Review: AVM A30 geïntegreerde versterker


Harro Tillema | 25 juni 2017 | Fotografie Harro Tillema | AVM

SAMENVATTING

Zie hieronder alvast de plus- en minpunten van de AVM A30.

PLUSPUNTEN

  • Klankeigenschappen
  • Bouwwijze
  • Goed klinkende DAC
  • Prachtige AVM remote

MINPUNTEN

  • Geen

Onlangs heeft AVM een nieuwe geïntegreerde versterker geïntroduceerd. Deze AVM A30 behoort tot de jubileumlijn en wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage ter ere van haar 30-jarige bestaan. Althans, dat was het plan.

Nog voor AVM de complete line-up aan de pers heeft gepresenteerd worden de plannen echter gewijzigd. De fabrikant heeft namelijk besloten om de productie toch maar niet te limiteren. Waarom niet? Nou daar kunnen we vrij kort over zijn. De A30 wordt, evenals de overige componenten van de 30-serie, nogal goed ontvangen.

AVM in een notendop

Reeds in 1986 wordt het Duitse merk AVM door Mania en Robert Winiarski opgericht. Desondanks is AVM, dat vandaag de dag staat voor Audio Video Manufactur, nog niet zo heel erg bekend binnen de Benelux. 
In 1989 produceerde AVM, toen nog met de betekenis Audio Video MesseTechnic GmbH, haar eerste volledig zelf ontworpen versterkers en in 1993 presenteerde het merk haar eerste spelers en DAC’s. Vervolgens volgden er vele producten waarbij het de fabrikant niet schuwde om deze producten uit te rusten met nieuwe en – voor die tijd - onconventionele technieken. 

In 1999 lanceerde de fabrikant haar AVM Evolution A2-versterker. De specificaties logen er destijds niet om. Een uitgangsvermogen van 75 Watt aan 8 Ohm, een bandbreedte van 0,3Hz tot 500kHz, een harmonische vervorming van 0,005% en een dempingsfactor van 500. Lastige speakers? De A2 bleef zelfs tot 1 Ohm stabiel! Zelfs vandaag de dag zijn dit nog prima specificaties.

En de klank? De klankbalans van de A2 werd destijds omschreven als neutraal en ongekleurd. De timbre werd als realistisch ervaren, het geluidsbeeld transparant, delicaat en bovenal zeer muzikaal. Dit zal de meeste kenners van dit merk waarschijnlijk niet verbazen. Zo klinken de producten van AVM namelijk nog steeds.

De nieuwe AVM A30 is een eerbetoon aan haar legendarische voorganger uit 1999. Natuurlijk zijn de specificaties en technieken opgeschaald naar de eenentwintigste eeuw en is de A30 voorzien van meer functionaliteit dan de A2. De look en feel is echter grotendeels gelijk gebleven, maar alles is net even een beetje meer verfijnd ten opzichte van het ‘origineel’.

AVM A30: look and feel

Het frontpaneel van de A30 is, conform de A2, strak vormgegeven en heeft geen toeters en bellen. We zijn zeer gecharmeerd van deze vormgeving, want deze minimalistische vormgeving verstoort de ‘Feng Shui’ in de leefomgeving nauwelijks. Onze ervaring leert tevens dat producten van AVM zelfs bij de ‘vrouwlijke individuen’ in het huishouden in de smaak valt.

Wanneer we de unit van links naar rechts bekijken vinden we links een powerswitch om de unit in en uit stand-by te schakelen, hiernaast een grote inputkeuze schakelaar die snel en eenvoudig schakelt tussen de diverse analoge en digitale ingangen.

Vervolgens een toets voor de lage tonen regeling en een toets voor de hoge tonen regeling. Deze kan naar wens worden ingesteld tussen de + en - 14dB. Wanneer de toonregeling in de ‘0’ stand staat wordt de toonregeling met een relais overbrugd. Keurig. In het midden een bescheiden maar doeltreffend OLED informatie display. Deze is zelfs op grotere afstand nog prima afleesbaar. Rechts van de display is een druktoets voor het instellen van de line-levels. Hiermee kan de gebruiker de ingangsgevoeligheid tussen de ingangen met een versterking of verzwakking van het ingangssignaal met 9,5 dB. En tenslotte een druktoets voor het aanpassen van de balans.

Met de grote draaiknop rechts wordt het volume geregeld en indien er een van de balans, klankregeling of line-level knoppen op het front wordt ingedrukt, kan met deze draaiknop eenvoudig de levels worden ingesteld. Zo eenvoudig kan het zijn. Zelfs kleine handjes en beperkte kinderlogica is voldoende om de A30 te kunnen bedienen.

Natuurlijk heeft de AVM A30 ook een hoofdtelefoonaansluiting die het signaal van alle uitgangen, met uitzondering van de lijnuitgang, automatisch dempt wanneer de stekker van de hoofdtelefoon in de connector wordt gestoken. Allemaal heerlijk ‘old school’.

Functionaliteit

Aan de achterzijde vinden we een enorm arsenaal aan in- en uitgangen. Zowel analoog als digitaal. Maar liefst zes single-ended ingangen voor analoge geluidsbronnen. Een enkele XLR-ingang voor een gebalanceerd uitgevoerde analoge bron. Deze is niet uitgevoerd met dure ingangstransformatoren, maar met een doeltreffende differentiële opamp. In dit prijssegment een hele dikke plus. Beide ingangen hebben en nette signaal-ruisafstand van 102 dB(A). Hiernaast heeft de A30 een twee digitale ingangen, waarvan een optisch (Toslink), coaxiaal, via USB en bluetooth (4.0).

AVM A30: voldoende uitgangen

Ook zijn er voldoende uitgangen voorhanden. Naast de speakerterminals heeft de A30 een analoge stereo lijnuitgang, een pre-out waarmee de A30 tevens als voorversterker kan worden gebruikt en een stereo subwoofer uitgang. De scheidingsfrequentie voor de sub ligt op 130 Hz (-3 dB). De A30 heeft tot slot twee digitale uitgangen, waarvan een optisch en een coaxiaal.

Uiteraard is de A30 voorzien van trigger uitgangen om overige componenten (zoals eindversterkers) automatisch mee in of uit te schakelen.

Evenals de duurdere AVM-lijnen wordt de A30 af fabriek uitgeleverd met een prachtige en slank vormgegeven remote. De uit een stuk aluminium gefreesde remote heeft genoeg aan een paar knoppen om de gehele unit op afstand te kunnen bedienen. Wanneer u de set uit zou breiden met aanvullende AVM componenten dan zijn deze eveneens met deze RC3 remote te bedienen.

AVM A30: intern

Intern maakt de AVM een gevulde en overzichtelijke indruk. Direct vallen links en rechts twee loeders van ringkernen op. Deze zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor het gewicht van maar liefst 12,5 kilogram. De voeding wordt afgevlakt door een viertal audiofiele ELNA-condensatoren van elk 10.000 micro-farad.

De lay-out is mooi symmetrisch ontworpen. Op de bekabeling van de ringkernen en speakerterminals na, valt de point-to-point bekabeling mee. De A30 deelt haar diverse boards met haar seriegenoten. De DAC en inputstage vinden we ook in de V30-voorversterker, al is deze laatste tevens met een XLR uitgang en MM/MC phonostage uitgerust. De eindversterking vinden we ook weer terug in de twee krachtige monoblokjes uit de 30-serie. Op deze manier heeft AVM door schaalgrootte van de diverse interne componenten de prijzen van haar eindproducten relatief laag weten te houden. Slim.

Intern en klank

AVM heeft, in tegenstelling tot de Hypex klasse-D versterking die ze in haar Evolution lijn toepast, gekozen voor een discreet opgebouwde klasse AB versterking zoals in de duurdere series van AVM. Vermogen bedraagt (RMS) 2x 80 Watt aan 8 Ohm en 2x 125 Watt aan 4 Ohm. Geen energiecentrale, maar desondanks voldoende krachtreserves om een lekker feestje te kunnen bouwen. De dempingsfactor is groter dan 300, een totale harmonische vervorming van 0,05% en de signaal ruis afstand bedraagt 100 dB. Voor de meeste huiskamertoepassingen zijn dergelijke waarden echt dik in orde. Zelfs bij wat lastiger aan te sturen luidsprekers zal de AVM A30 geen krimp geven.

Het DAC-board is voorzien van een Wolfson WM8740SEDS high-end stereo DAC.

AVM A30: goede implementatie

Voor de overdracht van S/PDIF signalen past AVM de jitter-arme Cirrus Logic 8416CZZ 192kHz digital audio receiver toe. De AVM A30 kan hiermee overweg met highres bestanden tot een maximum van 24bit en 192kHz. Voor de meeste gebruikers ruim voldoende.

Natuurlijk verbleken deze specs bij de hedendaagse DSD DAC’s, maar geloof ons; liever een kwalitatief goede en goed geïmplementeerde DAC met een iets lagere bitbreedte en samplingfrequentie, dan een middelmatige high-spec DAC die op een goedkope manier is geïmplementeerd. En AVM heeft gelukkig gekozen voor een goede implementatie. Het blijven immers Duitsers; het moet gewoon goed. Wij horen dit direct in de constante kwaliteit van het geluid bij alle ondersteunde highres formaten. Klasse AVM!

AVM A30: klank

We hebben de A30 uitvoerig beluisterd met verschillende muziekgenres, muziekformaten en muziekbronnen. Van klassiek tot metal, de AVM heeft niet echt een uitgesproken liefde voor een bepaald soort muziekgenre. Wel moeten we bekennen dat we meer naar klassiek hebben geluisterd tijdens de testperiode.

De AVM A30 is een makkelijk te matchen versterker. Bij ons maakt deze in elk geval een hele goede match met onze lastige Usher MD2 speakers. Juist door de snelle en gevoelige Beryllium tweeters willen de speakers niet zomaar met elke versterker ‘daten’. Wel met de AVM. Pluim dus voor de AVM.

Het geluidsbeeld is kamerbreed. Hierbij is de plaatsing van zang en instrumenten precies en deze zijn duidelijk aan te wijzen. Wanneer we een oude mono opname beluisteren staat de zang spot-on in het midden. De geluidsdiepte begint ongeveer een meter achter de speakers en loopt door tot ongeveer halverwege de luisterpositie. Weergave is transparant en zeer ruimtelijk; instrumenten en zang komen heerlijk los van de speakers. De sweetspot is bovendien redelijk ruim, zodat de plaatsing van speakers ten opzichte van de luisterpositie minder kritisch is.

AVM A30: warme kant van neutraal

De signatuur van de A30 komt grotendeels overeen met de signatuur die we van de gehele AVM line-up kennen. Het middengebied levert ten opzichte van de Evolution lijn weliswaar een fractie aan kracht en definitie in, maar dit is meer een signatuurverschil tussen klasse D en klasse AB. Dit is enerzijds een kwestie van smaak en heeft anderzijds te maken met de match tussen speakers en versterking.

Klankkleur neigt naar de warme kant van neutraal. Hierdoor is de timbre van houtklanken net even een fractie voller dan in de realiteit. Instrumenten en stemmen krijgen hierdoor net even een beetje meer body en dit is niet onaangenaam om naar te luisteren. Slecht opgenomen of gemasterde albums krijgen van deze A30 een eerlijke tweede kans.

Hoog en mid-hoog worden licht gepolijst weergegeven. Hiermee worden scherpe rafeltjes en randjes in het midden en in het hoog van slechte producties weg gepolijst.

Het licht gepolijste karakter gaan niet ten koste van detaillering, definitie en microdetails, maar zorgt juist voor rust en laat ons urenlang genieten zonder dat we luister-moe worden. Nergens heeft de AVM ons verrast met scherpte of felheid; twee criteria waar wij erg gevoelig voor zijn.

De klank van deze AVM30 is over het gehele frequentiespectrum heel mooi in balans. Nergens wordt er iets in extremen aangezet of juist onderdrukt. De laagweergave is nergens aangezet of opdringerig. Het midlaag heeft een mooie droge punch, laag en sublaag hebben voldoende kracht en worden bovendien goed gecontroleerd weergegeven. Mocht u een beetje meer hoog of laag wensen in de weergave, dan is er natuurlijk ook nog een toonregeling om de gewenste correcties te maken.

AVM A30: nuances

Zoals we van AVM verwachten klinken de muziekbestanden bij alle resoluties transparant, goed gedefinieerd en zeer muzikaal. Bij het opschakelen in highres formaat nemen we een duidelijke toename in rust en transparantie waar. Het opschakelen heeft vrijwel geen invloed op klank of op de geluidssterkte. Hulde!

Bovendien nemen we geen verschillen in klank waar tussen de verschillende ingangen. Bij A-B vergelijk tussen de analoge en de digitale ingangen kunnen we slechts hele kleine, nauwelijks hoorbare nuances waarnemen. En dit is, zeker binnen het prijssegment waarin deze AVM zich begeeft uitzonderlijk. AVM heeft in de signaalwegen blijkbaar niet bezuinigd op de door haar toegepaste componenten.

Gebruikte bronnen, speakers en bekabeling:

DAC:                          Bryston BDA3

Transport:                  Bryston BDP2

CD-loopwerk:            Marantz CD6000OSE (als transport)

Bekabeling:                Grimm TPR XLR & RCA

                                   Spectral MI-330 Ultra Lineair II RCA

                                   Audioquest GO-4 (DBS)

Speakers:                    Usher MD-2 Beryllium

Conclusie

AVM levert al decennia producten van grote klasse. Of we nu luisteren naar de instappers of naar de Ovation topmodellen van het merk, alles klinkt transparant, neutraal, dynamisch en zeer muzikaal. Dit geldt ook voor de AVM A30. De vormfactor oogt oerdegelijk en heeft, ondanks de strakke en tijdloze lijnen een zekere aantrekkingskracht op ons. AVM producten blinken in het algemeen uit in eenvoud en intuïtieve werking. Dit geldt eveneens voor de A30.

 AVM A30: betaalbaar niveau

Om de prijs op een betaalbaar niveau te houden heeft de fabrikant concessies gedaan aan de behuizingen van de 30-serie. In plaats van dikke geborstelde aluminium panelen heeft AVM gekozen voor een voordeligere optie: gebogen plaatstaal. Heel eerlijk? We hebben er tijdens de testperiode geen moment bij stil gestaan. Het OLED display is ook een slag kleiner dan dat bij de duurdere AVM producten, maar deze is functioneel en ook op grotere afstanden nog prima af te lezen.

Ondanks de uiterlijke bezuinigingen heeft AVM niet op de interne techniek bezuinigd. Klasse AB heeft door de ruststroominstelling veelal een klein en onschuldig ruisje. Wanneer we het oor tegen de tweeters drukken horen we nauwelijks ruis of schakelklikjes tijdens de bediening van de A30. Heel eerlijk gezegd moeten we concluderen dat we geen imperfecties kunnen vinden; even zijn we zelfs in de veronderstelling naar de stilte van een klasse D versterker te luisteren. Dit is echt heel goed.

AVM A30: investeren

De DAC is bovendien van hoge kwaliteit en de implementatie ervan is goed. Nee, de A30 ondersteunt geen DSD, maar who cares? Zelfs wij horen niet zo heel veel kwaliteitsverschil tussen DSD en conventionele 24/192 highres bestanden. En hoeveel aanbod is er nu in DSD? Inderdaad. Maar sssst! Niet verder vertellen dat wij dit hebben gezegd; we zullen het in elk geval nooit hardop toegeven.

Wanneer u besluit te investeren in een set goede interlinks, speakerbekabeling en stroomvoorziening, dan zal de AVM A30 op een nog hoger niveau presteren. Met name het vervangen van de meegeleverde netspanningskabel levert direct een hoorbare verbetering op. Het hele geluidsbeeld wordt veel meer 3D en de laagweergave klinkt beter gecontroleerd.

AVM A30: conclusie

De nieuwe AVM A30 is het perfecte eerbetoon aan de uit 1999 stammende AVM Evolution A2 en gelukkig voor ons heeft AVM ervoor gekozen om de productieaantallen van de 30-serie toch niet te limiteren.

De geluidskwaliteit en de bouwwijze van deze A30 zijn van exceptioneel hoog niveau in deze prijsklasse en we vrezen dat AVM de A30 eigenlijk een beetje te goed heeft gemaakt. We zijn bang dat dit ten koste gaat van de huidige instapmodellen van AVM. Wij vinden deze A30 op het gebied van klankeigenschappen namelijk zelfs beter in balans dan de duurdere Evolution A3.2 en dat geeft te denken.

Natuurlijk zijn er high-end versterkers die op alle vlakken een fractie beter zullen presteren, maar die koop je niet voor een adviesverkoopprijs van 2.499 Euro. Ja, u leest het goed: vierentwintighonderdnegenennegentig Euro voor een zeer compleet uitgevoerde geïntegreerde versterker met XLR en een perfect klinkende interne DAC! En alleen al hierom is de AVM A30 een absolute aanrader van de redactie.