Software om beter muziek te beluisteren (Mac)


Jamie Biesemans | 02 april 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Apple

Een van de belangrijke voordelen van een pc als muziekbron is dat je via software de luisterervaring kunt optimaliseren. In dit artikel maken we een lijst van onze favoriete audiosoftware voor de Mac.

Heb je een Windows-machine? Niet getreurd, want in het tweede deel komen Windows-toepassingen aan bod. Gebruik je jouw computer nog niet als muziekbron? Lees dan hier onze introductie tot pc-audio voor hifi-liefhebbers.

macOS (de naam Mac OS X is afgekort) mag dan nog altijd veel kleiner zijn dan Windows, als het over muzieksoftware gaat blijkt de Mac toch bijzonder populair te zijn. Er zijn verrassend veel muziekspelers en bijkomende software enkel voor macOS beschikbaar. Misschien is dat wel omdat Apple-gebruikers bekend staan als sneller bereid tot het betalen voor software? Het is ook zo dat de Apple-computers uit de doos vriendelijker zijn voor mensen die graag experimenteren met audio. Zo vereist hi-res- audio geen bijkomende installatie van stuurprogramma’s en kun je ook heel vlot wisselen van audio-uitgang. Dat is leuk als je meerdere DAC’s aan je computer hebt hangen.

De apps die we hieronder beschrijven zijn een selectie van de beste beschikbaar. Sommige zijn gratis, sommige kosten (veel) geld. Gelukkig kun je in de meeste gevallen het programma gratis uitproberen voor enkele weken. Bepaalde apps komen met een bedrieglijk eenvoudige interface, maar verbergen wel veel gespecialiseerde functies. Je tijd nemen om hun volle complexiteit te ontdekken is zeker een aanrader.

Software voor je Mac: iTunes (gratis)

iTunes zit standaard bij macOS en is wellicht de meest gebruikte muziekspeler onder Apple-gebruikers. We moeten eerlijk zijn: iTunes is niet zo slecht als vaak wordt gezegd, zeker niet onder macOS. Grote bibliotheken bestaande uit duizenden albums zijn geen enkel probleem voor het Apple-programma en je hebt ook de handige Airplay-functie. Enkel vanuit iTunes kun je via Airplay een audiostream naar meerdere speakers sturen. De integratie van Apple Music zou beter mogen, maar is wel handig.

Voor audiofiele muziekliefhebbers zijn er echter serieuze nadelen verbonden aan iTunes. Het ondersteunt niet alle formaten en vooral het gebrek aan FLAC-compatibiliteit is een probleem. Ook DSD beluisteren is onmogelijk. iTunes kan hi-res bestanden laten horen, zolang ze maar verpakt zijn als Apple Lossless (ALAC)-bestanden. Maar standaard worden ze gedownsampled naar cd-kwaliteit, tenzij je via de Midi Manager aangeeft dat je de bitdiepte en samplingfrequentie wil verhogen. Uiteraard kan dat enkel als het aangesloten audioapparaat hi-res aankan.

Software voor je Mac: BitPerfect (9,99 euro, App Store)

Hi-resbestanden in iTunes worden heel wat praktischer als je BitPerfect installeert. Dit is een plug-in die na de installatie vooral achter de schermen opereert. Het zorgt er voor dat de muziekbestanden bitperfect worden afgespeeld en zoals het hoort, zonder dat je zaken als bitdiepte en sampling rate handmatig moet aanpassen. Desgewenst kun je wel heel wat geavanceerde instellingen aanpassen.

Zo is er een hog-modus die een DAC
exclusief voor muziek vanaf iTunes inzet, kun je een integer modus gebruiken bij de DAC-conversie en kun je kiezen uit verschillende playback-motors (waaronder 64-bit playback). DSD’s afspelen via iTunes wordt ook mogelijk, maar dan moet je een bijkomende app aanschaffen. Eén nadeel van BitPerfect dat we ondervonden: het werkt soms niet goed samen met andere muziek-apps op je Mac.

Software voor je Mac: Vox (gratis, App Store)

Vox is bijna het tegenovergestelde van iTunes: waar het Apple-programma groot en uitgebreid is, positioneert Vox zich als licht, compact en ook veelzijdig. De interface is echt heel minimalistisch maar wel fraai. Vox is veel meer een muziekspeler dan een beheerder van je muziekbibliotheek, al kun je wel gewoon de iTunes-bibliotheek als
bron gebruiken. Een pluspunt aan Vox is dat het alles afspeelt qua muziekbestanden, ook DSD’s.

Het kan ook meer dan je denkt. Bij de instellingen vind je nuttige instellingen zoals een exclusive modus voor DAC’s en kun je een Chuy Moy- of Jan Meier-preset activeren voor een meer speakerachtige weergave op hoofdtelefoons. Vanuit de interface schakel je ook vlot tussen uitvoerapparaten. Verrassend genoeg kun je ook streams direct naar Sonos-speakers sturen (zonder multiroom-ondersteuning). Kunnen luisteren naar internetradio en Soundcloud-tracks is wat ons betreft de kers op de taart.

Software voor je Mac: Roon (119 dollar/jaar of 499 dollar voor een levenslange licentie, roonlabs.com)

Roon is een enorme hype in hifi-wereld, wat niet helemaal onterecht is. Ja, het prijskaartje is stevig. Maar Roon overstijgt zonder twijfel de gemiddelde muziekbeheerder. Dat bewees de recente 1.3-update (zie recensie hier) opnieuw. Roon is wel een complexer verhaal. De basis is Roon, draaiend op je Mac of Windows-pc. Het presenteert zich als een zeer mooie muziekbeheerder die naadloos kan integreren met Tidal om je een hele diepe muziekervaring te geven. Heel veel aandacht is besteed aan het perfect afspelen van hi-res. Sinds kort heb je in Roon waanzinnig veel DSP-tools tot je beschikking, waardoor je bijvoorbeeld de audio kunt aanpassen om beter te klinken op hoofdtelefoons of zelfs kamercorrecties kunt uitvoeren.

Het schakelen tussen audioapparaten is een fluitje van een cent en je kunt zelfs meerdere aangesloten DAC’s koppelen tot één zone. Daarnaast zijn er Roon Ready hifi-apparaten (zoals Bluesound-speakers) en computers die Roon Bridge draaien. Ook naar deze kun je vanuit Roon muziek streamen en kun je ze in zones samenvoegen. Sinds versie 1.3 streamt Roon naar Sonos-apparaten (incluis multiroom-sturing). Ten slotte kun je Roon volledig bedienen via een Android- of iPhone-app die gratis beschikbaar is.

Software voor je Mac: nog meer opties

Software voor je Mac: Amarra sQ+ (47 euro, sonicstudio.com)

Veel muziek-apps met audiofiele functies zijn totaaloplossingen. Je moet volledig op ze overschakelen voor het afspelen en beheer van muziekbestanden. Amarra sQ+ pakt het anders aan. Het gedraagt zich als een tussenpersoon die zich nestelt tussen een muziekapp en het geluidstoestel. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om het geluid uit de Qobuz-app of Spotify te optimaliseren. In de desbetreffende app selecteer je SonicStream als afspeeltoestel, in Amarra sQ+ geef je aan naar welk fysiek audiotoestel de stream moet (zoals een DAC). Dit laat je toe om in Amarra sQ+ de stream te manipuleren, bijvoorbeeld met een uitgebreide parametrische equalizer en via dertien filtertypes.

De Audio Conditioner pakt problemen met computergeluid aan. Bij het beluisteren van hoogwaardige audio is het niet echt interessant, maar het maakt bijvoorbeeld YouTube-audiostreams wel beter verteerbaar. Standaard komt Amarra sQ+ met een aantal filters voor specifieke hoofdtelefoons, maar de selectie is wat arbitrair. Er is ondersteuning voor iRC-filters, die je kunt creëren met software van Dirac. Zo kun je problemen met de luisterruimte corrigeren. Hiervoor moet je wel een (dure) licentie van Dirac in je bezig hebben.

Software voor je Mac: HPEX (9,15 euro, xivero.com)

HPEX richt zich specifiek op hoofdtelefoongebruikers. Het is geen speler, maar een conversieprogramma dat je bestaande muziekbestanden neemt en ze aanpast zodat ze beter klinken op een hoofdtelefoon. Muziek wordt immer gemixt om via luidsprekers beluisterd te worden. Via luidsprekers hoor je beide kanalen via beide oren, waardoor je een soundstage krijgt. Luister je door een koptelefoon, dan hoor je echter links enkel het linkerkanaal en rechts enkel het rechterkanaal, wat muziek voor sommige bijna lijkt te deconstrueren.

HPEX introduceert een zekere mate van crosstalk en lichte echo om die luidsprekerervaring te simuleren. Het is een best omslachtige app, omdat je de bestanden pas kunt beluisteren na een conversie. Maar het simuleert vrij goed het effect van een luidsprekersessie.

Software voor je Mac: Jriver Mediacenter (70 euro euro, jriver.com)

De website van Jriver geeft je het gevoel al enkele jaren stil te staan. Maar dat is maar een indruk, want Jriver Mediacenter heeft nog veel fans. Toch is er iets oubollig aan deze speler, zeker op de Mac. Het lijkt bijna alsof er een oude Windows-programma op je Apple-computer draait. Jriver is wel bijzonder krachtig en beheert ook video en foto’s, en functioneert over het netwerk.

Het speelt hi-resaudio bitperfect af en kan ook DSD aan. Duik in de instellingen en je ontdekt waanzinnig veel mogelijkheden op DSP-vlak, incluis hoofdtelefooncrossfeeds, speakercorrectie en convolution-filters. Je kunt Jriver ook gebruiken om je muziekbibliotheek te converteren en synchroniseren met een muziekspeler of geheugenkaart (handig voor in-carsystemen). Kortom, het is zeer functierijk maar het vereist wel doorzettingsvermogen.

Software voor je Mac: HQPlayer (143 euro euro, signalyst.com)

Ook dit is een vrij bijzondere app. HQPlayer zet geavanceerde algoritmen in om audiostreams aan de hoogste kwaliteit af te spelen. Zo heb je de keuze uit een hele collectie resampling filters en noise-shapers, waardoor je beschikt over meer tools dan je op een doorsnee DAC zou tegenkomen. De app lust alle formaten en kan ook multichannel-streams tot 7.1 aan. Ondanks de ‘player’ in zijn naam is HQPlayer niet altijd echt vlot te gebruiken als mediaspeler.

Maar zijn geavanceerde functies kun je ook aanspreken vanuit een aantal andere applicaties, zoals Roon of Alchemy Desktop (dat ontworpen werd net om de interface van HQPlayer te verbeteren). Bij de innovatieve
functies van HQPlayer zitten unieke zaken als DSP-processing te laten afhandelen door de grafische kaart (moet eentje van nVidia zijn) en hoogwaardig streamen over het netwerk.