Spendor S3


Rene Smit | 05 juli 2002 | Spendor

Binnen het wereldje van fabrikanten van audioapparatuur zijn er niet zo heel veel namen die kunnen claimen over een rijk en lang verleden te beschikken. Een van de namen die dat wel kan is Spendor, een fabrikant die sinds de oprichting door Spencer en Dorothy Hughes in 1960 luidsprekers produceert. Hoogtepunt van Spendor is naar alle waarschijnlijkheid de veelbesproken en nog veel meer verkochte BBC monitor LS3/5a welke in vele gedaantes op de markt is en door diverse andere fabrikanten onder strikte BBC specificaties geproduceerd werd en nog steeds wordt. Spendor’s nieuwe eigenaar Philip Swift heeft nadat hij begin 2001 de fabriek overnam opdracht gegeven een nieuwe serie speakers te ontwikkelen wat resulteerde in de S serie. Kersverse importeur Dimex in de persoon van André van den Berg was gaarne bereid HIFI.NL een set Spendor luidsprekers ter beschikking te stellen voor een recensie. Gekozen werd voor de S3, een minimonitor en tevens kleinste telg uit een serie van 6 verschillende type luidsprekers inclusief een centerspeaker en subwoofer wat al aangeeft dat deze serie ook uitermate geschikt is voor hoogwaardige multichannel toepassingen.

De S3

De eerste speaker onder het bewind van Phlip Swift werd de S3/5 een moderne versie van de roemruchte LS3/5A BBC monitor. De hier geteste S3 is een op nagenoeg alle punten gelijke versie van de S3/5, alleen wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudiger wisselfilter, andere inwendige bedrading en een fraai vormgegeven frontdoek. Deze veranderingen moeten resulteren in een meer universele toepasbaarheid waar de orginele S3/5 duidelijk kritischer is voor zowel apparatuur als luisteraar. De S3 maakt gebruik van een door Spendor gefabriceerde 13cm. mid/laag unit en een door Vifa gefabriceerde 19mm. dome tweeter, het crossover punt ligt bij 4,5Khz. Nominale impedantie ligt op 8ohm en het frequentiebereik ligt tussen 80Hz. en 20Khz. De S3 is voorzien van vergulde bi-wire aansluitingen. De maten van de S3 zijn 16,5 x 19 x 30,5cm en wegen ongeveer 4,7kg. per stuk. De kast van de S3 is standaard voorzien van een echte houtfineer en er is keuze uit 2 kleuren cherry en maple.

De voor de test ter beschikking gestelde set was uitgevoerd in maple een hele lichte houtsoort.
Bij het uitpakken van de speakers was mijn vrouw ook in de kamer aanwezig en toe ze zag wat er uit de verpakking getoverd werd was ze op slag verliefd. Zelden had ze zo’n fraaie speaker gezien, in alle opzichten de meerdere van mijn eigen Monitor Audio Studio 2se monitors. In combinatie met de fraaie afgeronde zwarte fronten is de Spendor S3 inderdaad een schoonheid die in weinig interieurs zal misstaan.

Testopstelling

Omdat de Spendor’s nagenoeg dezelfde afmetingen hebben als mijn eigen speakers konden ze zonder aanpassingen plaats nemen op de Target stands die ik normaal gebruik. Aangezien het hier een gesloten speakersysteem betreft, in tegenstelling tot de MA’s welke voorzien zijn van een basreflexpoort aan de achterzijde, kunnen de Spendor’s in theorie dichter naar de achterwand geplaatst worden dan MA’s.

Mijn eigen speakers staan normaal gesproken ongeveer 75cm van de achterwand en tussen 60cm. en een meter van de zijwanden. Bij de Spendor’s ben ik begonnen met ongeveer 5 tot 10cm. van de achterwand en heb ik wel de afstand tot de zijwanden gelaten zoals normaal het geval is dus minimaal 60cm. Aansluiten van speakerkabels in bi-wire leert dat dit iets meer moeite kost dan bij de MA’s omdat de aansluitingen op de Spendor’s recht onder elkaar zitten in tegenstelling tot de MA’s waar de aansluitingen verspringen t.o.v. elkaar. Deze kritiek geldt echter alleen bij het aansluiten van blanke draad of spades, bij banaanstekkers zal het “probleem” zich uiteraard niet voordoen. De aansluitterminals zijn overigens wel van uitstekende kwaliteit en verguld zodat de kabels goed vastgezet kunnen worden. Daar Spendor adviseert de speakers te gebruiken met de frontdoeken erop zijn deze tijdens de luistersessies gewoon blijven zitten wat ze bovendien ook nog kindvriendelijker maakt.

Spendor S3

Muziek

Naast de vaste cd’s die eigenlijk voor ieder te recenseren product gebruikt worden is er ook heel veel naar andere muziek en bronnen zoals draaitafel en tuner geluisterd omdat de Spendor’s wat langer konden blijven logeren dan normaal voor een recensie het geval is omdat importeur Dimex tevens een Cambridge cd-speler had meegezonden voor een beoordeling. In het testgedeelte zal ik me wel houden aan een selectie van mijn vaste recensie cd’s.

Test

Hoewel er nog steeds een levendige discussie gaande is over het inspelen van apparatuur en speakers, sommige mensen menen dat inspelen onzin is en dat slechts bewerkstelligd wordt dat je oren wennen aan de “fouten” die de desbetreffende producten maken zoals kleuring etcetera, heb ik de speakers enige dagen laten spelen met de tuner als bron en niet serieus geluisterd naar cd en elpee.

Na enige dagen ben ik er eens lekker voor gaan zitten met een stapeltje favoriete cd’s en lp’s. Het eerste wat opvalt is dat deze speaker ontzettend makkelijk te plaatsen is en zich weinig aantrekt van de afstand tot de achterwand. De basweergave blijft strak en evenwichtig en aanpassen van het kantelpunt van de Klipsch subwoofer is nauwelijks nodig. Wel neemt de ruimtelijkheid toe naarmate de afstand tot de achterwand groter wordt terwijl deze bij plaatsing nagenoeg tegen de achterwand al niet misselijk is. Al met al zijn het de puntjes op de i en kan in het gros van de gevallen zeer goed geleefd worden met een plaatsing nabij de achterwand wat in een hoop huiskamers als prettig ervaren zal worden zeker in een surround opstelling waar nog meer speakers (in de weg) staan. Door de makkelijke plaatsing in combinatie met het fraaie uiterlijk is dit een speaker met een zeer hoog WAF gehalte.

Om een indruk te krijgen van de prestaties van de S3 heb ik een avond lang geluisterd naar een beperkt aantal cd’s en regelmatig gewisseld tussen de S3 en mijn eigen referentie, de Monitor Audio Studio 2se die ik al jaren als vaste speaker gebruik. Wat me al opgevallen was tijdens het luisteren naar de S3 werd tijdens de vergelijkende luistersessie eigenlijk alleen maar bevestigd, de S3 en de MA 2se ontlopen elkaar slechts op kleine details en het is aan de gebruiker om vast te stellen waar hij of zij de voorkeur aan geeft eventueel in combinatie met de al in gebruik zijnde apparatuur.

Luisterend naar de track Suzanne van Herman van Veen klinkt de stem via de S3 wat voller en warmer, de breedteplaatsing is iets minder extreem en kleine percussie instrumenten zijn fractioneel minder goed te volgen.

Een all time favourite van mij is My Hometown van Bruce Springsteen welke track staat op het album Born in the U.S.A., beluisterd via de MA’s klinkt de stem wat feller dan via de S3 die duidelijk rust brengt. Waar de MA’s het accent leggen op de weergave van metalen instrumenten zoals beatring etc. laten de S3’s meer horen van houten instrumenten zoals een woodblock en claves.

Bij de track Yulunga van het album Into the labyrinth van Dead Can Dance komen dezelfde zaken naar voren, iets minder breed stereobeeld en een voorkeur voor houten instrumenten ten opzichte van de MA’s, wel is de stem weer aangenamer om naar te luisteren en worden alle instrumenten buitengewoon fraai in de ruimte geplaatst.

Spendor S3

Conclusie

Puur afgaand op het uiterlijk wint de Spendor S3 het met een straatlengte van mijn eigen MA’s. Maar aangezien uiterlijk voor de meeste muziekliefhebbers van ondergeschikt, of in ieder geval minder, belang is dan de geluidsweergave ligt de vergelijking wat genuanceerder.

Zoek je een minimonitor met ruimtelijke weergave, warmte en rust die ook nog eens uitzonderlijk makkelijk te plaatsen is zonder moeite haal je minimaal 85 tot 90% van het maximaal haalbare, waarbij aangetekend moet worden dat de S3 maximaal presteert wanneer hij vrijstaand in de ruimte wordt geplaatst op een stevige stand. De MA’s klinker feller, zijn erg kritisch ten aanzien van de plaatsing en stands en daardoor minder all-round voor de gemiddelde muziekliefhebber.

Na het maken van de aantekeningen voor deze test kreeg ik van de importeur van Sharkwire de beschikking over een andere interlink dan de standaard gebruikte Siltech en dit resulteerde in combinatie met de Spendor S3 tot een weergave die qua detaillering en transparantie in het hoog op een zelfde nivo kwam als de MA’s zonder de warmte in de weergave te verliezen! Met een prijs van 1090 euro per paar is de S3 een buitengewoon fraaie aanbieding zowel op muzikaal als visueel gebied. Combineer deze speaker met een muzikale set en je bent voor jaren gelukkig en hebt tevens de mogelijkheid binnen de S-range door te groeien naar een multi channel combinatie. Een echte winnaar deze S3!

Prijs
1090,- euro (paar)

Gebruikte apparatuur:
Tjoeb SQ cd-speler
Cambridge 500SE cd-speler
Clearaudio Champion draaitafel
Naim Nait3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap externe voorversterker voeding
Monitor Audio Studio 2se speakers
Interlinks: Siltech ST18G3, Sharkwire Silver Dream, sonic Link Silver Pink
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 bi-wire
Accesoires: Soundstyle rack, Target TR60 stands, zelfbouw netfilter