Kemp Elektroniks, in zes stappen rust.


René van Es | 29 december 2001 | Kemp Elektroniks

Wie met enige regelmaat mijn artikelen leest weet dat ik een scepticus ben als het gaat om exotische audio artikelen. In de loop der jaren gepokt en gemazzeld en met een rugzak aan audiobagage geloof je niet meer in verkooppraatjes die je het nirvana beloven. Geloof je niet meer in gebakken lucht en luchtkastelen en lopen de rillingen je soms over de rug als je ziet wat onder de noemer audio of high en de aan de man wordt gebracht. Aan de andere kant behoort een scepticus zijn ogen en vooral zijn oren open te houden voor hetgeen wordt aangeboden in Nederland. En behoor je bereid te zijn in ieder geval serieus te luisteren naar aangeboden producten en te proberen ze op hun merites te beoordelen. Met die instelling ben ik aan de slag gegaan met de producten van Kemp Elektroniks die in onze lage landen worden gedistribueerd door Analogue Audio Products in Nieuwegein. Dus tijdelijk weg met de rubber kabel, weg met het eigenbouw netfilter en ruimte maken in het audiorek.

Intro

Wim van Kraanen is geen onbekende meer in Nederland en nam in zijn kielzog Ron Kemp mee om de producten af te leveren. Samen gaven ze mij op zaterdagmorgen een les in het verkrijgen van schone stroom. Het voordeel, de voorbereiding en de realisatie. Van het voordeel was ik al overtuigd, dat heb ik inmiddels gemerkt met mijn eigen bescheiden filter. De voorbereiding ging meer tijd in beslag nemen. Zo merkte Ron op dat mijn aarde van de audioset sterk te wensen overlaat. En dat ik er geen speciale groep voor heb gereserveerd stak hem ook. Een vervolgafspraak werd gemaakt en zo kwam het dat ik een volgende zaterdagmorgen samen met Ron nieuwe bedrading door de elektriciteitsbuizen aan het trekken was. Intussen Installeerde Ron in de groepenkast een schone groep. Met dank aan de bouwers van mijn flat, geen rare bochten of onderbrekingen in het centraaldoos systeem. Ik woon 3-hoog en dan is het onmogelijk om direct vanaf de GEB aansluiting te werken. En omdat ik in een flat woon kan ik ook geen afgeschermde kabel naar de wandcontactdoos voeren. Het meest optimaal voor mij is dus een met 2,5 mm2 vinyldraad van Draka vanaf de meterkast in de gang naar een daarvoor aangewezen stopcontact. Aldus geschiedde.

Ron heeft een vernuftig apparaatje dat u kunt lenen bij uw dealer. Het draagt de naam KE-MND waarbij MND staat voor Mains Noise Detector. Met dat apparaatje maak je storing op het lichtnet hoorbaar. Een volumeregelaar ontbreekt niet op het kastje en is ook dringend gewenst. De "oude" stopcontacten waarop aangesloten de tv, diverse halogeenlampen, schakelklokjes en wat u verder in huis kunt bedenken, gaven een behoorlijk signaal af. Even de tv aanzetten en een lamp met halogeen dimmer en horen en zien vergaat je. Sluit dan de KE-MND aan op het schoner gemaakte stopcontact voor de audio en slechts een licht gekreun blijft hoorbaar. Wil je dat ook nog kwijt, dan moet je met afgeschermde kabel werken vanaf de groepenkast. Zonder scoop kan ik niet beoordelen hoe de storing eruit ziet en in hoeverre het net vervuild is. Ron is echter absoluut geen charlatan, dus ik geloof hem op zijn woord als hij verteld dat de KE-MND niet liegt. En dan hebben we het over een zaterdagmorgen in een woonwijk, laat staan als u doordeweeks luistert en industrieterreinen met zware industrie in de nabijheid zijn. Dan wordt de storing nog een haartje erger.

De uiteindelijke realisatie fase is het aansluiten van de KE-Power Source op de wandcontactdoos en het aansluiten van alle apparatuur met een los snoer. In mijn geval de voorversterker, de tuner, de dac en de beide eindversterkers. Voor elk apparaat is een KE-Power Cord gebruikt. De overgebleven apparatuur werd eveneens rechtstreeks op de KE-Power Source aangesloten met de eigen snoeren die aan het apparaat zitten. Het mooiste is om die ook nog een keer te vervangen, maar dat ging me even te ver. Tussen de KE-Power Source en het stopcontact wederom een KE-Power Cord, zodat nu vrijwel alle netsnoeren volledig zijn afgeschermd. Uiteraard werd rekening gehouden met de fase, maar die was al eerder bepaald en geoptimaliseerd.

Kemp Elektroniks, in zes stappen rust.

De produkten zelf

Het ontwikkelen van de KE-Power Source heeft ongeveer vier jaar geduurd. Ron werd gedreven door zijn eigen behoefte aan schone stroom in zijn Amsterdamse woning. Hij is aan het experimenteren en vooral aan het luisteren geslagen en heeft zo het blok ontwikkeld. De niet geringe kast van 13 kilo bevat een aantal spoelen, speciale condensatoren en een handvol weerstanden. De spoelen waar de eindversterker over worden gevoed hebben een draaddoorsnede van 4,2 mm2 en zijn dus zwaar genoeg uitgevoerd om geen beperking te geven in dynamiek. Elk apparaat heeft zijn eigen voeding, waarbij rekening is gehouden met stroomafname en vervuilende eigenschappen van zowel het lichtnet als het apparaat zelf. Aan te sluiten zijn:

2 eindversterkers
1 voorversterker
2 digitale signaalbronnen
3 overige apparaten als tuner, video en tv

De KE-Power Source bevat zelf geen zekeringen, maar beschermt wel tegen piek- en inductieoverspanning. De maximale belastbaarheid is 3800 Watt, hetgeen net iets meer is dan de standaard 16 ampère veiligheid die u thuis in de meterkast zult aantreffen. De afmeting van de Power Source is 250 x 250 x 100 mm. Excl. alle stekers want die maken het u knap lastig om het blok onzichtbaar weg te werken. De prijs van de KE-Power Source is 1200,- euro. Voor vermogensfanaten met erg zware versterkers heeft KE tegen dezelfde prijs nog 2 speciale filters in het programma; de AMP POWER SOURCE en voor nog zwaardere versterkers de HI CURRENT POWER SOURCE. Welk filter voor de lezers het meest geschikt is, kan het beste door vergelijking in de eigen set worden vastgesteld.

De KE-HI Power Cords bestaan uit vijf aders van elk 1,5 mm2 en een stalen omvlechting als afscherming (Voor iets minder geld haalt u ook een 3 x 0,75 mm2 kabel bij Kemp). De Cords zijn leverbaar in elke gewenste lengte en hebben standaard aan een zijde een Euro apparaat steker. Op verzoek zijn andere stekers leverbaar (b.v. voor Krell een IEC 320/C20). De rubber steker die aan de bron zijde wordt toegepast is gemerkt om de fase makkelijk te kunnen herkennen. Volgens de CE-norm in elkaar gezet. Wijkt de fase van uw apparaat af, dan is met een eenvoudige handeling de markering om te zetten naar de andere pool. In het verleden waren nog speciale KE-LO Power Cords met ferrietafscherming leverbaar voor "kleinverbruikers" als voorversterker en cd speler. Doch toen de leverancier van de kabel ontdekte dat het gebruikt werd in high end audio installaties, verhoogde hij de prijs tot een onrealistische hoogte en haakte Ron, nuchter als hij is, gewoon af. Dan maar een zwaar snoer aan een lichte verbruiker. De KE-Power Cords zijn er vanaf 59,- euro, voorzien van stekers, met een lengte van 1 meter. Per meter extra betaald u 36,- euro. Prijzen die bewust laag zijn gehouden en meer dan acceptabel zijn voor de geboden kwaliteit.

Tenslotte bestaat er nog een KE-SNS plug (Shunt Noise Suppressor) die werkt als een parallelle storingsonderdrukker indien hij bij een vervuilend apparaat wordt aangesloten. Met de KE-MND spoor je die apparaten in huis makkelijk op. De plug die 90,- euro kost is niet in de test meegenomen. Al met al een zeer complete serie producten waarmee u de netvervuiling effectief te lijf kunt gaan. Bij uw dealer, of bij distributeur Analogue Audio Products en op internet is een compleet zes stappenplan te verkrijgen over hoe u uw stroomvoorziening thuis optimaliseert.

Kemp Elektroniks, in zes stappen rust.

Eindelijk rust

Zoals met bijna alles op audiogebied heeft het filter en hebben de kabels een inspeeltijd. Ron en Wim claimen hiervoor een maand al lijkt mij dat overdreven lang. Heerlijke bijkomstigheid is wel dat het filter en de kabels lang aangesloten konden blijven. Gedurende een periode van 6 weken is elke dag gebruik gemaakt van de op deze wijze gerealiseerde stroomvoorziening. Ik weet ondertussen uit ervaring dat met name mijn voorversterker (Sphinx PJ 2 Mk I) erg gevoelig is voor het netsnoer en dat ook de dac (Monarchy Audio 22B) goed kan profiteren van een beter snoer. De eindversterkers (Monarchy Audio SM-70) zijn minder kritisch in dat opzicht en waren altijd zonder randaarde aangesloten vanwege brom problemen veroorzaakt door aardlussen. De tuner (Musical Fidelity E-50) en de tv zijn met mantelstroomfilters galvanisch gescheiden van de aarde van het openbare elektriciteitsnet. Overige apparaten zijn nooit eerder geprobeerd met exotische snoeren, zij het dat uit voorzorg destijds overal rubber kabels aan zijn gezet. Zoals eerder opgemerkt, het ging mij te ver om elk apparaat open te slopen en de tuinslang dikke kabels van Kemp erin te wurmen.

Het eerste dat opvalt als de complete set naar behoren is aangesloten met Kemp snoeren en filter is de rust die in het geluidsbeeld ontstaat. Het is heel stil in de kamer als de muziek even zwijgt en tijdens de zachte passages in de muziek springen details naar voren. Een onwezenlijk gevoel van een autoloze zondag of de stilte op straat bij de WK-voetbal overvalt mij. Het publiek in de zaal houdt de adem in om de solist niet te storen. Dit fenomeen lijkt enerzijds terug te leiden naar het ontbreken van elk spoortje brom in de installatie. Immers met gebruikmaking van de KE-Power Source is de aarde zo verbeterd dat aardlussen nauwelijks kans maken. Anderzijds is er gewoon minder "gepruttel" op de lijn hoorbaar. Direct vanuit de tweeters lijkt het, maar zeker de muziek passages zijn veel minder onrustig. Het totaalbeeld wordt opener en makkelijker om naar te luisteren. Dat geldt voor elk component in de keten, want er is tijdens de testperiode gerommeld met cd loopwerken, dac`s, voorversterker, interconnects en luidsprekers. Je merkt duidelijk op dat een dun gordijn voor de speakers is weggehaald.

Naast de toegenomen transparantie en rust in het plaatje is de weergave van de hoge tonen verbeterd. Niet in de zin van het verdwijnen van scherpte of dat er meer hoge tonen hoorbaar zouden zijn, maar meer in de zin van natuurlijkheid. Afdalend in het frequentie spectrum kom je langs de menselijke stem, die wint aan verstaanbaarheid en natuurlijkheid. In de onderste regionen wordt het laag een stuk strakker. Nadelen kan ik eigenlijk niet vinden en er is ook geen inperking van dynamiek waarneembaar waar filter tegenstanders altijd mee schermen. Eerder is er meer dynamiek omdat de achtergrond ruis weg is. Dat betekent dat de spoelen in de KE-Power Source goed zijn gedimensioneerd, in ieder geval voor mijn eindversterkers. De Sfinx die ook gevoelig is voor te kleine spoelen geeft nu geen krimp en wordt slechts muzikaler en beter aanhoorbaar. Al met al gewoon winst op alle fronten. En oh die heerlijke rust die is neergedaald, zo is het digitale tijdperk wel door te komen. Zou het door de vervuiling van het lichtnet komen en de vervuiling van digitale apparatuur dat analoog zo`n opgang doet. Want met cd als bron boek ik de grootste winst, met een platenspeler is de achtergrondruis van het vinyl al zo "storend" terwijl het geluid al veel natuurlijker is, dat het filter minder opvallend aanwezig is.

Kemp Elektroniks, in zes stappen rust.

Wasmiddelreclame

Het lijkt een wasmiddelreclame als ik u ga vertellen dat de KE-Power Source in combinatie met de KE-Power Cords uw stroomvoorziening witter dan wit lijken te wassen. Maar het is de beste vergelijking die ik kan bedenken. De grauwsluier trekt weg, de witte reus kan zijn werk doen en aan de cd`s wordt een maximum aan muziek onttrokken. Het lijkt onvoorstelbaar dat het muzieksignaal dat altijd als goed werd ervaren nog zoveel op kan knappen met relatief eenvoudige middelen. Ik realiseer mij heel goed dat 1200,- euro een knap bedrag is, maar de verbetering zou wel eens de geplande upgrade van uw overige apparatuur kunnen overtreffen. Gecombineerd met de zeer betaalbare netsnoeren van Kemp Elektroniks is dit een dijk van een filter. En wie er de tv op het filter aansluit en de video, wordt ook nog eens getrakteerd op een veel beter en scherper beeld. Op die manier wordt netvervuiling zelfs zichtbaar en kunt u niet audiofielen overtuigen van deze haast verplichte aanschaf. Was ik sceptisch ten opzichte van filters als deze, die sceptische houding is veranderd in hebberigheid.

Ron Kemp heeft lang geëxperimenteerd voor een optimaal resultaat. Wim van Kraanen heeft het product daarna onder de aandacht van het grote publiek gebracht. Het is aan de dealers om het u te demonstreren en u thuis te laten proeven van de mogelijke muzikale winst. Dat Ron en Wim samen de producten weer kwamen ophalen vond ik zeer vervelend. Ik ben deels terug naar af met de installatie waar de hierboven beschreven ellende als brom en "gepruttel" in terug is. Daarbij is de onrust toegenomen. In het geluidsbeeld en in mijn kooplust. Als netto resultaat resteert de schone groep met dat gereserveerde stopcontact. Zucht alleen nog de pecunia voor het filter bij elkaar zien te sprokkelen ……..

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Audiolab Fidjol en Kalimba luidsprekers
JMlab Electra 926 luidsprekers
Teac VRDS-T1 cd loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
CEC TL-2x loopwerk
CEC TL-71 Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First, The First Ultimate, Integration Hybrid en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR, TAF Next 2, diverse digitale kabels
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal, Kemp Electronics filter en Kemp kabels