extraatje van deze midden toner is dat de stof kap van de conus kegelvormig is. Wat het geheel een High-End look geeft. Met behulp van een inbus boutje is de behuizing op eenvoudige wijze te openen. Zoals ook op de foto te zien is het allemaal wat miniatuur, maar wel heel netjes opgebouwd.  De centerspeaker is identiek maar heeft een extra midden/ lage toner en heeft een vaste voet, zodat plaatsing tegen de muur niet mogelijk is. Naar mijn idee geen probleem, want de speaker staat prachtig op mijn zilverkleurige TV.

De luidsprekerterminals zijn uitgevoerd met een klemmechanisme van de betere soort. Let er echter wel op dat je de luispreker kabel niet langer stript dan 9 mm om te voorkomen dat de kabel het huis raakt. Zo worden eventuele storingen voorkomen.

Dan blijft er nog de subwoofer over. Laatst, maar zeker niet het minst! Na het uitpakken van de 14 kg zware kubus, valt direct op dat hier niet bezuinigd is. Zoals te zien op de foto is de eindversterker heel mooi en zwaar opgebouwd en voorzien van een grote ringkern transformator. Deze zorgt voor een stabiele voeding wat bijdraagt tot betere dynamische eigenschappen van de woofer. Het opgegeven vermogen van de eindversterker is 200W, wat mij in eerste instantie nogal veel lijkt voor dit luidspreker systeem.

De luidspreker terminals zien er keurig netjes uit en zijn zwaar uitgevoerd. Normaliter wordt van deze aansluitmogelijkheid alleen gebruik gemaakt in 2-kanaal stereo weergave.

Via de luidspreker terminals van de versterker naar de luidspreker ingang op de sub woofer om zo, nadat de laagste tonen er uit gefilterd zijn, via de luidspreker uitgangen op de subwoofer de satellietjes aan te sturen. Echter, aangezien het hier gaat om een 5.1 combinatie, geniet deze aansturing niet mijn voorkeur. Verder is de eindversterker versterker ook voorzien van een faseregelaar, een variabele cross-over en een sterkteregelaar. Hierover later meer.

De woofer is een  21 cm gecoate papieren conus met een zwaar gegoten aluminium frame en een naar verhouding zeer forse magneet. De woofer en versterker zijn gescheiden door een MDF wand. Dit voorkomt  eventuele invloeden van de woofer op het versterker deel. Al met al een zo op het eerste gezicht hele mooie subwoofer.

Marantz en Celestion

Aansluiten en instellen

Nadat ik alle speakers op oorhoogte geplaatst heb, en ze heb voorzien van de benodigde meters kabel, zit de grootste klus erop. Voor de luidsprekerkabel gebruik ik een merkloos fabrikaat 2.5 mm2, wat naar mijn inziens voldoende moet zijn. Experimenteren thuis loont natuurlijk altijd de moeite! Ik gebruik een digitale coaxiale verbinding tussen de DVD speler en de AV-receiver van het merk Profi-Gold, een fabrikant met een breed assortiment aan analoge en digitale  interlinks en scart kabels met een zeer gunstige prijs/ kwaliteitsverhouding. Ook hier geldt weer, u kunt altijd experimenteren. Een goede HiFi-speciaalzaak zal u eventuele verschillen kunnen demonstreren.

De subwoofer stuur ik via de subwoofer uitgang op de AV-receiver. Middels deze aansturing is het mogelijk de afstelling van de sub-woofer te regelen via de receiver. Na alle verbindingen te hebben gemaakt  kan het afstelwerk beginnen.

De afstelling van de satellietluidsprekers blijkt een fluitje van een cent. Zoals eerder aangegeven is de subwoofer o.a. voorzien van een variabele cross-over en een volume regelaar. Wat betreft het instellen van de subwoofer is het belangrijk te weten wat de kantelfrequentie is van de receivers subwoofer uitgang en hoe de decoder van de receiver dit aanstuurt. Bij de Marantz ligt deze rond de 150 Hz.
 
Omdat de meeste sub woofers vanaf 200 Hz en lager gaan kan je de kantel frequentie meestal helemaal open draaien, wel heb je dan een afstand van 50 Hz aan vermogen dat je weggooit omdat er in dit gebied nagenoeg niets gebeurt.
 
Voor het volume inregelen kregen we het volgende advies: ga naar een geluidsnivo van 80 dB, regel front surround en center af op dit nivo. Gebruik hierbij indien mogelijk een dBmeter. Daarna draai je de sub in tot deze ook dit nivo heeft. Zo krijg je alles het beste in verhouding en zal de sub ook de juiste aanvulling geven.

Luisteren en kijken

De eerste ervaringen doe ik op met het afspelen van de live DVD “Elevation-live from Boston” van U2. Het beeld is haarscherp en valt rustig op mijn netvlies, het geluid is groots en warm maar tegelijkertijd ook vrij pittig. Al snel bevind ik mij in Boston tussen het dolenthousiaste publiek. Deze DVD bewijst maar weer dat U2 nog steeds de onomstreden all time ever no. 1 live band is met name als het gaat om het geven van een grootse show.

Ook ‘Supernatural’ van Santana doet het ook erg goed. Met een uitschieter van ‘Love of my Life’ vertolkt door de ietwat spastische Dave Matthews. Met vlagen vangen we ook de vrolijke blik op van de topdrummer Carter Beaufort. Het gemak waarmee deze stevige jongen drumt is onbeschrijfelijk. Zo’n snelheid maar tegelijkertijd ook zo enorm relaxed. De performance van Carlos Santana liegt er ook niet om trouwens. We zien en horen hier duidelijk hoe een mix van topmuzikanten elkaar de hoogte in kunnen spelen. Alleen de gedachte aan deze performance geeft mij al kippenvel.

Over ‘love of my life’ gesproken. Het moet in ’85, het begin van mijn pubertijd, geweest zijn, dat ik voor het eerst met Sade in aanraking ben gekomen via de CD Diamond Life. Als je een CD kunt grijsdraaien, dan heb ik dat toen gedaan. De definitie van zwoel is voor mij in een woord samen te vatten als ‘Sade’.
De muziek is  mild van klank, waardoor ook uitermate geschikt om op zeer hoge geluidniveaus af te spelen zonder te irriteren. Gelijk een goede manier om de woofer eens goed uit te testen. Dit hebben de buren geweten! De woofer klinkt, diep, strak en vooral snel. Precies zoals een goede sub hoort te klinken. Neemt niet weg dat de satellieten soms toch wat aan de felle kant klinken, waarschijnlijk veroorzaakt door de metal dome tweeters die na een wat langere periode van inspelen waarschijnlijk milder zullen worden. Maar dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Ondanks de toch wat gladde show ga ik volledig op in de sfeer. De ietwat valse uitschieter op het einde van ‘Is it a crime’ is echt pakkend en toont op subtiele wijze ook de breekbaarheid en enthousiasme van de prachtige zangeres Sade Adu. Zwoel en "smooth" zoals geen ander het kan vertolken. Rest alleen nog de vraag, hoe lang kunnen wij op deze wijze live van Sade blijven genieten? Is de zwoelheidsfactor gebonden aan leeftijd? Dit zal de nabije toekomst uit moeten wijzen.      

Conclusie

De combinatie blijkt met name geschikt voor de weergave voor live concerten en film. Als het om de pure stereo weergave gaat, vind ik het geluid soms ietwat fel. De DVD speler biedt een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar is voor mij geen uitspringer tussen de concurrentie.

De AV-receiver doet het bij mij erg goed en voldoet aan het verwachtingspatroon. Het is een machine met voldoende dynamiek en muzikaliteit voor een overtuigende weergave van live concerten en films. Naar mijn idee een zeer positief punt is de extra zesde eindversterker voor de weergave van 6.1 opnamen. 

Kortom, naar mijn idee blijken Marantz en Celestion een goede partner en weten binnen deze prijsklasse zeer zeker te overtuigen. Een volwassen karakter met een speelse look, ook zeer geschikt voor een modern en strak interieur.

Gebruikte apparatuur

Marantz DV4300 DVD/CD-speler
Marantz SR4300 AV-receiver
AVP 305 luidsprekersysteem van Celestion